Schnitzel
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/31/2024
4 min

De 7 lekkerste Duitse gerechten tijdens je vakantie in Duitsland.

01/31/2024
4 min

Duitsland heeft niet alleen een prachtige natuur en mooie bezienswaardigheden, ook het eten in is Duitsland geweldig.

De Duitse keuken heeft een groot aantal typische gerechten. Elke streek heeft zijn eigen gerechten. In Noord Duitsland vind je veel visgerechten, in het zuiden van Duitsland zijn de stevige maaltijden meer in trek.

Als je het over de Duitse  gerechten hebt denk je al snel aan de Schnitzel en de Duitse curry worst. Maar ook veel mensen zullen de Schwarzwalder Kirsch of de Duitse bollen noemen.

Bekijk hier de prachtige Duitse kookboeken van Bol.com

De Schnitzel.

Voor de hand liggend, maar het mag niet ontbreken bij de 7 lekkerste gerechten uit ons buurland Duitsland.

Vaak wordt de Schnitzel, Wiener schnitzel genoemd. Het recept van Wiener Schnitzel komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. De naam Wiener Schnitzel is wettelijk beschermd en vastgelegd.

De Wiener Schnitzel moet officieel gemaakt worden van kalfsvlees. In Duitsland maken ze de schnitzels van varkensvlees. De naam die ze in Duitsland gebruiken voor de schnitzels wisselen nog wel eens. De meest gebruikte namen zijn.

  • Schnitzel Wiener Style
  • Wiener Schitzel vom Schwein
  • Port Schnitzel

Zelf eet ik de schnitzel het liefst met bradkartoffelen en een schijfje citroen.

Rindsrouladen.

Dit is een rundvleesrollade gevuld met spek, uien, mosterd en augurken. De rollade wordt in dunne plakjes gesneden en op broodjes gepresenteerd. Het is ook heerlijk om de rindsrouladen te eten met een aardappelpuree of met knoedeln. Vaak wordt er ook nog eens rode kool bij geserveerd. Rode kool (Rotkohl)  wordt in bepaalde delen van Duitsland ook wel Blaukraut genoemd.

De Rindsrouladen wordt gemaakt in een hartige jus. De ingrediënten kunnen nog wel eens per streek wisselen. Maar komen wel vaak op hetzelfde neer.

Flammkuchen.

Optisch gezien lijkt de Flammkuchen op een pizza, maar het is totaal iets anders. Van origine is  flammkuchendeeg gemaakt van verse gist. Het beleg is een mix van créme fraiche, schmand (een soort zure room), uien en spekjes. Deze combinatie zorgt voor een lekkere en verrassende smaak met een knapperige bodem.

De oorsprong van de Flammkuchen ligt in de Elzas, de Elzas is tegenwoordig één van de kleinste staten in Frankrijk. Maar deze streek is ook meerdere keren in handen geweest van de Duitsers.

De Duitse worsten.

Duitsland staat bekend om de verschillende worsten. De 3 bekendste zijn de Currywurst, Bradwurst en de Bockwurst. Wist je trouwens dat er nergens in de wereld zoveel worst wordt gegeten als in Duitsland.

De Currywurst.

De currywurst is niet weg te denken uit de lijst met de 7 lekkerste gerechten uit Duitsland. De currywurst wordt geserveerd met brood, patat of gebakken aardappelen. De wurst lig vaak in een bed van tomatensaus (curry) en over de worst word een currypoeder gestrooid.

Berlijn had ooit zelfs een interactief Currywurst-Museum, deze is helaas sinds eind 2018 permanent gesloten. In Berlijn en de andere grote steden kun je op diverse hoeken van de straat de heerlijke curryworsten kopen.

De Bradwurst

Een bradwurst is fijngehakt varkensvlees op smaak gebracht met onder andere, knoflook en kruidnagel. Duitsers zelf eten de braadworst vaak als tussendoortje. Als de bradwurst als maaltijd wordt geserveerd is het vaak met patat, aardappel, brood en of zuurkool.

De Bockwurst

De bockworst heeft zijn naam te danken aan het bockbier. Deze wordt werd vaak samen met een bockbiertje geserveerd. De bockwurst wordt in de meeste gevallen geserveerd met mosterd en een klein hard broodje ook wel "Schrippe" genoemd.

De bockworst lijkt wel een combinatie van de rookworst en de knakworst en is lekker knapperig

Bekijk hier de prachtige Duitse kookboeken van Bol.com

Schwarzwalder Kirschtorte (kersentaart).

De naam doet het al vermoeden waar de kersentaart vandaan komt. De Schwarzwalder Kirschtorte is afkomstig uit het Zwarte Woud. De taart is een combinatie van kersen, chocolade, room en kersenbrandewijn.

In Nederland noemen wij de taart vaak schwarzwalder kersentaart in België wordt het het zwarte woudtaart genoemd. De taart moet voor het eerst in 1915 gemaakt zijn voor een banketbakker, sinds 1934 staat de taart in kookboeken.

Leberkäse.

Leberkäse wordt ook wel Fleischkäse genoemd. Het is een specaliteit uit Zuid-Duitsland. Maar wordt ook gegeten in Oostenrijk en delen van Zwitserland. Het is een vleesproduct, het vlees wordt erg fijn gemalen en dan wordt dan gebakken in de pan tot het een krokant en bruin korstje heeft.

De Leberkäse in vaak in de vorm van brood. Hoewel de naam doet denk dat het kaas bevat is dit niet het geval. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse Leverkaas. Wij Nederlanders gebruiken dit voornamelijk als brood beleg. In de Nederlandse versie zit vaak wel lever dit is niet het geval bij de Leberkäse.

Ook in Duitsland wordt het op een broodje gegeten met mosterd of augurken. Dit kan zowel warm als koud. In Duitsland wordt Leberkäse ook gegeten als hoofdgerecht, vaak geserveerd met ketchup, spiegeleieren zuurkool of aardappelsalade.

Wijn.

Wijn is misschien geen gerecht, maar hoort zeker in de top 7 als het om eten en drinken gaat. Duitsland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je aan wijn denkt, maar het is zeker een land met heerlijke wijnen.

In Duitsland zijn er 13 wijngebieden. De meeste wijn in Duitsland wordt gemaakt in het Rijnland. Volgens kenners is de hoge kwaliteit van de wijnen te danken aan de speciale grond. De Riesling (één van de beste druifsoorten) doet het heel goed op leisteenhelling. De steen houdt de grond goed warm.

De Duitse wijnen zijn overwegend wit, maar er zijn ook uitstekende rode wijnen afkomstig uit Duitsland.

Bekijk hier de prachtige Duitse kookboeken van Bol.com

Reacties
Categorieën