Safaripark De Beekse Bergen
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/21/2024
6 min

De top 7 van de mooiste Dierentuinen In Nederland 2024

01/21/2024
6 min

Een dagje dierentuin is nog steeds één van de leukste dagjes uit in Nederland. In Nederland zijn er meer dan 60 dierentuin vergunningen uitgegeven. Voor een dierentuin vergunning moet je minimaal tien of meer beschermde diersoorten houden, deze dieren moet minimaal 7 dagen per jaar vertoond worden aan het publiek.

Onder de dierentuin vergunningen vallen ook vlindertuinen, musea en kinderboerderijen. Niet alle 60 bedrijven met een dierentuinvergunning zijn dagelijks of wekelijks geopend voor het publiek.

Nederland heeft 13 grote dierentuinen en nog een aantal kleinere dierentuinen. Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan na de leukste, mooiste en meeste bijzondere dierentuinen van Nederland. De dierentuinen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Tip: Wil jij met korting naar een dierentuin? Bekijk dan het aanbod van Tripper eens. Tripper heeft goedkope entree kaartjes voor vele dierentuinen in Nederland! 

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp wordt gezien als mooiste dierentuinen van Nederland en is gelegen in centrum van Rotterdam. De dierentuin heeft een groot en een zeer divers aanbod van dieren. Door de grote van de dierentuin kun jij je hier makkelijk een middag of een dagje vermaken.

De dierentuin heeft verschillende continenten, zoals, Azië, Noord Amerika. Afrika, en de Savanne. Het hoogtepunt voor velen is het Oceanium. Dit is een overdekt waterwerelddeel, naast haaien kom je hier zeeschildpadden, pinguïns en nog veel meer dieren tegen. Naast de Oceanium is de vlindertuin ook een echte publiekstrekker. Populaire dieren in Diergaarde Blijdorp zijn Aziatische Olifanten en Bokito een zilver rug gorilla die op 18 mei 2007 ontsnapte en daarbij een bezoekster van de dierentuin zwaar verwondde.

Op verschillende plekken zijn er speeltuinen voor de kinderen en maakt het ook een zeer geschikt uitje voor gezinnen met kinderen, maar ook leuk voor stelletjes en iedereen die van dierentuin houdt.


Dolfinarium

Dolfiarium staat in de lijst met de 7 mooiste dierentuin omdat dit een speciale dierentuin is. Het is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Je vind hier diverse soorten grote en kleine zeezoogdieren. Het Dolfinarium in Harderwijk is geopend in 1965 en al diverse keren van eigenaar gewisseld.

In 2005 heeft het park een opfrisbeurt gekregen en de koers veranderd. In 2017 is er een waterpretpark geopend in 2019 zijn er verschillende waterattracties toegevoegd. Bij het waterpark zijn geen dieren betrokken. Dit waterpark een goede aanvulling voor Dolfinarium.

Naast de dieren, de dierenverblijven, speeltuinen en het waterpark zijn er ook diverse educatieve shows in het park met de dieren. Met als doel het publiek op een leuke wijze meer over de dieren te vertellen en te laten zien.


Burgers Zoo

Het Koninklijke Burgers Zoo in Arnhem is een zeer bijzondere dierentuin. Burger zoo heeft een aantal ecodisplays waar ze ecosystemen nabootsen zodat de dieren en planten in de natuur kunnen leven. Hierdoor kun je de flora en fauna op een andere manier bekijken dan je gewend bent in de traditionele dierentuinen met hokken. De bezoekers worden uitgedaagd om op zoek te gaan naar de dieren. Deze speciale presentaties zijn voornamelijk overdekt en het hele jaar te bezoeken.

Burgers Zoo is geopend in 1913 en bestaat inmiddels al ruim 100 jaar. De laatste jaren hebben er veel veranderingen plaats gevonden die heb park alleen maar mooier hebben gemaakt het is een echte beleving geworden. Het park heeft verschillende thema waaronder de Jungle. Je krijgt het gevoel dat je door een jungle loopt.

In totaal zijn er meer dan 10.000 dieren te bewonderen in Burgers Zoo, naast de vele dieren zijn er ook leuke speeltuinen. Zodat ze naast het rustig genieten van de dieren ook hun energie goed kwijt kunnen.


Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is bijzondere en een unieke dierentuin in Nederland, je kunt namelijk de dierentuin verkennen met je eigen auto. De auto is één van de vier manieren op het park te verkennen. Naast de auto, kun je ook met een bus, een missippiboot en te voet het safaripark verkennen. Het is aan te raden om meerder safari´s te ondernemen zodat je geen enkel dier mist die je kunt bewonderen in het park.

Naast de normale wandelroute in de dierentuin is er ook een speciale roofvogelsafari. Het mooiste aan van het safaripark is dat de dieren een enorme ruimte hebben waarin ze vrij kunnen rondlopen, dit kan wel betekenen dat de dieren soms op een verre afstand zijn te zien.

Door de vele mogelijkheden in de dierentuin kun jij je hier makkelijk een hele dag vermaken, De verschillende safaritochten hebben allemaal hun eigen charme en als voordeel dat je de dieren van verschillende kanten kan bekijken.

Tijdens een dagje safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek krijg je het gevoel dat je even Afrika terecht bent gekomen.


Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark Rhenen heeft in 1932 haar deuren geopend. De dierentuin kreeg veel bekendheid toen er bekend gemaakt dat er 2 panda´s na de dierentuin zouden komen. Sinds 2017 zijn de 2 pandaberen te bezichtigen in een prachtige aangelegd en gedecoreerd verblijf. Naast de panda´s heeft de dierentuin ook unieke witte leeuwen.

Ook een echte aanrader is de expeditie berenbos. Hier leven bruine beren die vroeger mishandeld zijn geweest. Naast de beren leven er ook wolven. Het leefgebied is prachtig aangelegd met o.a. een waterval en is 2 hectare groot. Voor de kinderen zijn er diverse speeltuinen waaronder een grote indoorspeeltuin!

Dit is uiteraard niet alles, er zijn nog veel meer mooie hoogtepunten die een bezoekje aan Ouwehands dierenpark onvergetelijk maken.


Artis

Artis ligt tegen het centrum van Amsterdam aan en is hiermee een echte stadsdierentuin. Dierentuin Artis is Nederlands oudste dierentuin geopend in 1838 met vele mooie gebouwen. In totaal zijn er 27 monumentale gebouwen in Artis te vinden die voornamelijk dateren uit de 19e eeuw In deze bijzondere gebouwen vind je onder andere en planetarium en een vlindertuin.

Andere aanraders zijn het aquarium, het apenhuis met verschillende soorten apen en het vogelhuis waar je 3 leefomgevingen vind vol met diverse soorten vogels. Naast deze dieren zijn er ook diverse bijna uitgestorven dieren te vinden in Artis zoals de: algazellen, de wittestaartgnoes en de margay.

Naast vele diersoorten en mooie gebouwen vind je hier ook veel en bijzondere bomen. in Artis zijn ongeveer  800 bomen, van ruim 200 verschillende soorten. 74 daarvan staan op de gemeentelijst van monumentale bomen. De oudste boom bij het buitenverblijf van de chimpansee is ruim 250 jaar oud.


GaiaZOO

Gaiazoo is nog maar een jonkie als je het vergelijkt met Artis. Deze prachtige dierentuin in Kerkrade in Zuid-Limburg is geopend in 2005. De dierentuin is vernoemd naar de godin van de aarde. Je vind in deze dierentuin 100 verschillende diersoorten waaronder een aantal zeer zeldzame dieren die je zeker niet ik elke dierentuin treft zoals de Veelvraat, de Grootooros en de Boshond.

Andere dieren die je onder andere kunt verwachten zijn: gorilla’s, neushoorns, giraffen, cheeta´s.  De verblijven en faciliteiten zijn modern en de dieren hebben veel ruimte en vrijheid. De dierentuin is verdeeld in 4 verschillende thema´s. In het park vind je een super gave binnenspeeltuin met een dinosaurusthema met de naam DinoDome.

Reacties
Categorieën