| |

De 7 gouden tips voor de beginnende snorkelaar 2025

Ga je binnenkort voor het eerst snorkelen of wil je bij de volgende vakantie gaan snorkelen? Dit kan best spannend zijn de eerste keren. Een goede voorbereiding en de tips op deze pagina kunnen je zeker helpen bij de eerste keer snorkelen.

De 7 gouden tips om deze pagina voor de beginnende snorkelaar worden uitgebreid beschreven, zodat jij ook echt iets aan de tips hebt en deze in de praktijk kan gebruiken. Je vind hier naast de belangrijkste uitrusting ook tips om je voor te bereiden en tijdens het snorkelen.

SportSport

De juiste uitrusting

Een goede snorkeluitrusting zorgt voor meer veiligheid en comfort tijdens het snorkelen. Hieronder vind je de meest belangrijke uitrusting voor het duiken en de uitrusting wordt uitgebreid beschreven.

  • Wetsuit: Een wetsuit heeft meerdere voordeel het is zeer geschikt om je warm te houden als je lang in het water ligt te snorkelen kan je koud worden zelfs onderkoeling is mogelijk. Daarnaast beschermt het je ook tegen het verbranden. In het water en in de zon is de kans op verbranden groot.
  • Zwemvinnen / flippers: Vinnen kunnen heel nuttig zijn het maakt het zwemmen niet alleen eenvoudig vooral tegen een stroom in maar het bespaart je ook veel energie. Ook kun je veel sneller zwemmen met vinnen.
  • Duikmasker / duikbril: Onmisbaar als je alles wil zien in het water. Daarnaast komen je ogen ook niet in aanraking met het water. Dit bespaart rode en zere ogen en je kunt op deze manier ook alles zien wat er rond zwemt en aanwezig is onderwater.
  • Drijfmiddel: Een drijfmiddel kan handig zijn het scheelt je energie en zorgt ook voor extra veiligheid. Een opblaasbaar snorkelvest is goed voorbeeld van een drijfmiddel. Wel belangrijk is dat je kiest voor een drijfmiddel die je makkelijk opblaast en leegloopt dit scheelt tijd en ergernis.
  • Snorkelhouder: Bij diverse sets heb je automatisch een snorkelhouder die zorgt dat je snorkel aan de duikbril verbinden. Mocht dit bij jou niet het geval zijn is het raadzaam een snorkelhouder te kopen en te gebruiken.
  • Snorkel: De snorkel is je adembuis onderwater, de snorkel zorgt ervoor dat je lang onderwater kan blijven. Bij veel duikbrillen en duikmaskers zit een snorkel je kunt uiteraard ook kiezen voor een losse snorkel
  • Zonnebrandcrème: In het water verbrand je veel sneller vooral als je geen kleding of weinig kleding aanhebt. Kies wel voor een waterbestendige zonnebrandcrème met een hoge factor.
  • Zwemkleding: Het spreekt misschien voor zich maar je zult niet de eerste zijn die dit vergeet.

Een Tip: Als je kiest voor een wetsuit en een duikbril / duikmasker zorg er dan wel voor dat deze goed zit. Vooral bij de duikbril/masker is dit heel belangrijk, als deze niet goed aansluit of te strak zit kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld veel water in de bril en bij het te straks zitten kan dit hoofdpijn veroorzaken.


Oefen en wen aan het snorkelen

Voor dat je gaat snorkelen in het open water / zee is het verstandig om eerst eens te gaan oefenen en te gaan wennen aan je snorkel. Dit geldt niet alleen voor de snorkel zelf maar ook als je vinnen gaat gebruiken. Voordat je in het water gaat zet je snorkel op en wen er aan door een buisje te ademen. Het kan even duren voordat jij je op je gemak voelt. Als dit het geval is kun je het water in gaan. Oefenen kan ook goed in een zwembad.

Het kan best een eng gevoel zijn om te moeten ademen onderwater door een buis die net boven het water uitsteekt ook dit vergt wat oefeningen. Neem gewoon de tijd, want als je het snorkelen onder controle hebt kun je als nog gaan genieten van al het moois onderwater en hoeft jij je niet meer druk te maken over de ademhaling en andere zaken.

Blijf altijd rustig en diep ademhalen, als je een keer water in je snorkel krijgt blaas dit dan met kracht uit.

Haal overtollig water uit je masker

Een beslagen bril en water in je masker zijn heel irritant. Om te zorgen dat jouw duikbril niet beslaat door jouw lichaamswarmte kun je het beste de binnenkant van je bril in smeren met je eigen spuug. Smakelijk klinkt het inderdaad niet maar het werkt wel.

Een andere voorkomend irritatiefactortje is water in je masker. Gelukkig is dit op te lossen. Ga zo snel mogelijk naar boven en belangrijk is niet in paniek te raken als er water in je masker komt. Om het water eruit te krijgen trek je de onderkant van je masker van je gezicht en blaas je naar buiten. Houd je ademhaling normaal en ontspan. Controleer je masker goed voordat je weer in het water gaat of die niet lekt.


Raak het koraal niet aan

Koraalriffen vind je in ondiepte gedeelte van oceanen en zijn goed te verkennen met het snorkelen. De koraalriffen zijn erg geliefd bij duikers en snorkelaars, maar helaas wordt de koraalriffen bedreigd en nemen is in aantal en oppervlakte af. Naast de opwarming en vervuiling draagt de mens ook toe aan de afname van koraalriffen. Een stukje koraal is geliefd, maar het is belangrijk voor het koraal dat het koraal niet wordt aangeraakt en meegenomen wordt.

Koraal aanraken kan ook nog eens gevaarlijk zijn, er leven namelijk ook giftige zeedieren in koralen en kan ook erg scherp zijn waardoor jij je kan verwonden. Daarnaast is koraal ook erg kwetsbaar. Niet alleen in het water maar let ook op bij het in en uitgaan van het water als je niet op koraal gaat staan of per ongeluk aanraakt.

Het koraal is zeer belangrijk voor het ecosysteem en daarom ook voornaam omdat hier voorzichtig mee op te gaan en juist van te gaan genieten.


Kies zorgvuldig de plek waar je gaat snorkelen

Als je wil gaan snorkelen is het verstandig om een goede plek te kiezen waar jij veilig kunt snorkelen en kunt genieten van het onderwater leven, de koraalriffen en de tropische vissen. Snorkelen is niet helemaal zonder gevaar en daarom is het belangrijk je goed voor te bereiden en verantwoord te gaan snokelen.

Niet elke plek is even veilig en verstandig om te snorkelen, in het water leven zeedieren die giftig en gevaarlijk kunnen zijn voor de mens. Denk hierbij aan haaien,  barracuda en giftige zeeslangen. Maar ook kwallen (vooral de grote) kunnen erg gevaarlijk zijn.

Als jij niet precies weet waar je wel of niet kunt snorkelen kun je ook kiezen voor een snorkel excursie om te leren snorkelen en ervaringen op te doen met een gids of in een groep. Op het internet is ook veel te vinden over veilige snorkelplekken. Op onze blog vind je bijvoorbeeld de mooiste en meeste geschikte snorkelplekken in Europa.


Snorkel nooit alleen

Snorkelen is niet helemaal zonder gevaar, als je verantwoord en goed voorbereid gaat snorkelen kun je veilig snorkelen, Maar ook dan kan er altijd iets gebeuren. Daarom is het ook verstandig als je als beginnende snorkelaar niet alleen gaat. Maar ook voor gevorderde snorkelaar is het aan te raden om samen op pad te gaan. Dit is niet alleen veel gezelliger, je kunt van elkaar leren en elkaar in de gaten houden.

Wat ook belangrijk is dat je niet alleen je partner waar mee je snorkelt in de gaten houdt maar ook de plek waar je vandaan komt of heen wil gaan. Pak hiervoor een oriëntatiepunt dit kan een parasol zijn, een boei of iets anders. Houdt er wel rekening mee dan iemand ook de parasol weg kan halen. Als je verder op iets mooi ziet kan je ver afdwalen houdt er rekening mee dat je ook terug moet, dit kan soms best lastig worden door de stroming en de golven.

Check daarom af en toe boven water hoe ver je weg bent en of het niet verstandiger is om terug te gaan. Veiligheid gaat voor alles.

Als je met iemand gaat snorkelen spreek dan duidelijk tekens af zodat je op afstand elkaar kan seinen als het goed gaat of juist niet.


Gebruik biologisch afbreekbare zonnebrandcrème

Ondanks dat je misschien wel in een wetsuit / rashguard gaat snorkelen, kan het verstandig zijn je toch in de smeren met zonnebrandcrème. Na een half uur snorkelen zonder bescherming kun je flink verbrand zijn. Het is daarom verstandig om kleding of een wetsuit aan te doen bij het snorkelen.

Wil je dit niet en je goed in smeren met zonnebrandcrème kies dan wel voor een zonnebrandcreme die waterproof is anders werkt deze nog niet. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kiest voor een biologische afbreekbare zonnebrandcrème. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat oxybenzone en octinoxate schadelijk kunnen zijn voor de koraalriffen en hier ook regelmatig wordt aangetroffen.

De schadelijke stoffen, ingrediënten kunnen bijdragen aan het verbleken van koralen. Vermijd ook zoveel mogelijk zonnefilters en olie, die niet biologisch afbreekbaar zijn als je gaat snorkelen en opzoek gaat na kleurrijke koraalriffen en vissen.


SportSport

Vergelijkbare berichten