Zakkenroller
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/25/2024
6 min

De 7 meeste voorkomende oplichting en fraude tijdens je vakantie

01/25/2024
6 min

We willen graag zorgeloos op vakantie en niet overal op moeten letten en waakzaam zijn. Helaas zijn er altijd mensen die graag van je willen profiteren. Die kan vrij onschuldig zijn door je iets te veel te laten betalen, bewust te weinig wisselgeld terug geven etc. Maar ook bewust grote oplichting of scams komt helaas dagelijks voor. In het ene land en bestemming komt dit vaker voor dan bij de andere maar blijft altijd alert en waakzaam.

Op deze pagina lees je de 7 meest voorkomende oplichting, scams en fraude dat tijdens je reis en op vakantie tegen kan komen. Uiteraard worden de oplichting praktijken en de locaties waar dit het meest voorkomt uitgebreid beschreven en je verteld waar je oplicht, fraude en scams aan kan herkennen. 

Dingen die te mooi lijken waar te zijn, zijn vaak ook te mooi om waar te zijn. Gebruik daarom altijd je gezond verstand en weer alert en voorzichtig.

Zakkenrollers

Helaas komt zakkenrollen overal voor. Tijdens een kleine bromfietsbeurs in het oosten van ons land werd er omgeroepen dat er zakkenrollers aanwezig waren en dat je extra goed op moest letten. Zakkenroller kunnen overal actief zijn, meestal op plekken waar het druk is en mensen bezig zijn met andere dingen dan op hun eigen spullen te letten. Grote steden zoals Parijs, Barcelona en Amsterdam staan bekend om de zakkenrollers. 

Ik ben zelf van kleingeld gerold in Parijs op de bekend brug toen het vreselijk druk was, in Barcelona heb ik diverse zakenrollers bendes (om ze maar zo te noemen) actief bezig gezien. Leuk en zeker interessant om eens te bekijken is de youtube filmpjes van de boevenspotter. Als extra een filmpje van de boevenspotter toegevoegd. 

Een paar tips om te zorgen dat het moeilijker is om de zakken leeg te rollen bij jouw. 

  • Laat je spullen nooit onbeheerd achter. 
  • Draag je paspoort, geld dat je niet direct nodig heb, en andere belangrijke papier om je nek en onder je kleding. 
  • Maak gebruik van een rits dit maakt het extra lastig.
  • Draag geen telefoon, of portemonee in je kontzak maar alles aan de voorkant.
  • Draag je tas en ook je rugzak op drukke plekken aan de voorkant zodat je overzicht houdt.
  • Laat je niet afleiden door vreemden, met vragen of opmerkingen
  • Verdeeld het geld over meerdere personen / zakken mocht je wel gerold worden dan ben je niet alles kwijt. 

Te dure taxi rit

Hotels en resort hebben vaak met een taxi bedrijf een prijs afspraak voor een bepaalde afstand, locatie of rit. In veel landen kun je ook zelf een prijs afspreken voor een bepaald rit bijvoorbeeld van het vliegveld na je accommodatie. Probeer van te voren af te spreken wat het kost op het internet kun je vaak wel zien wat een rit ongeveer kost in een bepaald land of regio voor een bepaalde afstand. 

Als het niet mogelijk is om een bepaalde prijs af te spreken omdat de taxi op de meter rijd informeer dan van te voren hoeveel kilometer het is en check dit zelf ook. Dit kan bijvoorbeeld met Googlemaps. Zo kun je zien dat de taxichauffeur niet te veel onnodig kilometers maakt en jou meer laat betalen. In sommige landen werken ze ook met meerdere meters qua prijs, probeer als ze rijden op de meter een prijs per meter af te spreken. 

In veel landen is het mogelijk om te onderhandelen voor een taxirit. 

Kansspellen op straat

Met kans spellen op straat balletje Balletje is hier wellicht het bekendste voorbeeld kun je eigenlijk nooit winnen. Dit is een truc waarbij de speler de balletjes uit de beker haalt tijdens het spelen en het onder de niet gekozen beker rolt. Dit gebeurt vliegensvlug en is bijna tot niet te zien vooral niet als je niet weet hoe het werkt. De speler van balletje balletje is vliegensvlug en weet je ook nog eens goed af te leiden. 

Ze maken het je heel aantrekkelijk om te spelen, je ziet vaak mensen winnen met balletje balletje deze horen er in de meeste gevallen bij en die maakt het aantrekkelijk voor andere spelers om te spelen. Ook laten ze nog wel eens het slachtoffer de eerste ronde winnen, bij de tweede ronde wordt het nog aantrekkelijk als het gaat om het te winnen bedrag uiteraard wordt de tweede ronde niet gewonnen en raak je vaak nog extra geld kwijt.

Hoewel veel mensen inmiddels op de hoogte zijn van het spel wordt het nog steeds gespeeld en schijnbaar is het nog steeds aantrekkelijk voor de oplichters.  

Kees van der Spek heeft er een programma over gemaakt een fragment van het programma vind je hier. Balletje Balletje wordt ook gespeeld met kaarten ook hier moet je van weg blijven. In grote steden als Parijs en Barcelona heb ik het zelf gezien. Maar ook in andere steden wordt het zeker gespeeld, bij de balletje balletje spelers horen ook mensen die op de uitkijk staan omdat het spel in de meeste landen verboden is. 

Geld wisselen

Met geld wordt ook vaak geprobeerd om te weinig geld terug te geven. Om dit te voorkomen moet je zelf altijd het geld natellen wat je krijgt op de plek waar je het ontvangt in de taxi, wisselkantoor, restaurant, winkel, etc. In landen met een voor ons vreemde valuta kan het wel eens lastig zijn vooral als het geld ook nog eens op elkaar lijkt. 

Het gebeurt veel dat er te weinig geldt terug wordt gegeven of dit bewust is? Dat is moeilijk te zeggen, maar het gebeurd wel heel vaak, terwijl dit in Nederland bijna niet voorkomt. 

Behulpzame / vriendelijke mensen

Met behulpzame mensen is op zich niets verkeerd aan als er maar geen andere bedoeling achter zit. Dit gebeurt in toeristische gebieden en plaatsen helaas wel. Hieronder een paar voorbeelden maar er zijn nog veel meer situaties. 

Je staat bij een bezienswaardigheid die erg rustig is en lijkt wel of deze gesloten is. Al snel kom er iemand na je toe en zegt dat de bezienswaardigheid gesloten is, en probeert je naar een andere bezienswaardigheid of winkel te krijgen. vaak krijgen ze een provisie bij de bezienswaardigheid of winkel (etc..). Check daarom van te voren na de openingstijden van de bezienswaardigheid, een bezienswaardigheid sluit iet zomaar en anders even zelf checken bij de bezienswaardigheid. 

Het kan ook gebeuren dat je gewaarschuwd wordt dat er zakkenrollers zijn er dat je goed op je spullen moet passen. Een natuurlijke reactie is te checken of je alles nog hebt, maar dan weet de zakkenroller precies waar jij alles hebt verstopt en waar de belangrijkste spullen zijn opgeborgen. 

In Mexico werden we op straat aangesproken of ik die man nog kende van het hotel, hij zou in de keuken staan en heeft de dag ervoor, iets lekkers voor ons gemaakt. Hij vertelde dat hij nog wel een goed adresje had voor excursies en als ik met hem mee wilde lopen. Wij vonden het vreemd omdat hij ons hotel wist, maar die man kwam me niet bekend voor en ben nog al goed met gezichten. Wij zijn er niet op in gegaan, maar later beseften we dat het te zien was aan ons all-inclusive bandje. Veel hotels hebben een eigen kleur of bandje en zijn dus makkelijk te herkennen.

Een gratis tuk-tuk rit door de stad wordt ook nog wel eens aangeboden hier kan toch niet mis mee gaan zou je denken. Je wordt inderdaad rond gereden en je wat verteld door de stad maar je komt ook bij dure winkels, zoals kleding winkels, juweliers, souvenirs winkels. De tuktuk chauffeur krijgt een commissie als jij iets koopt vandaar dat je ook bij diverse winkels afgezegd kan worden. Je bent niet verplicht om iets te kopen maar kan zo wel goedkoop de stad bekijken als je dit niet erg vind is het een win - win situatie.

Iets gratis krijgen bijvoorbeeld een armband of een petje. Vervolgens wordt er toch nog geld van je gevraagd omdat je het in ontvangst hebt genomen. Als je iets krijgt geef het dan terug en loop rustig weg. 

Met dieren, mooie spullen of locals op de foto

In Mexico kon je met een Ferrari of een andere dure auto op de foto. Prachtig natuurlijk voor kinderen en autoliefhebbers. Vraag van te voren of dit mag en wat de kosten zijn. Als je ongevraagd foto´s maakt kan je dit veel geld gaan kosten of een zeer vervelende situatie opleveren.  

In Mexico maar dit gebeurd ook in andere landen kun je op de foto met (wilde) dieren zoals slangen, apen, tijger welpjes olifanten etc. In de meeste gevallen schort het wel aan de dierenwelzijn. Er zijn vele verhalen dat de dieren gedrogeerd worden. Als je dit perse wilt spreek dan van te voren een prijs of om niet voor een verrassing te komen staan. 

Op de foto op locals i.v.m. bij een bijzonder uiterlijk of kledingdracht is hetzelfde verhaal, vraag van te voren na de kosten om niet verrast te worden of in een vervelende situatie te komen.

Bedelaars

Er zit uiteraard een groot verschil tussen de bedelaars maar er zijn ook beroeps bedelaars. Die bijvoorbeeld een act voorhouden of een zielig verhaal vertellen die borden etc. Dit kan je emotioneel raken en dan ben je bereid om geld te geven. Helaas wordt dit ook vaak in scene gezet en is er in werkelijkheid niets aan de hand maar een manier om geld te ontvangen van toeristen. 

In grote steden, zoals Parijs, Rome, Barcelona, Praag komt dit veel voor maar ook in de andere landen en plaatsen. De bedelaars kunnen vrij ver gaan om meer aandacht en sympathie te krijgen, zoals het faken van handicaps.

Als extra heb ik een filmpje van Kees van de Spek toegevoegd die laat zien dat het een truc is om geld te verdienen. 

Reacties
Categorieën