Pinksteren
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/21/2024
11 min

De top 7 van de leukste uitjes tijdens eerste en tweede pinksterdag 2024

01/21/2024
11 min

Eerste Pinksterdag valt op 19 mei 2024 en Tweede Pinksterdag op 20 mei 2024. 

Pinksteren is officieel een christelijke feestdag en wordt gevierd op de zevende zondag na Pasen, tien dagen na Hemelvaartsdag. Veel mensen zijn vrij met het pinksterweekend en willen dan wel graag een dagje weg. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden. 

Voor deze pagina heb ik de 7 leukste activiteiten en dagjes weg voor je op een rij gezet! De activiteiten worden uitgebreid beschreven, zodat jij precies weet dat er allemaal te doen is op Eerste en Tweede Pinksterdag en welke activiteiten voor jullie het geschiktst zijn. 

[[showinex]]

Trek de natuur in: 

De natuur heeft vele voordelen met de Pinksterdagen, vaak is het mooi weer en is het juist in de natuur rustig, omdat mensen trekken naar de vele evenementen, musea, pretparken en dierentuinen. Vaak wordt er gedacht dat de natuur saai is, maar dit is zeker niet het geval. De natuur heeft je veel schoonheid en activiteiten te bieden. Naast de fietstochten, paardrijden of wandelen door de natuur zijn er tegenwoordig meer opties welke kinderen ook erg leuk vinden. 

Natuur speelbossen:

In Nederland zijn er steeds meer bossen met natuurlijke speeltuinen voor kinderen. Naast het prachtige bos kan er dus ook gespeeld worden met elementen uit de natuur. De speeltuinen verschillen erg van grote en speel attributen. Hieronder vind je 3 van de vele voorbeelden van speeltuinen in de natuur. 

Hieronder vind je 3 voorbeeld van natuurspeeltuinen.

Het Boomkroonpad – Drouwen

Het Boomkroonpad is een bijzondere ervaring leuk voor jong en oud. In het Drentse plaats Drouwen ligt het Boomkroonpad, je wandelt via dit pad langs en door de toppen van de bomen vanaf hieruit heb je een fantastisch uitzicht over de bomen, het bos en de omgeving. Naast deze unieke wandelroute is er ook nog een speelbos waar de kinderen zich uitstekend kunnen vermaken.

Belevenissenbos Lelystad

Het belevenissenbos in Lelystad is het grootste en avontuurlijkste speelbos van Nederland. Je hebt hier meerdere routes waarbij je via netten over het water klimt, over boomstronken moet lopen en nog veel meer spannende en uitdagende obstakels. Niet alleen de speeltuin is leuk je vind hier ook en zwemplas en een waterspeeltuin. Je kunt uiteraard hier ook prachtig wandelen dit allemaal maakt dit het belevenissenbos in Lelystad zeker de moeite waard.

Speelbos Boeverijen Mastbos – Breda

Het Mastbos in Breda is een prachtig wandelgebied met hele mooie boswachters pad. Ook is hier voor de kinderen veel te beleven. Naast en kabouterwandeling vind je hier ook een groot speelbos. Het speelbos is één van de grote speelbossen van Nederland. De kinderen kunnen klimmen in de bomen, hutten bouwen, spelen op één van de speeltoestellen ook is er een watergracht met een touwbrug. Een groot voordeel is het grote veld waar heerlijk gevoetbald en gespeeld kan worden, maar ook zeer geschikt is voor een picknick.

Belevingspaden en blotevoetenpaden

Naast de speeltuinen zijn er ook diverse belevingspaden en blotevoetenpaden. Belevingspaden zijn vaak wandelroutes rond de 2 kilometer waar veel vermaak is onderweg. Naast dat er van alles te zien is valt er ook veel te beleven, zoals speeltoestellen, waterpompen en nog veel meer. 

Een blotevoetenpaden is een speciaal pad dat je kan afleggen zonder schoenen aan. Je loopt op een speciaal parcours met verschillende ondergronden, zacht, hard, glibberig, modderig en nog veel meer. Een prachtige ervaring om zo dicht bij de natuur te staan en ook erg leuk met kinderen.

In Nederland zijn er vele blote voetenpaden en belevingspaden ook, er komen steeds meer bij. Google maar eens het zou je verbazen

Wild spotten


Nederland heeft dan wel niet de Big Five zoals in Afrika maar de dieren die we in de Nederland natuur hebben zijn zeker de moeite waard. Naast vele vogels en bijzondere soorten vind je hier ook veel groot wild zoals herten en reeën maar ook de vos, wolf, wilde zwijnen, dassen en otters leven in ons land. 

De meeste Nationale Parken hebben een groot aantal wilde dieren, maar ook de andere bossen en natuurgebieden zitten vol met diverse dieren van klein (insecten) tot groot. Ik zou zeggen neem je verrekijker mee en geniet van de natuur en alles wat de natuur je te bieden heeft. Let goed op en ik weet zeker dat jij dieren zult spotten. 

Op het water

Het water is ook een leuke activiteit met Pinksteren. Je kunt kiezen om een bootje te huren als je zelf geen bootje hebt. In Nederland zijn er vele plekken waar je perfect kunt varen met een fluisterbootje bijvoorbeeld. Wacht dacht je van de Weerribben de Wieden (Giethoorn is hier ook gelegen). De Biesbosch of Loosdrecht of de Friese Meren. 

Een goed alternatief kan de kano of de SUP zijn. Dit is een actief alternatief leuk om met het hele gezin te ondernemen. Op vele plekken in Nederland kun je een kano of een sup huren en genieten van de natuur, het vaarmiddel en alles om je heen. 

Dierentuinen bezoeken

Een dierentuin bezoeken is altijd leuk en ook zeker met Pinksteren. In Nederland is er keuze genoeg als het gaat om dierentuinen. Naast de 13 grote dierentuinen die Nederland kent zijn er ook veel kleinere parken. De kleinere dierentuinen kunnen minstens zo interessant zijn. De entree prijzen zijn en stuk voordeliger, vaak minder druk en vaak gespecialiseerd in een thema of dieren. 

Met Pinksteren kan een dierentuin een perfect uitje zijn met het hele gezin maar ook voor stelletjes en uiteraard dierenliefhebbers.

Om je inspiratie te geven heb ik een paar dierentuinen hieronder uitgebreid beschreven het zijn zowel grote dierenparken als kleine dierenparken. 

Dolfinarium

De dierenpark met dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en nog veel meer dieren die met water te maken heeft. Ook heeft Dolfinarium diverse shows en een waterpark. Een keer een andere dierentuinen dan de meeste met voornamelijk landdieren. 

Reptielenhuis De Aarde

Het reptielenhuis de Aarde in Breda is een heel andere dierentuin,. Bij reptielen denken mensen vaak aan griezelige en gevaarlijke dieren, maar bij dit dierenpark zal je zien dat dit zeker niet altijd het geval is. Bij de Aarde laten ze zeker de andere kant van de reptielen zien. Tijdens rustige dagen is het zelfs mogelijk om de dieren van dichtbij te bekijken en zelfs aan te raken. Uiteraard wel onder deskundige begeleiding.

De Aarde heeft een groot aanbod in bijzondere reptielen zoals de kaaimannen, tijgerpython, breedvoorhoofdkrokodil, leguanen, kameleons, schildpadden en hydrosaurussen. Je vind hier ook diverse schildpadden.

Deze overdekte dierentuin heeft voor de kinderen een leuke leerzame educatieve speurtocht. Dit prachtige reptielen huis ziet er zeer verzorgd uit en wordt niet voor niets als mooiste reptielenhuis gezien van Nederland.

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp gelegen in het centrum Rotterdam wordt al jaren gezien als de mooiste dierentuin van Nederland. De dierentuin heeft verschillende continenten, zoals Afrika en de savanne. Het hoogtepunt voor velen is het oceanium. Dit is een overdekt waterwerelddeel, naast haaien kom je hier zeeschildpadden, pinguïns en nog veel meer dieren tegen. Voor de kinderen zijn er diverse leuke speeltuinen. Kortom en perfect dagje uit.

ZooParc Overloon

ZooParc Overloon in een dierenpark in het Noord-Brabantse Overloon. Het park is geopend sinds 2000 en is nog altijd in ontwikkeling. In totaal vind je hier meer dan 60 verschillende soorten dieren van kleine dieren in de kinderboerderij tot witte tijgers die minder aaibaar zijn.

Het park is verveeld in 7 verschillende expeditie gebieden, kinderen kunnen in het park verschillende opdrachten uitvoeren om meer te weten te komen over de bijzondere dieren die het park heeft.

In 2021 is een nieuw gebied geopend Madidi dit is een Zuid-Amerikaanse gebied met dieren en planten uit Zuid-Amerika, het gebied is 1 hectare groot en heeft 20 verschillende diersoorten.

Tijdens de tocht door het dierenpark is het aan te raden goed op te letten omdat je vele avonturenpaadjes hebt, die sluippaadjes brengt je op plekken waar je anders niet komt is dat niet gaaf? Misschien vind je ook wel de grote speeltuin waar je heerlijk kunt ravotten.

Bestel hier goedkoop je tickets voor ZooParc Overloon

Safaripark Beekse Bergen

Safari in Nederland dat kan bij Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Je kunt op 4 verschillende manieren een safaritocht nemen door het park. Het mooie aan dit dierenpark is dat de dieren niet in kooien leven, maar in een groot gebied vrij kunnen rondlopen. De bootsafari en autosafari zijn onze favorieten. 

Markten en Braderieën

Tijdens Pinksteren zijn er vele markten het hele weekend. Van kleine gezellige marktjes tot zeer grote jaarmarkten met publiek uit de hele omgeving.  Veel markten hebben naast de vele marktkramen ook nog meer activiteiten. Dit maakt het niet alleen gezellig maar ook zeer geschikt voor een middagje of een dagje. 

Hieronder vind je een aantal markten voor eerste en voor de tweede Pinksterdag. Staat er geen markt voor jou bij? Kijk dan eens op Hollandse Markten

Markten Eerste Pinksterdag

 • Boulevardmarkt Vlissingen
 • Nieuw-Buinen Pinkstermarkt
 • PinksterVaria Altforst
 • Reusel Pinksterbraderie

Markten Tweede Pinksterdag

 • Elst op Stelten
 • Leekster Markt
 • Panningen Pinkstermarkt
 • Zuidwolde Pinkstermarkt
 • Pinkster Fair Het landgoed het Laer (Ommen)
 • Pinkstermarkt Nijmegen
 • Pinkstermarkt Lieshout

Attractieparken bezoeken

Heb jij meer zin in groot vermaak en adrenaline kies dan voor 1 van de pretparken in Nederland. Je hebt aast de grote en bekende pretparken ook diverse kleinere parken die zeer geschikt zijn voor gezinnen met jongere kinderen. De parken zijn kleinere overzichtelijke vaak meer attractie voor jongere kinderen en goedkoper qua entree. 

Hieronder vind je een aantal grote en kleinere attractieparken in Nederland die zeer geschikt zijn tijdens Pinksteren. 

Drouwenerzand

Drouwenerzand is een all-inclusief pretpark waar je niet alleen voor de entree betaald je kunt ook onbeperkt eten en drinken. Het park is overzichtelijk en ondanks het geringe formaat heeft het veel leuke attracties ook voor volwassenen zijn er diverse attracties waar je een adrenaline kick van krijgt. Uiteraard ook veel kinderattracties zelfs voor de allerkleinste. 

Douwenerzand

Slagharen

Het park Slagharen is ruim opgezet en heeft meer dan 30 verschillende attracties voor jong en oud.  Naast de vele attracties is hier ook een groot zwembad (Aqua Mexicana) en zijn er diverse shows om o.a. Randy & Rosie de mascottes van het park. Attractiepark Slagharen is een echt familiepark. Wist je dat je ook op het park kan slapen? 

Reserveer hier alvast goedkope kaartjes voor Pinksteren! 

Elfteling

De Efteling is het sprookjes park van Nederland en nog steeds het drukst bezochte attractiepark. Naast de vele sprookjes, vind je hier veel kinderattracties maar ook uitdagende achtbanen, dark rides en waterattracties. Het ideale park voor jong en oud. 

Plopsa Indoor Coevorden

Vier samen met Maya, Bumba en hun vriendjes een betoverende kerst in Plopsa Indoor Coevorden! Leef je uit op de meer dan 25 attracties in het mooiste indoorpark van Nederland. De studio 100 helden komen je graag verwelkomen en geven ook regelmatig een mooi showtje weg. Naast indoor attracties vind je hier ook diverse attractie op het buiten terrein. Dus zowel met mooi als met minder mooi weer zeer geschikt tijdens Hemelvaartsdag. 

Bestel hier je kaarten voor Pinksteren!

Walibi

Walibi is de achtbanen pretpark van Nederland. Naast de vele en uitdagende achtbanen vind je nog veel meer spektakel in het park. Uiteraard zijn er ook kinderattracties en attracties voor de hele familie. Wil jij een uitdagend dagje uit? Dan kies je voor Walibi.

Festivals en Evenementen

Naast de vele markten tijdens de Pinksterdag zijn er ook vele Festivals en Evenementen. Vaak zijn deze evenementen en festivals voorzien van een markt maar ook heel veel ander vermaak. Om je een goed beeld te geven van de festivals en evenementen heb ik en aantal grote en opvallende evenementen voor je op een rij gezet. Wil jij liever na een evenement google dan eens of houdt de uitkalenders bij je uit de buurt in de gaten. 

 • Leursche Havenfeesten (Etten-Leur)
 • Beckumse Pinksterfeesten (Beckum bij Hengelo Overijssel)
 • Pinksterfeesten Delfzijl
 • Jazz in Ducktown (Den Bosch)
 • Pinksterfeesten Bornerbroek
 • Pinksterfeesten Zoutkamp
 • Typisch Vollenhove
 • Pinksterfeesten Nistelrode
 • Ribs & Blues (Raalte)
 •  Campina Open Boerderijdagen (Diverse boerderij door heel Nederland op Tweede Pinksterdag)

Outdoor- / Sportactiviteiten 

Naast evenementen, parken, bezienswaardigheden kun je ook kiezen om gezellig een actieve activiteiten te ondernemen met vrienden of het hele gezin. Als het om sportieve activiteiten gaat is de keuze reuze, hieronder vind je een aantal iedereen als het gaat om spanning, sportiviteit, vermaak! 

Midgetgolfen 

Nederland heeft vele midgetgolf banen, de banen worden steeds spectaculairder en de aanleg wordt ook steeds meer. Een zeer geschikt uitje met het hele gezin. De meeste kinderen zijn dol op midgetgolfen en stiekem veel volwassenen ook. 

Karten

Karten is leuk ook voor gezinnen met oudere kinderen en jeugd. In Nederland heb je vele kartbanen zowel overdekt als outdoor. Ook een perfect uitje met vrienden niet alleen leuk maar je kunt ook eindelijk eens zien we nu het snelste is. 

Google maar eens hoeveel kartbanen er zijn in Nederland het zou je nog doen verbazen. En wist je trouwens dat Max verstappen met het karten is begonnen? 

Trampolineparken

Trampolineparken zijn hot op dit moment en ook een leuke activiteit voor het hele gezin. Door het grote aanbod van verschillende trampoline´s en de andere attracties en mogelijkheden kunnen kinderen zich uren vermaken bij een trampolinepark, het is alleen de vraag of papa en mama het ook zo lang volhouden. Gelukkig is er ook vaak een mogelijkheid voor een kopje koffie of een hapje eten. De trampolineparken maken een flinke opmars en op veel plekken is een trampolinepark te vinden. 

Zwemmen

De meeste kinderen zijn dol op zwemmen, en met het grote aanbod zwembaden moet een zwembad vinden die je leuk vind geen probleem zijn. Het is niet alleen gezond en leuk maar het zorgt er ook voor dat je kinderen het zwemmen onder de knie blijven houden. Tijdens Pinksteren zijn de openlucht zwembaden ook open dus is er nog veel meer keuze. 

Weekendje weg! 

Als het Pinksteren is hebben de kinderen de maandag ook vrij, dit kan een goed moment zijn om een weekendje weg te gaan met het hele gezin. Je kunt kiezen voor een hotel bijvoorbeeld bij het strand in de buurt of een stedentrip. Maar een goede keuze met kinderen kan ook een vakantiepark zijn. In Nederland zijn er vele vakantieparken door heel Nederland. Om je een beetje een inspiratie te geven heb ik de links van een aantal interessante, goedkope en grote vakantieparken voor je op een rij gezet met een korte uitleg. 

 • Oopstappen Vakantieparken: De vakantieparken van Peter Gilles bekend van Massa is Kassa. De vakantieparken zijn één van de goedkoopste parken in Nederland. Verwacht niet te veel luxe van de accommodaties, daarin tegen zijn er wel veel faciliteiten en activiteiten op de vakantieparken.
 • Center Parcs: Center Parcs staat bekend om de faciliteiten en de subtropische zwembaden (Aqua Mundo), die behoren tot de mooiste zwemparadijzen van Nederland. Ook deze huizen en de ligging zijn door een ringetje te halen. 
 • Landal Greenparks: Landal heeft een groot aanbod parken van budget tot zeer luxe. De parken zijn heel divers van rustparken tot de vakantieparken met ontelbaar veel faciliteiten. Bollo de Beer is de mascotte van het parken en is zeer populair bij de kinderen. 
 • Europarcs: Timmert flink aan de weg en heeft zich gevestigd in het hoogsegment prachtige vakantieparken met zeer luxe villa´s en accommodaties. De parken liggen op toplocatie en hebben diverse faciliteiten! 
 • Roompot: Roompot heeft vele vakantieparken door heel Nederland. Naast goedkopere parken heeft Roompot ook luxe vakantieparken met veel faciliteiten. Roompot heeft ook een eigen mascotte Koos Konijn. 

Vier Pinksteren bij Roompot!

Reacties
Categorieën