De top 7 van de beste (lichtgewicht) trekkerstenten voor 2023

Trekkerstenten worden ook vaak Backpackerstenten genoemd. Belangrijk voor de trekkerstent is dat het een lichtgewicht is en eenvoudig en snel in gebruik. Je loopt de hele dag met je tent op je rug en als die van je rug is wil je er niet nog uren mee lopen stoeien om vervolgens te gelijk te kunnen gaan slapen.

Uiteraard zijn er nog veel meer zaken erg belangrijk bij een trekkerstent, op deze pagina lees je alles over de meeneemtenten, voor wie ze geschikt zijn, waar je bij gebruik en aanschaf op moet letten en de 7 beste lichtgewicht trekkerstenten.

Backpacken

Waarom een trekkerstent?

Trekkerstenten zijn speciaal ontworpen, zodat je deze tenten eenvoudig mee kan nemen. De tenten zijn zeer compact verpakt en ook nog eens erg licht, zodat je ze eenvoudig mee kunt nemen met het wandelen en fietsen .

De trekkerstenten worden veel gebruikt door backpackers, Hikers, Wandelaars, fietsers maar ook bij het kajakken, survivallen en andere outdoor activiteiten.


Wat heeft een trekkerstent je te bieden? (De eigenschappen)

De trekkerstenten van de laatste jaren doen niet meer onder van een normale tent als het gaat om comfort en kwaliteit, met als voordeel dat ze compact zijn en zeer licht in gewicht. Hieronder worden de eigenschappen van een trekkerstent beschreven.

Tentdoek

Het doek van de trekkerstenten worden in de meeste gevallen gemaakt van technisch katoen, polyester of nylon.

Technisch katoen is een stof dat bestaat uit een combinatie van katoen met een synthetische stof. De tent wordt snel droog en heeft een licht gewicht door de combinatie. Een traditionele katoenentent is veel zwaarder. Technisch Katoen droogt wel lekker snel, maar is wel een stuk zwaarder dan polyester of nylon.

Polyester heeft een groot voordeel dat het ongevoelig is voor schimmelvorming en rekt of krimpt niet bij natte omstandigheden of door de zon. Het is iets lichter dan het technische katoen

Nylon tenten worden vaak gezien als beste trekkerstenten, omdat deze het dunste en het lichtste zijn van allemaal. Ondanks de dunne stof is het toch erg sterk en ongevoelig voor schimmelvorming. Daarentegen rekt het wel wanneer het nat wordt, en kan juist iets gaan krimpen door de zon.

Hierdoor is het wel mogelijk dat de tent in de ochtend slap kan hangen. Een ander minpuntje is dat de stof veel minder goed ademt dan bijvoorbeeld technische katoen.

Het doek van de binnentent wordt meestal gemaakt van een dunne ademende stof. Soms wordt een waterafstotende coating gebruikt, zodat de condens van de buitentent niet in jouw tent kan vallen.


Tentstokken

De tentstokken zijn vaak het zwaarte onderdeel. Hoe meer stokken de tent heeft hoe zwaarder de tent wordt. Tunneltenten hebben soms, maar 1 stok en koepeltenten minimaal 2.

Het materiaal van de tentstokken bepalen naast het gewicht ook de stevigheid van de tent. De materialen die het meest gebruikt worden zijn carbon en aluminium. Beide materialen zijn licht in het gewicht en erg stevig. Carbon is een stuk stijver en daardoor ook iets sterker, maar de kans op breken is wel groter. Carbon versplintert bij het breken en dan schade aanbrengen aan het tentdoek bij het breken.


Vorm van de tent

Het was je vast al opgevallen dat de tenten verschillende vormen kunnen hebben. Koepelvorm tenten hebben minimaal 2 stokken die elkaar kruisen. Bij de tenten heb je in veel gevallen geen scheerlijnen nodig. De tent blijft onder normale omstandigheden zelfstandig staan.

Tunnel-vormige tenten heeft minder stokken maar moet wel weer vast gezet worden met scheerlijnen en behulp van haringen. Het kan zelfs wezen dat de tunneltenten maar 1 stok heeft. Vaak zijn de tunneltenten wel lichter omdat er minder stokken worden gebruiken en de stokken zijn doorgaan ook nog minder lang. Koepelvormige tenten zijn vaak wel beter bestand tegen de harde wind en stormachtig weer.


Grondzeil

Bij veel soorten tenten kan een apart grondzeil worden aangeschaft. Dit grondzeil wordt ook wel vaak “footprint” genoemd. Het grondzeil beschermd de onderzijde van de tent tegen de ruwe ondergrond, steentjes, takjes etc. De onderkant van de tent wordt vaak gemaakt met een zo licht mogelijk materiaal die vergroot de gevoeligheid van het onderdoek wel.

Een grondzeil kan een goede oplossing zijn. Naast bescherming op schade is de waterdichtheid van het grondzeil ook hoger. Waardoor je minder snel kans hebt dat alles nat wordt. Een grondzeil is wel weer extra bepakking en werk met het opbouwen en opruimen van de tent die kan een reden zijn om niet voor een grondzeil te kiezen het is wel een behoud van je tent.


Luifels / vestibules

Bij trekkerstenten zit de buitentent altijd los van de binnentent. Dit kan handig zijn als je een extra ruimte wil creëren.

De afmetingen van luifels, die ook wel vestibules genoemd worden, verschillen van tent tot tent. Sommige tenen hebben 1 luifel terwijl andere er weer 2 hebben. 2 luifels betekend wel meer opslagruimte.


Waar moet je op letten bij het kopen van de trekkerstent?

Hierboven heb je de al veel over de eigenschappen kunnen lezen, hieronder vind je de zaken waar je het beste op kunt letten bij het aanschaffen van een trekkerstent. Omdat de wensen van een tent voor iedereen verschillend is vind je hier veel adviezen, informatie en tips.

Ruimte en aantal personen

Een trekkerstent is bedoeld om in te slapen en niet om in het leven. Toch kan het prettig zijn dat je verschillende ruimtes hebt in de tent. Hoeveel ruimtes en de indeling heeft met de vorm en de hoogte van de binnentent te maken.

Als je rechtop in de tent wil zitten is het belangrijk dat je op de hoogte van de binnentent let. Als je dit niet heel belangrijk vind is het toch handig dat je rekening houdt met de hoogte van je slaapmatje. Een rond-vormige tent biedt meer ruimte dan een tent met een spitse nok.

De grootte van de tent is uiteraard ook afhankelijk met hoeveel personen jij in de tent wil slapen. Ga je alleen op pad heb je voldoende aan een éénpersoonstent, dit scheelt je ook weer in het gewicht en het volume. Als je een tent voor meer personen zoekt let dat niet alleen op de slaapruimte, maar ook op de ruimte om je spullen veilig op te bergen.

Hoeveel ruimte er naast het slaapgedeelte beschikbaar is heeft vaak te maken met de indeling van de tent.


Gewicht

Omdat je de tent continu meeneemt speelt het gewicht een belangrijke rol. Naast het gewicht speelt ook de compactheid een rol. Wel is het in veel gevallen dat hoe lichter de tent is hoe duurder de aanschafprijs van de tent is. Als je een bepaald budget hebt kun je het beste voor de gulden middenweg kiezen en opzoek gaan na de lichtste tenten in jouw prijs klasse.


Gebruiksgemak

Naast het meenemen van de tent is het opzetten van de tent ook zeer belangrijk. Je wilt niet duren bezig moeten zijn voordat de tent staat. Er zijn verschillende soorten tenten en ook het opzetten van een tent kan verschillen.

Een tent die makkelijk op te zetten is, zijn de tenten waarbij aan de buitenten al vast zit aan de stokken. Verblijf je veel in warme en droge gebieden kun je er ook voor kiezen een trekkerstent te kopen waar de stokken aan de binnentent vast zitten. Dan kun je namelijk ook alleen de binnentent opzetten.


Seizoen en omstandigheden

Bij het kiezen van een tent is het wel belangrijk dat je weet wat je met de tent wil gaan doen. Je las hierboven al dat je in warme gebieden misschien aan de binnentent wil gebruiken. Maar misschien wil jij juist wel graag de tent gebruiken terwijl het winter is. Dan moet je kiezen voor een 4 of 5 seizoenentent. Deze zijn ook geschikt voor extreme expedities. Ga je alleen in de lente, zomer of herfst dan is een normale / 3 seizoenentent ruim voldoende.

Bij extreme weer zoals in de winter kun je het beste ook letten om de stormvastheid van je tent. Je wil niet met tent en al wegwaaien terwijl je net lekker warm ligt. Kijk in deze gevallen over de voldoende scheerlijnen aan de tent zit of er een mogelijkheid deze eraan te maken is. In winderige gebieden kun je ook beter kiezen voor een 4 of 5 seizoenentent.


Overige details (type tent)

Hierboven zijn tal van aspecten genoemd waar je op moet letten maar ook de deatils kunnen belangrijk zijn. Zoals heeft de tent deuren zodat ik deze makkelijk kan afsluiten, zijn er luifels, wordt er een grondzeil meegeleverd (footprint), zijn er gear loft (geïntegreerde vakken), lussen en opbergzakken. Het type tent speelt ook een rol in deze keuzes je hebt namelijk verschillende soorten lichtgewicht tenten voor trekkers, backpackers etc. Denk hierbij aan een tipitent, koepeltent, pop-up tent en de bungalowtent. Ook is de ventilatiesysteem erg belangrijk en of de tent voorzien is van gaas om insecten buiten te houden, dit kan ik veel landen wel erg noodzakelijk zijn.


Prijs

Niet onbelangrijk is de prijs, stel van te voren een budget vast, maak ook een wensenlijst met de belangrijkste aspecten. Met een beetje geluk moet jij een geschikte tent vinden binnen jouw budget anders moet je helaas je wensenlijst aanpassen.

De prijzen van de trekkerstenten / lichtgewichtstenten verschillen enorm je hebt al tenten je hebt al zeer goedkope tenten- tot wel € 1000,- .


De 7 beste trekkerstenten / backpackerstenten.

Nu je de belangrijkste informatie weet over de trekkerstenten, is het tijd voor de 7 beste tenten. De tenten zijn allemaal een lichtgewicht, compact en eenvoudig mee te nemen op reis, voor zowel de fietsers, de backpacker, de wandelaar, outdoor specialist of een andere reiziger.

De lichtgewicht trekkerstenten worden uitgebreid toegelicht om je een goed beeld te geven. Voor de top 7 van beste trekkerstenten heb ik naar tenten gezocht in alle prijsklasse zodat er voor ieder budget een geschikte tent tussen staat. Dit geld ook voor het aantal personen je vind hier 1 persoonstenten maar ook voor meerdere personen. De tenten die wij aanbieden zijn te koop bij Bol.com .

Expeditie Tent T2+ – Donker Groen – 2 Persoons

T4P – Travel For Professionals – heeft meer dan 30 jaar ervaring in het organiseren en begeleiden van kleine en grote expedities wereldwijd voor onder meer National Geographic Channel en de BBC. Al deze ervaring is verwerkt in onze nieuwe lijn van expeditietenten.


Alle tenten van T4P zijn onder de meest extreme omstandigheden getest Het resultaat is een nieuwe serie tenten van topkwaliteit met een perfecte balans tussen gewicht en kwaliteit. Uiteraard zijn alle tenten in onze lijn geschikt voor intensief gebruik.

De T4P tenten zijn “freestanding”. Dit houdt in dat deze zonder tentharingen op rotsachtige ondergrond opgezet kunnen worden.


Een T4P tent staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

De kwaliteitstrekkerstent is eenvoudig in gebruik en ook nog eens licht in gewicht en zeer geschikt voor 2 personen of als je een ruim éénpersoonstent wil.


Defcon 5 Bivi Tent – Camo – 1 Persoons 1700 gram

Een super compacte shelter voor de meest extreme weersomstandigheden.

Weegt slechts 1700 gram, is waterdicht en zeer compact op te vouwen in een meegeleverde bivibag.

De Defcon 5 Bivi Tent is voor een persoon om met een slaapzak in te liggen. Aan het hoofdeind zijn twee lichtgewicht 8.5 mm aluminium baleinen welke alles op spanning houden.

Tevens is het hoofdeinde voorzien van muskietengaas waardoor je ’s nachts geen last hebt van muggen of andere insecten. Bij slecht weer is de bovenzijde volledig af te sluiten.

De tent is gemaakt van 100% polyamide (waterkolom van 5000 mm en winddicht) met waterdichte getapete naden en een ademende coating. De onderzijde is gemaakt van 75 Denier nylon voor het optrekkende vocht.

Na afloop is de Bivi Tent goed en compact op te bergen in de meegeleverde tas (35 x 15 x 13 cm)

Deze ultra-compacte shelter is ontworpen om gebruikt te kunnen worden in de meeste extreme weersomstandigheden. 100% waterdicht, compact op te vouwen in de meegeleverde bivibag en weegt slechts 1700 gram.


Expedition Tent T1 – Donker Groen – 1 Persoons

T4P – Travel4Professionals – heeft meer dan 30 jaar ervaring in het organiseren en begeleiden van kleine en grote expedities wereldwijd voor ondermeer National Geographic Channel en de BBC. Al deze ervaring is verwerkt in onze nieuwe lijn van expeditietenten.

Alle tenten van T4P zijn onder de meest extreme omstandigheden getest Het resultaat is een nieuwe serie tenten van topkwaliteit met een perfecte balans tussen gewicht en kwaliteit. Uiteraard zijn alle tenten in onze lijn geschikt voor intensief gebruik.

De T4P tenten zijn “freestanding”. Dit houdt in dat deze zonder tentharingen op rotsachtige ondergrond opgezet kunnen worden.

Een T4P tent staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

Niet é´en van de beste maar misschien wel de allerbeste in zijn prijs klasse. Deze 1 persoonstent is je beste vriend als het gaat om trekkerstenten.


Highlander Trekkerstent Blackthorn – Camouflage – 1 Persoons

Highlander Blackthorn 1 persoonstent

De Blackthorn tent is de perfecte backpackers tent door het lichte gewicht en door het compacte formaat. Speciaal getest in de Schotse hooglanden, zodat de tent alles kan doorstaan.

De tent heeft een anti-insecten net zodat je geen last hebt van ongewenste beestjes en je rustig kan slapen. De tent is erg laag zodat je ook tijdens slechtere weersomstandigheden niet bang hoeft te zijn dat de tent wind vangt en uit de grond getrokken wordt.

Zowel de binnen- als buitentent zijn gemaakt van 190T ademend polyester en de buitentent beschikt daarnaast nog over een polyurethaan coating waardoor de tent waterbestendig is. De tent heeft een waterkolom van 2000 millimeter.

Afmetingen buitentent: 265 x 170 x 75 cm (L x B x H)
Afmetingen binnentent: 245 x 90 x 70 cm (L x Bx H)
Afmetingen draagtas: 40 x 12 x 12 cm (L x B x H)
Gewicht tent: 1,5 kg


Coleman Batur 3 Lichtgewicht tent – Verduisterend – 3-Persoons

Een lichtgewicht en wind stabiele tent welke ideaal is voor kampeerders die hun materiaalgewicht laag willen houden.

De tent heeft een black out bedroom welke ervoor zorgt dat bijna al het zonlicht wordt geweerd.

De tent heeft een waterkolom van 6000 wat het een ideale festival- en trekkerstent maakt.

De stabiele tent is hier in een 3 persoons uitvoering maar is ook leverbaar voor 2 personen. Je kunt in deze tent met zijn 3 overnachten of als je een ruim tent wil voor 2 personen.


Msr Hubba Nx V6 Tunneltent – Groen – 1 Persoons

De Hubba NX solo backpack tent biedt de meest woonbare accommodatie in een lichtgewicht, vrijstaand design.

Ontworpen voor 3-seizoenen kamperen, zal deze tent u niet teleurstellen en is dus ook goed te gebruiken in de herfst en lente. Uiteraard ook bij warmere dagen.

De geoptimaliseerde, symetrische en geplakte vloer biedt maximale ruimte, terwijl andere, met precisie ontwikkelde eigenschappen zoals de StayDry deur tot de aanpasbare kruisventilatie de tent extra leefbaar maken.


Tent Retro Mini Pack Woodland – Multicolour Colour/ Woodland – 2 Persoons

Terug in de tijd! Een retrotent gemaakt van moderne materialen, in de kleur legergroen.

Deze veel verkochte tent is eenvoudig op te zetten, is licht van gewicht en gemaakt volgens de hedendaagse eisen die de moderne kampeerder aan zijn materiaal mag stellen.

  • Stabiele lichte 2 persoonstent
  • Beproefde techniek met tentstokken voor eenvoudig opzetten
  • Ingang met moskitonet en rits
  • Bodem van robuust PU-doek
  • Inclusief stalen haringen en transport tas
  • Waterzuil: 1500 mm
  • Gewicht: 1600 g
  • Verpakt afm.: 55 x 12 x 12 cm
  • Afmetingen: 213 x 137 x 97 cm

Materiaal:
100% Polyester 190T PU coating


Backpacken

Vergelijkbare berichten