|

6 redenen waarom een sauna bezoekje gezond voor je is!

Een bezoekje aan de sauna of wellness center is tegenwoordig erg populair. Je ziet het aan het aantal wellness centra en sauna’s, maar ook aan het aantal verkocht thuis sauna’s en bubbelbaden. Maar ook de vakantie aanbieders springen hier handig op in met wellness huisjes op vakantieparken.

Veel mensen kiezen de sauna voor het herstel van de spieren / lichaam maar ook voor de ontspanning. Maar wist je trouwens dat de sauna ook veel voordelen heeft? De 6 belangrijkste en grootste voordelen heb ik voor je op een rij gezet. Na de 6 voordelen uitgebreid beschreven te hebben, krijg je de landkaart van Nederland te zien met een overzicht van zeer aantrekkelijke aanbiedingen van mooie sauna’s en wellnesscentra’s in Nederland.Goed voor de huid.

Uit onderzoek van de Universiteit van Jena van Dr. Doreen Kowatzki blijkt dat de sauna goed is voor je huid. Door de hoge temperatuur zetten poriën zich open en je bloedvaten verwijden. Op deze manier raak je niet alleen vocht kwijt, maar het reinigt ook overtollig talg en ander vuil. Daarnaast versterkt de beschermlaag en hydrateert de hoornlaag waardoor je huid sterker wordt.

Dit heeft te maken dat de bloedtoevoer stijgt naar de huid bij deze hoge temperaturen en hierdoor kunnen meer voedingsstoffen bij de huid komen en wordt de huid dus ook van binnenuit gevoegd. De dat huid ook reinigt heeft te maken dat het lichaam de huid ook als orgaan ziet en gebruikt om van de afvalstoffen te komen. Door het afvloeiingen van afvalstoffen (lichaamsvloeistoffen) ontgift je het lichaam.


Verbetering van de algehele doorbloeding

Uit onderzoek is gebleken dat een saunasessie van 10 à 20 minuten de hartslag met zo’n 50 tot 75% procent laag stijgen. Dit veroorzaakt een metabolisme en is vergelijkbaar met het sporten. De belasting op de hartspier is vergelijkbaar als je stevig wandelt. Dit zorgt voor een algehele doorbloeding van het hele lichaam.

Een goede bloedsomloop in het hele lichaam is van vitaal belang voor je gezondheid. Vanuit de lager gelegen lichaamsdelen (zoals de voeten en benen) kost het meer moeite om het bloed terug naar het hart te voeren, omdat het bloed omhoog gestuwd moet worden. De sauna kan je helpen bij de algehele doorbloeding ook na de lager gelegen lichaamsdelen.

Mensen die net een hartinfarct hebben gehad of een ernstige hartklepvernauwing hebben kunnen beter niet naar sauna gaan i.v.m. met de verhoging van de hartslag. Wil je toch graag de sauna bezoeken overleg dit met je arts.


Een diepe ontspanning wat een positieve bijdrage levert op het verminderen van stress.

De warmte opent niet aan de poriën van het lichaam maar ook de geest. Dit maakt het gemakkelijk om gedachten en problemen te kunnen loslaten. Wetenschappers aan Oklahoma State University hebben onderzocht dat het gehalte van Serontine bij gebruik van de sauna in het bloed toeneemt. Deze stof in je lichaam zorgt er voor dat jij je vrolijk en relaxed voelt.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat mensen die regelmatig een sauna bezoeken stressbestendige zijn en zich relaxter voelen. Naast de sauna moet de afkoeling voor een intensere ontspanning zorgen zoals een koude douche of een dompelbad. Daarnaast is de sauna vaak ook een plek zonder afleidingen en prikkels die zorgt ook al voor meer rust en ontspanning.


Extra verbranding

Door de toename van de hartslag bij de hoge temperaturen van de sauna verbrand je meer vet. De hartslag komt in een zogenaamde cadiozone waardoor het lichaam vet brand en geen eiwitten of suikers.

Dat het lichaam vet verbrand heeft ook te maken dat het vet vloeibaarder wordt door de warmte. Je lichaam kan op deze manier ook makkelijker vet omzetten in energie voor de hartspier.

Je verliest niet alleen een percentage vet maar ook veel vocht. Boksers en andere sporters die een bepaalde gewicht moet wegen voor een gewichtsklasse of een wedstrijd gebruiken de sauna vaak ook voor het verliezen van vocht / gewicht. Hoe vaker je de sauna bezoekt hoe makkelijker je gaat zweten, de gewichtsafname door vocht is vaak tijdelijk, omdat je ook vocht in moet nemen na een bezoek aan de sauna.


Verbetering van het immuunsysteem

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je immuunsysteem kan verbeteren bij het regelmatig bezoeken van de sauna. Door de grote verschillen van de warmte en kou (bij gebruik van een dompelbad na de sauna) maakt het licht antistoffen aan, die kan ervoor zorgen dat jou immuunsysteem versterkt en je dicht beter beschermt tegen een verkoudheid of andere klachten.

Naast dat het je immuunsysteem kan versterken en worden de zenuwen van de huid ook sterker door de grote verschillen van de temperatuur, waardoor je ook beter tegen koude en warmere temperaturen kunt.


Verlicht gewrichts- en spierpijn

Door de algemene doorbloeding van het lichaam wordt de melkzuur in de spieren ook eerder afgevoerd. Hierdoor kan het bloed de gewrichten ook optimaal voeden. Dit kan niet alleen voor het lichten van de pijn zorgen, maar ook helpen tegen de vermoeidheid in de spieren en benen.

De Sauna wordt ook door vele sporters gebruikt als herstel voor de spieren en ontspanning na inspanning.


De leukste sauna aanbiedingen

Via de onderstaande plattegrond kun je eenvoudig de sauna bij jouw in de buurt bekijken met aantrekkelijke kortingen en de verschillende arrangementen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *