Slaapzak-lichtgewicht
Vakantie producten en overige
Ramon Kuiters
Vakantie producten en overige
03/06/2024
15 min

lichtgewicht slaapzak kopen? Bekijk hier de 7 beste modellen 2024

03/06/2024
15 min

Je gaat op vakantie en je hebt een slaapzak nodig. Welke slaapzak is nu het meest geschikt voor jou? Dit afhankelijk van o.a. je soort vakantie, de temperatuur, lichaamslengte etc. Op deze pagina ga ik je uitgebreid meer over de verschillende lichtgewicht slaapzakken vertellen. Ook welke slaapzak waar het meeste geschikt voor is. Voor een jongeren vakantie in de tent heb je een andere slaapzak nog dan wanneer je op een trekking of een fietsvakantie gaat. 

Als afsluiter van de pagina vind je de 7 beste lichtgewicht slaapzakken van dit moment. De slaapzakken zijn heel divers, zodat er voor iedere vakantieganger wel een geschikte slaapzak tussen zit. 

Een slaapzak

Een slaapzak is een grote doorstikte deken die je vaak doormiddel van een rits om je lichaam heen sluit. In de gevormde zak kan je slapen, dit is een vervanger voor een deken. Een slaapzak is zeer handig voor als je gaat kamperen, of op doorreis bent. De slaapzak bied je meer comfort dan een deken is houdt je ook goed warm. 

Een misverstand is wel dat een dikke / warme slaapzak de oplossing om te voorkomen dat je ´s nachts koud wordt. Om warm te blijven in de slaapzak moet je er voor zorgen dat je zelf de slaapzak warm maakt en dat de warmte niet verloren gaat. De dikte va de slaapzak speelt niet alleen een rol ook de slaapmat heeft hier bij invloed. De isolerende werken van de slaapmat speelt hierbij ook een rol. 

Als je het eenmaal koud hebt is het vaak lastig om weer lekker warm te krijgen. Jouw lichaamstemperatuur maakt de slaapzak warm en een goede slaapzak moet een isolerend werken om de warmte vast te houden. Je verliest de meeste lichaamswarmte in een slaapzak via je nek, schouders, gezicht en je hoofd. Wanneer je naast je lichaamswarmte ook nog warmte verliest via je slaapzak of slaapmatje kun je dit zelf niet meer opbouwen.

Hieronder vind je een aantal goede isolerende slaapmatjes.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een goede slaapzak?

Het kopen van een goede slaapzak hoeft niet zo moeilijk te zijn vooral als je weet waar je op moet letten en wat je van een slaapzak verwacht. Hieronder lees je de belangrijkste zaken en kenmerken van een slaapzak. 

Goede nachtrust is belangrijk ook op vakantie want je wilt de voldoende dag warm en fit weer opstaan. Daarom is het kiezen van de juiste slaapzak ook zeer voornaam, bezuinigen op een slaapzak is in veel gevallen dan ook niet verstandig. Helemaal niet met de wetenschap dat een goede slaapzak niet duur hoeft te zijn. Zie hiervoor de 7 beste modellen slaapzakken verder op de pagina. 

De belangrijkste zaken en kenmerken van een slaapzak wordt hieronder uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden en waar je op moet letten bij het kopen van een slaapzak. 

De lengte / formaat van de slaapzak

Het klinkt als een cliché, maar je wilt de slaapzak niet te groot hebben en ook zeker niet te klein. Houdt daarom rekening met je lichaamslengte. Het beste kun je een slaapzak kopen die net is langer is dan jouw lichaamslengte. Dit geeft je als voordeel dat je voldoende beweegruimte hebt bij je voeten en bij je hoofd. Een veel te ruime slaapzak zorgt dat er veel lucht in de slaapzak komt, die gaat weer ten koste van de warmte. Een goede vuist regel is dat de slaapzak ongeveer 30 à 40 centimeter lang moet zijn als jezelf. 

Naast de lengte van de slaapzak is de breedte ook zeer belangrijk, een te smalle slaapzak geeft je weinig ruimte en een te ruime slaapzak zorgt er voor dat er veel lucht bij komt. Bij een normaal postuur hoeft je geen extra brede slaapzak te kopen. 

Sommige merken werken ook met slaapzakken voor mannen en vrouwen, het verschil zit vaak in de vorm maar dit is geen wereld van verschil en veel gebruikers zullen het verschil ook niet snel merken. 

Verschillende modellen slaapzakken

Er zijn verschillende modellen slaapzakken, elk model heeft zijn eigen voordelen en nadelen, welke het geschiktst is ligt aan het doel en is ook een persoonlijke voorkeur. Je hebt het dekenmodel deze slaapzak heeft het meeste weg van een normaal dekbed en kan in de meeste gevallen dit geritst worden. Deze slaapzakken zijn zwaarder en minder handig als je aan het backpacken bent of tijdens je trekking vakanties. 

Een alternatief zijn de mummie slaapzakken ook wel eivormige slaapzakken genoemd. Deze slaapzakken zijn vaak aan de bovenkant breder dit kan prettig zijn bij een brede lichaamsbouw. De mummie slaapzakken zijn ook lichter van gewicht en ook meer geschikt voor koudere omstandigheden. De meeste mummie slaapzakken hebben ook een (verstelbare) capuchon, dit is vooral prettig bij koude nachten en lagere temperaturen. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd, gezicht, schouders en nek. De mummie slaapzakken zijn ook vaak compacter en naast een lichtgewicht ook eenvoudig mee te nemen. 

Materiaal slaapzakken

De meeste slaapzakken zijn gemaakt van katoen, polyester en nylon of polykatoen. De binnenkant (de vulling) wordt verder op de pagina uitgebreid beschreven. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. de belangrijkste kenmerken heb ik voor je op een rij gezet. 

Slaapzak katoen: 

De slaapzak katoen voelt prettig aan en neemt zweet en vocht goed op. De nadelen zijn wel dat het relatief zwaar is, droogt wel langzamer dan andere materialen, verkleurt en is ook sneller vies. 

Slaapzak polyester / nylon:

De slaapzak polyester / nylon zijn licht van gewicht en makkelijk klein te maken neemt dus ook weinig ruimte in beslag. Het materiaal is waterafstotend en droogt snel, ook hecht smeer en viezigheid zich minder snel. De nadelen zijn wel dat het anders tot minder fijn aanvoelt dan katoen vaak moet je even wennen vooral als je katoen gewend bent. Ook neemt het geen zweet en vocht op. Op warme plekken kan dit wel storend zijn. 

Slaapzak polykatoen:

Slaapzakken van polykatoen voelt zachter aan dan polyester, maar is wel zwaarder en heeft een langere droogtijd van polyester. Daarin tegen droogt het wel sneller van katoen en is het ook een stuk lichter dan de katoenen slaapzakken. Qua vocht en zweet is de opname beperkt. Het is echt een combinatie van polyester en katoen. 

De vulling van de slaapzak

De slaapzakken bestaan uit een dons of een synthetische vulling. Om de vulling heen heb je een binnen- en een buitentijk ook wel buiten- en binnenzijde genoemd. De binnen- en buitenzijde kant bestaan uit:

 • Doorstik-methode
 • Schotjes-methode
 • Meerlagen-methode  

hoe hoge de binnen en buitenzijde is van de slaapzak warmer de slaapzak is. Bij de meerlagen methode is de binnen- en buitenzijde het hoogste en bij de doorstik methode het laagste. 

Dons

Dons is het beste materiaal als het om de isolatie gaat, daarnaast heeft een donzen slaapzak een klein pak volume en is het een duurzaam product. Het behoudt namelijk zijn isolatiewaarde voor jaren (indien deze goed wordt onderhouden). Dons is wel een stuk duurder en vochtgevoelig. Bij veel vocht kan er isolatie verlies plaats vinden. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn wel is het belangrijk om de slaapzak droog te verpakken en door weg te leggen. Met een slaapzak van dons kun je beter natte en vochtige klimaten overslaan. 

Dons is in hoofdzaak afkomst van ganzen en eenden. Ganzen dons isoleren door de regel beter dan eenden dons maar is ook duurder door de grote vraag en het kleine aanbod. Handmatig verwijderen van de veren en dons is beter voor de kwaliteit dan na hun dood mechanisch verwijderen hierbij wordt de dons meer beschadigd. 

Synthetisch

Als je een donsallergie hebt of ethische bezwaren hebt bij dons kun je kiezen voor synthetische slaapzakken. Daarnaast zijn synthetische slaapzakken ook een stuk voordeliger en ook te gebruiken in natte en vochtige klimaten. De slaapzak droogt eenmaal een stuk sneller dan een donzen slaapzak. Het isoleert wel minder goed dan dons ook is de levensduur van de slaapzak minder lang, de isolatie gaat sneller achteruit dan bij dons. Een slaapzak met synthetische materialen is ook zwaarder en grote dan een slaapzak van dons.

De slaapzak van synthetisch materiaal is wel handig bij vochtige, warme en natte klimaten, en als je de slaapzak zelden gebruikt, want de prijs is lager dan bij donzen slaapzakken. 

Andere belangrijk eigenschappen en zaken

Hieronder vind je nog een aantal eigenschappen en zaken van een slaapzak die belangrijk kunnen zijn.

 • Eventuele opbergvakjes aan de binnenzijde: Dit kan handig zijn voor belangrijke papier, geld, sleutels, telefoon, etc. 
 • De kwaliteit van de rits: De rits is een onderdeel dat het snelste kapot gaat en is vaak ook prijzig om te herstellen. Duurdere slaapzakken hebben vaak ook beter ritsen die lang mee gaan. Bij het vaak gebruiken van de slaapzak kan dit een belangrijke keuze zijn. 
 • Doorgestikt slaapzakken: Door gestikte slaapzakken zijn vaak goedkoper maar ebben ok meer warmteverlies. 

Hoe gaat de slaapzak langer mee?

Hieronder vind je een aantal tips zodat jij langer kunt genieten van je slaapzak.

 • Was de slaap niet te vaak, als je gaat wassen gebruik dan een speciaal wasmiddel en geen chemische middelen. 
 • Bij het gebruik van een lakenzak hoef je de slaapzak minder te wassen, de slaapzak geeft ook extra warmte. 
 • Hang de slaapzak na gebruik buiten uit 
 • Na gebruik van de slaapzak de slaapzak droog opslaan, op een droge en donkere plek indien mogelijk. 

De 7 beste (lichtgewicht) slaapzakken van dit moment. 

Nu je de belangrijkste zaken weet van de slaapzak is het tijd voorde 7 beste modellen van dit moment. De slaapzakken worden uitgebreid omgeschreven doormiddel van een product omschrijving en een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over de slaapzak zoals de waardering en de recensies van de gebruikers. Via de link kun je de slaapzak eenvoudig en snel bestellen. 

NOMAD® Blazer Classic '78 Slaapzak - Dekenmodel - Max lichaamslengte 195 cm - Warm tot 2°C

De NOMAD® Blazer Classic ’78 Perkal katoenen slaapzak is de klassieker onder de NOMAD® slaapzakken, hij zit al ruim 40 jaar in ons assortiment. Het is een hoogwaardige en comfortabele slaapzak voorzien van een tochtstrook achter de rits en een opbergvakje aan de binnenkant. 

De vulling bestaat uit ons unieke 3D Helixthermo® materiaal wat garant staat voor een uitstekende isolatie gedurende het hele jaar. De YKK tweewegrits zorgt ervoor dat de slaapzak aan twee kanten open te ritsen is voor extra ventilatie. 

Twee slaapzakken zijn eenvoudig aan elkaar te ritsen tot een grote tweepersoonsslaapzak. De comforttemperatuur voor dames is 7°C en voor heren is dit 2°C.

 • Katoenen voering van hoge kwaliteit
 • Gevoerde tochtstrook
 • Koordtunnel
 • 2-wegs autolock voor ventilatie
 • Kinbescherming
 • Binnenzakje
 • Aanritsbaar
 • Ophanglussen om te luchten

Abbey Camp Slaapzak Basic - Dekenmodel - 210 x 85 cm - Legergroen

Deze Abbey Camp slaapzak basic is perfect geschikt voor zomerse kampeervakanties of voor het logeren bij vrienden. De slaapzak is luchtig maar isoleert goed, waardoor je na een lange dag prettig in je bed kunt kruipen en van een goede nachtrust kunt genieten. 

Dankzij het dekenmodel van de Abbey Camp slaapzak basic kun je je helemaal uitrekken en de uiterst comfortabele voering voelt prettig aan. De rits is voorzien van een tochtstrip, waardoor je uiteraard geen last hebt van tocht en de rits niet tegen je aan schuurt. 

Het is bovendien koppelbaar – heel handig wanneer je twee slaapzakken aan elkaar wilt ritsen tot een tweepersoonsslaapzak. Beschikbaar in een aantal kleuren.

Kenmerken:

 • Waterafstotend
 • Dekenmodel, koppelbaar
 • Deelbare polyamide ritssluiting
 • Tochtrand aan binnenzijde langs de ritssluiting
 • Comfort rate ca. 7 graden Celsius
 • Afmeting ca. 210 x 85 cm
 • Afmeting pakmaat slaapzak ca. 41 x 24 x 22 cm
 • Polyester draagtas

Dutch Mountains Slaapzak Goeree XL - Extra groot 220x90cm

De Goeree is dé topslaapzak van het Nederlandse Dutch Mountains. Hij is gemaakt van prachtige materialen en biedt uitstekende lucht- en vochtregulerende eigenschappen. De handige opbergvakjes, ‘glow in the dark’ zippers, tochtstrip en de mogelijkheid om twee slaapzakken te ritsen maken de Goeree helemaal af. Rek je trouwens gerust even uit in deze grote allrounder na een zalige nacht slapen. Met een afmeting van 220 x 90 cm moet dat wel lukken!

Heerlijk warm – Comfortzone 4-7 graden
Met een comfortzone van 4-7°C staat deze warme allrounder zeker zijn mannetje tijdens een frisse kampeersessie in het voorjaar of overnachting op een koude zolder. De riante tochtstrip levert daar een positieve bijdrage aan.

Lekker zacht – Katoenen voering en royaal gevuld
De Goeree nodigt visueel uit om te komen slapen. Met een genereuze 300 gram vulling per vierkante meter lig je heerlijk comfortabel. Zeker omdat de binnen voering is gemaakt van 100% katoen vormt de Goeree een wel erg uitnodigende slaapomgeving.

Uitstekende lucht- en vochtregulatie
Een ander groot voordeel van deze slaapzak is de perfecte lucht- en vochtregulatie. Dankzij de vulling die bestaat uit polyester holle vezels en de katoenen voering blijft transpiratie tot een minimum beperkt.

Groot en toch compact – 220 x 90 cm, met compressiehoes
Ondanks de vorstelijke maat is de Goeree toch verbazingwekkend compact (47 x 27cm) op te bergen in de meegeleverde compressiehoes. Dit gaat bovendien makkelijk door de gladde buitenkant van de slaapzak. In totaal weegt de Goeree desondanks slechts 1960 gram.

Slim – Handige opbergvakjes en ‘glow in the dark’ zippers met zip-stop
De Goeree heeft twee met klittenband afsluitbare vakjes aan de binnenkant. Ideaal om kostbare documenten of bijvoorbeeld je mobiele telefoon veilig op te bergen. Dankzij de glow-in-the-dark zippers zoek je nooit meer in het donker naar de rits. Zip-stop voorkomt dat de rits open gaat als u draait in uw slaap.

Uitbreidbaar – Rits meerdere slaapzakken aan elkaar
Als je wilt dan kun je meerdere Goeree’s aan elkaar ritsen om zo één grote slaapzak te creëren. Ideaal voor als je graag lekker breed ligt of een logee extra verwacht. Ook andere Dutch Mountains slaapzakken kun je aanritsen trouwens. Gezellig samen!

Coleman Silverton Comfort 150 Mummy Slaapzak - 223 x 81 x 55 cm

Warm slapen tijdens extreem koude nachten? Geen probleem in de Coleman Silverton Comfort 150 Mummy Slaapzak - 223 x 81 x 55 cm - Oranje/grijs. Dankzij een dubbele isolatielaag, een thermokraag en ritsbarrière houdt deze slaapzak je comfortabel warm. Daarnaast is de slaapzak voorzien van een geïntegreerd kussenvak en voetenvak voor een nóg betere nachtrust. Slaap lekker!

Producteigenschappen:

 • Heerlijk warme mummy slaapzak.
 • Coletherm® Microfiber liner: dubbellaagse isolatie voor extreem koude nachten.
 • Thermokraag en ritsbarrière voor beter vasthouden van warmte.
 • Geïntegreerd kussenvak voor je hoofdkussen.
 • Opbergzak is standaard meegeleverd.

Blijf warm tijdens extreem koude nachten
Deze mummy slaapzak is speciaal ontwikkeld voor warm slaapcomfort tijdens extreem koude nachten. De slaapzak is bijvoorbeeld voorzien van een dubbellaagse isolatie van Coletherm® Microfiber liner: een holle vezel isolatie. Daarnaast bevat deze slaapzak een thermokraag rond de nek en een ritsbarrière waardoor de rits niet per ongeluk openschiet tijdens je slaap.

Zacht slaapcomfort
Wist je dat deze slaapzak is gemaakt van een voering van geborsteld polyester? Dit materiaal voelt extreem zacht aan tegen je huid. Daarn  aast heeft de slaapzak een geïntegreerd kussenvak, waarin je eenvoudig je hoofdkussen steekt. En voor nog meer warm slaapcomfort bevat deze mummy slaapzak een heerlijk warm voetgedeelte.

Incl. opbergzakje
Aan de binnenkant van de slaapzak vind je een opbergzakje waarmee je je waardevolle spullen altijd dicht bij je houdt.

Over Coleman
Coleman is al meer dan 100 jaar hét merk op het gebied van outdoor- en kampeerspullen. Dit internationale merk is niet meer weg te denken uit het kampeerleven van zowel ervaren als minder ervaren kampeerders. Dankzij de uitstekende eigenschappen van deze Coleman slaapzak, kun je altijd met een gerust hart op avontuur.

Coleman Biker Mummy Slaapzak - 220 x 80 x 55 cm

Ben je vaak onderweg en wil je graag lichtgewicht reizen? De Coleman Biker Mummy Slaapzak - 220 x 80 x 55 cm - Grijs/groen is jouw ideale slaapzak. Deze lichtgewicht slaapzak berg je zeer compact op in de meegeleverde waterdichte dry gear bag. Dankzij het ventiel kun je de slaapzak vacuüm zuigen voor nóg compacter opbergen. De slaapzak is bovendien voorzien van Coletherm® Microfiber liner voor optimale warmte en slaapcomfort.

Producteigenschappen:

 • Compacte mummy slaapzak.
 • Ideale slaapzak voor motorrijders, fietsers en backpackers.
 • Incl. dry gear bag (voor waterdicht opbergen).
 • Incl. ventiel waarmee je de slaapzak vacuüm zuigt voor nóg compacter opbergen.
 • Coletherm® Microfiber liner voor voldoende warmte en comfort.

Compacte mummy slaapzak
Deze mummy slaapzak is speciaal ontwikkeld voor mensen die graag lichtgewicht reizen, zoals backpackers, fietsers of motorrijders. De slaapzak weegt nog geen kilo en is zeer compact op te bergen in de meegeleverde waterdichte opbergzak. Met het ventiel zuig je de slaapzak vacuüm voor nóg compacter opbergen.

Warm slaapcomfort
Deze slaapzakken zijn voorzien van Coletherm® Microfiber liner: een holle vezel isolatie die zorgt voor optimale warmte en comfort. De voering van geborsteld polyester voelt bovendien extreem zacht aan tegen je huid. De rits van deze slaapzak is voorzien van een automatisch stopsysteem, waardoor de rits ’s nachts niet per ongeluk openritst.

Incl. opbergzakje
Aan de binnenkant van de mummy slaapzak vind je een opbergzakje waarmee je waardevolle spullen altijd dicht bij je houdt.

Over Coleman
Coleman is al meer dan 100 jaar hét merk op het gebied van outdoor- en kampeerspullen. Dit internationale merk is niet meer weg te denken uit het kampeerleven van zowel ervaren als minder ervaren kampeerders. Dankzij de uitstekende eigenschappen van deze Coleman slaapzak, kun je altijd met een gerust hart op avontuur.

Eurotrail Slaapzak Comfort XL - Navy/ Beige

Extra groot dekenmodel slaapzak vervaardigd van en 100% zachte katoen en voorzien van een comfortabele SLII vulling. De extra ruime maatvoering biest u veel bewegingsvrijheid en slaapcomfort.

De Comfort is vervaardigd van een fijn geweven “soft touch” katoen wat zacht en comfortabel aanvoelt. De beste comfort of omgevingstemperatuur van deze slaapzak is rond de 4° C.

De slaapzak kan op elkaar geritst worden waardoor er een 2 persoons slaapzak ontstaat. Een ideale slaapzak om mee te nemen tijdens uw kampeervakantie of wanneer u ergens blijft logeren. Na gebruik is de slaapzak geschikt om met de wasmachine te reinigen. Wij adviseren u om deze niet te centrifugeren en buiten de wasmachine te laten drogen. Lees goed het waslabel. Eenvoudig en praktisch op te bergen in de bijgeleverde compressiehoes.

Details: tochtstrook achter de rits, documenten vakje, compressiehoes

Tevens leverbaar in een smallere uitvoering.

LOWLAND OUTDOOR® Donzen slaapzak - Companion Economy - 210x80 cm - Rood

Ben je niet een rasechte kampeerder, maar ga je wel eens een keer een zomers weekendje kamperen? Dan is LOWLAND OUTDOOR Companion Economy de ideale keuze voor jou.

Deze donzen dekenslaapzak kun je naast je outdoor-avonturen makkelijk gebruiken als luxe dekbed. Zo heb je er elke nacht plezier van! Deze slaapzak heeft een single layer constructie. Deze constructie zorgt er echter voor dat er een minder goede isolatie is, dan bij de Box constructie slaapzak. Er is dus geen sprake van verbintenis tussen sommige stukken dons, hierdoor ontstaan er op die plaatsen minder warme zones. Deze manier van confectioneren is eenvoudiger vandaar de naam Companion Economy!

Een 2-richtingrits zorgt er voor dat je twee Lowland Outdoor slaapzakken knus aan elkaar kan ritsen; maar wordt het je toch te warm, dan kan je de slaapzak aan je voeteneinde losritsen en krijg je extra ventilatie.

De YKK rits is voorzien van een anti-snag slider. Hierdoor wordt het risico op stof tussen de rits voorkomen. Dit is het vaakst voorkomende probleem, een rits die vastzit en niet meer open wil. Dit gebeurt doordat er een stukje stof tussen zit en het kost vaak redelijk wat moeite en kracht om dit los te maken. Met deze anti-snag slider is je rits volledig beschermd.

De Companion Economy biedt isolatie tot een omgevingstemperatuur van ongeveer +5°C. De slaapzak is gevuld met 90% eendendons en heeft een tijk van 100% zacht Egyptisch katoen. Deze slaapzak wordt gevuld in ons eigen atelier te Maarsbergen.

Materiaal:

 • Buitentijk: zacht Egyptisch katoen
 • Binnentijk: zacht Egyptisch katoen
 • Vulling: 500 gram 90% eendendons 600 Cuin

Eigenschappen:

 • Dekenmodel 3-seizoenen
 • Single Layer (doorgestikt)
 • Ook te gebruiken als dekbed
 • Lang model (210cm)
 • Aanritsbaar (uniforme YKK-ritsen)
 • 2-way YKK rits voor ventilatie onderzijde
 • YKK Anti-Snag Slider
 • 8 horizontale banen
 • Kleur rood binnen- en buitenzijde
 • Verpakt in een handige stuffsack
 • Ethisch verantwoord dons

Reacties
Categorieën