| |

De 7 mooiste plekken in Luxemburg om te bezoeken 2023

Luxemburg is een kleinste land van de Benelux, en één van de kleinste landen van Europa. Ondanks dat Luxemburg de vakantieganger veel te bieden heeft is het land niet zo bekend als vakantieland. Dit is eigenlijk wel heel bijzonder Luxemburg heeft namelijk veel verborgen schatten en voor de Nederland niet eens zo ver rijden.

Op deze pagina laat ik je de 7 mooiste plekken van Luxemburg zien. De bezienswaardigheden en locaties worden uitgebreid beschreven. Als extraatje geef ik je ook nog diverse tips voor als je op vakantie naar Luxemburg wil gaan.

Luxemburg-Stad

Luxemburg-Stad is de hoofdstad van Luxemburg en is gelegen in het zuiden van Luxemburg. De stad is gebouwd tegen en aan de voorgebergte Bock. Dit betekend dat de stad uit verschillende niveaus (hoogtes) bestaat. Dit maakt de stad misschien nog wel mooier. Door de hoogte verschillen is de stad eigenlijk verdeeld in de bovenstad (Ville Haute) en de benedenstad (Ville Basse). In de bovenstad vind je voornamelijk banken, grote (internationale) kantoren, winkels en brede boulevards. De beneden stad is meer voor de studenten en wordt gekenmerkt door de fotogenieke straatjes.

De prachtige stad heeft vele oude bouwwerken en vele mooie bezienswaardigheden. De Adolfsbrug van 150 meter is hier een goed voorbeeld van. Dit is een boogbrug uit begin 1900 en verbindt de hoogste wijken Oberstad en Gare met elkaar. stadspark Vallée de la Pétrusse te zien vanaf de Adolfsbrug is ook zeker de moeite waard. Andere leuk plekjes in Luxemburg stad zijn o.a. Kazematten, Le Chemin de la Corniche één van de mooiste balkons van Europa en natuurlijk het Groothertogelijk Paleis van Luxemburg. In de zomermaanden is het paleis open voor publiek.

Dit zijn maar enkele van de vele bezienswaardigheden van de hoofdstad. Een of meerdere dagen Luxemburg-Stad is dan ook geen enkel probleem.


Parc Merveilleux

Parc Merveilleux is zeer leuk voor gezinnen met jonge kinderen. Het is namelijk een combinatie van een attractiepark en een dierentuin. Het is gelegen in Bettembourg dat ongeveer 10 kilometer van Luxemburg Stad ligt en 5 kilometer van de Franse Grens. Parc Merveilleux de enige dierentuin van Luxemburg.

Het park is het meest geschikt voor kinderen tot een jaar of tien. Naast een dierentuin, kinderboerderij, pretpark vind je hier ook een sprookjesbos. Een leuk park voor een middag met de kinderen!


Kasteel Vianden

Luxemburg heeft vele kastelen de meest opvallende is toch wel het imposante Kasteel Vianden. Dit kasteel is gelegen op een heuvel dat het kasteel al extra mooi maakt. Je kunt het kasteel wandelt bereiken maar ook met een kabelbaan dit is voor de niet zo fitte en actieve vakantieganger een goed alternatief. Vanuit het kasteel heb je een prachtig!

Het Kasteel Vianden is één van de populairste bezienswaardigheden van Luxemburg en kan dus ook erg druk zijn. Het is een voormalige verdedigingsfort annex paleis en gebouwd tussen de 11e en de 14e eeuw.

Je kunt het kasteel ook van binnen bezichtigen, de ridderzaal 30,3 bij 9,6 meter met blinkende harnassen is wel de blikvanger. De beste tijd om het kasteel te bezoeken is eind Juli / begin augustus hier wordt dan het jaarlijks middeleeuws festival georganiseerd. Naast veel middeleeuwse klederdracht zijn er ook riddergevechten, roofvogels demonstraties en nog veel meer te beleven.


De Kazematten

De kazematten werden al genoemd bij Luxemburg-Stad. Omdat de Kazematten een bijzondere bezienswaardigheid is en eigenlijk niet overgeslagen mag worden verdiend de Kazematten extra aandacht.

De Kazematten is een ondergrondse gangenstelsel van 23 kilometer aan wandelgangen. Sinds 1993 zijn de Kazematten geopend voor het publiek en sinds 1994 behoort het tot het UNESCO-Werelderfgoed

De eerste kazematten dateren uit 1644 toen de Spanjaard nog aan de macht waren. De Bockkazematten dateren uit 1745 en heeft een oppervlakte van 1100 m². Hier was ruimte voor ca. 50 kanonnen en 1200 soldaten. De oude kanonnen kun je nog ontdekken die geldt ook voor de schietgaten in de verdedigingsmuur. Door de schietgaten heb je een goed uitzicht op de rivier Alzette en stadsdeel Grund.


Larochette

Larochette is een klein stadje met ongeveer 2200 inwoners en is gelegen in een smalle vallei omringd door de bossen van het Müllerthal. Het stadje Larochette met een pracht marktplein wordt bezien als de Parel van de Ardennen. Naast het marktplein er ook 2 oude kastelen die te bewonderen zijn.

Kasteel Larochette steeds boven de stad uit. Het is niet echt meer een kasteel te noemen het is tegenwoordig een ruïne. Het kasteel dat dateert uit de 11de eeuw werd in de 16de eeuw deels verwoest door een grote brand. Sinds 1979 is het kasteel staat bezit geworden en is het deels gerestaureerd. Ondanks dat het nog steeds grotendeels een ruïne is, is het wel de moeite waard om te bezoeken. Via kan via een wandelpad vanuit het centrum

Iets buiten de stad vind je het Meysembourg kasteel. Dit kasteel komt uit de 12de eeuw. Het huidige gebouw werd in 1880 gebouwd en heeft een neorenaissance stijl. Helaas kun je dit kasteel niet bezoeken omdat het een privébezit is. Toch is het de moeite waard om het kasteel van bijvoorbeeld de rand van het eer te bekijken. Vanaf hier heb je en zeer goed uitzicht op het kasteel wat er prachtig bij staat.


Müllerthal

Het natuurgebied Müllerthal liggen tussen de rivier de Sûre en de stad Echternach en wordt ook wel klein Zwitserland genoemd. Je vind hier o.a. spectaculaire rotsformaties, smalle kloven en schilderachtige dalen dit je wandelt goed kan verkennen. De Müllerthal Trail is een wandelwegennetwerk van in totaal 112 kilometer. Je kunt eenvoudig een gedeelte van deze route lopen. Tijdens de wandelroute loop je gedeeltelijk over vlonders en zandpaden.

De rotsformaties zijn oogstrelend en bestaan uit zandsteen, kalksteen en dolomiet. De uithollingen, gaten en scherpe punten dit je kunt bewonderen zijn meer dan 200 miljoen jaar oud en gevormd doordat ze onder zeewater stonden en de stroming voor erosie zorgde.

Een van de mooiste plekken van de Müllerthal is de Schiessentümpel-waterval deze is te vinden via route 2 van de Müllerthal Trail. Je kunt de Müllerthal verkennen met de auto en wandelend, een andere optie is met de Hop-On Hop-Off bus. De bus stopt op de mooiste plekjes en je kunt uitstappen en instappen wanneer je wilt.


Esch-sur-Sûre

Esch-sur-Sûre wordt gezien als mooiste dorp van Luxemburg. Het is een klein dorp dat bijna geheel omringd is door de rivier de Sûre. Het dorpje komt uit de 8ste eeuw in de 10de eeuw is en kasteel gebouwd hier is helaas alleen nog een ruïne van over. De Ruïne steekt boven het dorp ut, dit maakt gelukkig het dorp niet minder mooi.

De omgeving van Esch-sur-Sûre is prachtig ligt in Müllerthal. Het plaatsje wordt ook veel bezocht door wandelaars en ligt verscholen in de heuvels in het noord-westen van Luxemburg


Vakantietips voor Luxemburg

Het klimaat van Luxemburg is vergelijkbaar met Nederland en België. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn het warmst met gemiddeld 20 tot 25 graden en uitschieters van boven de 30. De winter is koel overdag is het normaal gesproken altijd boven het vriespunt. Hierdoor zijn de zomermaand de beste tijd om naar Luxemburg te reizen voor een welverdiende vakantie.

TUI heeft een mooi aanbod als het gaat om vakanties in Luxemburg. Naast hotels bieden ze ook campings aan. Een andere mooie reis is de fietsvakantie Vennbahn, die je de mooiste plekken van Luxemburg, België en Duitsland laat zien.

Vergelijkbare berichten