|

De top 7 van mooiste dorpen in Zuid-Limburg voor 2023

Zuid-Limburg is een van de favoriete en populairste gebieden in Nederland. Dit geldt niet alleen voor de vakanties, maar ook voor een dagje uit. Een van de populairste plekken in Zuid-Limburg is het Drielandenpunt. Het punt waar Nederland, België en Duitsland samen komen. Op dit punt zijn verschillende activiteiten, zoals een groot doolhof.

Zuid-Limburg is een regio / streek in de provincie Limburg en ligt tussen Duitsland en België in. Het is tevens het zuidelijkste puntje van Nederland en staat bekend om zijn mijnen en grotten. Deze zijn ook nog te bezichtigingen, verschillende dorpen en steden hebben hier een bezienswaardigheid van gemaakt. Een aanrader is de Steenkolenmijn in Valkenburg.

Naast de vele bezienswaardigheden en de grotten is ook de natuur erg in trek, zowel bij natuurliefhebbers, wandelaars als bij fietsers, en dan heb ik het nog niet eens over de hoge heuvels gehad. Ze worden voor Nederlandse begrippen ook wel bergen genoemd. Het hoogste punt van Nederland ligt op de Vaalserberg. De Vaalserberg heeft een hoogte van 322,5 meter boven NAP.

Naast de bezienswaardigheden en de natuur zijn ook de dorpen in Zuid-Limburg om door een ringetje te halen. Dit maakte het ook erg lastig om de 7 mooiste en gezelligste dorpen van Zuid-Limburg te selecteren. De dorpen worden uitgebreid omschreven en de belangrijkste bezienswaardigheden worden ook genoemd. Alle informatie over het dorp zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van het dorp.

Margraten

Margraten is een historisch dorp vooral bekend staat om de Amerikaanse begraafplaats. Op de begraafplaats liggen 8301 Amerikaanse militairen begraven, ook vind je hier een monument voor de 1772 vermiste Amerikanen die nooit meer zijn teruggevonden. Een zeer indrukwekkende bezienswaardigheid.

Margraten heeft je meer te bieden dan alleen de Amerikaanse begraafplaats. Het centrum heeft een gezellig plein met leuke winkeltjes en diverse horeca. In het centrum vind je ook de Sint-Margaritakerk uit de 14e en 15e eeuw. Deze kerk is een rijksmonument.

Een ander prachtig gebouw wat ook een rijksmonument is ligt net buiten het centrum. Dit is het voormalig klooster en meisjesschool. Dit voormalig klooster is echt een bezoekje waard. Een andere bezoekerstrekker is de Mariakapel.


Vijlen

Vijlen wordt ook wel het bergdorp van Nederland genoemd. Dit heeft ermee te maken dat Vijlen het hoogste dorp van Nederland. Daarnaast is Vijlen omringd door hoge heuvels wat dit een uitstekend gebied maakt voor fietsen, mountainbiken en wandelen. Naast de heuvels vind je bij Vijlen ook het grootste bos van Limburg het Vijlenerbos.

Aan de rand van het bos kun de Mariagrot vinden. Dit is een monument opgericht uit dankbaarheid en ter gedachtenis aan de vrijheid na de oorlog. Al vanaf afstand zie je de toren van de St. Martinuskerk dat overal bovenuit steekt. Deze mooie kerk kun je ook bezichtigingen.

Het dorp straalt gezelligheid uit met de mooie authentieke vakwerkhuizen, restaurants etc. Ook zijn er regelmatig evenementen in dit kleine bergdorp, zoals de Vijlerhoffeesten en het Vijlens Dorpsfeest. Een prachtig dorp dat je niet mag missen als je in Zuid-Limburg bent, zowel voor de actieve vakantieganger als voor de vakantieganger die van rust houdt.


Noorbeek

Noorbeek wordt door veel mensen als één van de mooiste dorpen in Zuid-Limburg beschouwd. Het dorpje Noorbeek heeft een rijke historie en is een streling voor het oog. Het is een rustgevend dorpje met een gezellig en mooi dorpsplein (d’r Pley). Zomers is het wel een stukje drukker, dit heeft te maken met de beroemde Mergellandroute. Noorbeek maakt ook deel uit van de route en krijgt dus hierdoor extra bezoekers.

Ook buiten deze route trekt Noorbeek en de omgeving vele toeristen en dagjes mensen mede door de prachtige fiets- en wandeltochten.

Noorbeek heeft je ook meer te bieden dan alleen maar een prachtige natuur en heuvels. Noorbeek was de eerste Nederlandse gemeente die in de tweede wereldoorlog werd bevrijd. In het dorp kun je het monument bezoeken ter nagedachtenis aan de soldaten die zijn gesneuveld tijdens de bevrijding.

Als je toch al in het dorp bent voor het monument of om een andere reden dan zou ik zeker gaan genieten van de prachtige vakwerkhuizen en de bezienswaardigheden zoals de Sint-Brigidakerk die al sinds de 11e eeuw in de geschiedenisboeken voorkomt. Ook de bijbehorende kapel is zeker de moeite waard voor een bezoekje.

Naast het monument ter gedachtenis van de oorlog vind je in Noorbeek nog een spraakmakend monument, het Wilhelminamonument, een monument ter gelegenheid van het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.


Gulpen

Gulpen is de plek waar de revieren de Geul en de Gulp samenkomen tegen de Gulperberg. Het dorp kent zijn bekendheid door de Bierbrouwerij de Gulpener. Je kunt deze brouwerij ook bezoeken, dit is een aanrader ik spreek uit eigen ervaring. De brouwerij wordt sinds 1825 gebruikt en je kunt hier zo’n 16 verschillende speciaalbiertjes proeven.

Een andere bezienswaardigheid is het Kasteel Neubourg dat dateert na 1288. Het kasteel ligt net buiten aan westen van Gulpen. Helaas kun je op dit moment het kasteel niet bezichtigen omdat het een privé bezit is, maar de buitenkant is zeker de moeite waard om deze te bekijken.

Het centrum van gulpen is ook al zo mooie verrassing met leuke winkeltjes en terrassen. Wil je liever iets actievers dan kun je kiezen voor het prachtige zwemparadijs mosaqua of voor een heerlijke wandeling langs de Gulpbeek of op de Gulperberg met een beklimmen van 157 meter.


Slenaken

Het laatste dorp van de 7 mooiste dorpen in Zuid-Limburg is Slenaken. Slenaken is een klein dorpje gelegen aan de beek De Gulp. Het schilderachtige dorp wordt ook wel de Parel van Limburg genoemd. In 2016 werd Slenaken beoordeeld tot het best gewaardeerde dorp van Limburg.

Het is dorp is ook een plaatsje met de vakwerkhuizen, de hellingbossen en de fruitboomgaarden. Ook qua bezienswaardigheden heb je niets te klagen in Slenaken. Slenaken staat bekend om de vele kapelletjes in en rondom het centrum. De bekendste zijn de Sint-Annakapel en de Mariakapel, beide stammen uit de 19e eeuw. Ook de voormalige watermolen van Gulpen en de Sint-remigiuskerk uit de 17e eeuw zijn een bezoekje waard.

Slenaken is ook een uitstekende uitvalbasis voor fietstochten en wandelingen. Als je gaat wandelen zoek dan eens de Slijpsteen van Slenaken op. Deze is te vinden in het Roebelsbos. De Slijpsteen werd in het Neolithicum gebruikt als polissoir voor het polijsten van stenen bijlen. Slenaken ligt net zoals Margraten op de plateau van Margraten. Een prachtige natuur met hoge heuvels houd hier rekening mee met het fietsen en het wandelen.


Schin op Geul

Vlakbij het bekende stadje Valkenburg ligt Schin op Geul. Door het dorp stroomt het beekje de geul, aan de geul kun je perfect zitten op een van de terrassen van de restaurants. Niet alleen hier is het prachtig maar ook andere plekken zijn genieten geblazen.

Het dorp heeft namelijk vele rijksmonumenten zoals oude boederijen en vakwerkhuizen uit de 18e eeuw. Het oudste vakwerkhuis is uit 1690 deze vind je aan de Eikenderweg 8.

Net buiten het dorpje vind je De Groeve Keutenberg dit is een oud Limburgse mergelgroeve en een geologisch monument. Dit is tevens ook één van de vele gebieden in de omgeving waar je heerlijk kunt wandelen.

Voor Nederlandse begrippen moet je hier wel echt klimmen. Zowel op de Keutenberg als op de Schwasberg. Maar als je eenmaal boven aan bent gekomen mag je wel genieten van een prachtig uitzicht.

Ook net buiten het dorp zelf vind je ook nog 2 kastelen, Het kasteel Genhoes en het kasteel Schaloen. Deze heeft ook een prachtige kasteeltuin.


Vaals

Vaals ligt helemaal in het uiterste puntje van Zuid-Limburg. Het pittoreske dorpje staat bekend om het Drielandenpunt. Het Drielandenpunt is een ware attractie geworden met een uitkijktoren, het grootste doolhof van Europa en een prachtig gebied om te wandelen. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan horeca bij het drielandenpunt.

Vaals heeft meer te bieden dan een plek waar Nederland, Duitsland en België samenkomen. Vaals heeft een beschermd dorpsgezicht. Dit komt mede door de prachtige gebouwen die hier te bewonderen zijn, zoals het voormalige Kasteel Bloemendal.

Dit voormalige kasteel is tegenwoordig een hotel en conference centrum. Het kasteel Bloemendal stamt uit de 18de eeuw. Een onder niet te mogen missen bezienswaardigheid is de Hervormde Kerk, het hoogstgelegen kerkgebouw van Nederland met een middeleeuwse toren. Ook mooi zijn de molens zoals de Schuurmolen en de Frankenhofmolen.

Als je in Vaals rond loopt zie je aan veel dat het een grensdorp is, en dit zie vooral terug aan het winkelaanbod en de horeca. Dit is veelal op gericht op de Duitser, die hier graag komt voor goedkope producten en levensmiddelen.


Vakantietip.

Hieronder vind je 2 prachtige vakantieparken voor als je langer dan 1 dagje wil blijven in Limburg. Wil je liever een hotel van een vakantiepark kijk dan eens bij Trivago. Een zoekmachine voor hotels, Trivago laat in een duidelijk overzicht zien wel hotel het mooiste is maar ook het aantrekkelijkst geprijsd.

Landal Hoog Vaals

Dichtbij het drielandenpunt ligt Landal Vaals. Het park ligt tegen een heuvel aan, dit levert een prachtig uitzicht op over de glooiende omgeving. Op het park bevind zich een binnenzwembad, speelparadijs, golfbaan, beauty center een goed restaurant met Limburgse lekkernijen en nog veel meer.

Het park is ook erg geschikt voor gezinnen, naast het binnenzwembad en het indoorspeelparadijs is er nog een Bollo Miniclub, bowlingbanen, dierenweide, midgetgolfbaan, openluchttheater, eigenlijk te veel om op te noemen.

De bungalows gaan vanaf 2 personen tot 24 personen. Van comfort tot luxe accomodaties met eigen jacuzzi. In totaal zijn er 355 bungalows.

Niet alleen op het park is het genieten, maar ook de omgeving bied je veel moois. Je bent dichtbij België en Duitsland, maar je hebt ook leuke charmante dorpjes in de omgeving. Ook aan bezienswaardigheden ontbreekt het zeker niet en dan hebben we het niet alleen over de natuur. Denk hierbij aan de mergelgrotten, Sint Pietersberg en Dierentuin Aachen.


Green Resort Mooi Bemelen.

Green Resort Mooi Bemelen is een prachtige luxe vakantiepark van Roompot in Limburg. Het park ligt in het klein en gemoedelijke dorpje Bemelen. Het ligt centraal in Zuid-Limburg en dichtbij Maastricht.

Mooi Bemelen is een nieuw park dat nog vol in ontwikkeling is, dus niet alleen voor nu een prachtige bestemming, maar ook in de toekomst is het een goede optie als je van luxe houdt.

De vakantiehuizen zijn erg luxe. Naast de groepsaccommodatie heb je keuze uit 3 vakantie verblijven. De vakantie verblijven zijn voor 4 en 6 personen. De groepsaccommodatie is geschikt voor maximaal 12 personen.

Voor vertier en ontspanning hoef je in de toekomst het park niet meer te verlaten. Op dit moment kunnen de kinderen zich perfect vermaken in de nieuwe speeltuin van natuurlijke materialen. Hier zijn verschillende aantrekkelijk toestellen zoals een duoschommel, airtrampoline, glijbaan en nog veel meer.

Op het vakantiepark vind je een leuk buitenzwembad, ideaal bij mooi weer. Op ongeveer 15 minuten rijden vind je 1 van de mooiste zwembaden van Nederland Mosaqua in Gulpen.

De omgeving is prachtig en binnen korte tijd kun je in Maastricht of in Valkenburg zijn. Beide plaatsten hebben tal van bezienswaardigheden. Ook met de kerst is het genieten, denk aan de kerstmarkten in de grotten van Valkenburg maar ook Maastricht is prachtig in de maand December.


Vergelijkbare berichten