Zutphen
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
03/29/2024
6 min

De top 7 van de leukste vestingssteden in Nederland 2024

03/29/2024
6 min

Nederland heeft meer dan 160 vestigingssteden. Er wordt vaak veel gesproken over vestingssteden ook op deze pagina Vakantietop7.nl heb ik het vaak over vestingssteden maar wat zijn vestingssteden eigenlijk? 

Vestingsteden zijn steden die van de 15e tot de 18e eeuw versterkt werden met muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken. Met als doel om de bevolking te beschermen tegen aanvallen en indringers van buiten af. 

Bij veel van de vestigingssteden in Nederland vind je een deel en soms zelf nog een gehele vestigingsmuur of andere elementen uit deze tijd. Zelf ben ik ook woonachtig in een vestingsstad  namelijk Steenwijk. Of Steenwijk tot de leukste vestingssteden van Nederland behoort leest je hieronder.

De 7 leukste vestingssteden in Nederland heb ik voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven, naast een uitgebreide beschrijving heb ik ook diverse tips toegevoegd. 

Bourtange

Het vestigingsdorp Bourtange is gelegen in Oost-Groningen niet ver van de Duitse grens. Dit kleine dorp is stervormig en heeft een rijke geschiedenis vanaf de 16de eeuw.  Hoewel Bourtange geen stad is maar een dorp, heb ik toch gekozen voor Bourtange. Door de uniekheid, de vele bezienswaardigheden en de prettige sfeer in het dorp. 

Het dorp herbergt diverse musea (6 stuks maar liefs), een aantal restaurants, historische winkeltjes en een hotel in de voormalige soldatenbarakken. Het lijkt erop dat je weer terug bent in de Middeleeuwen met de middeleeuwse architectuur, grachten en dijken en oude mooi huizen. Een paar keer per jaar is het een topdrukte in het vestigingsdorp door de vele activiteiten, zoals met de kerstmarkten en de middeleeuwse veldslagen.

Buiten deze toeristische dagen is het vrij rustig en kun je goed genieten van al het moois in het dorp zoals: twee toegangspoorten, de bastions, grachten/bruggen, de turfschuur en brugwachtershuizen. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Bourtange

Hulst 

Hulst is gelegen in Zeeuws-Vlaanderen en raakt zelfs België aan. In de vestingsstad Hulst is veel strijd gevoerd. De vesting in Hulst die de stad moest beschermen is nog in uitstekende staat. Je hebt 4 toegangspoorten, alle vier poorten zijn de moeite waard om te bezoeken. Een wandeling door Hulst is ook echt aanbevolen je ziet dan de vele bezienswaardigheden. 

Niet alleen de 4 poorten zijn bewaard gebleven dit geldt ook voor de 10 meter hoge wal met bolwerken, en de binnen- en buitengracht. De hoge wal heeft een lengte van 3,5 kilometer en ligt rond het stadshart. 

Andere leuk bezienswaardigheden in het prachtige hulst zijn o.a. de Sint Willibrordusbasiliek en het museum van de Vier Ambachten. In het museum kun je klederdracht en folkloretradities bewonderen. 

Hulst staat niet alleen bekend als vestingsstad maar is ook de stad van ¨Van den vos Reynaerde¨. Het verhaal over deze vos wordt vaak gezien als één van de hoogte punten van de Nederlandse middeleeuwse literatuur. In de stad zie je ook vele aanwijzingen en elementen die naar het verhaal wijzen zoals een monument, een route en straatnamen. 

Bekijk hier Hotel Hulst

Dokkum 

Deze voormalige handelsstad en vestingsstad Dokkum heeft een rijke historie waar nog veel van terug is te zien. De binnenstad staat vol met rijksmonumenten, grachtenpanden, bolwerken, vestingwallen en oude fabrieken. 

De vestingstad Dokkum heeft internationale bekendheid doordat de heilige Bonifatius in de omgeving van Dokkum is overleden. In het museum Dokkum is daarom ook een tentoonstelling van Bonifatius te bewonderen. Naast het museum is er ook een Bonifatiuspark, met de Bonifatiuskapel, bron en kruiswegstatie.

Dokkum is onderdeel van één van de Friese Elfsteden en heeft een functie voor de hele omgeving. Ondanks dat  Dokkum maar ongeveer 13.000 inwoners heeft, heeft de stad wel een echt stadsgevoel. 

Door de rijke historie is een stadswandeling echt een aanrader. Hier zie je de vele bezienswaardigheden waaronder De IJsfontein deze staat op de markt in Dokkum. Deze fontein is gemaakt in het teken van de ”11 fountains”. In elke elf steden van Friesland is een fontein gebouwd.Maar ook het Weeshuis De Abdij, het Sonnemapleintje en de Waegh kom je tegen bij je stadswandeling en zijn zeker de moeite waard te bezoeken. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Dokkum

Gorinchem 

Aan de Merwede in de provincie Zuid-Holland vind je de prachtige vestingstad Gorinchem. Het mooie aan de vestingsstad is dat de wallen die om de binnenstad slingeren nog bewaard zijn gebleven. Bij een wandeling over de stadswallen heb je een uniek uitziek op de rivier en de ommelanden. 

De Dalempoort is de enige nog overgebleven stadspoort van Gorinchem leuk om deze te bezoeken. Ook leuk zijn de Kruitmagazijnen, 2 van de kruitmagazijnen zijn nog in gebruik, niet meer voor het kruit maar voor kunstenaars die verrassende exposities laten zien. De kruitmagazijnen zijn gratis te bezoeken. 

Dit zijn niet de enige leuke bezienswaardigheden, bij een wandeling door de stad vind je er vele, zoals de Korenmolen De Hoop en De Langendijk het leukste winkelstraatje van Gorinchem. Voor de wijn liefhebber is Wijn- en proeflokaal La Caponnière een aanrader.

Bekijk hier het Van der Valk hotel in Gorinchem

Zutphen 

Hanzestad en vestigingsstad Zutphen ligt aan de IJssel in de Achterhoek in de provincie Gelderland. De geschiedenis van de stad Zutphhen startte al in het jaar 800, de stadsrechten werden verkregen tussen 1191 en 1196.

Het historische centrum met eeuwenoude monumentale panden, oude ambachten en ateliers. Maar ook hippe en eigentijdse winkels, fijne koffie- en lunchplekjes en alles op loopafstand van elkaar.

Een Stadswandeling in Zutphen is een echte aanrader De stadswandeling kun je op eigen houtje doen of onder begeleiding van een gids.Je komt dan o.a de onder staande bezienswaardigheden tegen.

De bezienswaardigheden in Zutphen:

  • Wijnhuistoren: Deze toren met een prominente plek in het centrum, werd in de 17e eeuw gebouwd. De toren is zaterdags te beklimmen. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Beklim de toren (alleen op zaterdag) om het uitzicht over de stad te bewonderen.
  • Het Stedelijk Museum: Vertelt over de geschiedenis van Zutphen en de Achterhoek. Ontdek archeologische vondsten, kunstnijverheid, textiel, speelgoed, schilderijen en prenten.
  • Bibliotheek Broederenkerk:  Is gehuisvest in een kloosterkerk en werd een paar jaar geleden grondig opgeknapt. Nu is het een prachtige bieb met werkplekken, koffiecorner en fotogenieke plekken.

Bekijk hier het Fletcher Resort Hotel in Zutphen

Willemstad 

Het vestingsstadje Willemstad, gelegen aan het Hollands Diep en het Volkerak in Noord-Brabant. De naam komt van Willems Stad oftewel van Willem van Oranje. Willemstad was één van zijn strategisch gelegen vestingsteden. De vestigingselementen zijn nog steeds terug te zien, aan de oude stadsmuren, forten, bunkers, kruithuizen en stervormige dijken. Willemstad is ook zeer geschikt voor een stadswandeling zo kun je op je gemakje alle bijzondere plekken verkennen.

Andere bijzondere bezienswaardigheden zijn het Mauritshuis dat in 1623 is gebouwd door Prins Maurits, De korenmolen (d’Orangemolen) deze stamt uit 1734, Het oude Raadhuis en de Koepelkerk. Maar ook de jachthaven is een bijzondere plek wat niet gemist mag worden als je Willemstad bezoekt.

Willemstad wordt ook wel vaak gezien als één groot monument, met de vele monumenten en bezienswaardigheden. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Willemstad

Naarden 

Naarden wordt wel eens gezien als één van de best bewaarde vestingssteden van Europa. De stad Naarden ontstond om Holland en Amsterdam te kunnen verdedigen. Het bijzondere aan de stervormige stad is dat de middelen om de stad te verdediging allemaal nog intact zijn gebleven. Dit geldt zelfs door de ravelijnen, de driehoeken die in de grachten liggen. Helaas is er wel één stadspoort gesneuveld en is alleen de Utrechtse Poort nog bewaard gebleven. 

Naarden heeft je veel te bieden ook buiten de vestigingselementen, die uiteraard wel een belangrijke rol spelen in Naarden die zie je ook terug in het Vestingmuseum. Tijdens een rondvaart voor de vestinggracht kun je de vele elementen en andere gebouwen van een ander oogpunt zien en is ook een leuke activiteit met kinderen. 

Een leuke bezienswaardigheden die Naarden heeft is de De Grote Kerk uit 1479.  De kerk staat ook bekend als Sint-Vituskerk. Regelmatig worden er concerten en activiteiten gehouden in de kerk. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Naarden


Reacties
Categorieën