Wandelen in Berg en Dal (de 7 mooiste routes)
Berg en Dal is zowel een gemeente als een dorp in de provincie Gelderland nabij Nijmegen. Het dorp inclusief het buitengebied telde op 1 januari 2020 net geen 2500 inwoners.
Berg en Dal is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Vanaf Nijmegen rijden er directe bussen richting Berg en Dal. Berg en Dal is populair onder wandelaars en natuurliefhebbers.
De plaats Berg en dal kent een rijke historie, ook de Romeinen hebben tijdelijk geleefd in dit gebied. Het Romeinse legioen was gestationeerd op de nabijgelegen Hunerberg. In de tijd van de Romeinen is er een aquaduct aangelegd om het legioen te voorzien van water.Pas aan het einde van de 19e eeuw kwamen er toeristen naar Berg en Dal. Er werden hotels en villa's gebouwd. Ook werd het gebied aangesloten op de Nijmeegse stoomtram In 1927 werd de eerste kerk gebouwd. Tijdens wandelen in het gebied zijn er nog gebouwen en sporen van deze tijd te zien.
De bekendste en meest bijzondere bezienswaardigheid is het Romeinse Aquaduct. De lengte van dit Aquaduct is 5 kilometer. Een kleintje vergeleken met de andere aquaducten die gebouwd zijn door de Romeinen. Ik heb het wel over een bezienswaardigheid, maar op de sporen na is er niet veel meer van te zien. Het Aquaduct liep door de aarde met zijn houten goot en is na 2000 jaar opgegaan in het landschap. Toch is het uniek, het is namelijk het enige aquaduct die in Nederland is gevonden.
Twee andere (grote) bezienswaardigheden zijn het Afrika Museum en het amusementspark Tivoli.
Het Afrika Museum is volledig ingericht met de Afrikaanse kunst en cultuur. Ook zijn er enkele woonerven uit de Afrikaanse landen tentoongesteld. Het bestaat uit een binnen- en buiten gedeelte. Het amusementspark Tivoli is voornamelijk voor gezinnen met kleine kinderen. Het is ontstaan als een speeltuin bij Hotel Nederland.
Nu is het tijd voor wandelinformatie en de mooiste routes van Berg en Dal.
Wandelinformatie over Berg en Dal.
De vraag of je mooi kunt wandelen in de gemeente Berg en Dal is eigenlijk een overbodige vraag. De Gemeente Berg en dal is in 2020 namelijk gekozen als wandelgemeente van het jaar.
De gemeente heeft een geweldig heuvelachtig landschap met een rijke cultuur historie. De naam "Berg en Dal" is ontleend aan de hoogteverschillen in het gebied. De hoogte verschillen hebben altijd één groot voordeel, je krijgt na een klim vaak ook een prachtig uitzicht / vergezicht.
Naast het heuvellandschap heeft het gebied je nog veel meer te bieden zoals prachtige bossen, uiterwaarden, maar ook horeca en wijngaarden zijn er voldoende. Wel fijn dat je na een wandeling een wijntje of een kopje koffie kunt drinken. Want aan wandelroutes ontbreekt het niet.
Ook voor de kinderen is het een mooi gebied, je hebt namelijk een kabouterroute, dit is een echte ontdekkingstocht voor kinderen. Deze route staat ook in de 5 mooiste routes in berg en Dal.
Honden zijn ook welkom in Berg en Dal, maar dan wel aangelijnd. De reden dat honden aangelijnd moeten worden is omdat ze schade kunnen aanbrengen aan het milieu en de natuur.
Wil je graag nog meer informatie over het gebied en de wandel mogelijkheden bekijk dan eens het volgende (wandel)boek met een cultuurhistorische wandeling.
De 7 mooiste wandelroutes.
De prachtige wandelgemeente Berg en dal heeft de wandelaar veel te bieden, zowel bezienswaardigheden als de natuur zelf. Daarom zijn er ook diverse routes gemarkeerd en uitgestippeld. Hieronder vind je de 5 mooiste routes. De routes zijn heel divers, van een route voor families met kinderen tot misschien wel een van de mooiste routes van Nederland de N70, een flinke wandeling met hoogte verschil van 16 kilometer.
- Kabouterroute 2 kilometer
- N70 Natuurwandelroute Rijk van Nijmegen 16 kilometer
- Duivelsberg wandelroute 6 kilometer
- Van bron tot kraan 7 kilometer
- Ommetje Westermeerwijk 3,5 kilometer
- Beken, bronnen en bergen 9,6 kilometer
- Ommetje de Ploeg 3,7 kilometer
Kabouterroute 2 kilometer.
De kabouterroute is een prachtige route voor gezinnen met (kleine) kinderen. Deze route is 2 kilometer lang, maar tijdens de route valt er van alles te beleven. Tijdens deze ontdekkingstocht kunnen kinderen op zoek gaan naar de (verstopte) kabouters. Ze hebben zich overal verstopt, in paddenstoelen bijvoorbeeld, maar ook in de allerdikste en oudste boom van Nederland.
Deze route heeft ook een eigen kabouterboekje met leuke opdrachten voor de kinderen, deze is te downloaden op de website van Visit Nijmegen. De start van de route is bij Hotel-restaurant ’t Spijker, Rijksstraatweg 191, Beek-Ubbergen.
N70 Natuurwandelroute Rijk van Nijmegen 16 kilometer.
De naam N70 doet je denken aan een autoweg maar de N70 staat voor natuurwandelroute uit 1970. Deze route van 16 kilometer wordt door veel wandelaars als mooiste route van Nederland gezien. De route is ook regelmatig lekker druk te noemen.
Wat de N70 is mooi maakt is de afwisseling in de wandeling. Je komt door kalme bossen op stuwwallen, je gaat klimmen en dalen. Je komt veel verschillende boomsoorten tegen. Ook aan planten ontbreekt het niet, onderweg kun je 400 verschillende soorten aantreffen. Ook zijn er plekken waar je zeldzame broedvogels kunt spotten. Tijdens de wandeling van 16 kilometer wandel je over 8 bergen (heuvels). De Boterberg, Sterrenberg en Duivelsberg. Ook is er het Filosofendal met de Filosofenbeek. In totaal heeft de route 375 hoogtemeters en 500 traptreden.
De N70 is een rondwandeling , het startpunt en eindpunt is Hotel-Restaurant ’t Spijker: Rijksstraatweg 191, 6573 CP in Beek-Ubbergen. De route wordt onderweg goed aangegeven doormiddel van groene wegwijzers. Bekijk hier meer informatie over de route.
Duivelsberg wandelroute 6 kilometer
De Duivelsberg is een wandeling van ongeveer 6 kilometer. Het is een wandeltocht over grotendeels onverharde (bos)paden. Hierdoor is de route niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. De route gaat door het bos en over de 4 bergen die behoorlijk stijl zijn. Toch wordt deze route wel aangegeven voor beginners, maar kan wel als (licht) pittig gezien worden.
De start is bij de parkeerplaats aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. De route beschrijving kun je vinden op de website van Klikprintenwandel. Bij de start wandel je langs een leemgroeve. Deze groeve werd door de Romeinse soldaten gebruikt om klei te winnen. Een mooie wisselende wandeling die je langs een historisch gebied leidt.
Van bron tot kraan 7 kilometer.
Van bron tot kraan is een wandelroute van ongeveer 7 kilometer. Deze route is geen rondewandeling, dit houdt in dat de aankomst niet hetzelfde adres heeft als de start. Een aanrader kan het openbaar vervoer zijn. Er is wel een bus verbinding naar de start en vanaf de finish. Het startpunt is Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.
Deze wandelroute leid je langs het Romeinse aquaduct dat door de Romeinen gebouwd zou zijn, die gevestigd waren op het legerkamp op de Hunnerberg. Van de houten goot is niets meer te zien. Wat wel zichtbaar is zijn de door de mensen aangebrachte vergraving in het landschap.
De route is makkelijk te volgen door de bordjes die onderweg geplaatst zijn. Op de bordjes staat een link aan de website Aquaduct Groesbeek. Wil je meer informatie over de route? Kijk dan op de website van Visit Nijmegen.
Ommetje Westermeerwijk 3,5 kilometer
Ommetje Westermeerwijk is ongeveer 3,5 kilometer en begint bij Hotel Erica in Berg en Dal. De route loopt door het bosgebied wat lang geleden deel uit maakte van een stuwwal. Al sinds de 19e eeuw is dit een geliefd wandelgebied. Tijdens de wandeltocht door het gevarieerde bos en mooie uitzichten beleef je ook de geschiedenis van deze streek. Voor mensen die 3,5 kilometer iets te kort vinden kunnen de grafheuvel wandeltocht hier goed bij combineren, deze is eveneens ongeveer 3,5 kilometer lang.
Voor meer informatie over de route, de route beschrijving en de GPS bekijk dan hier de website.
Beken, bronnen en bergen 9,6 kilometer
Het startpunt van deze route is bij Rijksstraatweg 191 in Beek-Ubbergen. De route gaat over boerenlandpaden die de eigenaar openstellen voor de wandelaars. Op de flank van de heuvelrug kom je langs bronwater dat door beken stroomt, door agrarische, en recreatie gebieden. Het bijzonder van deze route is dat je met de voetveer over het meertje vij Ooijpolder gaat. Tijdens deze route loop je ook door het piepkleine dorpje Persingen. Via de boerlandpaden bereik je de voet van de Duivelsberg. Het is een heerlijk afwisselend route waar je het vele moois tegenkomt die het gebied te bieden heeft. Als je klaar bent kun je genieten van een van de horecagelegenheden bij het start / eindpunt in de buurt.
Wil je de route bekijken of downloaden. Klik dan dier voor de website.
Ommetje de Ploeg 3,7 kilometer
Het Ommetje de Ploeg is een kleine vier kilometer en begint bij Carmelweg 2 in Heilig Landstichting naast Berg en Dal gelegen.Het Ommetje de Ploeg is een culturele wandeling. De wandeling laat je kennis maken met een eeuw geschiedenis van de Buurschap De Ploeg tot Heilig Landstichting. Dit dorpje groeide uit tot een zeer druk bezocht pelgrimsoord. De bijzondere gebouwen uit de 20e eeuw vertellen het verhaal wat zich af heeft gespeeld in het dorp.
Tijdens de route komt je langs het Rijksmonument De Cenakelkerk, Orientalis (het voormalige openluchtmuseum) en de unieke begraafplaats. Dit is zeker een foto of een bezoekje waard. Als je de route te kort vind of als je er graag een stukje bos aan wil koppelen is dat geen probleem. Dit kan bij het startpunt of eindpunt van je wandeling. Bijvoorbeeld met de Boswandeling de Vier Perken van ongeveer 3 kilometer.
Bekijk hier de website voor de route, je kunt hier ook de route downloaden.