Moezel
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/08/2024
19 min

De top 7 van de mooiste fietsvakanties in Duitsland 2024

02/08/2024
19 min

Duitsland wordt op veel punten onderschat, Duitsland wordt zelfs vaak als saai bestempeld, Maar Duitsland is juist een land met veel diversiteit en mogelijkheden ook als het gaat om de fietsvakanties. Van fietsen langs de historische bouwwerken, tot klimmen in de bergen. Maar ook fietsen langs kastelen of de wadden is mogelijk.

Om je een beetje te helpen wat de mogelijkheden zijn qua fietsvakanties in Duitsland. Heb ik de 7 mooiste fietsvakanties voor je op een rij gezet. De vakanties worden uitgebreid beschreven met zelfs een route omschrijving per dag. De reizen worden aangeboden door de specialist op het gebied van fiets- en wandelvakanties namelijk Eigen Wijze Reizen.

De grootste voordelen van Eigen Wijze Reizen zijn dat de organisatie werkt met uitstekende hotels, verstand van zaken heeft dit zie je terug in de kwaliteit van de routes, een bagage transport er wordt gezorgd dat jouw bagage wat je niet mee wil of kan nemen naar het volgende hotel wordt gebracht. Je kunt fietsen / bikes huren als je zelf geen fiets mee wil of kan meenemen.

Fietsvakantie Berlijnse meren

Berlijn is een wereldstad en zeer geschikt met de fiets te verkennen tijdens de Fietsvakantie Berlijnse Meren ga je veel zien van de groene metropool Berlijn. Maar niet alleen de stad doet het oog strelen maar ook de andere plekken waar je langs komt. Een van de mooiste plekken buiten Berlijn is het merengebied, maar ook de bossen doen je verbazen dat de natuur bij de wereldstad zo mooi is.

In de onderstaande beschrijving over de fietsroute krijg je een beter beeld wat je kunt verwachten van de Fietsvakantie Berlijnse Meren.

Dag 1 Aankomst in Berlijn

Berlijn heeft talrijke bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur en de Alexanderplatz. De vele musea en oorlogsherinneringen zijn indrukwekkend en nodigen uit tot een verlenging.

Dag 2  Van Berlijn naar Potsdam 36 of 46 km

U fietst naar het Rathaus Schöneberg, vanaf het balkon van het Rathaus sprak John F.Kennedy na de bouw van de muur de legendarische woorden 'Ich bin ein Berliner'. Daarna volgt u over vrij rustige straten en fietspaden door verschillende wijken van Berlijn de gemarkeerde fietsroute richting de Wannsee. Vervolgens rijdt u langs de Wannsee naar het bezienswaardige Potsdam. Hier mag een rondrit door de tuinen en het ‘Schloss Sanssouci’ niet ontbreken. Het geheel staat op de Werelderfgoedlijst en bevat talloze mooie gebouwen.

Dag 3 Van Potsdam naar Brandenburg 51 km

U fietst verder langs de Havel naar Werder, met het op een eiland gelegen stadscentrum.
Voordat u Brandenburg bereikt, komt u onder meer door het natuurgebied Rietzer See, met vele honderden vogel- en plantensoorten. U overnacht in Brandenburg an der Havel, waar u langs talloze voorbeelden van de Noord-Duitse ‘Backsteingotik’ kunt wandelen.

Dag 4 Van Brandenburg naar Groß Behnitz of Ribbeck 28 tot 52 km

Over rustige ‘Landstraßen’ fietst u langs de Beetzsee door het typische Oost-Duitse platteland naar het noordoosten. In Klein Behitz kunt u kiezen voor de korte variant naar Groß Behnitz. Of u fietst door naar Ribbeck, hier komt u langs het kasteel en kunt u pauzeren in het oude schooltje. U overnacht in Ribbeck in een mooi landhuis of in Groß Behnitz op een geheel gerestaureerd landgoed dat fraai gelegen is langs een meer.

Dag 5 Van Groß Behnitz of Ribbeck naar Oranienburg 64 km

U fietst eerst naar Nauen om vervolgens over fietspaden richting Oranienburg te rijden. Oranienburg is nauw verbonden met het huis van Oranje-Nassau. Oranienburg is echter ook onlosmakelijk verbonden met het nabijgelegen concentratiekamp Sachsenhausen, dat u in een extra ritje kunt bezichtigen.

Dag 6 Van Oranienburg naar Berlijn 69 km

In het begin fietst u door een bosrijke omgeving maar langzamerhand nadert u de buitenwijken van Berlijn en bereikt de voormalige ‘Sperrzone’. De laatste 11 kilometer naar het centrum van Berlijn fietst u over de ‘Berliner Mauerweg’ bijna letterlijk in de sporen van de voormalige Berlijnse Muur, waarbij u enkele historische plekken en de ‘Gedenkstätte Berliner Mauer’ aandoet. Langs de Brandenburger Tor fietst u naar uw hotel.

Dag 7 Stadsrondrit in Berlijn 30 km

Berlijn vertegenwoordigt als geen andere stad de triomfen en de tragedies uit de Europese geschiedenis. Het is een stad die voor zijn verleden uitkomt - de goede en slechte kanten - met musea, monumenten en historische gebouwen. Onze rondrit voert langs alle belangrijke plekken in het oude Berlijn en is voorzien van uitgebreide informatie. Maar daarnaast zijn er ook enkele ‘Gehimitipps’ en komt u in enkele bijzondere hofjes.

Dag 8 Vertrek

Je kunt kiezen voor een rustige terugreis maar je kunt ook Berlijn nog een dag verkennen of je verblijf verlengen.

Bekijk hier de prachtige fietsvakantie en laat je verrassen

Fietsvakantie Duitse Wadden

De Nederlandse Wadden is mooi maar de Duitse wadden zijn minstens zo mooi. De Duitse wadden zijn een paradijs voor de fietser. Je rijdt niet alleen langs de wadden maar je bezoekt ook de waddeneilanden Borkum en Norderney waar je uitstekend kunt fietsen en tevens van de rijke historie kunt genieten.

Je komt niet alleen langs stranden met de kans op zeehonden en de duizenden trekvogels maar fiets je door het Ostfriesland dat mede bekend stat om de theecultuur. Een prachtige en zeer afwisselende route midden in de natuur.

Bekijk hier onder de fietsroute omschrijving om een goed beeld te krijgen van de Fietsvakantie Duitse Wadden

Dag 1 Aankomst in Emden

In Emden, het economisch en cultureel centrum van Ostfriesland waar uw fietstocht begint, strekt de oude binnenhaven met museumschepen zich uit tot het hart van de stad.

Dag 2 Per boot naar Borkum, rondrit 16 of 32 km, per boot naar het vasteland

De volgende dag bezoekt u het grootste Duitse waddeneiland Borkum, iets kleiner dan Schiermonnikoog. Rond het jaar 1400 een toevluchtsoord voor piraten, tegenwoordig een toeristische trekpleister met een stadsaandoend karakter door haar boulevards, hoge huizenbouw en trein. U kunt zelf beslissen: genieten van kilometerslange zandstranden of een fietstocht over één van de vele fietspaden. U overnacht weer in Emden.

Dag 3 Van Emden naar Norden 50 km

Onderweg naar Norden komt u in Suurhusen langs de scheefste kerktoren ter wereld. Daarna bezoekt u het schilderachtige Greetsiel (het Nederlandse Grietjezijl wordt niet meer gebruikt). Siel is een ander woord voor een zijl oftewel een spui-sluis.
Aan de markt in Norden vindt u de laat gotische St. Liudgerkerk met haar prachtige orgel. Ook het oude raadhuis is bezienswaardig.

Dag 4 Per boot naar Norderney, rondrit ca. 25 km, per boot naar het vasteland

Het eiland Norderney is net als Borkum bekend als kuuroord. Duitse grootheden als Otto von Bismarck en Heinrich Heine waren er vroeger te gast. Ook tegenwoordig is het nog steeds een populaire bestemming voor beroemdheden.

Dag 5 Van Norden naar Langeoog 34 km

Na nog een nacht in Norden fietst u verder langs de kust richting havenstadje Bensersiel. U fietsroute voert u langs het Kasteel Lütetsburg en door Dornum, een sfeervol dorp met een oude synagoge. Van Bensersiel gaat u met de veerboot naar Langeoog. Bij aankomst proeft u direct de rust die dit autovrije eiland uitstraalt.

Dag 6 Rondrit op Langeoog 22 km

U verblijft er twee nachten en hebt dan ook voldoende tijd om te genieten van de stranden en de hoge zandduinen, met zeehonden aan de oostkant van het eiland.

Dag 7 Van Langeoog naar Emden 57 km

Op de laatste fietsdag van uw vakantie gaat u na de bootovertocht naar het vaste land in de richting van Aurich, de hoofdstad van Ostfriesland. In het historische centrum vindt u de Auricher Burcht waar vroeger de graven en machthebbers van Ostfriesland gehuisvest waren. U fietst langs het Ems-Jade kanaal de stad uit en via een autoluwe route terug naar Emden voor uw laatste overnachting. In Emden komt u nog langs de Kettelsluis, een kruispunt van waterwegen met sluizen.

Bekijk hier de prachtige fietsvakantie en laat je verrassen

Fietsvakantie Moezel en Saar

De Moezel is een populair vakantie gebied voor de Nederlands. Het landschap is prachtig met grillige meanders en vele bezienswaardigheden zoals de beroemde wijngaarden. Tijdens de fietsvakanties kom je ook langs vele schitterende plekjes. zoals ongerepte hellingbossen, ruige rotsen, pittoreske wijnstadjes, langs de mooie oevers van de rivier, burchten, kastelen en vakwerkhuizen.

Aan de schoonheid fietsroute die Eigen Wijze Reizen voor je heeft samengesteld ligt het niet. De fietsroutes is wel lang en kan wel als pittig en stevig gezien worden. Gelukkig kun je een aantal dagen kiezen hoever je wil fietsen er zijn meerdere fietsroutes. Een e-bike is wel aan te raden en tevens ook te huur als je er geen hebt of niet mee kan nemen.

Hieronder vind je meer informatie over de routes van de fietsvakantie Moezel en Saar

Dag 1 Aankomst in Trier

De fietstocht Moezel en Saar start in Trier, de oudste stad van Duitsland. Hier ziet u in het historische centrum de indrukwekkende Porta Nigra, resten van een amfitheater en een enorme Romaanse dom. De stad herbergt ook het geboortehuis van Karl Marx.

Dag 2 Transfer naar Merzig, 61 km naar Trier

Voor uw eerste fietstocht gaat u met de trein naar Merzig om hierna langs de oevers van de Saar terug te fietsen. U kunt de fietsroute zelf inkorten om meer tijd te hebben in Trier. In Mettlach vindt u in een oude benedictijnenabdij 250 jaar keramiekgeschiedenis van de wereldberoemde firma Villeroy & Boch.
Verder over een heerlijk fietspad naar het schilderachtige Saarburg, met het hooggelegen kasteel, de klokkengieterij en de waterval in het centrum, dat door kleurrijke huizen wordt omgeven. Op de terrassen kunt u genieten van 'Kaffee mit Kuchen' om vervolgens de stad wandelend te verkennen. U komt in Konz, waar de Saar en de Moezel elkaar treffen.
Over een fietspad gaat u terug naar Trier.

Dag 3 Van Trier naar Piesport, Trittenheim of Neumagen 51, 42 of 45 km

De volgende dag van uw fietsvakantie verlaat u de stad en komt in het pittoreske Pfalzel. Na een bezoek aan Schweich kunt u in Longuich de Romeinse 'Villa Urbana' en opgravingen uit de Romeinse tijd bewonderen.
U overnacht in Trittenheim, Neumagen of Piesport.

Dag 4 Van Piesport, Trittenheim of Neumagen naar Zell 61, 70 of 67 km

Na het ronden van de Moezelmeander met het rotsmassief van de 'Moselloreley' ontwaart u weldra de imposante burchtruïne Landshut met aan de voet de kleine Altstadt van Bernkastel. Bij een volgende meander vindt u in de levendige dubbelstad Traben-Trarbach markante Jugendstil-huizen. U kunt de fietsroute 10 km inkorten door hier de trein naar Reil te nemen.
Na enkele rustieke wijndorpen kunt u vlak voor etappeplaats Zell over een lage wijnheuvel een smalle rivierbocht fraai afkorten. Zell is bekend om de 'Schwarze Katze' en het voormalige kasteel van de keurvorsten.

Dag 5 Van Zell naar Cochem 36 km

Een korte fietsroute brengt u in het bij toeristen zeer geliefde romantische oord Cochem, waar u overnacht. Onderweg komt u langs de kloosterruïne van Stuben en Beilstein, een juweel van een vakwerkstadje aan de voet van de burchtruïne Metternich.
Behalve heerlijk wandelen door de Altstadt en over de Moezelpromenade, kunt u in Cochem ook de in laat-middeleeuwse stijl herbouwde Reichsburg bezichtigen of met de stoeltjeslift naar de Pinnerberg voor een prachtig panorama.

Dag 6 Van Cochem naar Koblenz 45 km

Uw laatste fietsroute voert u langs de nu minder grillige loop van de Moezel onderlangs steile wijnterrassen naar Koblenz, waar de rivier uitmondt in de Rijn.
Als u tijdens uw fietsvakantie tijd over heeft, moet u bij het dorpje Moselkern zeker een bezoek brengen aan het sprookjeskasteel Burg Eltz. Na 2 km gemakkelijk fietsen en daarna een half uur wandelen door het schilderachtige Eltzbachtal, ontvouwt zich plotseling het uitzicht op deze wonderbaarlijke burcht voordat u bij Güls de Moezel oversteekt en naar het centrum van Koblenz fietst.
Na aankomst in uw hotel kunt u heerlijk wandelen door de sfeervolle Altstadt en over de lommerrijke promenades langs de Moezel en de Rijn.

Dag 7 Vertrek

Per trein gaat u terug naar Trier om uw auto op te halen. Indien u per trein vanaf huis naar Trier bent gereisd, vertrekt u vanaf Koblenz weer naar huis.

Bekijk hier de prachtige fietsvakantie en laat je verrassen

Fietsvakantie Münsterland

Het groene Münsterland laat goed zien dat je niet ver van de Nederlandse grens hoeft te reizen als je wil genieten van Duitsland. Het Münsterland ligt in de driehoek tussen Nederland, het Ruhrgebied en het Teutoburger Woud. Tijdens de mooie fietsvakanties voor een schitterende natuur met onder andere: Grote weiden, talrijke velden en kleine bosgebieden in een soort parklandschap, en nog veel meer.

Ook mag er af en toe een beetje geklommen worden over het heuvelachtige terrein met vele fietspaden. De trektocht begint in Bad Bentheim nabij de grens bij Twente. Dit is één van de prachtige steden die je tegen komt, ook zie je diverse kastelen tijdens de route.

Hieronder een uitgebreide beschrijving van de fietsvakantie per dag!

Dag 1 Aankomst in Bad Bentheim

Op een steenworp afstand van de Nederlandse grens bij Twente ligt het stadje Bad Bentheim. Bad Bentheim staat bekend om Kasteel Bentheim en de Bentheimer zandsteen.

Dag 2 Van Bad Bentheim naar Ahaus 45 km

U fietst langs het middeleeuwse kasteel en verlaat het hooggelegen Bad Bentheim. Spoedig bereikt u het uitgestrekte veengebied Gildehauser Venn.

Langs de Dreiländersee en dwars door het bosgebied Rüenberger Wald bereikt u Gronau, met het Rock ’n Popmuseum. Na Gronau steekt u spoedig de grens over naar Nederland en fietst u door de natuurgebieden Aamsveen en Witte Veen. Vervolgens gaat u bij de historische watermolen Haarmühle de grens weer over en bereikt u al snel uw hotel, net buiten Alstätte.

Dag 3 Van Ahaus naar Billerbeck 54 km

Vandaag fietst u naar Billerbeck, door een overwegend agrarisch en soms lichtglooiend landschap. Spoedig komt u door Ahaus, met z’n barokkasteel. Via het natuurgebied ‘Liesner Wald’ fietst u naar Haus Egelborg en Legden. Vanaf Legden gaat de route door het historische dorpje ‘Asbeck’ naar het kleine maar bezienswaardige bedevaartsdorpje Eggerode. Na Eggerode fietst u via het prachtige Schloß Darfeld naar het domstadje Billerbeck.

Dag 4 Van Billerbeck naar Münster 41 km

De volgende fietstocht voert u langs de bron van de rivier de Berkel en door het heuvellandschap van de Baumberge naar de historische stadjes Nottuln en Havixbeck. Na Havixbeck verlaat u de heuvels en fietst u langs Burg Hülshoff en fraaie buitenhuizen. Over het tracé van de voormalige stadswal komt u de bisschopsstad Münster binnen. Deze oude universiteitsstad, die tijdens de middeleeuwen een bloeiende Hanzestad was, heeft een roemrijk verleden.
Een wandeling door het oude stadsgedeelte van Münster is vol afwisseling: karakteristieke puntgevelhuizen met hun arcaden, exclusieve winkels in een fraaie Altstadt. Op de Domplatz is een astronomische klok te zien, een wonderwerk uit de late middeleeuwen waarvan de kalender tot in het jaar 2071 gaat.

Dag 5 Van Münster naar Steinfurt-Borghorst 48 km

U fietst vanuit Münster naar Steinfurt-Borghorst. U verlaat Münster langs Schloss Münster en fietst door diverse natuurgebieden naar Greven. Vanaf Greven volgt u de fietsroute langs de rivier de Ems en door het natuurgebied Weptruper Berge. Over rustige weggetjes en paden bereikt u Borghorst.

Dag 6 Van Steinfurt-Borghorst naar Bad Bentheim 58 km

De volgende dag komt u al spoedig door het Bagno-park in Burgsteinfurt. Dit voormalige lusthof heeft een exotisch parklandschap met een Chinees paleis en een Griekse tempel. Net buiten Steinfurt komt u langs het fraaie, geheel door water omgeven, kasteel Steinfurt dat nog wordt bewoond. Een wandeling door de schilderachtige omgeving loont zeker de moeite. Vanaf Steinfurt fietst u over de oude spoorlijn naar Rheine. Na een bezoek aan de Altstadt verlaat u langs de Ems de stad. U komt door Salzbergen en via het natuurgebied Samerrot in Schüttorf. Via het Bentheimer Wald fietst u terug naar Bad Bentheim.

Dag 7 Vertrek

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie.

Bekijk hier de prachtige fietsvakantie en laat je verrassen

Fietsvakantie Zuid-Beieren

Zuid-Beieren ligt niet dichtbij de Nederlandse Grens het is gelegen tussen München en de Alpen. Het is wel een eindje rijden vanuit Nederland maar je krijgt er heel veel voor terug. De fietsvakantie is een perfecte combinatie tussen gevarieerde landschappen en een interessante cultuur.

Onderweg kom je ogen te kort je komt door pittoreske stadjes, bossen, maar ook als weilanden, bergkammen, grote meren en badstrandjes. Die allemaal in een glooiende omgeving.Tijdens deze fietsvakanties heb je veel keuzes hieronder vind je de keuzes en het dagprogramma die uitgebreid beschreven is.

Dag 1 Aankomst in Bernried of Ambach

Uw fietstocht begint in Bernried of Ambach, beide idyllische dorpjes met heerlijke badstrandjes aan de Starnberger See. Het heldere water is van hoge kwaliteit.

Dag 2 Van Bernried of Ambach naar Murnau  32 of 36 km

Zuidwaarts doorkruist u het afwisselend uit bos, veen en kleine meren bestaande 'Naturschutzgebiet Osterseen'. Na een bosrijk traject arriveert u in etappeplaats Murnau, gelegen tussen de fraaie meren Riegsee en Staffelsee. Van oudsher trokken bekende kunstenaars naar Murnau en nog steeds is het een stadje met artistieke flair.

Dag 3 Van Murnau naar Garmisch-Partenkirchen 40 km

Op de volgende dag van uw fietsvakantie fietst u eerst door het grootste aaneengesloten veengebied van Europa, het Murnauer Moos, met een zeldzame flora en fauna. De prachtige fietsroute door het rivierdal van de Loisach voert u daarna dichterbij de Alpen naar uw hotel in Garmisch-Partenkirchen, gelegen aan de voet van de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze. Dit wintersportstadje, bekend van het skischansspringen op nieuwjaarsdag, heeft een pittoresk centrum met barokke kerken en tal van prachtige voorbeelden van de zogeheten 'Lüftlmalerei': uitbundig en kleurrijk beschilderde gevels en façades.

Dag 4 Per trein naar Scharnitz, van Scharnitz naar Wallgau 52 km

U begint de volgende ochtend met een korte treintransfer naar het Oostenrijkse Scharnitz. Weer op de fiets voert een schitterende fietsroute u over de geleidelijk stijgende gravelweg naar de bron van de Isar, temidden van het grillige Karwendelgebergte. Na een ommetje naar de Kastenalm voor een pauze met boerenspijs en drank daalt u heerlijk af, terug naar Scharnitz. Weer terug in Duitsland volgt u nu de Isarradweg (Isarfietsroute). Stroomafwaarts fietsend komt u via het schilderachtige stadje Mittenwald in etappeplaats Wallgau, de parel van het Isardal.

Dag 5 Van Wallgau naar Bad Tölz 49 km

Vervolgens daalt u af door uitgestrekte bossen naar de Sylvenstein Stausee. Na de fietsroute over de stuwdam brengt het fietspad u langs de Isar via enkele dorpjes naar Bad Tölz.

Dag 6 Rustdag of rondrit naar Gmund 50 km

In dit mooie, aan weerszijden van de Isar gelegen kuurstadje verblijft u een extra dag. Imposant is het harmonische gebouwenensemble langs de omhooglopende Marktstrasse in de Altstadt. Aan de overkant van de brug vindt u het ruime Kurpark met fonteinen en oude bomen.
Op de rustdag van uw fietsarrangement is de rondrit door het mooie glooiende boerenland niet te versmaden. Einddoel is het dorpje Gmund, met badstranden aan de Tegernsee. Onderweg brengt u een bezoek aan het Kloster Reutberg. Behalve de barokke abdijkerk is er ook een brouwerij met een Biergarten.

Dag 7 Van Bad Tölz naar Bernried of Ambach 40 of 44 km

De laatste dag van uw fietsvakantie brengt u al snel terug bij de Starnberger See. Een boottochtje over het meer vormt een (w)aardige afsluiting.

Dag 8 Vertrek

Na het ontbijt eindigt helaas de fietsvakantie, Je kunt deze dag uiteraard nog wel genieten van de omgeving!

Bekijk hier de prachtige fietsvakantie en laat je verrassen

Fietsvakantie Donauradweg

De Duitse Donauradweg vanaf Donaueschingen is zeker zo mooi als de Oostenrijkse, maar iets heuvelachtiger.  Vanaf de bron aan de voet van het Zwarte Woud in Donaueschingen meandert de hier nog kleine Donau door schilderachtige land­schappen, met veel historische dorpen en steden. De route gaat over jaagpaden en autoluwe wegen, Je komt langs o.a burchten, kastelen en mooie rotswanden. Onderweg kom je ook adembenemende vergezichten tegen.

Onderweg kom je op de mooiste plekken en ga je ook zeker genieten van je fietsvakantie. Deze fietsvakanties bevat wel klimmetje en heeft ook dagen van 60 kilometer en meer en echt iets voor de geoefende fietser. Een e-bike maakt het je wel iets makkelijker en is eventueel te huur.

Hieronder een uitgebreide beschrijving per dag zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Dag 1 Aankomst in Donaueschingen

Deze fraaie, gevarieerde tocht begint in het overgangsgebied van de uitlopers van het Zwarte Woud naar de heuvels van Schwaben. U kunt eerst de Donaubron in het kasteelpark Fürstenberg bekijken.

Dag 2 Van Donaueschingen naar Mühlheim 50 km

Door een weidse vallei fietst u stroomafwaarts naar het aardige stadje Tuttlingen, aan de voet van een kasteelruïne.
U overnacht in het op een vooruitgeschoven rots gelegen oude vesting- en vakwerkstadje Mühlheim an der Donau.

Dag 3 Van Mühlheim naar Scheer 60 km

U fietst in een zeer afwisselend landschap van steile beboste heuvels met kalkrotsen, moerasbosschages en oeverweides. Het eerste traject is bovendien nagenoeg autovrij. Wel zijn er enkele korte, steile hellingen te overwinnen. In het plaatsje Beuron vindt u een goed onderhouden eeuwenoude abdij, waarvan slechts de kerk te bezoeken is.

Daarna biedt de Donauvallei wat meer ruimte aan dorpjes.  Aan de rand van het hoog gelegen Inzigkofen kunt u pauzeren bij het voormalige klooster (met Bauernmuseum) en/of een wandeling maken door een prachtig park.

Dag 4 Van Scheer naar Obermarchtal 38 km

Waar de vallei breder wordt, komt u eerst  in het middeleeuwse vakwerkstadje Mengen. Daarna fietst u over rustige landwegen door overwegend agrarisch gebied naar Riedlingen. Hier is het zeker de moeite om de oude binnenstad te bekijken. Uw overnachtingsplaats Obermarchtal bezit een prachtig kloostercomplex met een juweel van een barokke kloosterkerk.

Dag 5 Van Obermarchtal naar Ulm 63 km

Vandaag volgt u de Donau via enkele mooie dorpen naar het levendige stadje Ehingen. Hier verlaat u de Donau om via een afwisselender traject door de smalle beboste zijdalen van de riviertjes Schmiech en Blau naar Ulm te fietsen. In het charmante oude stadje Blaubeuren moet u zeker de tijd nemen om het benedictijnerklooster en het schitterende laat-gotische interieur van de 15e eeuwse kloosterkerk te bezichtigen. Zoveel mogelijk de Blau volgend, fietst u naar de Altstadt van Ulm, waar uw hotel ligt of iets daarbuiten aan de oever van de Donau.

Dag 6 Vertrek

Per trein reist u terug naar Donaueschingen.

Bekijk hier de prachtige fietsvakantie en laat je verrassen

Fietsvakantie Langzame Bodensee

De Langzame Bodensee is een fantastische fietsvakantie van 10 dagen door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De fietsvakantie begint in Bregenz vanaf hier zie je de Alpen al. Tijdens korte dag afstanden verken je de prachtige omgeving met de fiets en blijft er ook nog tijd genoeg over voor uitstapjes of bezienswaardigheden te bezoeken tijdens de fietstocht of erna.

Het mooie aan de fietsvakantie Langzame Bodensee dat je veel diversiteit tegen komt. Van een zeer afwisselende natuur tot leuke stadjes en dorp en niet te vergeten historische bezienswaardigheden en dat allemaal met een zeer aangenaam klimaat.

Hieronder vind je een uitgebreide dag beschrijving van de fietsvakantie.

Dag 1 Aankomst in Bregenz

U start de fietsvakantie in Bregenz. 's Avonds kunt u heerlijk wandelen langs de oever van het meer. Hier vindt u de Seebühne en het klooster Mehrerau. De kleine Oberstadt van Bregenz herbergt een verstilde middeleeuwse kern.

Dag 2 Rustdag, zweefbaan naar de Pfänder 19 km of rondrit door het dal van de Bregenzer Ache 16 km

Op uw tweede dag in Bregenz kunt u met de fiets in de zweefbaan naar de top van de Pfänder (1064) om te genieten­ van een prachtig panorama op de Alpentoppen, Bregenz en de Bodensee. Een mooie, lange afdaling brengt u terug in de stad. Of u maakt een fietstocht door het dal van de Bregenzer Ache.

Dag 3 Van Bregenz naar Rorschach 31 km

Op de derde dag fietst u door het natuurreservaat ­Rheindelta en langs de Bodensee Zwitserland in. In het oude havenstadje Rorschach ziet u mooie, barokke herenhuizen. Aansluitend kunt u de Altstadt van ­St. Gallen bezichtigen met de ­beroemde kloosterkerk. Heen gaat u omhoog met de trein en terug met de fiets, ­alleen maar afdalend.

Dag 4 Van Rorschach naar Konstanz 38 of 41 km

U fietst verder over de Zwitserse oever. Via ­Arbon, met een kleine, fraaie Altstadt, en ­Romanshorn fietst u naar het Duitse­ ­Konstanz met een gaaf bewaarde, gezellige Altstadt aan het water.

Dag 5 Van Konstanz naar Stein am Rhein 30 km

Vanuit Konstanz fietst u de grens weer over en fietst u naar de oever van de Untersee. Gottlieben, Ermatingen en vooral Steckborn zijn schilderachtige plaatsjes waar u onderweg langs komt. U overnacht in het pittoreske Stein am Rhein, met een middeleeuwse Altstadt die beroemd is om de kleurrijke gevels.

Als u een extra nacht in Stein am Rhein boekt,kunt u een rondrit maken over de Rijnoever naar Schaffhausen, met de spectaculaire Rijnwatervallen.  Na een bezichtiging van de Altstadt en een bezoek aan de imposante vesting Munot fietst u, via de Duitse enclave Büsingen en de mooie Rijnbrug bij Diesenhofen, terug.

Dag 6 Van Stein am Rhein naar Konstanz 45 km

De fietsroute brengt u via Radolfzell brengt u terug in Konstanz, waar u een tweede keer verblijft. U kunt een bezoek brengen aan het eiland Reichenau, dat door kloosterlingen in cultuur is gebracht met groentetuinen, fruitbomen en wijngaarden. U vindt er bijzondere kerken, zoals de St. Georgkerk in Oberzell, één van de oudste vroeg-Romaanse kerken van Duitsland.

Dag 7 Van Konstanz naar Überlingen/Sipplingen 16 km

Vanddag heeft u voldoende tijd voor een bezoek aan het fameuze bloemeneiland Mainau.  Bij Wallhausen steekt u met het veer over naar het charmante stadje Überlingen met de prachtige Münsterkerk. U overnacht in Überlingen of het naburige dorp Sipplingen.

Dag 8 Van Überlingen/Sipplingen naar Friedrichshafen 36 km

U volgt oostwaarts de Bodensee-oever langs de bedevaartkerk van Birnau, het openluchtmuseum van Uhldingen en het pittoreske wijn- en burchtstadje Meersburg. In de Zeppelinstad Friedrichshafen staat uw hotel.

Dag 9 Van Friedrichshafen naar Bregenz 35 km

De laatste fietsdag voert langs het kleinood Monfort en de oude Beierse eilandstad Lindau naar Bregenz. Het schilderachtige Lindau heeft vele historische bezienswaardigheden waaronder de Alte Leuchtturm in de haven.

Dag 10 Vertrek

Na het ontbijt eindigt uw fietsreis.

Bekijk hier de prachtige fietsvakantie en laat je verrassen

Reacties
Categorieën