Paasvuur
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/20/2024
4 min

De top 7 van de leukste paasvuren in Nederland

01/20/2024
4 min

Het paasvuur heeft al eeuwenlang een christelijke betekenis maar stamt waarschijnlijk af van de Germaanse tradities. Het ontsteken van een groot vuur was volgens historici bedoeld om het begin van de lente te gaan vieren. 

In een groot deel van Europa is het paasvuur nog een populaire traditie. In Nederland worden de meeste paasvuren gehouden in het oosten en het noorden van het land, en dan gaat het met name om de provincies Friesland, Drenthe,  Groningen,  Overijssel  en Gelderland

Waar je vroeger de paasvuren bij particulier en boeren zag is dat tegenwoordig een feest voor het hele dorp / buurtschap. diverse buurtschappen een eigen paasvuur en strijden met de buurschappen in de buurt om de mooiste en hoogste paasvuur. Dit zijn serieuze wedstrijden waar al buurtschappen vanaf november / december mee bezig zijn.

Er wordt hout maar ook kerstbomen verzameld en op een grote stapel gelegd. Die wel tot tientallen meter hoog kunnen worden gestapeld. Als het donker wordt, wordt het paasvuur aangestoken. Hier komen vaak vele toeschouwers op af, uit de plaats of buurschap zelf maar ook van verder af. Vaak worden er ook nog activiteiten om heen georganiseerd. 

Wanneer een paasvuur wordt afstoken is per buurtschap en plek verschillend. Enkele plaatsen wordt er op goede vrijdag het paasvuur aangestoken. Op de meeste plekken is dit op de avond van eerste paasdag maar ook tweede paasdag worden diverse paasvuren aangestoken. 

Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan naar de 7 leukste paasvuren in Nederland. 

[[Showindex]]

Paasvuur Espelo (Holten)

Paasvuur Espelo strijd al jaren met Dijkerhoek om de grootste paasvuur van Holten en Nederland. De strijd om de mooiste / hoogste paasvuur in Holten word ook wel Grootste Boake van Holten genoemd. 

Het Sallandse Buurtschap Espelo nabij Rijssen en Holten is wereldberoemd als het om paasvuren gaat het heeft zelfs een vemelding in het Guinnes Book of World Records met het grootste paasvuur ter wereld in 2012. Het paasvuur was toen 45,95 meter hoog. 

Op 9 april 2023 rond 20.00 uur wordt het paasvuur weer aangestoken. De activiteiten beginnen al eerder ´s middag vanaf 14.00 zijn er al een tal van kinderactiviteiten. Vanaf 18.15 is er een lampionnenoptocht richting het paasvuur. om 19.00 uur begint de feestavond in de feesttent die tot de late uurtjes doorgaat. 

Paasvuur Dijkerhoek 

Paasvuur Dijkerhoek staat ook wel bekend als Poasboake Diekerhook. De laatste 3 edities van het grootste paasvuur is gewonnen door Dijkerhoek. (2016, 2017, 2018). In 2019 is de competitie afgelast i.v.m. de droogte. In 2020 en 2021 is het niet doorgegaan door de corona pandemie. 2023 gaat de buurtschap Dijkerhoek proberen weer de winst te pakken als het gaat om de grootste paasvuur van Holten. 

Op eerste paasdag wordt het paasvuur aangestoken om 20.00 uur. Wist je trouwens dat er een speciale route is dit je leidt langs alle 5 paasvuren die meedoen aan de Boake Holten. Vanaf 17.00 uur is er een route vanaf het kultuurhuis in Holten langs de 5 buurtschappen met de paasvuren. 

Paasvuur Ootmarsum

Verder naar het oosten in de provincie Overijssel vind je Ootmarsum. Hier is ook een groot paasvuur. Het paasterrein is te vinden bij de paasweide aan de Almelosestraat in Ootmarsum. 

op 9 april om 20.30 uur wordt het paasvuur ontstoken. Voorgaand aan het ontsteken van het paasvuur is nog een lokale traditie namelijk het vlöggeln (vleugelen). ´S middags is er een optocht door Ootmarsum waarbij de bewoners hand in hand door het dorp lopen. Er wordt dwars door cafés en woonhuizen gelopen. Aan de begin van de optocht lopen de acht Poaskerls. 

Volgens de traditie zijn dit jongen mannen die voorgoed afscheid nemen van hun jeugd. De optocht ongeveer een uur en gaat vanaf het dorp naar de paasweide waar ´s avond het paasvuur ontstoken wordt. Een leuke en bijzondere traditie om mee te maken. 

Duivelspop in Huissen

In Gelderland is ook een mooi paas vuur in Huissen. Het mooie opgebouwde paasvuur wordt aangestoken op eerste paasdag. Met het aansteken van het paasvuur vieren de De Gilden van Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius de lente en wordt het nieuwe gildeseizoen ingeleid. . 

Het bijzonder van dit paasvuur is dat er ook een pop verbrand word bovenop de paasbult. Deze zogenaamde Duivelspop staat symbool voor al het kwaad in de wereld. In de optocht voor het aansteken van de paasbult lopen de gildes met de duivelspop van de stadskerk met brandende fakkels naar de paasbult. Waar de pop op de paasbult wordt geplaatst en aangestoken. 

Paasvuur Denekamp

Het paasvuur in Denekamp wordt om 20.00 uur 's avonds op eerste paasdag ontstoken. Het paasterrein met het paasvuur word gehouden aan de Berghummerstraat in Denekamp. 

´S middags op eerste paasdag is er een bijzonder ritueel. Er wordt namelijk een boom naar de paasweide gesleept en deze wordt naast de paasbult geplaatst. In deze zogenaamde paastak wordt een teerton gehangen die ´s middags wordt verkocht (aan de hoogste bieder). 

´s Avonds wordt de paastak, de teerton en de paasbult tegelijk aangestoken. Deze traditie is uniek in Nederland en trekt elk jaar duizenden toeschouwers. 

Paasvuur Velswijk

Velswijk is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Bronckhorst. Het paasvuur van Velswijk wordt gezien als gezelligste paasvuur van Oost-Nederland. Naast het spectaculaire paasvuur is er ook elk jaar een grote feesttent. In de feesttent kan gedanst, gegeten, gedronken, gefeest en genoten worden van de muziek. Er zijn diverse bands en deejays aanwezig. 

Op eerste paasdag is er eerst een lampionnen optocht die start  vanaf het dorpshuis in Velswijk. De optocht duurt ongeveer een half uur en eindigt op het feestterrein. Rond 21.00 uur wordt het paasvuur aangestoken en dat is tevens het startsein van het feest in de feesttent

Paasvuur Borne

Het paasvuur in Borne is op het terrein aan de Oonksweg in Borne. Om ongeveer 20.30 wordt het paasvuur aangestoken Voordat het paasvuur wordt aangestoken is er fakkeloptocht naar het paasvuur toe. Van 19.45 uur is er een fakkeloptocht vanaf de parkeerplaats bij het zwembad aan de Bornerbroeksestraat. 

Elke jaar wordt er iemand ander gevraag door het aansteken van het paasvuur in Borne. Er wordt iemand gevraag die veel betekent heeft voor de gemeenschap in Borne. Tijdens de jaarvergadering van de Folkloregroep wordt de aansteker van het paasvuur voorgedragen.

Reacties
Categorieën