Wintersport
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/24/2024
5 min

De gouden 7 tips voor je eerste wintersport vakantie 2024

01/24/2024
5 min

De eerste keer op wintersport is vaak een groot feest en een mooie nieuwe ervaring, toch kan het ook spannend zijn om de eerste keer op wintersport te gaan. Niet alleen het uitzoeken van het juiste skigebied hoort hier bij, maar ook de wintersport zelf.

Om je een beetje te helpen bij het boeken van je eerste wintersport vakantie en de wintersport vakantie zelf heb ik de 7 meeste waardevolle wintersport tips voor beginners voor je op een rij gezet.

Om te zorgen dat je ook echt iets aan de tips hebt, zijn de tips uitgebreid beschreven en worden er diverse voorbeelden gegeven. Dit allemaal om je goed op weg te helpen.

De kosten

De wintersport vakantie is niet goedkoop uiteraard kun je ook bezuinigen op je wintersport door een goedkopere wintersport gebied te kiezen. Voordat jij een wintersport vakantie gaat boeken is het belangrijk om je budget te bepalen en daarna de kosten in kaart te brengen van de wintersport vakantie hoe jij deze voor je ziet.

Vaak wordt er gedacht dat met de autoreizen goedkoper is dan met de trein, bus of vliegtuig. Dit hoeft bij een wintersport vakantie niet altijd het geval te zijn. Naast de kosten van je auto, de brandstof kun je ook andere kosten krijgen denk hierbij aan winterbanden, sneeuwkettingen en vignetten die je in diverse landen nodig hebt.

Deze kosten heb je niet als je met de trein, bus of vliegtuig gaat. Ook is het goed om te kijken naar de kosten van de skipassen, en het huren van de materialen die je nodig hebt. Deze worden niet altijd even duidelijk weer gegeven maar kunnen verrassingen voorkomen. Als jij je voor een bepaald budget op vakantie wilt gaat is het belangrijk om ook hier op te letten.

Arrangement kunnen ook aantrekkelijk zijn zoals een accommodatie met een skipas voor een aantal dagen. Prijsvrij, Vakantiediscounter en Tui zijn 3 goede partners als het gaat om aantrekkelijke en voordelige wintersport vakantie met vele verschillende skigebieden en bestemmingen.

Nog nooit geskied? of lang geleden? neem een paar lessen.

Je wil ook op de latten blijven staat tijdens je eerste wintersport vakantie, daarom kan het verstandig zijn om in Nederland eerst één of meerdere lessen te gaan volgen. Zodat je een beetje het gevoel krijgt en weet hoe skiliften werkt die kan je en zeker gevoel geven. Het voordeel van één of een paar lessen is dat je in korte tijd veel leert en dit gaat je van pas komen tijdens de wintersport vakantie.

Reisverzekering wintersportdekking.

Wat veel mensen niet weten is dat niet alle doorlopende reisverzekering en zorgverzekering een goede dekking hebben als het gaat om de wintersport vakantie. Als je een doorlopende verzekering hebt of wil afsluiten kijk dan eens goed na de wintersport dekking, bij veel verzekeringen kan dit eenvoudig aangezet worden. Na je wintersport vakantie kun je deze in veel gevallen ook weer uitzetten om geld te besparen.

Kijk ook goed na je zorgverzekering of je wel goed verzekerd bent in het buitenland. Vanaf november kun jij je nieuwe zorgverzekering weer afsluiten en kan verstandig zijn om hier naar te kijken als je bijvoorbeeld begin van het jaar of eind van het jaar op wintersport vakantie wil.

Een ongelukje zit in een klein hoekje.

Kies een skigebied met mogelijkheden voor beginners.

Elke piste is anders, je hebt grote en kleine pistes maar ook de moeilijkheid is heel verschillend per piste. Beginners kunnen het beste kiezen voor blauwe pistes. Dit zijn relatief makkelijk pistes en zeer geschikt voor de beginnende skiër.

Niet alleen de blauwe pistes zijn belangrijk ook de liften die je na boven brengt zit veel verschil. De stoeltjesliften en de gondels zijn een stuk eenvoudiger dan de sleepliften. Naast deze verschillen zijn er ook diverse skigebieden met beginners arena´s en is het handig dat er een skischool aanwezig is het liefst uiteraard met Nederlands sprekende trainers. Ga je bijvoorbeeld tijdens de vakanties op wintersport dan skilessen reserveren van te voren aanbevolen.

Ga je met de familie, of ervaren skiërs en snowboarden dan kun je ook kiezen voor een skigebied met verschillende soorten pistes. De rode en de zwarte piste zijn geschikt voor de meer ervaren wintersport en zijn een stuk steiler en uitdagende.

Koop niet meteen alles

Ga je voor de eerste keer op wintersport vakantie koop dan niet gelijk alle artikelen die je nodig heb met skiën. Denk hierbij ook aan de ski´s, de skischoenen, de stokken etc. Misschien kun je van iemand wintersport artikelen lenen. Tweedehands is ook een optie en vaak een stuk goedkoper. Je kunt voor acties en aanbiedingen gaan Bol.com heeft regelmatig leuk en aantrekkelijk aanbiedingen als het gaat om ski artikelen.

Een andere optie is het huren van Ski artikelen dit heeft vele voordelen je hoeft het niet mee te nemen, je hoeft het thuis niet te onderhouden en op te slaan, geen kosten voor de aanschaf alleen voor het huren wanneer je ze gaat gebruiken. Als de wintersport niets voor jou is zit je niet met de dure wintersport producten.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Indien mogelijk boek om de hoogseizoen en de vakanties heen.

Een wintersport vakantie is niet goedkoop, er komt veel bij kijken. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om zo goedkoop mogelijk om wintersport vakantie te gaan. Als jij de mogelijkheid hebt om buiten de vakantie te gaan raad ik je dit aan. Als dit niet lukt i.v.m. bijvoorbeeld schoolgaande kinderen kun je ook kiezen voor mindere bekende skigebieden en landen die niet gelijk bekend staan om de wintersport vakanties.

Kun je wel buiten de vakanties om heb je het voordeel dat de tarieven in veel gevallen lager zijn, het minder druk is dit kan veel tijd schelen bij de liften en minder druk op de pistes. Let wel op dat het gebied waar je heen gaat wel voldoende sneeuw heeft buiten het hoogseizoen van de wintersport.

Het weer.

Het weer is belangrijk als het gaat om de wintersport. Dit begint al bij de voorbereiding je wilt graag naar een gebied waar een mooie hoeveelheid sneeuw ligt. Daarnaast is het weer ook belangrijk bij de reis naar je wintersport bestemming.

Tijdens de wintersport ben je de hele dag buiten, de temperaturen kunnen laag zijn, goede kleding om de kou te kunnen trotseren zijn belangrijk. Je wilt niet met kleren op pad gaan die je niet voldoende warmte geeft. Thermokleding is in veel gevallen ook aanbevolen onder je skikleding.

Vergeet ook zeker niet je skibril / zonnebril ondanks de lage temperatuur kan de zon flik schijnen en je wilt wel goed zicht hebben bij het skiën.

Bij slecht weer is het af te raden om te gaan skiën en te snowboarden. Dus dit is ook een reden om het weer goed in de gaten te houden en op tijd te stoppen als het weer omslaat. Bestudeer de plattegrond van het skigebieden goed of neem een plattegrond mee zodat je ook bij slecht weer de weg terug kan vinden of een plek waar je kunt schuilen.

Reacties
Categorieën