De top 7 van de leukste reisgidsen voor Zuid-Holland 2024
Zuid-Holland is de provincie van de vele steden, molens en bezienswaardigheden. Maar de provincie leent zich ook erg goed voor prachtige wandelingen en fietstochten. De reisgidsen die ik geselecteerd heb voor deze pagina laat je de mooiste routes en bezienswaardigheden van de provincie zien.
Om je een goed beeld te geven van de reisgidsen voor Zuid-Holland heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over de reisgids waaronder de waardering en de recensies van de lezers.
Molenrijk Zuid-Holland
MOLENS: ENERGIEKE MONUMENTEN MET TOEKOMST Molens hebben in Zuid-Holland een lange traditie. Al in 1270 is er sprake van een molen in ’s Gravenzande. In de loop der eeuwen werden er duizenden van deze preïndustriële machines gebouwd op het grondgebied van de huidige provincie. Molens in soorten en maten. Daarvan zijn er meer dan 200 overgebleven.
Deze monumenten van techniek en bedrijf zijn volop in beweging. Letterlijk: veel molens draaien en malen (weer) geregeld. Maar ook hun status is in ontwikkeling. Steeds meer wordt een molen gezien als een uniek monument voor plaats of streek, met een hedendaagse actieve en veelzijdige rol waar men trots op is. Ook omdat we beter beseffen welke bijdrage molens in het verleden hebben geleverd aan onze welvaart.
Zuid-Holland is de molenprovincie bij uitstek van Nederland. Nergens zijn zoveel molens bewaard gebleven als hier. Naar aanleiding van het nationale ‘Jaar van de Molens 2007’ hebben de Provincie Zuid-Holland, het Erfgoedhuis Zuid-Holland en Uitgeverij Watermerk een nieuw standaardwerk gemaakt met een overzicht van 224 Zuid-Hollandse molens. Allemaal energieke monumenten met toekomst.
Provinciewandelgids Zuid-Holland
De 20 wandelroutes in dit boekje zijn zeer divers: van struinen langs de Lek tot een industriewandeling door de petrochemische industrie bij Rozenburg. En alles wat daartussen zit: duinen en strand, voorname landgoederen, groene steden, vogelrijke polders en uitgestrekte waarden. Aan een kleurrijke wandelroute door de bollenvelden ontbreekt het uiteraard niet. (Wandel)Bart van der Schagt is de geestelijk vader van de zeer populaire wandelrouteserie ‘Groene Wissels’. Daarnaast is hij de bouwer van de internationale NS-wandelingen, producent van de NS-themawandelroutes en NS-wandelboekjes, wandeladviseur bij NS, Supporter van Bewegen en NS-wandelambassadeur.
De mooiste fotolocaties 5 - West-Nederland: Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht
180 natuurgebieden en 800 locaties in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht Dit boek is de ultieme locatiegids voor natuur- en landschapsfotografen. Alles wat je wilt weten of fotogenieke natuurgebieden in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht vind je in dit boek. Uitgangspunt en kern van het boek zijn de honderden exacte GPS-locaties.
Bij elke locatie staat beschreven wat je wanneer kunt fotograferen inclusief alle relevante informatie zodat je daar de best mogelijke foto kunt maken. Het boek is primair gemaakt voor iedereen die graag buiten fotografeert, maar voor elke wandelaar en natuurliefhebber is dit een waardevol naslagwerk. Er is geen alternatieve uitgave die zo compleet, diepgaand en gedetailleerd alle natuurgebieden van West-Nederland beschrijft.
Welke informatie vind je per locatie?:
- Gedetailleerd kaartje van het gebied
- Overzichtskaartje - exacte GPS-locatie
- Alle relevante parkeerplaatsen met GPS-locatie
- Wat kun je er wanneer fotograferen
- Concrete fotografie tips
- Lijst met interessante soorten
- Terreinbeheerder/bezoekerscentra/kijkhutten
- De beste maanden van het jaar
- Beste moment van de dag
- Beste weersomstandigheden
- Meer dan 1000 foto’s met exif gegevens.
De meer dan 50 auteurs/fotografen stellen beschikbaar wat wellicht het meest kostbaar is voor fotografen: de allerbeste plekjes voor natuur- en landschapsfotografie in West-Nederland. Of je nu woont in één van de westelijke provincies of er af en toe op bezoek gaat: dit boek is mag je niet missen. Je hoeft niet langer tijd, moeite en energie te steken in het naspeuren van allerlei verschillende websites en boeken, waarvan je niet weet of het juist is.
Alle, maar dan ook echt álle relevante informatie is vermeld zodat jij de best mogelijke foto’s kunt maken. De beste plekken voor landschapsfotografie, toplocaties voor de mooiste insecten en de beste hotspots voor dieren- en vogelfotografie. Betrouwbare informatie gebaseerd op de ervaring van collega-fotografen die deze gebieden op hun duimpje kennen.
Bezoek De Landgoederen & Buitenplaatsen In Zuid-Holland
Zuid-Holland kent nog zo’n tweehonderd landgoederen en buitenplaatsen. Stuk voor stuk
zijn het prachtige plekken die interessante vensters op de Hollandse geschiedenis bieden.
Vele landgoederen zijn oases van ruimte en natuur waar u heerlijk kunt wandelen. De oudste landgoederen zijn kastelen die in de late middeleeuwen in opdracht van adellijke families zijn gebouwd. Van de tientallen die hier ooit stonden zijn er niet veel meer over, maar toch is wat er rest voldoende om een beeld te geven van hoe ‘de riddertijd’ er hier ongeveer uitzag. Van de vele buitenplaatsen, die vooral in de 17e en 18e eeuw in opdracht van rijke stedelingen werden gebouwd, zijn er veel meer bewaard gebleven.
Het boekje “Bezoek de landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland” is uitgegeven mede in het kader van het themajaar “Leve het Landgoed!” van de Provincie Zuid-Holland. In deze cultuurtoeristische gids wordt het historische verhaal van de Zuid-Hollandse landgoederen en buitenplaatsen op een toegankelijke manier verteld. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan 30 plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Het boekje is een uitgave van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en Uitgeverij Watermerk met steun van de Provincie. Voor meer informatie: zie www.watermerk.eu
Het full colour boekje telt 36 pagina’s en is uitgegeven in twee talen: Nederlands en Engels. Het is geschreven door Marloes Wellenberg en Roel Pots en de schitterende kleurenfoto’s zijn van Hans Bakker, Eppo Notenboom en Idde Lammers.
De mooiste netwerkwandelingen: Zuid-Hollands rivierenland
De ware wandelliefhebber geeft de voorkeur aan het lopen over gras, half- tot onverhard. In het westen van het land waren de mogelijkheden daarvoor tot voor kort schaars. Maar juist de afgelopen jaren zijn er veel 'zachte' voetpaden bijgekomen, dankzij de medewerking van boeren, waterschappen en gemeenten. De meeste van die paden zijn opgenomen in de regionale wandelnetwerken van Utrecht, Noord- en Zuid-Holland.
Anno 2018 is het overgrote deel van die provincies bedekt met een fijnmazig netwerk van uniform bewegwijzerde wandelroutes. De wandelaar kan z'n eigen route uitzoeken aan de hand van allerlei criteria: lang-kort, met of zonder hond, bossig of open, verhard of onverhard, thematisch of niet-thematisch. Maar waar te beginnen als wandelaar? Waar is het nu 'echt genieten', wat zijn de mooiste rondwandelingen? De auteurs, routemakers en ontwerpers van diverse wandelnetwerken, weten dat als geen ander. Daarom hebben ze het initiatief genomen om een nieuwe serie gidsen te starten.
Op basis van eigen ervaringen hebben ze de leukste wandelrondjes en lijnwandelingen geselecteerd. Het resultaat is gebundeld in gidsjes per regio met steeds 15 wandelpareltjes van tussen de 5 en 15 km, waarvan minstens 50% uit half- of onverharde paden bestaat. De routes zijn zo beschreven, in kaart en beeld gebracht dat de lezer er zin in krijgt, dat hij ook te voet de polder in wil.
De liefde voor het wandelen spat er vanaf. Een grote inspiratiebron vormde de gidsenserie Lopen over gras van Jouke van der Meij en Kees ten Holt (†) uit de jaren 1980. Zakgidsjes met liefde gemaakt naar Engels voorbeeld: met getekende kaartjes en sfeervolle schetsjes van landschappen. Er is voor een compact formaat gekozen. Groot verschil met vroeger is het gebruik van kleuren en van topografische kaartjes.
Voor de kleurstelling en de plaatsnamen op die kaartjes is gekeken naar stafkaarten van rond 1900 - in retrostijl dus. Naast eigen foto's hebben de auteurs historische plaatjes en kaartjes opgenomen. Ook dat is een verschil, evenals het ontbreken van routebeschrijvingen: ze geven alleen de nummers van de te volgen knooppunten en de kleuren van de richtingpijlen.
Langs de 22 steden van Zuid-Holland
Het Valkenbosplein in Den Haag. Een uitmuntende startplaats voor een fietstocht en op een steenworp afstand van het huis van Yde van der Burgh. Dankzij die combinatie van factoren vormt het Valkenbosplein het begin-en eindpunt van elf bijzondere fietstochten door Zuid-Holland. Daarbij bracht hij een bezoek aan alle 22 steden van deze oeroude provincie.
Yde van der Burgh (Den Haag, 1959) kocht zijn eerste singletje in 1968 (`Do it again¿, the Beach Boys), kocht zijn eerste echte fiets in 1974, reed daarop in 1977 naar de Ardennen en reisde later op andere fietsen naar andere streken, zoals de DDR, Polen, Zweden en Zuid-Holland.
Rondje Zuid-Holland
Fietsroutes en picknickrecepten
Zuid-Holland is een prachtige provincie om per fiets te verkennen. De beschreven routes in dit boek voeren u
langs de mooiste plekjes in deze provincie. Van Rotterdam tot Kinderdijk en door de Bollenstreek of langs de
duinen. Omdat fietsen hongerig maakt, zijn ook een aantal picknickrecepten opgenomen.