Vouwwagen
Vakantie producten en overige
Ramon Kuiters
Vakantie producten en overige
04/14/2024
4 min

De 7 gouden tips voor het kopen van een vouwwagen 2024

04/14/2024
4 min

Steeds meer vakantiegangers denken er over na om zelf kampeerspullen aan te schaffen, niet alleen om dat kamperen hot is maar ook omdat je op een goede en leuke manier geld kan besparen en je dus niet meer dure accommodaties hoeft te huren. 

Als het om kampeerspullen gaat zijn er diverse mogelijkheden zoals een tent, een caravan, een camper en een vouwwagen. Steeds vaker wordt er veel gekozen voor een vouwwagen en dit is niet zonder een reden. Hier onder een aantal redenen en voordelen van de vouwwagen. 

 • De vouwwagen geeft je een echt kampeergevoel, weer ouderwets met de wc-rol over de camping. 
 • Het rijden met een vouwwagen is eenvoudiger dan met de caravan, de vouwwagen is licht, je hebt er geen speciaal rijbewijs voor nodig en (bijna) elke auto kan een vouwwagen trekken. 
 • In een vouwwagen kun je slapen in een bed i.p.v. van een luchtbed zoals in een tent. Dit geeft in de meeste gevallen toch iets meer comfort. 
 • Vooral bij de nieuwe modellen is het uitklappen zo gedaan en je kunt snel genieten van je vakantie. Dit is minder lastig en kost je ook minder tijd dan bijvoorbeeld te tent. 
 • Vouwwagen zijn betaalbaar en je hebt vele soorten en merken waaronder en voor bijna iedereen wel een geschikte vouwwagen te vinden is. 

Als je van plan bent voor een vouwwagen te gaan raad ik je wel aan eerste de onderstaande tip te gaan lezen voor dat je een vouwwagen gaat kopen. De tips worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven, en dat jij ook de tips goed kunt gebruiken.

Kies het juiste tentdoek voor je vouwwagen

Als het om de tentdoeken gaat van de vouwwagen zijn er in principe 2 soorten tentdoeken. Dit gaat om de Poly katoen, en de all weather doek. Bij warme bestemming zonder al te veel regen is een het doek van katoen het meest comfortabele. Het doek ademt meer en dit betekend ook dat de klimaat binnen in de vouwwagen eerder stabiel is. 

Kampeer jij overal en het hele jaar door en krijg je ook te maken met slecht weer, dan is een all weather doek een echte aanrader. 

Als je het voor het kiezen hebt zou ik gaan voor een zwaar doek. Dit is misschien qua uitklappen opbouwen iets minder hand maar qua duurzaamheid en kwaliteit wint de zware doeken het echt.

Met hoeveel personen ga je kamperen

Er zijn verschillende maten en uitvoeringen als het gaat om vouwwagens. Het is belangrijk van te voren te bedenken met hoeveel personen je wilt kamperen. Ook kan het verstandig zijn om de gezinssamenstelling van de toekomst in je achterhoofd te houden bij het kiezen van een vouwwagen. Willen jullie in de toekomst kinderen of verwacht je er nog eentje bij? Of wil je misschien de kleinkinderen meenemen op vakantie. 

Dit is belangrijk om van te voren over na te denken, een vouwwagen is een investering en het is zonde dat je over een jaar weer een andere moet kopen omdat het te klein is. 

Ook belangrijk is de indeling hoe meer leeft ruimte je wil omdat je bijvoorbeeld met meerdere personen in de vouwwagen wilt verblijven, hoe minder ruimte je weer hebt voor je goederen, eten en drinken. Meer leefruimte is minder pak ruimte. 

Klap de vouwwagen zelf uit en in voor je hem koopt

In de advertenties staat eigenlijk altijd klapt makkelijk in en uit. Toch is het verstandig om zelf de vouwwagen in en uit te klappen voor dat jij er één koopt. De verkoper kan je ook diverse tips geven en je kan zelf ook uitproberen of dit voor jou goed te doen is. Ook kom je niet tot verrassingen als je een dag voor vertrek of op de plek zelf voor het eerst de vouwwagen opzet. Daarnaast weet je ook hoeveel tijd het kost en wat je eventueel nodig hebt of het beste kunt doen. 

Koop je vouwwagen in het najaar

Vouwwagens kun je het hele jaar door kopen en er zijn regelmatig leuke acties. Toch is de beste tijd voor het kopen van een vouwwagen het najaar. Na de zomervakantie doen de meeste mensen hun vouwwagen weg en is er veel keuze. Dit is ook een tijd dat je vaak het beste kunt onderhandelen en zit er ook geen spoed achter als je er niet gelijk één vind of als de prijs niet helemaal naar jouw wens is. 

Denk na hoe je in je vouwwagen wilt koken

In diverse vouwwagens zitten een grote keuken. De verschillen zijn groot per keuken. Daarom is het goed om over na te denken hoe jij wilt gaan koken. Uitgebreid, Beperkt, of wil je juist helemaal niet in de wagen koken etc. 

Niet alleen de faciliteiten betreft het koken kan per vouwwagen schelen, maar ook zeker de plek en de opzet kan per vouwwagen verschillen. 

De onderstaande zaken kunnen belangrijk zijn bij het kopen van een vouwwagen betreft de keuken:

 • Zit er een keuken in of moet je deze apart er bij kopen? 
 • Moet je de keuken en de onderdelen verwijderen of kan je zonder werk aan de keuken de vouwwagen in klappen. 
 • Hoeveel gaspitten heeft de keuken
 • Heeft de keuken een koelkast?
 • Heeft de keuken een gootsteen
 • Is er ruimte om, om de keuken heen te bewegen of niet.

Je ziet steeds meer losse keukenunits bij de vouwwagen die je makkelijk voor of achter de vouwwagenbak kan plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld de losse kookunit plaatsen in de voortent dit scheelt extra ruimte in de vouwwagen.

Budget: Nieuw of gebruikt

Bij een beperkt budget kom je vaak op gebruikte vouwwagens uit. Dit hoeft zeker geen probleem te zijn. Vele vouwwagens zien er nog als nieuw uit en zijn voorzien van vele accessoires die je vaak bij een nieuwe vouwwagen apart bij moet kopen. 

Een nadeel van een gebruikte vouwwagen (zeker bij de oudere modellen) kunnen de gebruikssporen zijn. Dit heb je niet met een nieuwe vouwwagen. Denk hier ook aan de matrassen, de elastiek, de kwaliteit van de tentdoek, de banden etc. 

Bedenk daarom goed van te voren wat je budget is en kijk dan als je uitkomt bij een nieuwe vouwwagen of beter een tweedehandse kunt aanschaffen. 

De goedkoopste nieuw vouwwagens beginnen meestal vanaf € 5000,- / € 6000,-. Terwijl je al op marktplaats in het najaar al diverse vouwwagens kunt kopen van enkele honderden euro´s. Met de lage prijzen wel altijd oppassen dat het niet te mooi voor waar is en je geen kat in de zak koopt. 

Accessoires

Bij de vouwwagens zijn vele accessoires te verkrijgen en te koop. Bij een tweedehandse maar ook een nieuwe vouwwagen kan standaard veel accessoires toegevoegd zijn. Bedenk voor je zelf goed welke accessoires je sowieso wilt hebben bij je vouwwagen. 

Denk hierbij aan een luifel, luifelzijwanden, een reservewiel, een disselbak etc. De vouwwagen kun je ook upgraden denk hierbij aan een dakkoffer, een fietsdrager etc. 

Houdt wel rekening met het gewicht als het om de accessoires gaat. Hoe meer je meeneemt hoe zwaarder de vouwwagen wordt en het is belangrijk niet het laadvermogen te overschrijden.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Reacties
Categorieën