De top 7 van de leukste bezienswaardigheden in Gent 2024
Gent is een geliefde en een populaire Belgische stad als het gaat om een dagje of een stedentrip. De stad Gent is gelegen in Vlaanderen (België), heeft een rijke historische achtergrond die dateert uit de 7e eeuw. De historie is ook nog goed terug te zien in de stad aan bijvoorbeeld de bezienswaardigheden.
Gent staat ook bekend om zijn culturele betekenis en tradities. Denk hierbij aan een feeststad, met een lange traditie van culturele festivals en evenementen, maar ook aan culinaire hoogstandjes en de rijke lokale keuken.
Waar de meeste mensen voor komen naar Gent zijn toch de bezienswaardigheden en die zijn er voldoende om je een dag of een aantal dagen goed te vermaken in de Belgische stad. De 7 leukste bezienswaardigheden heb ik voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.
Stedentrip Gent
Voordat ik met de 7 leukste en mooiste bezienswaardigheden van Gent begin wil ik je een paar tips geven betreft een overnachting / stedentrip naar Gent. De aantrekkelijkste aanbieders van overnachtingen (hotels) en reizen heb ik voor je op een rij gezet. Zoek jij een overnachting in Gent dan zijn deze reispartners zeker aan te raden om eens te bekijken.
Het Belfort van Gent
Het Belfort van Gent is een torenhoge structuur die al eeuwenlang een integraal onderdeel is van de geschiedenis en cultuur van de stad. De bouw van het belfort begon in het begin van de 14e eeuw en werd voltooid in het midden van de 15e eeuw. De toren is 95 meter hoog en is de middelste toren van de beroemde rij torens met de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk.
De architectuur van het belfort is een prachtig voorbeeld van gotische stijl, met sierlijk houtsnijwerk en ingewikkelde details die de buitenkant van de toren sieren. De constructie en het ontwerp van de toren zijn een bewijs van de vaardigheid en het vakmanschap van middeleeuwse ambachtslieden.
Tijdens de Middeleeuwen speelde het belfort een cruciale rol in het bestuur van de stad en was het een symbool van stedelijke macht, onafhankelijkheid en vrijheid. De stadsprivileges of -rechten werden opgeborgen in koffers in het belfort, waardoor het een symbool werd van de autonomie van de stad.
Tegenwoordig is het belfort erkend als UNESCO-werelderfgoed en is het een populaire toeristische attractie. Bezoekers kunnen de 366 treden van de toren beklimmen om het adembenemende uitzicht over de stad in zich op te nemen en het interieur van de toren te verkennen, waar klokken en draken te zien zijn.
De vurige draak van de toren, die de historische stad bewaakt, is een trots symbool geworden van de identiteit van de stad. De culturele betekenis van het belfort wordt nog steeds gevierd via verschillende evenementen en festivals in de stad, waaronder de jaarlijkse Gentse Feesten.
Design Museum
Het Design Museum Gent, gelegen in het hart van de stad, is een feest van design en innovatie. Het museum heeft een rijke geschiedenis, ontstaan uit een particulier initiatief van een groep industriële vormgeving en kunstliefhebbers die zich in 1903 verenigden in de Union des Arts Industriels et Décoratifs.
De missie van het museum is om bezoekers bewust te maken van de grote impact die design heeft op het dagelijks leven door middel van een uitgebreide collectie, die zich uitstrekt van de vijftiende eeuw tot heden.
Het Design Museum Gent biedt zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen. De tijdelijke tentoonstellingen vormen een aanvulling op de prachtige vaste collectie en bieden bezoekers een breed scala aan ontwerpervaringen.
In 2021 opende het museum een nieuw sluitstuk met ruimte voor ontvangst, winkel, tijdelijke tentoonstellingen, workshops en educatie.
Het Design Museum Gent biedt een scala aan evenementen en programma's voor bezoekers van alle leeftijden. Voor kinderen en jongeren biedt het museum verschillende programma's om hen te helpen hun wereld te begrijpen en kritisch na te denken over design.
Kasteel Gravensteen
Kasteel Gravensteen, is een versterkte waterburcht met een nagenoeg intact verdedigingssysteem. Het kasteel dankt zijn bestaan aan de graven van Vlaanderen, die de eerder gebouwde houten constructies in de Middeleeuwen ombouwden tot donjon. Het huidige kasteel dateert uit de 12e eeuw toen graaf Filips van de Elzas besloot het grafelijke kasteel om te bouwen tot een imposant stenen kasteel.
De bouw van het kasteel werd voltooid in 1180 en diende als een symbool van de macht en rijkdom van de graaf. De naam van het kasteel, Gravensteen, vertaalt naar "Kasteel van de Graven" in het Nederlands, wat de band met de heersende familie benadrukt.
Kasteel Gravensteen speelde een belangrijke rol in de middeleeuwse oorlogsvoering en samenleving. Als een van de meest versterkte kastelen van Vlaanderen diende het als een symbool van de macht en het gezag van de graaf over de regio. De strategische ligging van het kasteel langs de Schelde maakte het tot een belangrijk bolwerk voor de verdediging van de stad Gent tegen indringers.
Vandaag is Kasteel Gravensteen gerestaureerd en omgevormd tot een populaire toeristische trekpleister. Het kasteel werd door de eeuwen heen voor verschillende doeleinden gebruikt, onder meer als gerechtsgebouw, gevangenis en zelfs als metaalconstructiebedrijf.
In de 19e eeuw was het kasteel echter in verval en dreigde het gesloopt te worden. Gelukkig werd het gered door een groep bezorgde burgers die geld inzamelden om het kasteel in zijn oude glorie te herstellen.
Tegenwoordig kunnen bezoekers de kerkers van het kasteel verkennen, de donjontoren beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad en meer te weten komen over de rijke geschiedenis van het kasteel door middel van interactieve tentoonstellingen en rondleidingen.
Sint-Baafskathedraal
De Sint-Baafskathedraal, gelegen in Gent, België, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oorsprong in de 10e eeuw. Het huidige gebouw dateert uit de 13e tot de 16e eeuw, met in de loop van de tijd diverse toevoegingen en renovaties. Oorspronkelijk een parochiekerk gewijd aan Johannes de Doper, werd de kathedraal later gewijd aan Sint-Baafs, de patroonheilige van Gent.
In 1536 werd de eeuwenoude Sint-Baafsabdij gesloten op bevel van keizer Karel V, wat leidde tot de huidige status van de kathedraal als het belangrijkste religieuze centrum van Gent. De kathedraal is een uitstekend voorbeeld van gotische architectuur, met zijn spitsbogen, geribde gewelven en luchtbogen.
De kathedraal herbergt ook vele opmerkelijke kunstwerken en schatten. In de kathedraal bevindt zich het wereldberoemde veelluik De aanbidding van het Lam Gods, ook wel het Lam Gods genoemd. Dit 15e-eeuwse meesterwerk van Jan en Hubert van Eyck is een monumentaal kunstwerk dat kunstenaars door de geschiedenis heen heeft beïnvloed.
De kathedraal herbergt ook een collectie religieuze kunst, waaronder werk van Joos van Wassenhove en Pieter Paul. Bovendien tonen de meeste kunstwerken van de kathedraal liefdadigheid aan de armen, de onderdrukten en de lijdenden, wat de toewijding van de kerk aan sociale rechtvaardigheid weerspiegelt.
Tegenwoordig doet de kathedraal nog steeds dienst als een plaats van aanbidding en een belangrijke toeristische attractie, die bezoekers van over de hele wereld trekt om de prachtige gotische architectuur en wereldberoemde kunstwerken te bewonderen.
Huis van Alijn
Het Huis van Alijn, is een museum in Gent, dat een kijkje biedt in de lokale cultuur en het dagelijkse leven in de 20e eeuw. Het gebouw waarin het museum is ondergebracht dateert uit de 14e eeuw en is het enige bewaarde middeleeuwse godshuis in Gent.
Door de eeuwen heen heeft het gebouw verschillende functies gehad, onder andere als kindertehuis en gebedshuis voor boetedoening en zieken. In 2000 werd het museum omgedoopt tot Huis van Alijn, waarmee de geschiedenis en oorsprong van het gebouw werd benadrukt. Tegenwoordig verzamelt, onderzoekt en deelt het Huis van Alijn herinneringen over tradities, rituelen en gewoonten in ons dagelijks leven.
Het Huis van Alijn is de thuisbasis van tal van opmerkelijke leden en prestaties. Het is een plek waar gewone mensen en hun dagelijks leven worden gevierd en herdacht. Het outreach-lab van het museum probeert een impact te creëren op het welzijn, de gezondheid en de zorg van mensen, die een gewoon museumbezoek overstijgt.
De collectie van het museum vertelt een tijdloos verhaal over de cultuur van het dagelijks leven en herinnert ons aan het belang van het behoud en de viering van ons cultureel erfgoed. De nalatenschap en impact van het Huis van Alijn op de samenleving is groot.
Rondvaart door Gent
De stad Gent verkennen via een rondvaart door de grachten is een uitstekende manier om de schoonheid en charme van deze historische stad te ervaren. Er zijn verschillende touropties beschikbaar voor bezoekers die een rondvaart door Gent willen maken. Bezoekers kunnen kiezen uit klassieke rondvaarten door de oude binnenstad of kiezen voor een langere verkenning van de binnenwateren. Originele formules zoals de themaboot of aperitiefboot zijn ook beschikbaar, wat de rondvaartervaring in Gent uniek en onvergetelijk maakt.
De rondvaart door de grachten belicht veel van de prachtige bezienswaardigheden en monumenten van Gent. Een meertalige gids geeft uitstekende uitleg over de gebouwen en locaties die tijdens de tour voorbij komen, wat bijdraagt aan de totaalbeleving.
Er zijn verschillende voordelen aan het verkennen van Gent via een rondvaart door de grachten. Bezoekers kunnen de schoonheid en charme van de stad ervaren vanuit een uniek perspectief, wat niet mogelijk is met andere vervoersmiddelen. De rondvaart door de grachten biedt een ontspannende en rustige manier om de stad te verkennen, waardoor het een ideale activiteit is voor gezinnen, stelletjes en individuele reizigers.
Streetart Gent
Gent heeft een rijke geschiedenis en cultuur van straatkunst, die in de loop van de tijd is geëvolueerd tot een prominent kenmerk van het artistieke landschap van de stad. De bloeiende straatartscene in Gent kan worden toegeschreven aan generaties kunstenaars die de grenzen van hun vak hebben verlegd, vaak in leegstaande panden.
De stad Gent ondersteunt ook al jaren actief graffiti en street art, waarbij Cultuur Gent individuele kunstenaars ondersteunt en adviseert. Gent maakt ook deel uit van Street Art Cities, de grootste database van street art van over de hele wereld. Als gevolg hiervan is Gent een canvas geworden voor straatartiesten, met zijn ruimdenkende en hippe culturele scene die de perfecte achtergrond vormt voor hun werk.
De stad Gent herbergt veel populaire locaties voor straatkunst, die kunnen worden verkend via de Sorry Not Sorry stadsplattegrond. Op vier aangewezen locaties in de stad kunnen graffitikunstenaars hun werk legaal tentoonstellen. Daarnaast kun je een stadswandeling maken om enkele van de mooiste en coolste straatkunst en graffiti in Gent te ontdekken.
Enkele van de opmerkelijke straatkunstlocaties in Gent zijn de Graffiti Jam Santo, met werk van verschillende kunstenaars, en de Keizer Viaduct Graffiti Alley