Iran
Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
02/08/2024
7 min

De top 7 van de beste reisgidsen voor Iran 2024

02/08/2024
7 min

Iran misschien niet het meest voor de hand liggend als het om vakanties gaat. Maar vergis je niet, het is een bijzonder land dat miljoenen bezoekers per jaar trekt. Iran is een land met een  eeuwenoude cultuur en rijke historie. De populairste bezienswaardigheden zijn de moskeeën deze zijn zeer imposant. De ene nog groter en mooier dan de andere. Maar er zijn meer reden waarom Iran een goed vakantie is.

De rijke Perzische cultuur, de vriendelijke bevolking, de Perzische keuken is uitmuntend, Dit is nog niet alles de steden zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken en de natuur doet je verbazen. Van de woestijn tot sneeuw in de bergen, veel natuur is nog ongerept.

Iran is een bijzonder land en goede voorbereiding is wel aanbevolen als je Iran wilt bezoeken. Om je hier een beetje bij te helpen heb ik de 7 beste, meeste inspirerende en handige reisgidsen voor je op een rij gezet. De reisgidsen willen je allemaal de schoonheid van Iran laten zien maar doen dit wel op hun eigen wijze.

Om je een goed beeld te geven van de 7 reisgidsen heb ik naast een beschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over de reisgids zoals de waardering en recensies van de lezers indien van toepassing. Via de link kun je de reisgidsen ook eenvoudig en snel bestellen.

Tip: Ben jij ook op zoek naar een prachtige reis naar Iran voor een onvergetelijke vakantie? Bekijk dan het aanbod van Djoser eens! Een specialist is verre reizen en rondreizen!

REISREPORT reisgids magazines - Iran

Het onmisbare magazine voor wie naar Iran reist. Van voorbereidingstips tot inhoudelijke reportages en reisverhalen over cultuur, geschiedenis, natuur en mensen. Inclusief gratis mobiele app.

Het Iran reismagazine is speciaal gemaakt voor de geïnteresseerde Iran reiziger. De reiziger die meer wil weten over cultuur, geschiedenis en mensen en voor wie de reis al ver vóór vertrek begint met inhoudelijke voorbereidingen. Een luxe uitgave van het Nederlandse reisplatform REiSREPORT dat zowel los als in combinatie met de REiSREPORT app en video documentaires op reisreport.nl, een praktische en inhoudelijke voorbereiding op je reis biedt.

Een reis naar Iran is niet te vergelijken met een reis naar welke andere bestemming dan ook. Iran wordt door westerse media geregeld negatief in het nieuws gebracht, maar wie door de headlines heen kan kijken, ontdekt het ware Iran. Een land met een ongekend rijk verleden, schitterende architectuur, uiterst veelzijdige natuur en een volk zo oprecht en hartelijk dat je het nauwelijks gelooft. Het Iran reismagazine bladert als een magazine maar is net zo goed te ervaren als een geschiedenisboek, een Iran reisgids, reisverhalenbundel, fotoboek...

Een uitgave die je op weg helpt om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je onvergetelijke reis naar Iran. Bovendien stopt het niet bij de laatste bladzijde. Met de gratis app voor mobiel of tablet, vind je tal van bijzondere extra's. Zoals tientallen informatieve Nederlandstalige video's en documentaires, tot zelfs 360 graden video tours voor VR brillen.

Een onmisbaar magazine om inhoudelijk in de stemming te komen voor je reis naar Iran, of natuurlijk om cadeau te geven. - Een introductie video van het magazine is tevens te vinden op reisreport.nl

Dominicus - Iran

Iran is een unieke en fascinerende reisbestemming, waar authenticiteit en moderniteit mooi samengaan. Iraniërs zijn trots op hun cultuur en dragen zorg voor het indrukwekkende culturele erfgoed. De beste musea van Iran vind je in de hoofdstad Teheran.

De boeiende geschiedenis van het oude Perzische rijk komt tot leven bij de prachtige ruïnes van Persepolis. De mooiste moskeeën staan in het poëtische Isfahan aan de Zayande Rud-rivier. Flaneren kun je in de traditionele bazaars, en zowel oude theehuizen als moderne koffiebars nodigen uit voor een aangename pauze.

Het indrukwekkende landschap van Iran zorgt voor afwisseling: je vindt er desolate woestijngebieden, uitgedroogde zoutmeren, rijstvelden en woeste bergketens onderbroken door hoogvlakten.

De open en gastvrije bevolking zorgt voor een warm en aangenaam onthaal, dat lang in de herinnering blijft voortleven.

Couchsurfing Iran

Officieel is het verboden. Toch trekt Stephan Orth als couchsurfer dwars door Iran, slaapt op tientallen Perzische tapijtjes en beleeft doldwaze avonturen. Ondertussen leert hij een land kennen dat heel anders blijkt dan het clichébeeld van een schurkenstaat. Want de Iraniërs zijn niet alleen ongelofelijk gastvrij, maar ook heel goed in staat hun moellahs bij de neus te nemen.

Een bikinifeest in de pilgrimstad Mashhad, een overnachting naast de kerncentrale van Bushehr, een geheime SM-bijeenkomst in Teheran: in Iran beleeft Stephan Orth avonturen die geen enkele reisorganisatie ooit op zijn programma zal zetten. Als couchsurfer verruilt hij hotelkamers voor privéhuizen en leert het land zo van een heel persoonlijke kant kennen.

Want achter gesloten deuren gaan de sluiers af en verdwijnt ook de angst voor de zedenmeesters. Of het nu een slemppartij is met een Perzische prins, of een huiskamerdate met een voltallige familie, in een stinkende smokkelaarsbus of in een klein autootje: elke nieuwe ontmoeting is als een nieuw stukje waarmee de puzzel van het land op zijn plaats valt.

Een land dat in het echt heel anders is dan de clichés doen vermoeden. Tot slot worden er nog twee geheimen onthuld: hoe de bewoners in een apotheek wodka kopen en waarom ze zo onverklaarbaar dol zijn op de jaren tachtig popgroep Modern Talking. ‘Couchsurfing in Iran is een meeslepend boek over kleine vrijheden en grote verlangens van de Iraniërs.

Stephan Orth verstaat de kunst in zijn boeken landen en volken tot leven te laten komen’ - Westdeutsche Allgemeine Zeitung Stephan Orth (1979) werkt als redacteur voor de reisbijlage van Spiegel Online. Voor zijn reportages werd hij meerdere malen bekroond met de Columbusprijs. Sinds 2003 trekt hij al couchsurfend de wereld over. Ook had hij mensen uit de hele wereld te gast op zijn eigen bank. Staphan Orth is auteur van twee bestsellers.

Achter de sluier het land

Iran, het land van dichters, ayatollahs, sjahs en de mooiste islamitische architectuur ter wereld, is voor velen een mysterie. Toch is het één van de belangrijkste landen in het hart van het Midden-Oosten, prominent op de oude handelsroutes en heeft het een eeuwenoude bewogen geschiedenis.

In het afgelopen decennium reisde schrijver Alexander Reeuwijk meerdere malen van Istanbul naar Teheran en verder naar onder andere Isfahan, Shiraz, Persepolis en Yazd. Hij maakte er vrienden, sprak er met mullahs en probeerde het land te doorgronden en de bevolking te begrijpen. Met dit boek tilt Reeuwijk de sluier op, en toont de lezers Iran, in al zijn facetten.

Reishandboek Iran

Praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden. Een zeer uitgebreide reisgids die je zowel bij de voorbereiding als tijdens de reis in Iran kan helpen. Naast bezienswaardigheden nog veel meer tips en adviezen!

Te gast in pocket - Te gast in Iran

Samengesteld door en voor reizigers: verhalen van auteurs die er gewoond of gereisd hebben. Met veel insiders informatie over land en bevolking. Om je bezoek nog beter voor te bereiden en je in te leven in de cultuur van de lokale bevolking, is de pocketreeks 'Te gast in' ideaal. Een handzaam en compact boekje met vlot leesbare artikelen die een massa tips bevatten voor je reis naar Iran.

Onderwerpen die aan bod komen zijn de invloed van de strikte islamitische leefregels op het dagelijks leven, de situatie van vrouwen en de perspectieven voor jongeren. Daarnaast Iraanse humor, de nationale rouwperiode Moharram, het wel en wee van de bazaar en zurkhaneh, een populaire sport in Iran. De reisreportages brengen je naar de vuurtempel van de eeuwenoude Zoroastriërs in Yazd, de ruïnes van Persepolis, het heiligdom van Imam Reza in Mashhad en het onrustige Iraans Koerdistan.

De rubriek 'reisinformatie' helpt je verder met tips voor de meest voorkomende noden. En voor wie zich verder wil oriënteren is er een woordenlijstje Farsi en een lijstje met boekentips. Deze pocket is er niet alleen voor reizigers die Iran willen bezoeken. Iedereen die interesse heeft in dit land en in korte tijd een goede indruk van het land wil krijgen, zal met deze 'Te gast in' een schat aan informatie ervaren.

Iran, een cultuurgeschiedenis

Dit boek vertelt de glorieuze geschiedenis van Iran, een van de oudste beschavingen van de wereld. De auteur begint bij het Achaemenidische Rijk van Cyrus de Grote (zesde eeuw v.Chr.), en eindigt met de Islamitische Republiek. Hij laat op fraaie wijze de eigenheid van de Iraanse identiteit zien, waarbij nadruk ligt op de culturele, godsdienstige en intellectuele aspecten, en de mensen die er vorm aan gaven en geven.

In de tijd dat opeenvolgende dynastieën in oorlog waren met Byzantium schreef Ferdowsi zijn magistrale Boek der koningen, en terwijl de islam geleidelijk bezit nam van Perzië maakten dichters als Sadi, Hafez en talrijke anderen voor eeuwig naam. Modern Iran is weliswaar een islamitisch land, maar nog geen twee procent woont het vrijdaggebed bij, en hoewel vrouwen aan strenge kledingvoorschriften zijn gehouden maken zij zestig procent uit van de jongeren die de universiteiten bevolken.

Michael Axworthy is verbonden aan het Instituut voor Arabische en Islamitische Studies van de Universiteit van Exeter. Michael werkte van 1986 tot 2000 in de Britse diplomatieke dienst, en van 1998 tot 2000 als hoofd van de Iran-sectie van het Britse Gemenebest. Hij is de auteur van The Sword of Persia, een biografie over de Perzische vorst Nadir Shah. Hij publiceert regelmatig over Iraanse geschiedenis.


Reacties
Categorieën