Markt Normandië
Frankrijk
Ramon Kuiters
Frankrijk
02/29/2024
5 min

De top 7 van de leukste markten in Normandië 2024

02/29/2024
5 min

Normandië, één van de mooiste regio´s in Normandië dit komt mede door de schilderachtige landschappen, de leukste steden, de prachtige bezienswaaridgheden en onweerstaanbare gastronomie. Een van de meest leuke manieren om de lokale cultuur en culinaire schatten van deze regio te ontdekken, is door een bezoek te brengen aan de bruisende markten in Normandië.

Misschien denk je niet meteen aan de markt als je aan Normandië denkt, maar de weekmarkten (de wekelijkse markten) zijn een heerlijk plek om een dagdeel te vertoeven. Voor deze pagina heb ik de top 7 van de leukste markten in Normandië voor je op een rij gezet. De markten worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden. 

Maar voordat ik met de 7 mooiste markten begin heb ik nog een vakantietip. Je vind hieronder de 3 reisorganisaties / aanbieders die er bovenuit springen als het gaat om reizen naar Normandië. Het aanbod en de tarieven zijn zeer aantrekkelijk! 

De weekmarkt in Dieppe (zaterdag)

De Marché du Vieux Marché in Dieppe is een charmante markt die elke zaterdagochtend tot leven komt in het hart van deze historische havenstad. Het is een plek waar lokale producenten samenkomen en bezoekers verwelkomen om te genieten van de diverse aanbiedingen. 

Dieppe staat bekend om zijn verse zeevruchten, en de markt is de perfecte plek om deze te ontdekken. Kraampjes bieden een overvloed aan oesters, mosselen, garnalen en andere heerlijke zeevruchten die rechtstreeks uit de nabijgelegen wateren komen.

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn kazen, en op de Marché du Vieux Marché kun je genieten van een scala aan lokale kaassoorten. Probeer enkele van de bekende Normandische kazen, zoals Camembert of Livarot. Uiteraard zijn er ook andere verse producten te koop zoals groenten en fruit die afkomstig zijn uit de regio. 

Naast veel food biedt de markt een scala aan ambachtelijke producten en kunstnijverheid. Van handgemaakte sieraden tot regionale ambachten, er is altijd iets unieks te vinden. De Marché du Vieux Marché heeft een gezellige sfeer en is een echte aanrader. De markt heeft ongeveer 200 kramen dus er valt veel te zien en te kopen..

De markt vindt plaats in de buurt van historische bezienswaardigheden, waaronder het kasteel van Dieppe en de imposante Saint-Jacques-kerk. Naast de markt is het dus ook een aanrader op Dieppe te verkennen 

Weekmarkt in Honfleur (zaterdag)

Ontdek de authentieke smaken van Honfleur op de wekelijkse Marché de l'Étang, die elke zaterdagochtend de geplaveide straten van deze schilderachtige havenstad tot leven brengt. Deze markt is een culinair paradijs, doordrenkt van lokale charme en biedt een overvloed aan verse, regionale producten. 

De geur van de zee zweeft over de kraampjes, waar lokale vissers hun vangst van de dag presenteren. Oesters, mosselen en garnalen, allemaal vers uit de wateren van de Normandische kust, beloven een zeevruchtenervaring die je smaakpapillen zal verwennen.

Naast de diverse culinaire geneugten biedt de markt een kleurrijk schouwspel van verse bloemen, waardoor een sfeer van levendigheid en vreugde ontstaat. Naast bloemisten zijn er ook lokale boeren die met trots hun verse groenten en fruit verkopen. Verken ook de ambachtelijke kraampjes met handgemaakte sieraden en regionale kunst. 

Weekmarkt in Caen op de Place Saint-Sauveur (vrijdag ochtend)

De wekelijkse markt op de Place Saint-Sauveur in Caen is een waar festijn voor de zintuigen, waar lokale smaken en ambachten samenkomen in het hart van het historische centrum. Op deze schilderachtige markt, die elke vrijdagochtend plaats, komt een scala aan kraampjes samen en wordt de charme van Caen weerspiegeld in de diversiteit van aangeboden waren.

Wanneer je over het plein slentert, word je verwelkomd door de kleurenpracht van verse producten. Lokale boeren bieden een overvloed aan seizoensgebonden groenten en fruit. Naast groente en fruit vind je vele regionale kazen. Van romige Camembert tot pittige Livarot, elk stuk kaas vertelt een verhaal van het vakmanschap van lokale producenten. Maar ook vis, bloemen en ambachtelijke producten. Die erg geschikt zijn als souvenirs zowel leuk voor je zelf als cadeau te geven. 

De markt in Caen is goed te combineren met Caen zelf, de ochtend bijvoorbeeld om de markt en de rest van de dag lekker de stad verkennen. De historische stad heeft je veel te bieden. 

De weekmarkt in Rouen (dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag)

Maar liefst 4 dagen in de week wordt er een markt gehouden op het Place Saint-Marc in de stad Rouen. Deze markten vinden plaatst op dinsdag, vrijdag, zaterdag en de zondag. De markt is prachtig gelegen niet ver van de kathedraal van Rouen. De markt in Rouen is één van de grootste markten in de omgeving en het aanbod is dan ook groot. Op de zondag vind je naar de warenmarkt ook veel brocante spullen en tweedehands kleding. 

De producten die je kunt verwachten op deze markt zijn o.a. Verse groenten en fruit, ambachtelijk brood, regionale kazen en zeevruchten.  Naast de culinaire geneugten biedt de markt een bloemenmarkt.Naast de markt is het aan te raden om Rouen te verkennen waaronder de prachtig kathedraal van de stad

Weekmarkt Pont-Audemer (maandag en vrijdag)

Betreed de levendige atmosfeer van de weekmarkt in Pont-Audemer en laat je meenemen op een zintuiglijke reis door de smaken, geuren en ambachten van deze charmante Normandische stad. De markt, gehouden in het hart van Pont-Audemer, biedt een schitterend schouwspel van kleurrijke kraampjes en een bruisende gemeenschap.

Deze markt is een typische Franse weekmarkt met een groot aanbod van regionale producten. Zo vind je hier veel groente en fruit van boerderijen uit de buurt. Een bezoek aan de kaaskraampjes mag ook niet overgeslagen worden. Hier kun je de diversiteit proeven van de  Franse kazen proeven,  elk met zijn eigen karakter en smaak. 

Ambachtelijke kraampjes sieren ook de markt, waar getalenteerde lokale ambachtslieden hun creativiteit tonen. Van handgemaakte sieraden tot unieke kunstvoorwerpen. De vriendelijke sfeer, de smaakvolle ontdekkingen en de kleurrijke variëteit maken deze markt tot een leuke ervaring. 

Wist je dat Pont-Audemer ook wel het Venetië van Normandië wordt genoemd dit komt door de rivier de Risle die door het dorpje heen stroom. Daarom is het ook aan te raden om na de markt het dorpje te verkennen. De markten in Pont-Audemer wordt gehouden op de maandag en de vrijdag. 

Weekmarkt in Trouville-sur-Mer (woensdag en zondag)

De Marché de Trouville-sur-Mer, gelegen aan de charmante kust van Normandië, is een levendige markt die de sfeer van deze badplaats weerspiegelt. De wekelijkse markt in Trouville-sur-Mer biedt een smaakvolle mix van lokale producten, verse zeevruchten en ambachtelijke schatten. 

Deze bijzondere markt wordt elke woensdag en zondag gehouden, de  marktkramen worden uitgestald langs de rivier de Touques, dit wordt voor een bijzondere sfeer en beleving. Eén van de specialiteiten van de markt is makreel, naast deze vis vind je hier ook vele andere vissen en zeevruchten.

Wat ook zeker niet ontbreekt op de markt zijn seizoensgebonden groenten, fruit en verse kruiden,. De markt biedt ook een uitgebreide selectie van regionale kazen, waarvan de smaken variëren van mild tot intens. Deskundige kaasverkopers delen graag hun kennis en helpen je bij het ontdekken van de rijke kaascultuur van Normandië.

Ook leuk om te bekijken en een leuk als souvenir zijn de ambachtelijke producten zoals handgemaakte sieraden en kunstwerken,

Weekmarkt Cherbourg-Octeville (Donderdag)

Het "Marché de la Poissonnerie" in Cherbourg-Octeville is een bruisende vismarkt die de maritieme charme van deze havenstad aan de noordkust van Frankrijk weerspiegelt. Gelegen aan de poissonnerie (vismarkt), biedt deze wekelijkse markt een smakelijke reis door de zeevruchtenrijkdom van de regio. 

Bij het betreden van de markt omarmt de frisse geur van de zee je direct. De kraampjes zijn gevuld met een overvloed aan verse vis, schelp- en schaaldieren, elk rechtstreeks afkomstig van de nabijgelegen wateren. Het is een waar paradijs voor liefhebbers van alles wat de zee te bieden heeft.

Naast vis vind je ook andere mooie en vaak lokale producten op deze markt. Denk hierbij aan groente en fruit uit de omgeving. Uiteraard zijn er ook ambachtelijke producten die je op elke markt in Normadië vindt.

Reacties
Categorieën