De 7 leukste activiteiten voor de Voorjaarsvakantie / Krokusvakantie 2024

De voorjaarsvakantie staat ook wel bekend als Carnavals– en Krokusvakantie. De Krokusvakantie is ontstaan in de jaren 70, met als reden om de wintersportvakantie mogelijk te maken voor het hele gezin. Waarom het voorjaarsvakantie heet is niet duidelijk. De voorjaarsvakantie duurt 1 week en is in het zuiden aansluitend met het carnaval, vandaar dat het in het zuiden en midden van het land ook wel carnavalsvakantie wordt genoemd.

Hieronder zie je wanneer de krokusvakantie in de een bepaalde regio is:

Regio Midden- en Noord Nederland17 februari t/m 25 februari 2024
Regio Zuid Nederland10 februari t/m 18 februari 2024

De voorjaarsvakantie is de eerste vakantie van het nieuwe jaar en een goed moment om samen leuke activiteiten te ondernemen. Op deze pagina vind je de 7 leukste activiteiten tijdens de krokusvakantie.


De 7 leukste activiteiten voor de voorjaarsvakantie / krokusvakantie

Op vakantie gaan.

Een schoolvakantie is een goed moment om op vakantie te gaan, dit geldt ook voor de krokusvakantie. Een voordeel van de voorjaarsvakantie is dat de vakantie nog niet zo duur zijn als in de mei en in de zomervakanties. Ooit is deze vakantie ontstaan om families de mogelijkheid te geven om op wintersport vakantie te gaan. Dit is een goede mogelijkheid je kunt er ook voor kiezen om je vakantie bijvoorbeeld in eigen land te vieren.

Nederland heeft vele vakantieparken met diverse binnen activiteiten en faciliteiten. Het weer is vaak nog niet zo zonnige en warm tijdens de voorjaarsvakanties ook is er altijd een behoorlijk kans op regen en zelfs op sneeuw. Dus binnen activiteiten zouden wel optimaal zijn.

Geschikte vakantiepark ketens met vele activiteiten, faciliteiten en animatieteams en aantrekkelijk last-minutes aanbiedingen voor de krokusvakantie zijn:


Dierentuinen

De meeste dierentuinen hebben de deuren geopend tijdens de krokusvakantie. Het leuke aan deze periode is dat er in het voorjaar vele baby dieren in de dierentuinen aanwezig kunnen zijn. Ook is er in deze periode een grote kans dat een groot aantal dieren zwanger zijn.

Maar ook buiten extra bewoners van de dierentuin, blijft het een feestje de dierentuin te bezoeken. In elk regio in Nederland heb je verschillende dierentuinen, naast de grote bekende dierentuinen zijn er ook diverse kleine dierentuinen die vaak gespecialiseerd zijn.

Vele dierentuinen hebben ook indoor gedeeltes, zodat je ook tijdens een minder mooie dag of tijdens een regendag kunt genieten van de dieren en de dierentuin.

Een aantal leuke dierentuinen in Nederland die zeker de moeite waard zijn vind je hieronder:


Musea

Vaak wordt er gedacht dat een museum saai is voor kinderen, maar dit is een grote misvatting. De vele musea van Nederland zijn zeer geschikt voor families uitjes en hebben ook vele activiteiten voor kinderen. Tijdens de vakanties worden er naast de standaard mogelijkheden vaak nog wel iets extra’s uit de kast getrokken. Ook zie je de laatste jaren veel meer interactie in de musea, maar ook speurtochten, speeltoestellen en nog veel meer.

Bekijk onze blog met de leukste musea voor kinderen eens.

Hieronder vind je een overzicht van musea die erg geschikt zijn voor families en kinderen:


Een dagje zwemmen.

Met de vele subtropische zwembad in Nederland heb je veel keuze als het om mooie zwembaden gaat. De grote subtropische zwembaden hebben je veel meer te bieden dan alleen een wedstrijd bad. Denk hierbij aan een golfslagbad, waterglijbanen, sproeiers en fonteinen, stroomversnellingen, wellness en nog veel meer.

Wist je dat je normaal gesproken ook een dagje kunt zwemmen bij Center Parcs. Center Parcs staat bekend om zijn mooie zwembaden met veel spektakel. De zwembaden hebben de naam Aqua Mundo. Maar ook het zwembad van Hof van Saksen hoort bij de top van Nederland.

Hierover vind je één van de mooiste subtropische zwembaden van Nederland (buiten de vakantieparken om).


Kabouterpaden

Als het weer het toe laat is wandelen ook een zeer goede optie, je kunt kiezen voor een natuurgebied bij jouw in de buurt, maar vaak vinden kinderen die niet zo uitdagend. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden tegenwoordig. Je hebt naast natuurgebieden met oer speeltuinen ook veel belevingspaden / kabouterpaden en blote voetenpaden. Helaas is de blote voeten pad vaak nog iets te fris, maar de belevingspaden zijn wel zeer interessant.

De speciale belevingspaden komen als paddenstoelen uit de grond en elke regio heeft minimaal wel 1 zo pad in de buurt, dit kun je het beste even googlen. Hieronder heb ik 3 erg leuke belevingspaden / oer speel tuinen voor je beschreven.

Het Boomkroonpad – Drouwen

Het Boomkroonpad is een bijzondere ervaring leuk voor jong en oud. In het Drentse plaats Drouwen ligt het Boomkroonpad, je wandelt via dit pad langs en door de toppen van de bomen vanaf hieruit heb je een fantastisch uitzicht over de bomen, het bos en de omgeving. Naast deze unieke wandelroute is er ook nog een speelbos waar de kinderen zich uitstekend kunnen vermaken.


Belevenissenbos Lelystad

Het belevenissenbos in Lelystad is het grootste en avontuurlijkste speelbos van Nederland. Je hebt hier meerdere routes waarbij je via netten over het water klimt, over boomstronken moet lopen en nog veel meer spannende en uitdagende obstakels. Niet alleen de speeltuin is leuk je vind hier ook en zwemplas (helaas in de voorjaarsvakantie nog wel te koud) en een waterspeeltuin. Je kunt uiteraard hier ook prachtig wandelen dit allemaal maakt dit het belevenissenbos in Lelystad zeker de moeite waard.


Speelbos Boeverijen Mastbos – Breda

Het Mastbos in Breda is een prachtig wandelgebied met hele mooie boswachterspad. Ook is hier voor de kinderen veel te beleven. Naast en kabouterwandeling vind je hier ook een groot speelbos. Het speelbos is één van de grote speelbossen van Nederland. De kinderen kunnen klimmen in de bomen, hutten bouwen, spelen op één van de speeltoestellen ook is er een watergracht met een touwbrug. Een groot voordeel is het grote veld waar heerlijk gevoetbald en gespeeld kan worden, maar ook zeer geschikt is voor een picknick.


Bioscoop

Een middagje bioscoop is altijd leuk met drinken en popcorn de film is dan al van minder groot belang. In de vakantie ook in de krokusvakantie worden er vaak extra veel kinder- en familie films gespeeld. Diverse bioscoop in Nederland hebben vaak tijdens de vakantie ochtendvertoningen. Dit maakt niet alleen het begin van de dag leuk maar zijn ook vaak nog iets goedkoper.

Draaien er geen leuke films bij jou in de bioscoop maak van bijvoorbeeld gebruik van een streamingdienst zoals Disney, Netflix, Prime of Videoland. Je kunt het thuis dan lekker donker maken en zelf voor de popcorn en drinken zorgen. Je zit dan misschien niet in een luxe stoel met een super groot scherm, maar de film en de popcorn is er zeker niet minder om.


Spelletjes middag

Niet altijd hoeven de activiteiten buitenshuis ook thuis kun je veel plezier beleven vooral als het weer een uitstapje niet mogelijk maakt. Ga met zijn allen een middag spelletjes doen, nodig desnoods vriendjes of vriendjes uit en ga lekker samen bordspelletjes of andere spellen spelen.

Dit is niet alleen een goedkope activiteit maar ook een leuke activiteit met het hele gezin en vaak ook nog eens erg leerzaam. Wellicht heb je thuis nog wel een aantal leuke spellen voor een spelletjes middag anders kijk eens op onze blog met bordspellen en andere leuke spellen.


Vergelijkbare berichten