Wintersport Kinderen
Wintersport
Ramon Kuiters
Wintersport
01/29/2024
5 min

De top 7 van de beste tips voor wintersport met de kinderen 2024

01/29/2024
5 min

Misschien gaan jullie al jarenlang op wintersport vakantie maar nu voor het eerst met kinderen, het kan ook zijn als het überhaupt je eerste wintersport vakantie is. Misschien denk je wel er is weinig verschil als ik de kinderen meeneem op wintersport, of ten opzichte van andere vakanties. Veel verschillen zijn er ook niet behalve dat jij je kinderen mee hebt maar toch wil ik je wel een paar gouden tips geven zodat jouw wintersport vakantie ontspannen en gezellig verloopt.

De 7 tips voor wintersport vakanties met kinderen worden uitgebreid beschreven en ik heb ook diverse tips toegevoegd. Dit kan je helpen bij een stress vrije vakantie en met het doel samen veel plezier en lol te hebben. 

Kies voor en kindvriendelijk skigebied

Als je met kinderen op wintersport vakantie gaat is het verstandig om soms andere keuzes te maken. Er zijn diverse kindervriendelijke skigebieden, waar een skischool aanwezig is, een oefenweide, blauwe pistes en kindervriendelijke / familie hotels. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele kindvriendelijke skigebieden die zelfs een kinderland. 

De meest kindvriendelijke skigebieden zijn kleinschalig en dit is ook een goede keuze als het gaat om wintersport vakanties zeker als het de eerste of één van de eerste wintersport vakanties. Wat handig kan zijn zeker als de kinderen alleen maar Nederland spreken om te kiezen voor een skigebieden met Nederlands sprekende skileraren. Gelukkig leren de kinderen snel, en gaan ze ook wel skiën leren met een Frans of Engels sprekende skileraar. 

Een kinderland zoals ik hierboven al heb genoemd, dit is een oefenweide met leuke speelelementen. De kinderen leren op spelende wijze het skiën onder controle te krijgen. Een kinderland is gevestigd in het dalstation, middenstation of het bergstation. Een dalstation wordt vaak als lastig gezien omdat je dan helemaal naar beneden moet als jij zelf aan het skiën bent als jij je kind op wil halen. 

Bij het kiezen van een kindvriendelijke accommodaties kan het ook verstandig zijn als er ook andere faciliteiten en activiteiten zijn buiten de wintersport. Denk hierbij aan een zwembad, een rodelbaan etc. De kans is aanwezig dat de kinderen ook iets anders willen dan alleen maar wintersportactiviteiten. 

Kindvriendelijke accommodatie

Bij de kindvriendelijk skigebieden zijn vaak diverse kindvriendelijke accommodaties. Het voordeel van de familieaccommodaties is dat er vaak voldoende vermaak is voor de kinderen. Denk hierbij aan een zwembad, speeltuin, klimhal, animatieprogramma, kinderclubs bioscoop etc.

De factiliteiten verschillen wel erg per accommodaties maar vervelen wordt vaak wel erg moeilijk in de kindvriendelijke accommodaties. In de familiehotels zijn vaak ook extra voorzieningen denk hierbij aan kinderopvang. 

De faciliteiten zijn niet alleen geschikt voor na het skiën of er voor. Maar ook als er een slechte dag is qua weer is de kans groot dat de kinderen zich goed kunnen vermaken in jouw accommodatie met alle faciliteiten. 

Bekijk hier het prachtige aanbod van kindvriendelijk accommodaties in kindvriendelijke wintersport gebieden! 

Laat de skileraren hun werk doen

Het is verstandig als je kinderen nog nooit geskied hebben omdat lessen te volgen, een opgeleide skileraar kan de kinderen snel de basis leren zodat ze snel op de ski´s naar beneden kunnen van de piste. Het is als ouder best verleidelijk om je kind zelf skiën te leren, maar laat het les geven over aan de skileraar wel kun je na de skiles samen lekker oefenen zodat je kind sneller leert skiën. De skileraar legt de focus van de lessen vooral op het plezier maken en op een speelse manier het skiën te leren. 

Om het iets makkelijker te maken kun je er ook voor kiezen om in Nederland je zoon of dochter al een paar lessen te laten nemen. Zo wennen ze alvast aan ski´s en het gevoel. Dit kan zeer goed in één van de skihallen in Nederland. 

Neem de tijd

De kans is groot dat jij zelf nooit kon wachten met skiën en dat jij gelijk na aankomst al op de latten stond en ook ´s morgens één van de eerste was die op de piste stond om van de verse sneeuw te genieten. Met kinderen is het juist verstand om voor alles de tijd te nemen je bent ten slotte op vakantie.  Dit geldt zowel voor de eerste dag (de dag van aankomst) maar ook de ochtenden. Ga lekker samen ontbijten en ga dan rustig richting piste. De scheelt een heleboel stress en je houdt de vakantie ook leuk en gezellig. 

Vermijd files & lange rijdagen

Relatief dichtbij huis bijvoorbeeld Duitsland vind je ook diverse leuke kindvriendelijke skigebieden. Deze zijn over het algemeen vrij snel en goed te bereiken. Als jij wel kiest voor een verdere wintersport bestemming neem dan hier de tijd voor net zoals tijdens de wintersport vakantie zelf. 

Probeer de files te vermijden die is vaak slopend en levert ergernissen op. Voorkom ook lange rijdagen maak vaker een stop over overnacht ergens. Dit zorgt er voor dat je ontspannen aankomt op je vakantiebestemming. Kom je ´ s middags pas aan verken dan lekker het dorp en de omgeving, haal je eventuele gehuurd ski materialen op en geniet van de dag. Je kunt ook iets leuks gaan ondernemen met de kinderen zoals zwemmen en start de volgende dag lekker met skiën. 

Laagjes kleding

Het klinkt misschien als cliche maar vooral voor de kinderen is het aan te raden om laagjes kleding te laten dragen. Dit voorkomt dat je kind het koud krijgt maar nog belangrijk dat ze niet nat wordt. De bovenste laag zou wel snel nat kunnen worden zeker als ze een paar keer vallen maar bij voldoende laagjes worden ze zelf niet nat en koud. Functionele langen voeren ook nog eens het vocht van het lichaam af en houdt vocht en kou van buitenaf tegen. 

Het beste is om iedergeval voor 3 lagen te gaan. 

  • Een thermolaag (bestaand uit skisokken, thermobroek en thermoshirt)
  • Een fleecelaag (fleecevest of fleecetrui)
  • De waterafstotende buitenlaag (skipak)

Kies wel voor kwaliteit zeker als het om de thermolaag gaat dit is namelijk de basis die het lichaam droog en warm houdt, en ook voor de transpiratievocht zorgt. 

Een skipak moet waterafstotend zijn zodat de onderlagen niet nat worden als je kind valt in de sneeuw. Wat buiten het skiën is de kans ook groot dat er gespeeld wordt in de sneeuw en het laatste wat je wil is dat je kind koud en nat wordt met alle gevolgen van dien. 

Overige tips:

Eigenlijk heb ik niet genoeg aan 7 tips dus hieronder vind je een korte opsomming van nog een aantal belangrijk en handige tips voor de wintersport vakantie met kinderen. 

  • Neem extra handschoenen mee: kinderen spelen graag met sneeuw en het laatste wat je wil is dat ze koude en natte handen krijgen dit kan er ook voorzorgen dat ze het helemaal koud krijgen. Als er sneeuw in de handschoenen komen verwissel dan snel de handschoenen odat de handen ook lekker droog en warm blijven. 
  • Vergeet je kind niet in te smeren met zonnebrand: Ook al is het bewolkt vergeet niet je kind en eventueel je zelf in te smeren met zonnebrand. Hoog in de bergen is de zon juist fel en verbrand je veel sneller dan je zou verwachten. 
  • Laat je kinderen eerst plassen: Voor dat je na de les gaat of gaat skiën ga eerst met de kinderen naar het toilet. Als alle laagjes eenmaal aan zijn is het een heel gedoe om naar het toilet te gaan. Laat ze ook plassen als ze niet hoeven dit kan je veel ellende en gedoe schelen op de piste. 
  • Niet dwingen als ze niet willen: skiën maar ook de bergen kunnen best spannend zijn helemaal de eerste keer. Dwing vooral niet als ze het spannend vinden het komt vanzelf is het vandaag niet dan waarschijnlijk morgen of overmorgen wel. Ga iets leuks doen waar je kinderen wel lol aan hebben, sneeuwballen gevecht sleetje rijden etc. Dan komt het spelende wijze vanzelf. 


Reacties
Categorieën