Kermis
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/19/2024
7 min

De top 7 van de leukste kermissen in Nederland 2024

01/19/2024
7 min

In Nederland praten we over de kermis in België over de foor. Volgens de eerste vermeldingen werd de eerste kermis in 1023 gehouden in Wijk bij Duurstede. Tegenwoordig is de kermis niet meer weg te denken bijna elk dorp en stad heeft wel een kermis. Dit kunnen enkele attracties zijn voor een dorpsfeest bijvoorbeeld tot de grootste kermis van de Benelux in Tilburg. 

Met het grote aanbod kermissen is het misschien lastig te kiezen welke kermis je absoluut niet mag overslaan. Daarom ben ik voor deze pagina opzoek gegaan naar de leukste kermissen van Nederland. De kermissen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. 

Veel kermissen hebben tegenwoordig ook een aantal uur een prikkelarme kermis dit is een kermis zonder vele lichten en muziek of de muziek op en laag volume. De prikkelarme kermissen zijn een uitkomst voor iedereen die gevoel is voor prikkels die te maken hebben met drukte, geluid en licht. De populariteit groeit ook hard. Kijk op de website van de kermis na de prikkelarme kermis. 


Tilburg

In 2020 bestond de Tilburgse kermis 450 jaar, tegenwoordig zijn hier de nieuwe en uitdagendste attracties te bewonderen terwijl er vroeger een nostalgische kermis was (er staat nog steeds een aantal nostalgische attracties. In normale omstandigheden zijn er ongeveer 240 attracties op de kermis uit het binnen en buitenland. Het is niet voor niets de grootste kermis van de Benelux. 

In totaal is er 4,5 kilometer aan attracties door het hele centrum van Tilburg met ruim 1,5 miljoen bezoekers in 10 dagen is het één van de drukste evenementen van Nederland. Tijdens de 10 dagen is er niet alleen kermis maar om de kermis heen is het ook een groot feest met een paar vaste tradities en evenementen zoals de "Roze Maandag", De grote vuurwerk show en de traditie dat de kermis begraven wordt. 


De Roze Maandag is elk jaar een feestelijke dag tijdens de Tilburgse Kermis en wordt tientallen jaren gehouden. De Roze maand in Tilburg is één van de grootste homo-emancipatie en integratie evenementen van Nederland. Een feest voor iedereen die je eigenlijk niet mag missen. 

De traditie om de kermis te begraven is op laatste avond van de kermis. De attracties sluiten om 22.00 uur. Na de sluiting van de kermis trekt iedereen onder begeleiding van muziek naar de Piushaven waar een spectaculaire vuurwerk show volgt. Als je de mogelijkheid hebt is het echt een aanrader. 

De kermis wordt in 2024 gehouden van vrijdag 19 tot en met zondag 28 juli. Liever je langer dan een middag genieten van de kermis en de feesten? Boek dan een hotelletje via Hotelspecials of Trivago


Weert

Weer is gelegen in Limburg en heeft één van de allermooiste kermissen van Nederland. Het is misschien niet zo groot als Tilburg maar zeker wel zo aantrekkelijk om te bezoeken. Het is een kermis die eind september georganiseerd wordt. De datum voor 2024 is van 27 september t/m 2 oktober

De kermis is verdeeld over 7 pleinen, de pleinen zijn goed gevuld met mooie attracties. De attracties komen niet alleen uit Nederland ook zijn er diverse verrassende attracties uit Duitsland aanwezig op de kermis in Weert. 

Normaal gesproken zijn er 7 pleinen gevuld de afgeslankte kermis in 2021 was goed voor 80 attracties verdeeld over 3 pleinen. We gaan er vanuit dat in 2024 we weer kunnen genieten van de grote kermis en de vele attracties (ongeveer 150 stuks)

Weert staat bekend als één van de goedkoopste kermissen van Nederland. Dit is een prettige bijeenkomst, voor hetzelfde geldt kun je en ritje extra maken wie wil dat nu niet? 

Een aanrader is een de kermis te combineren met een vakantie bijvoorbeeld met een verblijf bij Roompot Weerterbergen

Roompot Weerterbergen

Roompot Weerterbergen is al jaren één van de populairste Roompot parken. Het heeft een mooie ligging dichtbij de Belgische grens en in de buurt van Weert en Eindhoven. Waardoor je veel keuze hebt als het gaat om uitstapjes. 

Maar ook op het park is genoeg te beleven, Je hebt er namelijk een tropisch zwemparadijs met een golfslagbad en waterglijbaan. Ook als je niet van zwemmen houdt kun je keuze stress krijgen, je hebt namelijk een indoorspeelhal die echt een aanrader is, maar ook een recreatievijver met activiteiten mogelijkheden, een bowlingbaan, Glow in the Dark Minigolf, een recreatieprogramma en koos konijn laat zich ook regelmatig zien. 

In totaal zijn er 19 verschillende soorten verblijven. Een groot aantal is gelukkig gerestyled, dit was ook wel nodig. Ik vond de huisjes die er al langer staan wel erg gedateerd. Maar gelukkig zijn de huisjes weer helemaal 2021 en kan er weer genoten worden van alle comfort. Wil je een avond lekker uit eten kan dit ook goed op het park in het pannenkoekenhuis en het buffetrestaurant. 

Bekijk hier de laatste aanbiedingen van Roompot Weerterbergen


Hoorn

Niet alleen in het zuiden van het land hebben we mooie kermissen ook in het noorden zijn de mooie kermissen goed vertegenwoordigd, Hoorn is hier een goed voorbeeld van. 

Van zaterdag 10 augustus tot maandag 18 augustus 2022 is de kermis weer groots aanwezig in Hoorn. In 2025 wordt de kermis voor de 578x gehouden. Tijdens de laatste dag van de kermis is er een lappendag. Dit is een grote markt door het centrum van Hoorn. Niet alleen standhouders uit heel Nederland zijn hier aanwezig maar ook winkeliers hebben een kraampje buiten staat met vaak zeer aantrekkelijke aanbiedingen. 

De attracties die op de kermis staat zijn heel divers in totaal staan er bij een kermis ruim 70 attracties. In 2021 werd de kermis gehouden op de Pelmolenpad en had het 60 attracties staan. 

De kermis in Hoorn is een echte aanrader en als je ook van markten houd combineer het dan met de lappendag op de derde maandag van augustus. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Hoorn


Best

Van vrijdag 28 juni tot en met woensdag 3 juli 2024 is de kermis weer aanwezig in Best. Best mag dan misschien wel een dorp zijn maar dit zie je niet als je naar de kermis kijkt. In normale omstandigheden vind je hier maar liefst 90 attracties voor jong en oud. 

De Kermis is best wordt door velen gezien als één van de mooiste kermissen van de Nederland. Best heeft deze prijs al eens gewonnen en is ook meerder keren hiervoor genomineerd. Dat de kermis geliefd is merk je ook wel aan de bezoekers aantal met ruim 200.000 bezoekers behoort en tot een drukke kermis. 

Waarom de kermis zo bijzonder is het is de plek aan veel attracties nu primeur hebben, ook wordt de kermis gezien als betaalbaar en hanteert lage entree prijzen. Zodat het ook aantrekkelijk is voor gezinnen en families. 

Naast de kermis zijn er nog veel meer activiteiten om de bezoekers te vermaken zoals:  bekende artiesten, kinderprogramma’s, straattheaterfestival, Stripfigurenmeetings, Braziliaanse avond, (sprookjes)heldenmiddag en een grote vuurwerk show als afsluiting.

Ook vind je in Best een prikkelarme kermis. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Best


Volendam

In 2019 won Volendam de prijs van mooiste kermis in de categorie "Grote Kermissen" en in 2024 staat Volendam op de lijst van de 7 mooiste kermissen van Vakantietop7.nl. 

De datum van de kermis in 2024 is bij de update van deze blog nog niet bekend en volgt later. De kermis met meer dan 50 attracties vind je op het Marina Park. Naast de kermis is het 4 dagen lang feest waar de muziek uiteraard ook niet ontbreekt. In de meeste jaren wordt er zelfs een kermis cd uitgebracht met de mooiste kermishits van het jaar.

De Volendamse kermis is een begrip in de regio en trekt ook vele bezoekers en niet alleen uit Volendam zelf maar uit de hele regio en Nederland. Tijdens de is er ook een grote feesttent aanwezig en is er sprake van "dijkbeunen" die zijn speciale terrassen aan de dijk speciaal met de Volendamse Kermis. 

De Kermis in Volendam is niet alleen leuk en gezellig je hebt ook nog een grote kans om één van de vele sterren uit Volendam tegen het lijf te lopen tijdens de kermis of één van de vele feesten. 

Overnachten in Volendam is wel een aanrader als je door wilt gaan tot in de late uurtjes. Hotel Spaander het bekendste hotel in Volendam is een goede optie voor een overnachting. Centraal gelegen en heeft aantrekkelijk aanbiedingen. 


Deventer

Bij het maken van deze blog was de datum van de Zomerkermis nog niet bekend zodra deze bekend is wordt deze toegevoegd. 

De zomerkermis in Deventer wordt gehouden in het centrum van Deventer op verschillende pleinen. Tussen de pleinen door loop je langs het historische centrum van Deventer. Dit maakt het bezoekje aan de kermis minstens zo leuk.

De kermis wordt gehouden op de stadspleinen de Brink, De Nieuwe markt en het Grote Kerkhof. In totaal zijn er circa 70 attracties daarmee is Deventer de grootste kermis van Oost-Nederland en ook de leukste. 

Naast de kermis zijn er nog vele activiteiten. Op de kermis zelf is er op de woensdagmiddag een kindermiddag waar uiteraard clowns niet ontbreken. Tijdens de vrijdagavond is er traditioneel een vuurwerk show vanaf de Wellekade dicht bij de kermis heb je een prachtige uitkijk over de ijssel en kun je de vuurwerk show goed bekijken. 

Op de laatste zondag van de kermis is er altijd een grote braderie langs de Welle en onder de Linden. Een aanrader is om tijdens de kermis te genieten van één van de vele terrassen die aan de brink zijn gelegen vanaf hier kun je nog extra lang van de kermis genieten. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Deventer


Leiden

De Kermis tijdens Leiden ontzet is zeker niet de langst lopende kermis met 3 dagen is het zelfs een korte kermis maar dit maakt de kermis niet minder leuk of gezellig. 

Leiden ontzet wordt ook wel de 3 oktoberfeesten genoemd. Jaarlijks  wordt er op 3 oktober een groot feest gehouden (als 3 oktober op een een zondag valt wordt het een dag later). Op deze dag wordt herdacht dat de stad Leiden bij het Spaanse Beleg van Leiden in 1574 ontzet werd door een geuzenvloot.

In 2024 wordt deze dag herdacht op 2 en 3 oktober. Naast de grote kermis die door verschillende straten en over pleinen loopt is nog veel meer te beleven zoals een grote markt, concerten, feesten, vuurwerk en traditionele gerechten. Uiteraard is er ook Straattheater en veel muziek aanwezig. 

Op de Kermis vind je 175 attracties  Alles je alle wil meemaken is een hotelletje wel aanbevolen. Het Ibis hotel is een aanrader betaalbaar en goed gelegen.

Reacties
Categorieën