Nederlandse Duinen
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
04/23/2024
6 min

De top 7 van de mooiste duinen / duingebieden in Nederland 2024

04/23/2024
6 min

Een duin is een heuvel van fijn zand dat langs de kust, een rivier, in een zandwoestijn of op andere plekken is gelegen. Een duin is een landvorm dat is ontstaat door het verwaaien van zand tot een heuvel. Duinen kunnen unieke natuurgebieden vormen met een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten. Nederland heeft door de vele rivieren en de kustlijnen vele duinen en duingebieden.

Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste duingebieden voor je op een rij gezet. De gebieden worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Wat wist je dat je in veel duingebieden heerlijk kunt wandelen en fietsen. Ook zoals hierboven vernoemd kun je bijzondere flora en fauna vinden in de duinen.

Nationaal Park Hollandse Duinen

In de provincie Zuid-Holland langs de Noordzee vind je het Nationale Park Hollandse Duinen. Dit is een uniek gebied met o.a. landgoederen, bollenvelden, veenweiden, dorpen,  steden en uiteraard duinen. Het gebied is iet alleen heel divers ook de flora en fauna dat je hier kunt vinden. Met een beetje geluk spot je hier zelfs zeehonden, vossen en reeën. Dit allemaal is te vinden in het drukte bevolkte gebied van ons land.

Het gebied is groot van Wassenaar tot de top van de provincie. Een heel bijzonder gebied in het Nationale Park Hollandse Duinen is Meijendel is een mooi stukje natuur ten noorden van Den Haag (Scheveningen) en ten zuiden van Wassenaar.

Dit is een waterrijk duin- en natuurgebied is ongeveer 200 hectare groot en wordt gekenmerkt door bossen, kleine watertjes, zandstranden en duinlandschap. In het gebied is veel te zien en te beleven waarom de eikvaren en de eikenmos, maar ook aan dieren geen gebrek je vind hier vleermuizen, Galloway paarden, de roerdomp en met geluk kom je ook vossen tegen. Zeker een aanrader om te bezoeken als je van de Hollandse Duinen wil genieten.

De Hollandse Duinen is een prachtig natuurgebied net boven Den Haag leent zich perfect voor wandel- en fietstochten. Voor lange afstand fietsers is de langeafstandsfietsroute LF1 een echte aanrader. Het bezoekerscentrum vind je midden in het natuurgebied hier kun je onder andere op een interactieve manier alles leren over het drinkwater en hoe het drinkwater gewonnen wordt.

Nationaal Park Zuid-Kennemmerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is ten westen van Haarlem gelegen tussen Zandvoort en IJmuiden. Dit Nationaal Park is een uitgestrekt duingebied van 3800 hectare (38 km²). Het gebied bestaat uit woeste duinen, verschillende landgoederen en uitgestrekte stranden. Een uitstekende plek om te wandelen en te fietsen.

De landgoederen is het Nationale Park zijn sinds de tweede wereldoorlog in beheer van Natuurmonumenten. Hierover waren ze eigendom van verschillende (Amsterdamse) kooplieden, en werd het landgoed gebruikt om te jagen. Landgoed Beeckestijn is het waard om te bezoeken, het landgoed bestaat uit verschillende bos en tuinen. Een andere bijzondere plek is de Eerebegraafplaats Bloemendaal in Overveen, waar veel oorlogsslachtoffers begraven zijn.

De duinen zijn kalkrijk en heeft een waardevolle flora en fauna met vele dieren en zeldzame plantensoorten. Voor de vogelaar is dit ook een uitstekende locatie met 100 verschillende soorten vogels waaronder de zangvogel, maar ook damherten, vossen en reeën zijn hier te spotten.

Het bezoekerscentrum de Kennemerduinen aan de Zeeweg is een aanrader vanaf hier kun je ook prachtige wandelingen maken, maar je vind hier ook een (gratis) tentoonstelling, een winkel en een leuk Duincafé.

Duinen van Goeree

De duinen van Goeree is ook een uniek en prachtig duingebied met stuifduinen, slikken, bos, en brede stranden. Kortom een zeer prettige diversiteit. In dit prachtige gebied kun je zeer goed wandelen, fietsen maar ook wateractiviteiten behoren tot de mogelijkheden. Kenmerkend voor de Duinen van Goeree is de zoute wind die altijd te voelen is.

Een bijzondere plek is de Kwade hoek, waar de zee nog steeds de baas is, in de winter stroomt hier het zoute water via de geulen en kreken verder het gebied in. Dit in combinatie met de wind brengt het landschap van de Duinen van Goeree in beweging.

Wil je het gebied wandelend verkennen dan raad ik je de wandelroute van Natuurmonumenten aan. Deze mooie route gaat over vlonders en onverharde paden maar is ook een route waar je vele vogels tegen kunt komen die leven en verblijven in het gebied. Deze is route is iets meer van 4 kilometer lang.

De duinen van Goeree is gelegen in Zuid-Holland niet ver van Ouddorp.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen  

Het Nationaal park de Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant wisselen zandverstuivingen en naaldbos elkaar af. Door de vele zandvlaktes die nog steeds vrij kunnen waaien is dit gebied één van de meest uitgestrekte zandstuifgebieden van West-Europa.

In de Loon en Drunense Duinen zijn verschillende wandel en fietspaden die je langs de mooiste plekjes in het park brengen. In dit gebied vind je ook veel verschillende diersoorten. De meest bijzondere dieren die je kunt tegenkomen zijn de: nachtzwaluw, boomleeuwerik, levendbarende hagedis, heivlinder, zandloopkevers, spinnen, sprinkhanen. Naast de vele dieren kom je ook specifieke korstmossen en paddenstoelen tegen.

Het park heeft een oppervlakte van ruim 4000 hectare waarvan ongeveer 465 hectare stuifzand is. Hoewel de “Brabantse Sahara” al eeuwen bestaat heeft het de titel van Nationaal park sinds 2002. In de middeleeuwen waren de zandverstuivingen zo onbedwingbaar dat hele dorpen onder het zand verdwenen. Tegenwoordig is de zandgrond getemd en is het gecombineerd met de duinen en naaldbossen.

Schoorlse Duinen

Net boven het Noordhollands Duinreservaat vind je Nederlands hoogste duingebied bij het plaatsje Schoorl. Rond 1900 is het gebied ontstaan toen Staatsbosbeheer op deze zandvlakte is begonnen met de aanplanting. Tegenwoordig broeden er tientallen vogelsoorten en groeien er mooie paddenstoelen. Het gebied bestaat nu uit naald- en loofbossen, heide, zandvlaktes en duingebieden.

Dit maakt het wandelen in de Schoorlse Duinen extra leuk de diversiteit. Het wandelen gaat ondanks de beklimmen wel makkelijk met de ruim 60 kilometer aangelegd wandelpaden. Twee lange afstand wandelpaden doorkruisen het gebied, het Groot Frieslandpad en het Nederlands Kustpad.

Wat je niet mag overslaan bij een bezoek aan de Schoorlse duinen is de klimduin, deze duin is 51 meter hoog. Het is een zware beklimming maar je krijg er een prachtig uitzicht voor terug een cadeautje van de natuur.

Waddeneilanden 

Elk prachtig waddeneiland heeft een mooi duingebied waar jij je uren kunt vermaken. Vandaar dat ik ook geen keuze kon maken. De duinen op een eiland zijn vaak nog net iets speciale dan de duinen op het vaste land. Ook de stranden die je hier vind zijn door een ringetje te halen. Bij minder mooi weer is een wandeling aan te raden onderweg kom je niet alleen een prachtige natuur tegen maar ook een grote kans op bijzondere vogels.

Ook heel mooi is de natuurlijke overang tussende wadplaten en de zee. Kortom genoeg te zien en te beleven als het om de duinen van onze waddeneilanden gaan.

Zeepeduinen

Ten westen van Burgh-Haamstede in Zeeland vind je de Zeepeduin. Die is een levend duingebied. In de afgelopen jaren is de kalk van de schelpen en het zout uit de zee grotendeels uit het zand gespoeld. Dit heeft er voor betekend dat andere planten en mossen de kans hebben gekregen om te groeien. De orchideeën zijn hier een goed voorbeeld van.

Tijdens een wandeling door de Zeepeduinen kom je ogen en oren te kort en valt namelijk veel te zien en te beleven. De Wandelroute Zeepeduinen is een echte aanrader. Aan het begin van de rute loop je langs een oude commandopost uit de Tweede Wereldoorlog. De bunkers die je onderweg vind zijn nu een onderkomen voor de vleermuizen.

Niet alleen vleermuizen leven in dit gebied je kan ook grotere grazers en vele vogels spotten tijdens de wandelroute voor de Zeepeduinen.

Wandelen

Reacties
Categorieën