Orvelte
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/17/2024
6 min

De top 7 van de leukste dorpen in Drenthe 2024

01/17/2024
6 min

Drenthe, de provincie van de Hunebedden, maar wist je dat de provincie veel meer te bieden heeft? In deze provincie vind je naast de vele bezienswaardigheden een prachtige natuur. Fietsers en wandelaars zijn hier op het juiste adres. Want de mogelijkheden zijn onbegrensd. Kortom Drenthe is een ideale plek als je van rust, gezelligheid en mooie uitstapjes houdt.  De populairste toeristische trekpleisters in Drenthe zijn Wildlands Adventure Zoo Emmen. Kamp Westerbork, de natuurgebieden, de Hunebedden en Attractiepark Drouwenerzand.

Daarnaast vind je ook nog eens prachtige plaatsen in Drenthe waaronder Assen en Emmen maar onderschat ook zeker niet de interessante dorpen. Op deze pagina vind je de top 7 van de leukste dorpen in Drenthe. 

Orvelte

Het oerdorp Orvelte is tegenwoordig ingericht als een openluchtmuseum. Het hart van het dorp is auto vrij. Je kunt dichtbij (betaald) parkeren.

Hoewel het wel een museumdorp is en het gratis te bezoeken is (uitgezonderd speciale evenementen), zijn er wel diverse (kleine) musea en bezienswaardigheden waar entree wordt gevraagd. 

Het dorp heeft vele historische monumenten en je krijgt het gevoel dat je je bevind in de 19e eeuw. Ondanks dat het dorp op een museum lijkt wordt het dorp gewoon bewoond. Een aantal woningen en boerderijen zijn opengesteld voor het publiek, om te zien hoe hier vroeger werd geleefd. Achter elke deur iets weer iets bijzonders te beleven. 

Er is een groot aanbod van bezienswaardigheden waaronder diverse musea. Je vind hier een kleine particuliere dierentuin, ouderwetse winkeltjes zoals een snoepwinkel en een bakker, een smederij, houtzagerij, klompenmakerij, Melkfebriekie, Jan kruis museum (het werk van de striptekenaar) en nog veel meer. 

Door het hele jaar heen worden er diverse activiteiten georganiseerd in het dorp. 

Bekijk hier de prachtige vakantiewoningen / vakanties in Orvelte en omgeving

Ruinen

Ruinen is een klein dorp aan de rand van het Dwingelderveld. Ruinen heeft een brink, aan deze kleine, maar mooie brink ligt de Hervormde Mariakerk. Rondom de kern van het dorp vind je vele oude Saksische boerderijen. 

Vanaf de Brink heb je verschillende routes waar je heerlijk langs kunt wandelen of en fietsen. Ook vanaf de schaapskooi heb je vele mogelijkheden om te genieten van de omgeving. Zoals de heidevelden, bossen, een molen en de schapen die in de natuur lopen. 

Ruinen heeft een behoorlijke geschiedenis, om een goed beeld van de geschiedenis te krijgen kun je terecht in de museumboerderij "Pasmans Huus". Ruinen is ontstaan in de twaalfde eeuw, nadat er een benedictijnen klooster en Mariakapel werd gebouwd. Later is het klooster verplaatst, de Kerk staat nog steeds op dezelfde plaats. 

Ruinen heeft diverse bezienswaardigheden hier boven zijn de kerk en het museum al genoemd, maar er is meer. Net buiten het dorp vind je nog het Vogelpark Ruinen. In Ruinen zijn er door het hele jaar heen leuke evenementen. Zoals zomermarkten, een sfeervolle kerstmarkt en een lammetjes dag. 

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden in Ruinen

Dwingeloo

Het dorp dwingeloo heeft een prachtige grote groene brink waar ook veel evenementen gehouden worden. In de dorpskern staan mooie boerderijen veel met rietgedekte daken. Ook de Sint-Nicolaaskerk is opvallend door de toren die in de vorm van een ui (siepel) is. De kerk en de toren wordt ook Siepel genoemd. De kerk is gebouwd in de vijftiende eeuw.

Om de brink heen vind je ook verschillende restaurants en cafés en een aantal winkeltjes. Dwingeloo is in 2012 uitgeroepen tot groenste dorp van Europa. Dit heeft te maken met de groene en het Nationaal Park Dwingelderveld. Het Nationaal Park is een natuurgebied met (natte) Heide, vennen, weid uitzicht en prachtige fiets- en wandelpaden. Ook bevind zich in het gebied uitkijktorens en vogel kijkwanden. 

Overnachten in Dwingeloo? Bekijk hier de mogelijkheden en laat je verrassen!

Borger

Borger is een klein centrum met diverse winkeltjes en eetgelegenheden. In de bouwvakvakantie is er elke vrijdag een gezellige braderie. De Willibrordkerk is een echte blikvanger in het centrum van Borger. Deze imposante kerk stamt al uit 1826.

De populairste bezienswaardig in Borger is de grootste hunebed van Nederland en het Hunebedcentrum waar ook een prachtig museum gevestigd is. Wil je meer hunebedden zien? In de omgeving zijn ook nog diverse hunebedden. 

Een leuk detail vind ik altijd dat je als je naar Borger reist, je altijd over de hunebed highway komt (N34). Hou je van fietsen? Neem dan zeker de fiets mee, je kunt hier prachtig fietsen denk al alleen aan de hunebedden route. 

Overnachten in Borger? Bekijk dan Hotel Bieze eens

Exloo

Dichtbij Borger ligt het kleine dorpje Exloo. In het centrum van Exloo is een prachtige schaapskooi. Jaarlijks vind hier ook altijd een schaapsscheerdersfeest plaats met het Nederlands Kampioenschap Ambachtelijk schaap scheren. Ook zijn er diverse andere activiteiten in dit mooie dorp zoals regelmatig een braderie en een festival met oude ambachten. 

Voor de kinderen is het kabouterland erg geschikt. Hier vind je trollen, kabouters en leuke diertjes. Uiteraard zijn er in het park ook speeltuinen. Kabouterland is zowel indoor als outdoor. 

Tussen Buinen en Exloo vind je een de grootste LOFAR een moderne radiotelescoop. Tevens vind je hier een prachtig nieuw natuurgebied van 400 hectare. In het gebied vind je het kwelmoeras en vele bijzondere vogels.

Hotel de Meulenhoek is een goede als je kiest voor een overnachting Exloo

Havelte

De bijnaam van het brinkdorp Havelte is "De Parel van Drenthe". Dit komt mede door de verschillende bezienswaardigheden in en rondom Havelte.

Een van de bezienswaardigheden is de Havelter Molen. Dit is een korenmolen en elke zaterdagmiddag te bezoeken. Havelte heeft een zeventiende eeuwse Landgoed Overcinge. Dit landgoed wordt tegenwoordig gebruik als horeca voor bruiloftsfeesten en uitvaarten. Maar je kunt hier ook overnachten. 

Aan de rand van Havelte vind je een vlindertuin met als buurman een prachtige schaapskooi met de Holtingerschaapskudde. Elke ochtend vertrekt de herder met zijn honden en kudde richting de Drentse heidegronden. 

Vanuit de schaapskooi ben je met enkele minuten bij de 2 Hunebedden die aan de voet van de Havelterberg ligt. Hoewel het een berg wordt genoemd is het maar 18,80 meter boven het NAP. 

In de Tweede wereld oorlog is Havelte zwaar getroffen. De Duitsers hebben hier ook een groot militair vliegveld gebouwd, zogenaamd "Fliegerhorst". Het vliegveld heeft nooit een rol van betekenis gespeeld omdat het in 1944 door de geallieerden gebombardeerd werd. De bomkraters, de landingsbaan en andere aspecten zijn nog terug te vinden in het natuurgebied aan de rand van Havelte. Ook wordt een deel hiervan gebruikt als militair oefenterrein. 

Havelte heeft een mooi openluchtzwembad en een schitterend aangelegd 18-holes golfbaan.  In het kleine centrum vind je een aantal winkels en gezellige restaurants. 

Bekijk hier de prachtige vakantiewoningen in Havelte en laat je verrassen!

Zuidlaren

Zuidlaren staat bekend om de grootste paardenmarkt van Nederland en van Berend Botje (het liedje). Het dorp Zuidlaren in ligt in het noorden van de provincie en was in 2014 het Groenste dorp van Europa. Dit heeft mede te maken met de 7 (groene) brinken. 

Zuidlaren heeft 7 brinken die vroeger veel gebruikt werden voor paarden en koeien. De grootste brink wordt nog veel gebruikt voor activiteiten zoals diverse markten. 

Je hebt niet alleen veel groen in Zuidlaren maar ook als watersport liefhebber zit je goed in Zuidlaren. In en om het Zuidlaarder meer kun je je goed uitleven. Denk hierbij aan varen, zwemmen, vissen en surfen. 

De bezienswaardigheden zijn het beeld van Berend Botje en het molenmuseum de wachter. Voor kinderen is er ook genoeg te doen, want Zuidlaren heeft een attractiepark de Sprookjeshof. Naast speeltuinen en de kinderboerderij vind je hier ook allerlei sprookjesfiguren zoals: Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje en Hans en Grietje.

Maar ook voor het winkelen zit je in Zuidlaren goed, het heeft een lange winkelstraat met vele leuke winkeltjes en boetieks. Ook voor een hapje en een drankje zit je hier goed. 

Overnachten in Zuidlaren? Bekijk hier de mogelijkheden

Reacties
Categorieën