Paasvuur
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/19/2024
6 min

De top 7 van de leukste uitstapjes voor eerste en tweede paasdag 2024

01/19/2024
6 min

Pasen is voor velen het startsein om weer te gaan genieten van festivals en evenementen. In 2024 wordt Pasen gevierd op 31 maart en 1 april. Pasen is een goed moment om met je gezin leuke uitstapjes te maken of evenementen te bezoeken en met Pasen is er genoeg te beleven en te ondernemen.

De 7 leukste uitjes met Pasen worden uitgebreid toegelicht om je een goed beeld te geven. De uitjes zijn in het hele land dus voor iedereen is er wel een geschikt dagje of middag weg te vinden.

Paasmarkten

De eerste paasmarkten worden al op goede vrijdag gehouden de vrijdag voor Pasen. Nederland heeft een aantal grote goede vrijdag markten, Goede vrijdag markt in Deventer is er hier één van. Deze markt wordt altijd goed bezocht en is lekker groot. Andere grote goede vrijdag markt De bloemen jaarmarkt in Groningen, deze wordt ook erg goed bezocht en niet alleen door de Nederlanders ook de Duitsers hebben deze markt gevonden.

Het hele paasweekend zijn er diverse markten ook op de zaterdag voor Pasen. De grootste markten op eerste paasdag zijn: Vlissingen, hier staan normaal ruim 150 kramen en wordt goed bezocht door de Zeeuwen zelf maar ook de de toeristen die in Zeeland en omgeving zijn. De paasmarkt in Den Haag is meerdere dagen en ook geopend op eerste en tweede paasdag.

De meeste paasmarkten zijn op de tweede paasdag te veel om op te noemen daarom licht ik er een paar uit.

 • Panningen: Ongeveer 3 kilometer aan kraampjes in totaal zo'n 400 kramen.
 • Kampen: Een oude paasmarkt die bekend staat in de hele regio en wordt altijd druk bezocht.
 • Born: Een gezellige markt met ruim 200 marktkooplieden
 • Drunen: Niet alleen veel markten kramen maar ook een groot feest met optredens.
 • Drachten: Misschien wel de allerleukste paasmarkt van het Noorden een aanrader.

Niet alleen buiten zijn er markten in de grote evenementen hallen zoals in de Brabanthal in Den Bosch, Evenementenhal Hardenberg of Veilinghal Eelde.

Uiteraard zijn de zwarte markten in Nederland zoals Beverwijk en Weerselo ook geopend.


Festivals / Evenementen

Het grootste paas evenement is de Passion, de afgelopen jaren is de passion in een aangepaste vorm georganiseerd maar normaal is het een groot evenementen dat duizenden bezoekers trekken. Naast de Passion heb je meer evenementen, festivals en festijnen. Het ene evenement of festival heeft uiteraard wel meer met het Pasen te maken dan het andere maar dit betekend niet dat het minder gezellig of minder leuk hoeft te zijn.

Voor veel feestgangers is Pasen het startsein voor het eerste festival of groot evenement. Door heel Nederland worden er verschillende evenementen en festivals gehouden. Hieronder vind je een aantal opvallende festivals en evenementen. Uiteraard zijn er nog veel meer.

 • Paaspop Schijndel
 • Oldtimerfestival Venhuizen
 • Paaspop Den Hout
 • Pobparade
 • Werkspoor Festival Utrecht
 • Ridderspektakel Arcen
 • De diverse paasconcerten in de Theaters

Paasvuren

Een paasvuur is een soort vreugdevuur dat als ritueel wordt gebruikt tijdens het pasen. De paasvuren worden in verschillende delen van Europa aangestoken in Nederland speelt het voornamelijk af in het oosten van het Nederland.

Er wordt hout verzameld voor het paasvuur dat op een grote stapel wordt gelegd die soms wel tot tientallen meters hoog wordt gestapeld. Vaak is er een strijd met een buurtschap of een dorp wie de hoogste toren heeft. Als het donker wordt, wordt het paasvuur aangestoken. Paasvuren strekken vele toeschouwers en is een echt dorpsgebeuren.

Hoewel de meeste paasvuren eerst een activiteit was in de provincies Drenthe,  Groningen, Overijssel en Gelderland. Zie je nu ook veel meer paasvuren in andere delen van het land. Waar de meeste paasvuren te vinden zijn is toch nog steeds Twente en de Achterhoek hier vind je soms wel tientallen paasvuren in een kleine omgeving. Dijkerhoek bijvoorbeeld in Overijssel valt onder de gemeente Rijssen-Holten heeft al een aantal jaar het grootste paasvuur.

Zoek jij een paasvuur bij jouw in de buurt Google dan eens en zou je verbazen waar overal paasvuren zijn.

Vanwege de veiligheid, de volksgezondheid en de milieuvervuiling zijn paasvuren gebonden aan wet- en regelgeving. Door een aantal incidenten is de wet veel strenger geworden. Het grootste incident was dan wel niet met Pasen maar met de jaarwisseling 2018 / 2019 in Scheveningen het betrof wel een groot vreugdevuur vergelijk met de paasvuren. Door onder andere de wind is er een regenvuur ontstaan in Scheveningen.


Paaseieren zoeken

Bij paaseieren zoeken denk je vast aan eieren zoeken thuis die één van de ouders verstopt heeft en de rest van het gezien druk aan het zoeken is. Dit is uiteraard een leuke activiteit 's morgens bij het paasontbijt maar het is ook een echt evenement geworden.

Paaseieren worden vaak door kinderboerderijen, schaapskooien, winkelverenigingen of parken gehouden maar kan ook als een activiteit tijdens de paasfeesten.

Helaas is nog niet bekend wel bedrijven en instanties in 2024 paaseieren. Zodra er meer bekend is krijgt deze pagina ook een update. ondertussen kun je zoeken via google zoeken op paas eieren zoeken bij jouw in de buurt.


Winkelen

Tweede paasdag zijn bijna alle woonboulevard zijn deze dag geopend, een aantal winkelcentrum en winkels in de binnenstad zijn geopend maar het grootte deel is tijdens de paasdagen gesloten.

De woonboulevard organiseren met tweede paasdag vaak extra activiteiten om extra bezoekers te trekken.

Hieronder vind je 10 prachtige woonboulevard in Nederland.

 • Woonboulevard Breda XXL
 • Home Center Wolvega
 • Woonboulevard Palazzo - Lelystad
 • Woonboulevard Utrecht
 • Villa Arena - Amsterdam
 • Woonmall Alexandrium - Rotterdam
 • Piet Klerkx - Waalwijk
 • Zitmaxx Wonen - Ter Aar
 • Woonboulevard Poortvliet - Zeeland
 • Woonboulevard Oldenzaal

Paaskermis

Verschillende dorpen en steden hebben in Nederland een paaskermis. Deze kermis begint vaak op donderdag en vrijdag al en gaat uiteraard door tot en met tweede paasdag. Er zijn teveel kermissen rond Pasen om deze allemaal te noemen maar hieronder vind je wel een selectie van paaskermissen door heel Nederland:

 • Deventer
 • Enschede
 • Diever
 • Hansweert
 • Leiden

Dierentuin en pretparken

Uiteraard afhankelijk van de beperkingen zijn normaal gesproken zijn de meeste dierentuinen en pretparken beide dagen wel geopend. Vaak is de tweede paasdag wel drukker dan de eerste. In Nederland heb je een grote keuze aan attractieparken en dierenparken zowel grote als kleine parken. Hieronder een paar leuke parken in Nederland met een korte toelichting.

Dolfinarium

De dierenpark met dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en nog veel meer dieren die met water te maken heeft. Ook heeft Dolfinarium diverse shows en een waterpark. Een keer een andere dierentuinen dan de meeste met voornamelijk landdieren.

GaiaZOO

In Zuid-Limburg vind je één van de mooiste dierentuinen in Nederland. Doordat de dierentuin nog niet zo lang bestaat zijn de faciliteit over het algemeen nieuw en modern en de dieren hebben veel ruimte.

Safaripark Beekse Bergen

Safari in Nederland dat kan bij Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Je kunt op 4 verschillende manieren een safaritocht nemen door het park. Het mooie aan dit dierenpark is dat de dieren niet in kooien leven maar in groot gebied vrij kunnen rondlopen. De bootsafari en autosafari zijn onze favorieten.

Koop hier je toegangskaarten voor Safari Beeksebergen voor een onvergetelijke dag

Drouwenerzand

Drouwenerzand is een all-inclusief pretpark waar je niet alleen voor de entree betaald je kunt ook onbeperkt eten en drinken. Het park is overzichtelijk en ondanks het geringe formaat heeft het veel leuke attracties ook voor volwassenen zijn er diverse attracties waar je een adrenaline kick van krijgt. Uiteraard ook veel kinderattracties zelfs voor de allerkleinste.

Koop hier je toegangskaarten voor Attractiepark Drouwenerzand voor een onvergetelijke dag

Efteling

De Efteling is het sprookjes park van Nederland en nog steeds het drukst bezochte attractiepark. Naast de vele sprookjes, vind je hier veel kinderattracties maar ook uitdagende achtbanen, dark rides en waterattracties. Het ideale park voor jong en oud.

Koop hier je toegangskaarten voor Attractiepark Efteling voor een onvergetelijke dag

Walibi

Walibi is de achtbanen pretpark van Nederland. Naast de vele en uitdagende achtbanen vind je nog veel meer spektakel in het park. Uiteraard zijn er ook kinderattracties en attracties voor de hele familie. Wil jij een uitdagend dagje uit? Dan kies je voor Walibi.

Koop hier je toegangskaarten voor Walibi Holland voor een onvergetelijke dag

Reacties
Categorieën