Nieuwjaarsduik! De 7 leukste locaties op 1 januari 2025
Hoewel de nieuwjaarsduik ook in andere landen gehouden wordt (Duitsland en Noord-Amerika) wordt het gezien als Nederlandse traditie. De Nieuwjaarsduik wordt in de meeste gevallen gehouden op 1 januari in bepaalde plaatsen wordt het ook op een andere datum of tweede kerstdag gehouden.
Tijdens de nieuwjaarsduik wordt er gezamenlijk duik / sprong genomen in een open water die kan de Noordzee zijn bijvoorbeeld maar ook een recreatieplas. In Nederland zijn er op verschillende plekken een nieuwsjaarduik, diverse Nieuwjaars duiken worden gesponsord door Unox.
De deelnemers krijgen een Oranje Unox Muts. Die de deelnemers een beetje warm houden. Uiteraard is er nog afloop ook een aantal Unox producten beschikbaar om warm te worden zoals erwtensoep.
Voor deze pagina heb ik de 7 leukste nieuwjaarsduiken voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de nieuwjaarsduik. Maar voordat ik met de nieuwjaarsduiken begin heb ik eerst nog een paar tips voor de nieuwjaarsduik.
- Doe mee aan de warming up: het is belangrijk dat je lichaam voordat het in koude water in gaat wordt opgewarmd dit kun je doen door een warming-up van 10 à 15 minuten.
- Draag een muts, handschoenen en schoenen: De meeste warmte verlies je via je hoofd, en voeten daarom is het belangrijk deze zo warm mogelijk te houden. Ook handschoenen kunnen zeer prettig zijn.
- Duiken: in één in het water springen is vaak het beste om de kou te trotseren, dit is wel een schrik effect voor je lichaam, probeer ook zo snel mogelijk weer normaal te ademen en je lichaam weer rustig te krijgen.
- Ga niet over je eigen grens: Sommige mensen blijven minuten in het water, maar kun je limiet als het genoeg is ga er dan direct uit. Het gaat om de nieuwjaarsduik niet wie het langst in het water blijft.
- Afdrogen en opwarmen: Het beste is om je gelijk goed af te drogen en een warme badjas aan te doen en pas na een minuut of 10 je aan te kleden. Neem in tussen iets warm om van binnenuit op te warmen zoals een kop soep of warme chocolade melk.
Scheveningen
De Unox Nieuwsjaarduik in Scheveningen is de grootste nieuwjaarsduik ter wereld en er doen elkaar jaar ongeveer 10.000 mensen mee. De nieuwsjaarduik in Scheveningen is een groot evenementen geworden en trekt ook duizenden toeschouwers.
De gemiddelde temperatuur van het water ligt rond de 5 graden op 1 januari dus niet is voor koud kleumen. Om 10.30 kun jij je inschrijving voor de nieuwjaarsduik de kosten zijn 3 euro per persoon. 11.45 begint de warming-up met muziek die zorgt ervoor dat je lichaam warm wordt. Om 12.00 uur gaat de nieuwsjaarduik van start.
Iedere deelnemer krijgt de bekende oranje Unox-muts, een herinneringsvaantje en het ¨Terugblik¨ dit is een speciale editie van de Unox erwtensoep blik.
De eerste nieuwsjaarduik in Scheveningen was in 1965 op initiatief van Jan van Scheijndel, er deden 7 mensen mee.
Zandvoort
Zandvoort is misschien niet de grootste nieuwjaarsduik maar wel de oudste georganiseerd nieuwsjaarduik van Nederland. De eerste keer werd er in het water gedoken op nieuwjaarsdag in 1960.
Inmiddels is het uitgegroeid tot een evenement met ongeveer 6000 deelnemers. Ook tijdens de duik in Zandvoort zijn de oranje mutsen aanwezig. De start van de nieuwsjaarduik is om 14.00 uur. De locatie waar de duik worden gehouden is op het strand van Zandvoort in de buurt van de haven.
Utrecht
Bij Utrecht kan er misschien niet gedoken worden in de zee maar dat betekend niet dat er geen nieuwsjaarduik gehouden kan worden. In Utrecht wordt er gedoken in de Haarrijnseplas. Deze plas heeft een klein strand en is daarom ook een uitstekende locatie om het nieuwe jaar in te springen.
De warming-up wordt begeleid door een fitnessinstructrice met een lekkere beat op de achtergrond. Om 11.30 uur is het eindelijk dan zo ver en kan er gedoken worden in het koude water. Na afloop kan er genoten worden van een erwtensoepje.
Egmond aan Zee
Egmond aan Zee is begonnen met 10 mensen maar behoort nu met ongeveer 5000 deelnemers tot de grote nieuwjaarduiken van ons land. Door vele is Egmond aan Zee uitgeroepen als gezelligste nieuwjaarsduik van Nederland.
Het bijzondere aan de nieuwjaarsduik is niet de chocolademelk en de erwtensoep na afloop van de duik maar dat het inschrijfgeld van de duik naar een goed doel gaat. De opbrengsten gaan naar Stichting ALS. In de november maand is er bij verschillende plekken een nieuwjaarduiksticket te koop, dit is een leuk cadeau om te geven tijdens de feestdagen. Een uitdaging voor de ontvanger en tevens een leuke sponsoring voor stichting ALS.
IJmuiden
Op 1 januari 2023 wordt de 37ste nieuwjaarsduik gehouden op het strand van IJmuiden. Stichting Strandspektakel IJmuiden is de organisator van de nieuwjaarsduik dat ongeveer 1000 deelnemers en tussen de 3000 en 5000 toeschouwers.
Unox is ook sponsor in IJmuiden, die geldt voor de erwtensoep en de bekende oranje mutsen. De deelnemers krijgen ook een traditionele herinneringsvaantje en de bonnen chocomel, glühwein en erwtensoep.
De start van de verfrissende duik is om 13.00 uur.
Amsterdam
Het Sloterstrand aan de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West is het decor van de nieuwjaarsduik in Amsterdam. Amsterdam mag dan wel geen zee hebben maar het strand aan de sloterplas is een perfect alternatief.
Ondanks dat Amsterdam de hoofdstad van ons land is en vele toeristen trekt is de nieuwjaarsduik in Amsterdam klein zeker vergeleken met de andere plaatsen in deze lijst, maar zeker niet minder gezellig. Deze traditie trekt veel Amsterdammers die wel van een uitdaging in de natuur houden.
Je kunt gratis mee doen aan de nieuwsjaarduik en deze wordt om 13.00 uur gehouden.
Noordwijk – Langevelderslag
De nieuwjaarsduik bij Langevelderslag (Noordwijk) kan zeker als een feestje gezien. De organisatie zorgt er elk jaar voor dat er een leuk feestje van de nieuwjaarsduik wordt gemaakt. Zo vind je naast de Nederzandt DJ met lekkere muziek ook een kraampjes met koek & zopie.
Een voordeel van Langevelderslag is dat de duik pas om 15.00 uur begint, dus je kunt rustig wakker worden voordat je een fris duik neemt in de Noordzee.