|

Alleen op vakantie gaan? Bekijk hier de 7 tips en voordelen 2023

Ben je single? Of wil of kan je partner niet mee op vakantie? Waarom ga je niet alleen op vakantie. Het lijkt misschien saai of eenzaam, maar dit hoeft helemaal niet er zijn vele mogelijkheden je kunt uiteraard gaan backpacken, een hotel boeken maar ook kiezen voor een camping of een singlereis.

De eerste keer alleen op vakantie gaan en reizen kan heel spannend zijn, maar het is zeker de moeite waard. De tips, adviezen en informatie op de blog over alleen reizen en op vakantie gaan kan je zeker helpen bij de voorbereiding en tijdens je vakantie.

Op deze pagina vind je 7 tips voor het alleen reizen, de meeste geschikte locaties / landen om alleen te reizen en de vele voordelen heb ik voor je op een rij gezet.

Singlereizen van Natuurlijk reizen

De reden waarom je alleen op vakantie zou gaan.

Als je alleen bent of geen reispartner hebt kun je toch wel kiezen voor een solo vakantie? Waarom zou jij niet mogen genieten van een vakantie en iemand met een relatie, gezin of een reispartner wel?

Hieronder de redenen waarom jij gewoon kunt kiezen voor een solo vakantie.

Geen reispartner.

Je hoeft uiteraard geen relatie of een gezin te hebben om een reispartner te hebben, je kunt uiteraard ook met een vriend, vriendin, familie of buren op vakantie. Het kan wezen dat jij niemand kent of die geschikt is om met jou op vakantie te gaan.

Een andere reden kan zijn dat je wel een partner of een gezien hebt maar deze, niet mee kan of mee wil op vakantie, dit hoeft jouw natuurlijk niet te beperken als het om vakanties gaat.

Een groot voordeel van alleen reizen dat je kunt doen wat je zelf wil en dit geldt ook voor de bestemming je hoeft geen compromis te sluiten je mag zelf kiezen of het een stedentrip, actieve vakantie of zon, zee en stand wordt.

Levenservaring opdoen en nieuwe dingen en mensen leren kennen.

Een goede reden van reizen is je horizon te verbreden. Wanneer je alleen gaat reizen ben je op je zelf aangewezen. Dit hoeft natuurlijk niet verkeerd te zijn, alleen zijn, zelfs keuzes maken en problemen oplossing kan juist goed zijn. Je leert jezelf beter kennen en het alleen reizen is ook goed voor je zelfvertrouwen.

Ondanks dat je misschien erg geniet van het alleen zijn is de kans groot dat je ook andere mensen wil leren kennen of gaat leren kennen. Mensen zijn eenmaal sociale wezens en maken graag en vaak snel contact met anderen. Er zijn al vele vriendschappen en relaties ontstaan door vakanties en reizen.

Je bent niet de enige die alleen reist en ook deze mensen willen wel eens een praatje maken, daarnaast is het ook leuk om ervaringen en tips uit te wisselen of kun je misschien samen een stukje reizen, een dag doorbrengen of een activiteit ondernemen.

Als je alleen op vakantie gaat geniet vooral van de vakantie en doe de dingen die jij leuk vind of nog eens graag wil doen. Dat is toch één van de redenen dat je op vakantie gaat.

De 7 tips voor als je alleen op vakantie gaat.

Hieronder vind je diverse tips voor als je alleen op vakantie gaat. De tips zijn voor de voorbereiding maar ook voor tijdens je reis.

Kies jouw ultieme bestemming

Kies de bestemming van je dromen of juist iets wat je graag wil verkennen of mee maken. Als je al een land of bestemming op het oog hebt. Verdiep je eens in de bestemming bekijk de verschillende plaatsen en bestemmingen, de faciliteiten, de bezienswaardigheden, maar een schattig hoelang je er wilt verblijven. Kortom breng je vakantie al in kaart. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Als je nog niet weet waar je heen wilt, bedenk dat eerst goed wat je wil, wil je een groepsreis met meer single vakantiegangers? Een stedentrip? Een actieve vakantie of juist een zon vakantie. Hoe lang wil je op vakantie? Bekijk dan de mogelijkheden naar je budget en op deze wijze kun je ook een perfecte bestemming en vakantie vinden. Uiteraard kun je het bovenstaande ook combineren zoals een stedentrip en een strandvakantie.

Omdat je alleen op vakantie gaat kun je ook zelf kiezen wat je wil gaan doen is dat niet een keer handig en leuk? Ook al zou niet iedereen misschien even blij zijn met je vakantie keuze, het is jouw keuze en geniet er lekker van.

Kies je voor een verre reis en ben je nog niet eerder alleen op vakantie gegaan kun je ook kiezen om voor dat je de reis boekt eerst een korte vakantie te nemen om te kijken of je alleen op vakantie gaan geen probleem vind.


Let goed op bij het boeken en reserveren alleen reizen kan veel duurder zijn

Je zou verwachten omdat je alleen reis dat je vakantie een stuk goedkoper zou zijn. Je vertering op de vakantie is uiteraard goedkoper je hoeft maar 1 mond te vullen. Maar de reis zelf kan wel een stukje duurder zijn. Soms betaal je extra toeslagen als je alleen op vakantie gaat.

Dit is gelukkig niet overal, er zijn steeds meer bestemmingen waar je als single reiziger niet meer betaald in verhouding dan dat je me z’n 2 reist. Een goed voorbeeld zijn uiteraard de single reizen. Ook via Kayak.nl, Flixbus betaal je niet meer als je alleen reist.

Voor overnachtingen kun je ook kiezen voor hostel. Als je het niet erg vind om met meerdere vakantiegangers een kamer / zaal te delen kun je voor een paar euro soms al overnachten (wel afhankelijk van het land en de locatie). Bij een hostel kun je ook een kamer voor je zelf reserveren hier betaal je uiteraard wel iets meer voor. Trivago heeft een groot aanbod in Hostels. Hostels zijn over het algemeen veel goedkoper dan een hotel maar wel minder luxe. Een hostel is ook een goede plek om nieuwe mensen te leren kennen.


Vertrouw op je gevoel

Overal te wereld zelfs bij je om de hoek kun je in een situatie komen waarbij je geen goed gevoel hebt. Vaak heeft het gevoel het bij het rechte eind. Het is belangrijk dat jij je prettig voelt bij het reizen. Luister goed naar je gevoel en als alarm bellen af gaan of er gaan belletjes rinkelen, neem een verstandig besluit en doe het gewoon niet.

Als jij naar je gevoel luistert voorkom je vaak gevaarlijk en oncomfortabele situaties. Een vervelende gebeurtenis zorgt voor impact en maakt je vakantie er vaak niet leuker en makkelijker op en dat is wel het laatste wat je wil als je lekker op vakantie gaat.


Neem niet te veel spullen mee

Het voordeel van alleen op vakantie gaan is dat je alleen je eigen spullen hoeft te dragen en mee hoeft te nemen. Dit houdt wel in dat je ook zelf moet dragen, dit is al een reden om zo weinig mogelijk mee te nemen. Probeer alles in 1 koffer, rugzak of backpack mee te krijgen. Dit scheelt je veel werk op vakantie en tijdens het reizen.

Uiteraard zijn er veel dingen die je niet mag vergeten en zeker mee moet nemen, maar bedenk bij elk artikel, ga je dit echt gebruiken, heb ik dit nodig? kan ik er ook zonder? Deze vragen zorgen er vaak al voor dat je niet te veel meeneemt.

Mocht je toch iets nodig zijn of toch hebben vergeten kun je het meestal overal wel kopen. Een keer nieuwe kleren vinden de meeste mensen ook helemaal niet erg. Op vakantie zijn er vaak ook wel mogelijkheden om te wassen, naast een handwas zijn er ook vaak wel wasserettes of faciliteiten bij je accommodatie soms is het even zoeken.


Belangrijke spullen meenemen of veilig opbergen

Hierboven heb je al gelezen dat je niet te veel spullen mee moet nemen. Uiteraard zijn er benodigdheden en spullen waar je niet zonder kan denk bijvoorbeeld aan je telefoon medicatie, kleding, verzorgingsartikelen belangrijke documenten je reispapieren, geld, paspoort/ id kaart, je rijbewijs etc.

Je kunt er voor kiezen om dit altijd mee te nemen, dit is niet in alle gevallen verstandig bijvoorbeeld als je wilt gaan zwemmen in de zee. De meeste accommodaties bieden kluisjes of lockers hier kun jij je belangrijke spullen veilig opbergen.

Qua papier zoals je ID, je rijbewijs, verzekeringspapieren reispapier zoals je tickets. kun je tegenwoordig ook makkelijk opslaan in je cloud systeem of in je mailbox. maak een screenshot of een foto van de papier zodat je hier altijd op terug kan vallen in noodsituaties.


Eenzaamheid kan je vermijden

Vaak is de grootste angst dan je jij je gaat vervelen alleen op vakantie en dat je eenzaam bent. Vervelen ligt natuurlijk ook aan je zelf je kunt juist dingen doen die je leuk vindt dus vervelen is eigenlijk niet nodig. Vooral niet als jij de juiste bestemming kiest.

Eenzaamheid kun je ook vermijden, gelukkig kun je met de moderne technieken van tegenwoordig makkelijk in contact blijven met het thuisfront. Maar ook op vakantie kun je makkelijk contact maken. Als je op een camping of resort zit zijn er vast mee mensen die ook alleen op vakantie zijn. Met single reizen reis je met een groep en ben je ook nooit alleen, in sommige gevallen deel je zelfs een kamer. Hotels zijn niet alleen goedkoop maar ook een plek om nieuwe mensen te leren kennen.

Maar ook de lokale bevolking is vaak wel in voor een praatje, dus eenzaamheid is zeker niet nodig en kan je vermijden. Trek er lekker op uit, groet de mensen maak een praatje en wie weet ontstaat er een leuk gesprek of zelfs een vriendschap.

Misschien vind jij de moment alleen in bed of op je kamer wel vervelend, probeer dan eens een blog bij te houden of schrijf in je reisdagboek over je avonturen en verhalen wat je mee maakt tijdens je reis.


Vakantie moet ontspannend zijn.

Iedereen is anders en deelt ook anders zijn of haar vakantie in. Het is wel belangrijk dat je heerlijk tot rust komt tijdens je vakantie. Als je een lange reis hebt gemaakt en eventueel te maken kan krijgen met een jetlag is het vaak aan te raden de eerste dag van je reis rust te nemen geen drukke planning te maken.

Uiteraard kun jij een planning hebben omdat je een aantal bezienswaardigheden wil bezoeken, toch is het ook aan te raden om niet alles vol te plannen en te zien wat je op het pad komt. Vaak kun je de mooiste dingen niet plannen en komen deze spontaan opzetten.


Waar moet je op letten als je alleen op vakantie gaat?

Eigenlijk veranderd er niet zoveel als je alleen op reis gaat, het enige is dat je zelf keuzes maakt, dat je in de basis alleen bent en zelf verantwoordelijk bent. Je hoeft niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen dit kan ook goed als je met een groep of met vrienden op vakantie gaat.

Vaak wordt er gezegd alleen op vakantie gaan is niet veilig en dit wordt vooral veel tegen vrouwen en meiden verteld die alleen reizen en op vakantie gaan. Maar tegenwoordig zijn er zoveel landen waar je uitstekend alleen op vakantie kunt gaan ook als vrouw alleen of als stelletjes of met een groepje meiden.

Veiligheid is belangrijk maar dit geldt ook als je met je gezin, partner en familie op vakantie bent. Lees je van te voren goed in welke scams en bedrog er plaatst vind op jouw bestemming. Barcelona bijvoorbeeld staat bekend om de zakenrollers. Dit heeft natuurlijk niets mee te maken of je alleen reist om samen met iemand. Blijf alert en dingen die te mooi om waar te zijn lijken, blijken vaak ook niet mogelijk.

Singlereizen van Natuurlijk reizen

Landen en bestemming die zeer geschikt zijn voor solo reizen.

Uiteraard zijn er zeer veel landen geschikt om alleen naar toe te reizen maar ook voor je vakantie. Denk hierbij aan de West-Europese Landen (maar ook Spanje, Kroatië, Oostenrijk, Zwitserland en Italië), de landen in Scandinavië. Hieronder vind je een aantal landen die geschikt zijn voor solo vakanties. De landen worden uitgebreid beschreven.

Schotland

Schotland behoort niet voor niets tot de mooiste van Europa en misschien wel van de wereld. Het land heeft nog een prachtige ongerepte natuur, met uitgestrekte heuvels en waanzinnige bergrivieren. De meeste mensen gaan voor de natuur naar Schotland maar het land heeft je veel meer te bieden. Leuke gezellige steden zoals Edinburg en Glasgow. Een zeer goede whisky en prachtige kastelen en bezienswaardigheden zoals de steencirkels en de Highland games.

Schotland is een zeer veilig land ook voor vrouwen en LGBT+’ers, de bevolking is zeer vriendelijk en behulpzaam. Het reizen door Schotland gaat zeer eenvoudig de verbinding zijn goed geregeld. zoals de bussen, treinen als de veerponten, ook binnenlandse vluchten zijn een optie en kunnen nog wel eens voordelig uitpakken.

In Schotland zijn veel tours en activiteiten waar jij je als single reiziger makkelijk aan toe kan voegen. Zo kun je dus leuke activiteiten ondernemen met anderen en je kunt tevens genieten van Schotland. Schotland is misschien niet het goedkoopste land, maar ook met een beperkt budget kun je goed uit de voeten in Schotland dit geldt ook voor backpackers.


IJsland

IJsland is ook al zo prachtig land, bijna alle bezienswaardigheden hebben direct of indirect te maken met de natuur. De natuur is ook in IJsland nog vrij ongerept met vele bijzondere zoals vulkanen, watervallen en gletsjers. Je kunt in IJsland heerlijk tot rust komen in één van de warmwaterbronnen. Maar ook snorkelen is een echte aanrader.

Ook aan bijzondere dieren geen gebrek, je kunt met een beetje geluk walvissen spotten en ook papegaaiduikers, maar aan andere vogels is ook geen gebrek. Als je IJsland bezoekt mag je eigenlijk de hoofdstad ook niet overslaan Reykjavik is ook door een ringetje te halen.

IJsland wordt gezien als één van de veiligste landen te wereld en is dus ook zeer geschikt voor vakanties voor 1 persoon. Het openbaar vervoer is hier niet zo geregeld als in vele andere landen in Europa je moet dit echt plannen. Buiten het hoogseizoen is er soms maar zeer weinig openbaar vervoer. Een auto huren of een groepsreis voor singels is wellicht een beter optie.


Thailand

Thailand is niet voor niets de nummer bestemming voor backpackers, Thailand is niet alleen een zeer geschikt land voor het backpack ook voor andere vakanties. Het land is tevens erg goedkoop. De vlucht daarin tegen kost wel iets meer dan het reizen binnen Europa. De hotels, het reizen en eten maakt het qua prijzen weer helemaal goed.

Het vervoer in Thailand is goed geregeld, in de stad kun je gebruik maken van de TUK TUK. Beter bekend als fietstaxi. De steden zijn druk en met de tuk tuk kun je snel en eenvoudig ergens komen voor maar een paar euro. Voor langere reizen kun je ook voor de bus kiezen, ook binnenlandse vluchten is een goede optie.

Thailand is een groot land en heeft verschillende bezienswaardigheden die zowel in de natuur te vinden zijn als er buiten. Denk bijvoorbeeld aan tempels en de mooie steden en dorpen.


Singlereizen van Natuurlijk reizen

Vergelijkbare berichten