Antwerpen
België
Ramon Kuiters
België
01/27/2024
9 min

De 7 leukste Belgische steden net over de grens 2024

01/27/2024
9 min

Het zuiden van Nederland grens met 3 provincies aan België, Noord Brabant, Limburg en Zeeland.  Vanuit het zuiden is het dan ook eenvoudig om België te bezoeken voor bijvoorbeeld boodschappen, bezienswaardigheden of een te winkelen. Naast vele dorpjes heb je ook diverse leuke steden dichtbij de Nederlandse Grens.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 leukste steden in België die binnen een drie kwartier van de Nederlandse Grens te bereiken zijn. De steden worden uitgebreid beschreven en uiteraard met diverse tips.

Antwerpen

Antwerpen is een grote Belgische stad die je veel te bieden heeft. Het is rijk aan winkels, architectuur en musea. Mooi meegenomen is dat het niet ver van de Nederlandse grens is gelegen. Ossendrecht is ongeveer 20 kilometer van Antwerpen en ook veel Zeelandse plaatsen liggen om de hoek.

De stad Antwerpen staat bekend bij de Nederlanders om de vogeltjesmarkt. In België wordt dit de vogelenmarkt genoemd.Van oorsprong is de Vogeltjesmarkt een markt waar zangvogels, pluimvee en knaagdieren verkocht werden. Tegenwoordig is het vooral een toeristische markt waar nog steeds dieren te koop zijn zoals vogels en knaagdieren. Dit is nog maar een klein gedeelte. Deze markt is er elke zondag en op feestdagen.

Naast de markt kun je ook erg goed shoppen in de vele winkels die Antwerpen heeft. De Meir is een populaire winkelstraat die het Centraal station en het centrum met elkaar verbind.

Een andere publiekstrekker is de dierentuin midden in het centrum van Antwerpen vlakbij het station van Antwerpen-Centraal. De dierentuin werd voor het eerst geopend op 21 juli 1843 en is daarmee de oudste dierentuin van België.

Antwerpen is een centrale stad in België maar ondanks dit heeft Antwerpen wel een strand het Sint-Anneke strand en een diepzeehaven. Dat Antwerpen veelzijdig is kun je al wel merken en heb ik het nog niet over het kunst en modern musea. Ook is het uitgaansleven aanwezig en zeer bruisend in Antwerpen je hebt verschillende hotspots.

Bezienswaardigheden die je gezien moet hebben zijn:

 • Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal: een zeer indrukwekkende 14e-eeuwse kathedraal aan de Handschoenmarkt.
 • De Grote markt: Een gezellig stadsplein met onder andere het stadhuis van Antwerpen.
 • Het Rubenshuis: Dit is het voormalige woning van de kunstenaar Peter Paul Rubens. Tegenwoordig is het voormalige huis een museum.
 • De Koninck Brouwerij: één van de bierbrouwerijen waar je een prachtige rondleiding kan volgen.

Bekijk hier de leukste stedentrips en overnachting voor Antwerpen


Luik

Luik is een Belgische stad dichtbij Zuid-Limburg, om de hoek van Maastricht. Als je met de trein reist kom je al op de eerste bezienswaardigheid van de stad. Namelijk het futuristische treinstation, dit is een indrukwekkend staaltje architectuur. De ontwerper heeft zich laten inspireren door het vrouwenlichaam.

Het centrum van Luik is heel uitnodigend je kunt er goed winkelen genieten van de lokale biertje maar ook de verschillende straatjes bieden je veel vermaak. Met diverse elementen die je doet denken aan de verschillende eeuwen waarin Luik zich heeft ontwikkeld. Tijdens de kerst periode vind je hier een zeer grote kerstmarkt waar jij je kerst aankopen kunnen doen. (een echte aanrader)

In het centrum vind je ook veel gezellige pleinen waar je even helemaal tot rust kan komen en waar je uiteraard de Luikse Wafel niet mag overslaan.. De stad Luik heeft diverse musea waar je meer te weten kunt komen van Luik en andere interessante dingen.

Leuke Bezienswaardigheden in Luik die een bezoekje waard zijn:

 • Grand Curtius Museum: Een museum met onder andere  Wapens – Glas – Religieuze kunst en Maaslandse kunst – Decoratieve kunsten – Archeologie
 • Montagne van Bueren, een prachtige straat met een 374 treden tellende trap in het centrum van Luik. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad
 • Paleis van de Prins-bisschoppen:  voormalige Paleis van de Prins-bisschoppen dat in de 12de eeuw werd verwoest door een brand en inmiddels is herbouwd. Het binnenplein Place Saint Lambert heeft  60 verschillende renaissancezuilen
 • La Boverie: een mooi kunst museum met een prachtige tuin erom heen..
 •  Sint-Pauluskathedraal, of de kathedraal van Luik: Deze kathedraal werd gebouwd in de 15de eeuw en is gerestaureerd in de 19de eeuw. De Kathedraal staat bekend om de gotische kenmerken van het gebouw zoals in de gewelven en in het plafond.

Bekijk hier de leukste stedentrips en overnachting voor Luik

Gent

Gent is goed te bereiken vanaf Zeeland, het centrum van Gent ligt op ongeveer 40 minuten van Sas van Gent. Een bijzondere stad is Gent zeker te noemen  met een zeer mooi oud centrum. Als extraatje lopen hier een kronkelende rivieren door. Namelijk de Leie en de Schelde. Gent wordt niet voor niets waterstad genoemd.

Gent staat ook bekend om de gezelligheid en levendigheid dit heeft zeker met de vele jonge gezinnen en de studenten te maken. Het nachtleven gaat ook door tot in de late uurtjes. Vooral de kroegen en de Grand cafe’s zijn echte hotspots. Gent heeft ook evenementen het grootste evenement is de Gentse Feesten, een tiendaags straat-, muziek- en cultuurfestival.

Gent heeft een rijk geschiedenis als je door het historische centrum loopt zie je bijna in iedere straat wel iets nieuws en bijzonders. Denk hierbij aan prachtige panden, indrukwekkende architectuur en nog veel meer.

In de stad Gent vind je ook vele musea, naast de grote keuzes zijn de thema’s en onderwerpen van de musea ook heel divers. De musea liefhebber kan zich goed uitleven in Gent.

Bezienswaardigheden die je gezien moet hebben zijn:

 • Gravensteen:  Dit waterkasteel stamt deels uit de Romeinse tijd en is zeer goed onderhouden. Het kasteel heeft 2 musea het Gerechtsmuseum en het lugubere Wapenmuseum
 • Het Belfort: een 95 meter hoge toren die je kunt beklimmen doormiddel van een trap met 300 nauwe stenen. Het belfort heeft een klok uit 1314 en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO
 • Sint-Baafskathedraal: een kerk uit de 14e eeuw met kunstschatten.

Bekijk hier de leukste stedentrips en overnachting voor Gent

Hasselt

De stad Hasselt ligt in de Belgische provincie Limburg niet ver van de Nederlandse plaatsen Sittard en Maastricht. Hasselt wordt vaak de hoofdstad van de smaak genoemd. De naam is te danken aan de overvloed van horeca zaken en winkels met vele lekkernijen. De grote markt heeft een groot aanbod in cafe’s restaurants en tavernes.

Hasselt is een echte jeneverstad naast de vele mogelijkheden om het te drinken is er ook een leuke jenevermuseum.

Uiteraard is er veel meer te beleven is Hasselt dan alleen maar lekker eten en drinken. De Grenslandhallen is het podium voor culture en muziek evenementen, maar ook voor internationale sport wedstrijden en evenementen. Naast de Grenslandhallen vind je Plopsa Indoor Hasselt.

Plopsa Indoor Hasselt heeft 25 spectaculaire attracties voornamelijk voor kinderen van 2 tot 10 jaar. Naast de attracties kun je van dichtbij genieten van de studio 100 figuren. Het bekendste evenement in Hasselt in het Pukkelpop Festival. Een prachtig muziek festival die erg in trek is ook bij de Nederlanders.

De stad leent zich perfect om met de fiets te verkennen. Ook buiten het centrum zijn er mooie routes en bezienswaardigheden. Een aanrader is richting de Abdij van Herkenrode. Dit is een voormalig klooster uit de 12de eeuw waar tegenwoordig een beleveniscentrum in is gevestigd.

Andere leuke bezienswaardigheden zijn:

 • Japanse Tuin: met  25.000 m² is het de grootste Japanse tuin van Europa die in 1992 geopend is.
 • Openluchtmuseum Bokrijk, een museum waarin jij je kunt wanen in het leven rond 1914.

Bekijk hier de leukste stedentrips en overnachting voor Hasselt

Turnhout

Turnhout is ongeveer 20 minuten van Baarle-Nassau. Het is een kleinere stad dan vele steden in de top 7 van leukste Belgische steden net over de grens maar zeker interessant om te bezoeken. Een groot voordeel van Turnhout is dat de massatoerisme de stad nog niet gevonden heeft. En dat is bijzonder als je kijkt na de vele mogelijkheden en bezienswaardigheden in Turnhout.

Het centrum is prachtig met als hart en middelpunt een mooie waterburcht, maar ook het Begijnhof en de markt zijn stralingen voor het oog. Aan de grote markt zitten diverse restaurants en cafés waar je heerlijk kunt uitrusten en genieten van Turnhout.

In Turnhout vind je één van de Begijnhoven, naast de Begijnhof vind je ook nog een Begijnmuseum die ook zeker de moeite waard is om te bezoeken als je in Turnhout bent. Het Begijnhof museum is ook niet het enige museum in Turnhout je vind hier ook nog het Nationaal Museum van de Speelkaart, Natuurpunt Museum en het Taxandriamuseum.

Een ander belangrijke en populaire bezienswaardigheid is het Kasteel van de Hertogen van Brabant. Het kasteel stamt uit de 12de eeuw en is herhaalde verbouwd tot het huidige kasteel.

Naast de diverse bezienswaardigheden kun je ook zeer goed Winkelen in Turnhout, naast de bekende grote winkelketens vind je hier ook stijlvolle lokale boetieks die met een aantrekkelijk en bijzonder assortiment.

Bekijk hier de leukste stedentrips en overnachting voor Groningen

Blankenberge

Blankenberg is een echte familie badplaats en tevens de beroemdste badplaats van België.  In de zomermaanden kan het hier ook goed druk zijn maar gelukkig is er veel te beleven.

De evenementen en festivals zijn hier een goed voorbeeld van zo heb je regelmatig (muziek)festivals, rommelmarkten, mini-concenteren vuurwerkshow en nog veel meer.

Veel mensen komen voor het strand naar Blankberge. Het Blankenberge strand is lang en breed voorzien van leuke strandtenten dus vermaken is hier geen probleem. Ook leuk is de pier vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Blankenberg maar ook op het strand en het water.

Zoals je gelezen hebt is Blankenberge een familie badplaats dit komt ook zeker door Zoo Serpentarium, een leuk plek om ook met kinderen heen te gaan. Je kunt hier o.a verschillende vissen en reptielen bewonderen. Andere leuke bezienswaardigheden en plekken in Blankenberge zijn: De jachthaven. het bouwwerk Paravan, duingebied de Fonteintjes en het natuurgebied Uitkerkse Polder.

Een ander groot voordeel van Blankenberge is dat je het vanuit het zuid-westen van Zeeland goed kunt bereiken. Vanaf Cadzand is het maar een plus minus 30 minuten met de auto.

Bekijk hier de leukste stedentrips en overnachting voor Blankeberge

Brugge

Brugge is de geschikte locatie voor een romantisch weekendje weg, Brugge wordt ook wel eens het Venetië van België genoemd. Een rondvaart door Brugge is ook een echte aanrader. Je komt door kronkelige grachten en langs prachtige historische panden. Een andere romantische activiteit is een koetstocht door Brugge.

Ook buiten het varen en het water is er veel te beleven in Brugge. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst en is door een ringetje te halen. Het centrum doet je denken aan de middeleeuwen en heeft veel fotogenieke straatjes, elementen en bezienswaardigheden.

Ook al bourgondiër zit je goed in Brugge, met de vele mogelijkheden als het om de horeca gaat voor de terrassen op de grote markt zijn erg gezellig. Voor bijzondere winkels en vintage kleding kun je het beste terecht in de Sint-Jacobsstraat. Uiteraard is er ook geen gebrek aan grote winkelketens in het centrum.

De leukste bezienswaardigheden in Brugge zijn:

 • Belfort van Brugge: de hoge toren van 83 meter staat op de Grote Markt van Brugge, vanaf de toren heb je het mooiste uitzicht over Brugge en omgeving.
 • Het Stadhuis: ligt aan het plein Burg en stamt uit de tijd rond 1400. Binnen in het stadhuis vind je indrukwekkende 19e eeuwse muurschilderingen.
 • Het Frietmuseum: Is het enige museum ter wereld dat jouw alles vertelt over de geschiedenis van de nationale trots van België namelijk Friet.
 • Begijnhof, bestaat uit een verzameling mooie 17e– en 18e-eeuwse witgeschilderde huisjes en ligt aan het minnewaterpark en is gebouwd in opdracht van Margaretha van Constantinopel de oud gravin van Vlaanderen.

Bekijk hier de leukste stedentrips en overnachting voor Brugge

Reacties
Categorieën