Budva
Europa
Ramon Kuiters
Europa
05/12/2024
8 min

De 7 mooiste plekjes / bezienswaardigheden in Montenegro 2024

05/12/2024
8 min

Montenegro is een perfecte vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar natuurlijke schoonheid en gevarieerde landschappen. Met zijn ruige schoonheid, inclusief grillige toppen, diepe ravijnen en dichte bossen, biedt Montenegro een paradijs voor natuurliefhebbers en buiten enthousiastelingen. Elk gebied in Montenegro heeft zijn eigen unieke karakter en combineert natuurlijke schoonheid met culturele schatten. Van de adembenemende kustlijn tot de majestueuze bergen.

Maar welke van de vele mooie plekjes en bezienswaardigheden zijn nu het leukste en mag je eigenlijk niet overslaan als naar Montenegro op vakantie gaat. Om hier antwoordt op te geven heb ik een top 7 samengesteld met de leukste plekjes en bezienswaardigheden in Montenegro. De leukste plekjes worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden in het land.

Vakantie naar Montenegro

Ben jij ook enthousiast geworden van Montenegro en wil jij ook gaan genieten van dit prachtige land? Bekijk dat het aantrekkelijke aanbod van Vakantiediscounter.nl. Vakantiediscounter heeft meer dan 60 accommodaties en reizen zodat er voor iedereen wel een geschikte accommodatie en reis te vinden is!

Baai van Kotor 

De baai van Kotor, ook wel bekend als Boka Kotorska, is een prachtige baai in het zuidwesten van Montenegro. Gelegen in een groene regio met berghellingen, prachtige stranden en charmante stadjes, biedt de baai van Kotor een schilderachtige en unieke ligging . De baai strekt zich uit over 20 kilometer in de kust, bestaat uit verschillende ruime baaien en wordt beschouwd als een van de mooiste baaien van Europa. De natuurlijke schoonheid en historische betekenis maken het tot een populaire toeristische bestemming.

De baai van Kotor is van enorm historisch belang, met een caleidoscoop van verbazingwekkende historische artefacten en een rijk cultureel erfgoed. De oude stad van Kotor, is een goed bewaard gebleven middeleeuwse stad met historische huizen die een gevoel van het verleden oproepen.

De baai is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn natuurlijke, culturele en historische betekenis. De vestingwerken van Kotor, een geïntegreerd historisch vestingwerksysteem, beschermden de middeleeuwse stad Kotor met zijn wallen. Met zijn versterkte stad en fjordachtige uiterlijk is de baai van Kotor een boeiende bestemming voor liefhebbers van geschiedenis.

De baai van Kotor is niet alleen historisch belangrijk, maar ook een belangrijke toeristische attractie in Montenegro. Bezoekers kunnen de oude steden Perast, Risan en Herceg Novi verkennen, elk met zijn eigen unieke charme en attracties. Het fjordachtige uiterlijk van de baai en de omringende majestueuze bergen creëren een adembenemend decor voor reizigers.

Nationale Park Durmitor 

Durmitor National Park, is een prachtige bergketen, gelegen tussen twee bronnen. Het Nationale Park biedt schilderachtige landschappen en een rustige sfeer. Met een oppervlakte van 390 km² is Durmitor National Park het grootste van de vijf nationale parken in Montenegro. De locatie en geografie maken het een populaire bestemming voor zowel natuurliefhebbers als avonturiers.

Durmitor National Park staat bekend om zijn uitzonderlijke biodiversiteit en natuurlijke kenmerken. Met meer dan 1.600 verschillende plantensoorten toont het park een rijke verscheidenheid aan flora. Bovendien herbergt het park een diverse fauna, waaronder verschillende vogelsoorten en zoogdieren. De natuurlijke schoonheid van het park wordt verder versterkt door de bergen, bossen en meren, die beschermd zijn als onderdeel van het Durmitor-massief. Durmitor National Park, in 1982 aangewezen als UNESCO-werelderfgoed, is een schatkamer van natuurlijke wonderen.

Naast zijn natuurlijke pracht heeft Durmitor National Park historische en culturele betekenis. De regio herbergt interessant cultureel erfgoed, met sporen van oude beschavingen en traditionele Montenegrijnse cultuur. De combinatie van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid maakt Durmitor National Park tot een unieke en onvergetelijke bestemming. Het Nationale Park is zeer geschikt voor prachtige wandelingen. Dus vergeet je wandelschoenen niet.

Cetinje 

Cetinje, heeft een grote historische betekenis en was ooit de hoofdstad van Montenegro. Vanaf de oprichting in de 15e eeuw door Ivan Crnojevic, werd Cetinje het centrum van het Montenegrijnse leven en de bakermat van de Montenegrijnse cultuur. Het bleef de hoofdstad van Montenegro tot 1946 toen de rol werd overgebracht naar Podgorica (voorheen bekend als Titograd).

Ondanks deze verandering behoudt Cetinje nog steeds zijn historisch belang en is het de thuisbasis van speciale musea die zijn rijke erfgoed laten zien. De culturele en historische hoofdstad van de stad maakt het een must-visit bestemming voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van Montenegro.

Een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Cetinje is het klooster van Cetinje. Dit klooster, gelegen aan de rand van het Orlov Krs-mausoleum, is van grote betekenis en getuigt van de diepgewortelde spiritualiteit van het land. De architectuur van het klooster en de serene omgeving maken het tot een fascinerend gezicht voor bezoekers. Bovendien herbergt het klooster verschillende religieuze artefacten en schatten, die een fascinerend inzicht geven in het orthodoxe erfgoed van Montenegro.

Een andere prominente bezienswaardigheid in Cetinje is het paleis van koning Nikola. Dit kleine paleis, gebouwd tussen 1863 en 1867, getuigt van de koninklijke geschiedenis van het land. Het paleis, met zijn prachtige rode buitenkant, bevindt zich op het stadsplein en biedt bezoekers een kijkje in het leven van koning Nikola Petrovic I.

Het Nationaal Museum van Montenegro is een andere must-see bezienswaardigheid in Cetinje. Dit museum, gehuisvest in een prachtig gebouw, toont het rijke culturele erfgoed van Montenegro. Bezoekers kunnen verschillende exposities verkennen die een breed scala aan onderwerpen behandelen, waaronder geschiedenis, kunst en archeologie.

Ostrogklooster 

Het Ostrog-klooster, gesticht in de 12e eeuw, neemt een belangrijke plaats in de geschiedenis in en is een belangrijke religieuze plaats. Het is een klooster van de Servisch-Orthodoxe Kerk en staat in Montenegro. Het klooster is gebouwd op een massieve rots en is opgedragen aan St. Basilius van Ostrog.

Het is een bedevaartsoord geworden dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt, en staat bekend om zijn verbluffende architectuur en de ligging tegen de bijna verticale rotswand van Ostroška Greda. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste bedevaartsoorden voor orthodoxe christenen. Het klooster wordt ook veel bezocht door niet-religieuze bezoekers door de ligging, de bouw en historische betekenis.

Het Ostrog-klooster, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Nikšić gelegen, en is opgedragen aan de heilige Basilius van Ostrog, ook wel bekend als Sveti Vasilije Ostroški, wiens lichaam rust in een kist in het klooster.

Het klooster biedt je ook nog eens een sensationeel uitzicht over de Bjelopavlićko-vlakte, wat bijdraagt aan de spirituele allure. Of men nu religieus is of niet, het Ostrog-klooster is een plek die iedereen die het bezoekt boeit en inspireert.

Budva 

Bij een bezoek aan Budva zijn er verschillende bezienswaaridgheden die je niet mag missen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de oude binnenstad van Budva, ook wel bekend als Stari Grad. Dit historische gebied is gevuld met smalle geplaveide straatjes, oude gebouwen en charmante pleinen. De oude binnenstad biedt een kijkje in de rijke geschiedenis van Budva en is een perfecte plek om rond te dwalen en te verkennen. Bezoekers kunnen de middeleeuwse architectuur bewonderen, de Budva Citadel bezoeken en genieten van de levendige sfeer van de stad, met zijn vele winkels, restaurants en bars die tot diep in de nacht open blijven.

Een andere must-visit in Budva is Sveti Stefan, een klein eiland op korte afstand van de stad. Sveti Stefan staat bekend om zijn schilderachtige schoonheid en wordt vaak beschouwd als een van de meest fotogenieke bezienswaardigheden in Montenegro. Het eiland is door een smalle landengte verbonden met het vasteland en herbergt een luxe resort. Hoewel bezoekers geen toegang hebben tot het eiland zelf, kunnen ze de schoonheid van een afstand bewonderen en prachtige foto's maken. Sveti Stefan biedt een uniek en betoverend uitzicht dat zeker een blijvende indruk zal achterlaten.

Budva is ook beroemd om zijn prachtige stranden, en een van de meest populaire is Mogren Beach. Mogren Beach ligt op slechts een korte loopafstand van de oude binnenstad en biedt kristalhelder water, zacht zand en een prachtig kustlandschap. Het is verdeeld in twee kleine stranden, met een totale lengte van 350 meter, en staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid Bezoekers kunnen ontspannen op het strand, zwemmen in het verfrissende water of een ontspannen wandeling maken langs de kust . Met zijn idyllische ligging en uitnodigende sfeer is Mogren Beach een must voor strandliefhebbers.

Budva is één van de leukste plaatsen in Montenegro en heeft je veel meer te bieden dat ik hier boven heb beschreven en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Lake Skadar 

Een van de leukste activiteiten bij het meer van Skadar is het maken van boottochten. Tijdens deze boottochten kunnen bezoekers door de pittoreske fjord van Pavlova Strana varen en de adembenemende schoonheid van het meer verkennen. Of het nu gaat om een korte boottocht van 1 tot 2 uur of een langere excursie, bezoekers kunnen genieten van het adembenemende landschap en de wilde dieren die het meer van Skadar te bieden heeft.

Een andere populaire activiteit aan het meer van Skadar is vogels kijken en dieren in het wild spotten. Het meer van Skadar is het grootste zoetwatermeer in de Balkan en is een cruciaal vogelecosysteem in de regio. Het is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, waardoor het een paradijs is voor vogelaars. Bezoekers kunnen verschillende vogelsoorten spotten, waaronder pelikanen, reigers en aalscholvers, terwijl ze het meer en de omliggende gebieden verkennen . Het meer biedt ook mogelijkheden voor het observeren van dieren in het wild, met verschillende dieren die het park bewonen. Dit maakt het meer van Skadar een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en natuurliefhebbers.

Naast de natuurlijke schoonheid biedt het meer van Skadar ook de mogelijkheid om kloosters en historische bezienswaardigheden te bezoeken. Het meer is bezaaid met eilanden die de thuisbasis zijn van middeleeuwse orthodoxe kloosters en overblijfselen van vestingwerken. Twee van de beroemdste plaatsen om te bezoeken zijn Rijeka Crnojevića en Virpazar, die een glimp bieden van de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de regio.

Nationaal park Lovcen

Lovcen National Park, gelegen in het zuidwesten van Montenegro, is een pittoreske bestemming die een mix biedt van natuurlijke schoonheid en historische betekenis. Het park omvat het Lovcen-gebergte, dat zich uitstrekt van de Adriatische Zee tot de baai van Kotor. Met zijn gevarieerde en adembenemende landschappen trekt Lovcen National Park zowel natuurliefhebbers als geschiedenisliefhebbers aan.

De locatie en geografie van het park maken het tot een unieke bestemming. Gelegen achter de baai van Kotor en tussen de Adriatische kust en het binnenland, beslaat Lovcen National Park een gebied van iets meer dan 60 vierkante kilometer. De centrale en hoge delen herbergen een breed scala aan natuurlijke kenmerken, waaronder ravijnen en diepe kuilen die kenmerkend zijn voor de karsttopografie van de regi. Bovendien biedt het park adembenemende panoramische uitzichten vanaf het "Heilige Altaar", waardoor bezoekers het hele land kunnen zien. Deze combinatie van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed maakt Lovcen National Park tot een bestemming die je zeker moet bezoeken.

Lovcen National Park staat niet alleen bekend om zijn natuurlijke schoonheid, maar ook om zijn historische betekenis. Het werd een nationaal park in 1952, met als doel het rijke historische, culturele en architecturale erfgoed van de regio tentoon te stellen. Het park herbergt belangrijke historische bezienswaardigheden en monumenten, waaronder oude dorpjes en monumenten.


Reacties
Categorieën