Umbrië
Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
02/06/2024
5 min

De top 7 van de beste reisgidsen voor de regio Umbrië 2024

02/06/2024
5 min

Umbrië is een regio in Central Italië, gelegen in de vallei van de Tiber met het stuwmeer Lago di Corbara.  Umbrië wordt ook wel het land van Franciscus van Assisi genoemd. Het is een groen regio met zacht glooiende heuvels die begroeid zijn met wijn- olijfgaarden. Ook is er veel akkers me tarwe suikerbieten, zonnebloemen en tabak.

Umbrië is minder populair dan bijvoorbeeld het Noorden van Italië, maar wordt wel erg gewaardeerd door de vakantiegangers. Het is een prachtige regio met een mooie natuur, vele bezienswaardigheden en een stuk rustiger dan vele andere vakantiegebieden in Italië.

Een goede voorbereiding is wel aan te raden als je op vakantie gaat naar Umbrië. Een of meerdere van de reisgidsen in de top 7 zijn uitermate geschikt voor je voorbereiding of tijdens je vakantie. 

De reisgidsen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com toegevoegd aan de beschrijving. De link geeft veel extra informatie over de reisgids. Via de link kun je de reisgids eenvoudig bestellen. 

Tip: Op zoek naar een bijzondere vakantie in Italië / Umbrië? Bekijk dan het verrassende aanbod van Italmania eens! 

Umbrië en Lago de Trasimeno

Wie vakantie houdt in Umbrië, komt altijd bij het Meer van Trasimeno uit, de zee van de armen zoals hij ook wordt genoemd. Dit boek gaat over de beleving van binnenuit. De afstanden in deze provincie zijn te overzien en toch blijkt het verschil tussen de cultuur in de verschillende uithoeken groter dan we dachten. De inwoners maken de gasten graag deelgenoot van hun historie en dat leidt tot interviews met plaatselijke coryfeeën. 

In woord en beeld belichten we met hen bekende plekken als Assisi, Perugia en Orvieto en het minder bezochte Città di Castello en Gubbio. In de rondreis treden we in de voetsporen van de Heilige Franciscus. Bijzondere wandelroutes, schitterende fresco's en veel mooie wijnen en gerechten. Wij waren verrast door de ongereptheid van natuurgebieden en het ontbreken van massatoerisme. Hier heeft de tijd stilgestaan. Laten wij dat dan ook doen en volop genieten van deze eenvoud. 

Journaliste Renée de Haan (1956) woont samen met fotograaf Matthijs Pronker al meer dan 25 jaar in het hart van Toscane. De eenvoud van genieten staat in dit boek voorop, met veel wetenswaardigheden die internet niet prijsgeeft.

ANWB Extra - Umbrië

ANWB Extra Umbrië! Umbrië is het ruige broertje van Toscane. Gelegen in het groene hart van Italië, domein van boeren en jagers. Maar ook van heiligen en in bruine pijen gehulde monniken. Hier kom je nog tal van oude Italiaanse gebruiken tegen, zoals pasta-makende oma’s of het typische Majolica aardewerk. 

De ANWB Extra reisgids biedt naast veel praktische tips over vakantiehuizen, hotels en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden die je niet mag missen. Ga wijnproeven bij een van de vele wijnhuizen, bezoek de middeleeuwse stad Spello of zoek verkoeling bij de watervallen van Cascata delle Marmore. 

Deze kleine reisgids past gemakkelijk in de tas en heeft een handige uitneembare kaart met daarop de beste tips voor overnachten, winkelen, eten en drinken en uitgaan

Capitool reisgidsen - Umbrië

Het groene hart Umbrië ligt midden in Italië, de glooiende heuvels en vruchtbare vlakten zijn bezaaid met schilderachtige dorpen, kastelen en kloosters. De prachtige bergen van het nationaal park Monti Sibillini en de Valnerina met de beroemde watervallen de Cascata delle Marmore vormen een populaire trekpleister. Ook bijzonder zijn de middeleeuwse plaatsen Perugia, Assisi en Gubbio.

In de reisgids Umbrië is de regio opgedeeld in twee gebieden. Elk gebied wordt in een apart hoofdstuk beschreven. Ieder hoofdstuk bevat foto's, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden. Met ook geschiedenis, accommodatie, restaurants en winkels.

Trotter - Toscane/Umbrië

Het echte verhaal achter de klassieke trekpleisters. In deze gids vind je o.a.: 

 • Tips om de verborgen parels buiten de platgetreden paden te verkennen 
 • Verrassende anekdotes en topervaringen van Trotter 
 • Honderden budgetvriendelijke en uitgeteste horeca-adressen 
 • 41 kaarten en plattegronden waarop je al onze adressen terugvind

Dominicus - Umbrië en De Marken

De regio’s Umbrië en De Marken met hun karakteristieke heuvellandschap en hooggelegen dorpjes, doen niet onder voor het populaire Toscane. Deze streken hebben een perfect evenwicht weten te creëren tussen het toerisme, de kunstschatten en de bescherming van het unieke landschap. 

Hier vind je prachtige oude steden, historische bergdorpjes en schilderachtige landschappen. Valleien met een afwisselend rivierlandschap, het Meer van Trasimeno, bosrijke heuvels en watervallen kenmerken de natuur van deze regio’s. 

Ingrid Janssens is tekstschrijver en cultuurhistoricus. Haar nieuwsgierigheid naar andere Europese culturen brengt haar op veel plaatsen, maar Italië blijft toch haar favoriet. Eerder schreef zij de reisgids Apulië.

Umbrië in geuren en kleuren

Umbria is vruchtbare grond, meren en rivieren en zacht glooiende heuvels die van heel wat zonuren kunnen genieten. De heuvels en berghellingen zijn bedekt met een dikke deken van eiken- en beukenbossen en de vlakten staan vol wijn- en olijfgaarden. Vanwege dit rijke palet van groenschakeringen heet de streek ook wel 'het groene hart van Italië'. 

Maar Umbria is meer dan alleen groen. Doorspekt van kunst, religie, cultuur, kookkunst en historie is deze regio één kleurenpracht. Je komt er ogen tekort. Umbria behoort dan ook tot de meeste veelzijdige regio's van Italië. Echt een ideale plek waar voor iedereen wel iets te beleven valt. De regio is rijk aan historie en wordt al bewoond vanaf de vroege prehistorie! Umbriërs, Etrusken, Romeinen, Longobarden ... Ze hebben hun sporen nagelaten. 

Uit de Middeleeuwen, toen Umbria een periode van grote rijkdom beleefde en de oude stadstaten uitgroeiden tot rijke vorstendommen, stammen de kenmerkende forten (le rocche) en de schilderachtige kasteelstadjes (borghi). Met tal van folkloristische of internationale evenementen en feesten wordt de geschiedenis in ere gehouden. Maar kunst en cultuur is niet het enige. 

Het groene heuvel- en berglandschap biedt ook tal van mogelijkheden voor buitensporten en wandeltochten. En als je van lekker eten houdt, kom je hier ook zeker niets te kort. Wil je fietsen, cultuur snuiven, lekker eten, luieren of juist sportief bezig zijn? Een kookworkshop volgen, een antiekmarkt bezoeken of dansen op een muziekfestival? Het is allemaal mogelijk in Umbria. 

Dorette Zwaans studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en Vertaalwetenschap in Utrecht. Daarna studeerde, woonde en werkte ze in Italië, waaronder in Perugia. Nu vertaalt ze (Italiaanse) kinderboeken.

De Groene Reisgids - Toscane / Umbrië

Met een selectie door onze auteurs ter plaatse:

 • De top 10 van Toscane - Umbrië in beeld
 • De 20 hoogtepunten van Michelin
 • Reisplanner voor 10 tot 30 dagen
 • 70 rondritten, wandelingen en excursies
 • Duidelijke sterrenbeoordeling bij alle plaatsen
 • Meer dan 645 adressen voor elk budget
 • 48 kaarten en plattegronden gebaseerd op de bekende Michelincartografie

Reacties
Categorieën