Nachttrein
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
03/12/2024
6 min

De top 7 van voordelen van een nachttrein / slaaptrein 2024

03/12/2024
6 min

Wanneer de zon ondergaat en de wereld in duisternis gehuld wordt, onthult de nachttrein een magische reiswereld die wacht om ontdekt te worden. In de nachtelijke stilte en het zachte wiegen van de trein, komen reizen en dromen samen op een manier die geen ander vervoermiddel kan evenaren.

De nachttrein wordt steeds populairder dit heeft ook te maken dan de keuze van de bestemmingen ook steeds groter wordt. Ook hebben de reizigers de voordelen van het reizen met de nachttrein ontdekt. Op deze pagina lees je de 7 grootste voordelen van het reizen met de nachttrein. De voordelen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. 

Voordat ik met de 7 voordelen begin wil ik meer informatie geven over de 2 reispartners op het gebied van reizen met de nachttrein. NS International en Choo-Choo Your green travel buddy. 

NS International is een bekende reisaanbieder van Nachtreizen je vind hier aantrekkelijke tarieven voor reizen naar bijvoorbeeld München, Wenen, Zurich, Frankfurt etc. 

Choo-Choo is een aanbieder van duurzame treinreizen zowel overdag als in de nacht. Op dit moment heeft Choo-Choo diverse vertrekpunten en bestemmingen zoals Amsterdam, Berlijn, Venetië, Zurich, Wenen, Milaan en Rome. Choo-Choo is een echte aanrader voor duurzame treinreizen waar de nachttrein ook een mogelijkheid. 

Tijdsbesparing

Reizen met een nachttrein is als het winnen van kostbare tijd in een wereld waar de klok altijd lijkt te tikken. Terwijl velen nog slapen, schuif je langzaam door het donker en kom je dichter bij je bestemming zonder dat je er zelfs maar iets van merkt. Dit is de ultieme tijdsbesparing voor de moderne reiziger.

In plaats van een dag van je reisschema op te offeren voor transport, kun je 's nachts slapen terwijl de trein je moeiteloos naar je bestemming brengt. Wanneer je 's ochtends ontwaakt, ben je al op je nieuwe locatie, klaar om de dag te beginnen met een frisse geest en een volle agenda. Terwijl anderen zich nog haasten om vliegtuigen te halen of eindeloos te rijden, ben jij er al, gereed voor avontuur.

Reizen met een nachttrein betekent dat je letterlijk de nacht doorbrengt op weg naar je volgende bestemming. Dit maakt de nachtelijke uren productief en efficiënt, zodat je de kostbare daglichturen kunt benutten voor verkenning, plezier en ontdekking. Het is een tijdsbesparende reismethode die je in staat stelt om meer uit elke reis te halen, waar je ook naartoe gaat. Dus, waarom tijd verspillen als je met een nachttrein kunt reizen en al slapend de wereld kunt verkennen?

Duurzaam

Reizen met een nachttrein biedt tal van voordelen op het gebied van duurzaamheid. In een tijd waarin milieubewustzijn centraal staat, is dit vervoersmiddel een aantrekkelijke keuze voor reizigers die hun ecologische voetafdruk willen verminderen.

Een van de belangrijkste aspecten van de duurzaamheid van nachttreinreizen is de lagere CO2-uitstoot in vergelijking met andere transportmiddelen, zoals vliegtuigen of auto's. Treinen zijn over het algemeen efficiënter in het gebruik van energie en veroorzaken daardoor minder luchtvervuiling en broeikasgasemissies. Dit draagt bij aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

Daarnaast maakt nachttreinreizen efficiënt gebruik van tijd en infrastructuur. Terwijl passagiers slapen, beweegt de trein zich voort en overbrugt de afstand tussen bestemmingen zonder extra tijd te verspillen. Bovendien maakt het gebruik van bestaande spoorweginfrastructuur het minder noodzakelijk om nieuwe bouwprojecten te ondernemen, wat het milieu verder ontlast.

Een ander aspect van duurzaamheid is de flexibiliteit van treinreizen. Nachttreinen zijn geschikt voor zowel korte als lange afstanden, waardoor ze een veelzijdige en milieuvriendelijke optie zijn voor verschillende soorten reizen. Bovendien dragen nachttreinen bij aan het verminderen van verkeerscongestie in stedelijke gebieden, wat de luchtkwaliteit en leefbaarheid ten goede komt.

Ten slotte stimuleert de opkomst van nachttreinreizen innovaties op het gebied van energie-efficiëntie, treinontwerp en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dit opent de deur naar een nog duurzamere toekomst voor treinreizen.

Kostenbesparing

Het reizen met de (nacht)trein kan je ook kosten besparing veel reizen met de trein zijn goedkoper dan bijvoorbeeld met het vliegtuig of met de auto. Mensen kijken vaak alleen naar de vliegtickets of de brandstof prijzen maar er komt meer bij kijken als je een eerlijk prijsvergelijking wil. 

Als je bijvoorbeeld naar Italië rijdt kiezen veel reizigers voor een overnachting dit zijn extra kosten wij betalen voor een tussenstop naar Italië gemiddeld € 125 voor 3 personen en een hond

Kies je voor het vliegtuig dan komen er vaak extra kosten bij denk hierbij aan bagage kosten en soms zelfs brandstofkosten. Dit hebt je niet bij het boeken van een ticket van een treinreis. Daarnaast heb je ook vaak de kosten om naar het vliegveld te gaan dit is in veel gevallen vaak verder weg en een langere reistijd dan naar het station. Ga je met de auto en parkeer je deze bij het vliegveld dan lopen de kosten vaak ook nog eens hoog op. 

Bij diverse reizen met een nachttrein zit een maaltijd inbegrepen dus ook hier bespaar je kosten op als dit het geval is. 

mme keuze voor reizigers die op zoek zijn naar kostenbesparingen zonder concessies te doen aan comfort.

Comfort

Reizen met een nachttrein biedt een uniek niveau van comfort dat veel reizigers aantrekkelijk vinden. Hier zijn enkele aspecten van het comfort dat nachttreinreizen te bieden hebben:

 • Slaapaccommodaties: Nachttreinen bieden verschillende soorten slaapaccommodaties, van comfortabele stoelen die volledig kunnen worden achterovergeklapt tot ruime privécoupés met bedden. Dit stelt reizigers in staat om te kiezen wat het beste bij hun behoeften past, of je nu gewoon wilt rusten of een volledige nacht wilt slapen.
 • Beddengoed en voorzieningen: In de meeste nachttreinen worden beddengoed, dekens, kussens en soms zelfs handdoeken verstrekt. Dit zorgt voor een zorgeloze en comfortabele nachtrust tijdens de reis.
 • Privacy: Voor reizigers die privacy waarderen, zijn er privécoupés beschikbaar. Hierin kun je ongestoord van je reis genieten zonder je zorgen te maken over andere passagiers. Dit is ideaal voor stellen, gezinnen of iedereen die gewoon wat rust en stilte wil.
 • Restaurant- en barwagons: Veel nachttreinen hebben restaurant- en barwagons waar je maaltijden kunt nuttigen en ontspannen met medereizigers. Dit zorgt voor een sociale en aangename ervaring tijdens de reis.
 • Ruimte om te bewegen: In vergelijking met vliegtuigen bieden nachttreinen meer ruimte om rond te lopen, te stretchen en te socializen. Dit is vooral handig op langere reizen.
 • Zorgeloos reizen: Omdat de trein je 's nachts naar je bestemming brengt, hoef je je geen zorgen te maken over verkeer, files of vermoeiende uren op luchthavens. Je kunt ontspannen en jezelf overgeven aan de reis.
 • Natuurlijke omgeving: De beweging van de trein en het geluid van de rails kunnen een rustgevend effect hebben, waardoor sommige reizigers gemakkelijker in slaap vallen en beter kunnen rusten.

Scenic Beauty (Landelijke schoonheid) 

Bij diverse treinreizen vertrek je overdag en kom je de volgende ochtend aan op je bestemming. De kans is groot dat je niet de gehele reis gaat slapen en ook wil genieten van je reis. Dit kan zowel overdag als in de nacht als je overal lichtjes ziet branden. 

Een van de grootste voordelen van treinreizen is dat je de gelegenheid hebt om de wereld om je heen te bewonderen zonder afgeleid te worden door verkeer of navigatie. Terwijl de trein zich soepel voortbeweegt, kun je ontspannen en genieten van het uitzicht dat voortdurend verandert.

De treinreizen naar bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk en Italië worden vaak geroemd door de prachtige omgeving waar je doorheen reist. De bergen, valleien, landschappen en nog veel meer wat je onderweg tegen kunt komen. Geniet niet alleen van de landschappen maar ook van de zonsondergang en opgang tijdens het reizen. 

Of je nu een natuurliefhebber bent, een fotograaf of gewoon op zoek bent naar een moment van rust en reflectie, treinreizen bieden een unieke kans om te genieten van de schilderachtige schoonheid van de wereld waar je doorheen reist. 

Stadscentrum naar stadscentrum

Een groot voordeel van het reizen met de trein is dat je in de meestal gevallen in het centrum van een stad terecht komt. Vaak ook nog eens in het hart van het centrum. Als je uit de trein stapt ben je dus al in het centrum en hoeft je niet meer extra te reizen om naar het centrum te gaan dat vaak het geval is bij vliegreizen, dat je eerst nog van het vliegveld dat vaak buiten de stad of stadsgrens is de gelegen naar de stad moet reizen. Je kunt in feite gelijk genieten als je uit de trein komt en je hoeft je niet meer druk te maken om eerst naar het centrum te moeten reizen, de vakantie kan gelijk beginnen. 

Andere voordelen:

Eigenlijk heeft het reizen met de nachttrein nog veel meer voordelen, hieronder vind je een opsomming van andere voordelen van reizen met een nachttrein.

 • Je mag meer bagage meenemen dan bijvoorbeeld in het vliegtuig zonder extra kosten
 • Geen veiligheidscontroles zoals op de vliegvelden 
 • Geen files en een minder grote kans op vertragingen. 
 • Toegang tot faciliteiten: denk hierbij aan het restaurant waar jij kunt ontbijten, lunchen en dineren. 

Reacties
Categorieën