Wandeltips
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
04/08/2024
5 min

De 7 beste tips voor een wandeltocht / wandelvierdaagse 2024

04/08/2024
5 min

Bij een Vierdaagse wordt altijd meteen gedacht aan de Nijmeegse wandel vierdaagse, maar er zijn nog veel meer vierdaagse wandelingen en wandeltochten. Veel dorpen en steden hebben een avond vierdaagse, waar ook kinderen actief aan deelnemen. Naast de Vierdaagse zijn er ook vele wandeltochten in Nederland die kunnen meerdere dagen zijn, maar ook 1 dag

Bij de meeste wandeltochten kun jij een afstand kiezen die je wilt gaan belopen. Dit is meteen een goede manier om het rustig op te bouwen met de minste afstand beginnen en langzaam steeds meer kilometer per wandeltocht lopen. 

Als jij nog niet zoveel ervaring hebt betreft het wandelen en wandeltochten / de vierdaagse raad ik je aan de tips op deze pagina eens te bekijken. De 7 gouden tips kunnen zeer waardevol zijn en je helpen bij een succes wandeltocht of vierdaagse. Om je een goed beeld te geven van de tips heb ik de tips uitgebreid beschreven. 

Schoenen en kleding

Je uitrusting is heel belangrijk en daar bedoel ik niet alleen goede wandelschoenen mee. Wat goede schoenen zijn voor een wandeling is heel persoonlijk. De één draagt zwaardere bergschoenen terwijl de andere lichte sportschoenen draagt. Kies voor schoenen waarin jij lekker loopt en geen last krijgt van je voeten. Als je een schoen veel en lang draagt neemt de ondersteuning langzaam af, daarom is het verstandig als je schoenen intensief gebruikt voor het wandelen om bijvoorbeeld de 2 jaar van schoenen te wisselen en nieuwe te kopen. Begin niet gelijk met nieuwe schoenen aan een wandelvierdaagse of een lange wandeltocht, de kans is dan groot op blaren of dat je last krijgt van de schoenen.

Niet alleen de schoenen zijn belangrijk maar ook comfortabele kleren zijn van groot belang. Je kleding moet lekker zitten, en absoluut niet scheuren daar kun je veel last van krijgen als dit wel het geval is. Laagjes kleding is vaak wel aan te raden dan kun je makkelijk iets uit trekken tijdens de wandeling. 

Bij regenachtig weer is een extra paar sokken niet overbodig, ook als je erg zweet kan dit een goede oplossing zijn. Natte sokken veroorzaakt sneller blaren. Bij regenachtig weer is niet alleen droge sokken aanbevolen maar ook regenkleding, je wil niet in het begin van de wandeltocht nat worden en de rest van je route als een verzopen kat er bij lopen. Met natte kleren aan koel je ook snel af. 

Bij zonnige weer kan het verstandig zijn een pet of een hoed te dragen, de zon brandt de hele tocht op je hoofd een beetje bescherming is dan wel prettig. Als jij je hoofd niet beschermt ligt de kans op een zonnesteek zeker op de loer.  Bij een zonnige dag is in smeren ook erg belangrijk tegen het verbranden, bij een lange wandeling is het verstandig om meerdere keren in te smeren dus neem gerust een tube zonnebrandcrème mee. 

De verleiding is groot om je schoenen uit te trekken, als je voeten vermoeid raken tijdens de tocht. Als je dit doet, zetten je voeten door de opgebouwde warmte uit. Het kan daarna een flinke klus worden om ze weer goed aan te krijgen (vooral bergschoenen) en de kans dat je sok dubbel gaat zitten, is groter (met als gevolg mogelijke blaren). Wil je ze toch even uitdoen, dan is het aan te raden om zeker 20 minuten te wachten voordat je ze weer aan doet, zodat je voeten weer wat geslonken zijn.

Bereid je goed voor. 

Als je nu een vierdaagse loopt of bijvoorbeeld een tocht van 20 kilometer een goede voorbereiding is wel aan te raden. Dit zorgt er voor dat er minder kans is op blessures en op een beter herstel. Daarnaast wil je uiteraard ook graag de wandeltocht of vierdaagse uitlopen.

Tijdens de voorbereiding is het belangrijk rustig op te bouwen en veel korte trainingen te doen, je spieren raken zo rustig gewend en je bouwt op een verantwoordelijk manier op. Dit heeft niet alleen een positief echt op de spieren maar ook voor je conditie. Continuïteit is belangrijker dan 1 of 2 keer de afstand te lopen en dan niet meer in de voorbereiding. 

Kies je eigen tempo. 

Bij de start is het vaak lekker druk en de kans is ook groot dat er grotere groepen ontstaan dit kan gezellig zijn, maar het verstandigst is dat jij je eigen tempo bepaald en deze ook loopt. Als jij er voor kiest sneller te lopen dan je gewend bent en zeker op een lange afstand is de kans op overbelasting zeker aanwezig. Bij de langzaam lopen kun je erg vermoeid raken dus ook te langzaam lopen is geen aanrader. 

Als je de kans hebt kan het wel verstandig zijn om achter een peloton miltiaren te lopen. Het voordeel hiervan is dat ze een constant tempo hebben en ook regelmatig liederen zingen, dit zorgt voor afleiding en is uiteraard ook gezellig. een constant tempo kan je ook goed helpen ook als je het zwaar hebt is het verstandig toch 1 tempo aan te houden. 

Pauzes

Als je vermoeid raakt kun je veel behoefte hebben aan een pauze, maar het is verstandiger om van te voren te bedenken wanneer jij een pauze wilt nemen, en hoe vaak. Als jij weet dat je bijvoorbeeld aangemoedigd wordt door familieleden of vrienden bij een bepaald punt kun je er voor kiezen om hier een korte pauze te nemen. 

Het is verleidelijk om een lange pauze te nemen zeker als je een beetje vermoeid bent, maar het is juist verstandiger om dit niet te doen. Als je een lange pauze neemt koelen je spieren af en verstijven ze, het is dan vaak weer lastiger om goed op gang te komen, en dit kan het vervolg van de route zwaarder en moeilijker maken. 

Een korte plaspauze en even snel iets eten en drinken is perfect maar lange pauzes zijn niet aan te raden hoe lekker en gezellig dit ook kan zijn. 

Eten en drinken

Begin de dag met een goed ontbijt, dit is de basis voor je tocht, een koolhydraat ontbijt is dan ook aanbevolen denk hierbij aan brood met jam, honing of appelstroop, muesli / havermout. Als je een stevig ontbijt wilt eten doe dit dan niet te kort voor de start want dit kan maagproblemen veroorzaken als je gelijk na een grote hoeveelheid gaat inspannen. 

Eet tijdens de wandeltocht ook regelmatig zodat je geen honger krijgt. Als je wel honger krijgt is het vaak al te laat en is de kans op de man met de grote hamer tegen te komen zeker aanwezig. Eet dus regelmatig het liefst kleine hoeveelheden. Niet alleen eten is belangrijk maar ook drinken, je verliest tijdens het wandelen veel vocht vul het dus regelmatig aan door te drinken. Ook als je dorst krijgt is het vaak al te laat. 

Rust en herstel

Snel en goed herstellen is niet alleen belangrijk voor een vierdaagse of een meerdere dagen wandeltocht maar ook na een lange afstand is herstel voornaam. Goed eten en drinken na een wandeling is heel belangrijk om zo weer energie aan te vullen en je vocht gehalte op peil te brengen, rustig uitlopen is ook belangrijk niet gelijk na een fysieke inspanning gelijk te stoppen. 

Een massage of bad / douche kan je ook zeker helpen na een stevige wandeltocht. Uiteraard is slaap ook erg belangrijk en draagt ook zeker bij aan een goed herstel. Dit zorgt er ook weer voor dat je de volgende dag weer fris en fruitig aan de start kan staan. 

Luister goed na je lichaam

Luisteren na je lichaam en er is op uit doen kan heel lastig zijn maar is zeker belangrijk bij lange wandeltochten of meerdaagse wandelingen. Dit geldt niet alleen voor pijntjes, maar ook voor beginnende blaren. Bij veel wandeltochten staan langs de route EHBO posten waar je zeker terecht kunt met je klachten en het behandelen van je blaren. 

Bij pijntjes of ongemakken is het ook belangrijk hier goed na te laten kijken, in sommige gevallen is het verstandiger om te stoppen hoe vervelend dit ook is omdat je hiermee erger kan voorkomen. 

Het behandelen van beginnende blaren kan voorkomen dat de blaar het lopen gaat beïnvloeden, geloof me een lange afstand wandelingen met verschillende open blaren is geen pretje en vraagt extra veel doorzettingsvermogen. 

Als laatste tip en misschien wel de belangrijkste tip geniet van de wandeling, de mensen om je heen en alles wat je mee maakt tijdens de wandeling, het is een mooie ervaring en een nieuwe herinnering. 

Reacties
Categorieën