Gelderland
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/17/2024
13 min

De 7 mooiste steden en de 7 mooiste dorpen in Gelderland

01/17/2024
13 min

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De provincie Gelderland heeft veel diversiteit te bieden, kijk alleen maar naar de Betuwe, Achterhoek en de Veluwe. Terwijl de Veluwe een prachtige natuur bied, heeft de Betuwe weer schitterende fruitvelden. De Achterhoek heeft prachtige bossen en een mooi landschap.

Gelderland grossiert ook in bezienswaardigheden en dagattracties. Maar onderschat ook zeker de dorpen en steden niet. Om je een goed beeld te geven van de prachtige steden en dorpen heb ik een top 7 samen gesteld voor de dorpen maar ook een aparte top 7 van door de steden van Gelderland.

De dorpen en steden worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Naast de beschrijving heb ik ook diverse tips toegevoegd zoals hieronder 3 reisaanbieders die zeer geschikt zijn voor een korte of een lange vakantie in Gelderland. De reisaanbieders / organisaties springen er boven uit als het gaat om het aanbod en de aantrekkelijke prijs.

De 7 leukste steden in Gelderland

Harderwijk

Er is in Harderwijk veel meer te zien dan alleen het Dolfinarium. De historische binnenstad bijvoorbeeld met z'n rijke geschiedenis. Ook foodies zijn in Harderwijk aan het juiste adres. Naast de vele leuke restaurantjes en vistentjes, heeft Harderwijk ook restaurants met Michelinsterren. ('t Nonnetje en de Basiliek)

Persoonlijk vind ik de jachthaven, de boulevard en het strandje een echte aanrader. Bij het stand zit ook een leuke strandtent Walhalla genaamd.

De bezienswaardigheden in Harderwijk.

 • Palingmuseum: Hier leer je alles over de vangst van de paling, de Harderwijkse visserij geschiedenis, de techniek van het roken en nog veel meer.
 • Marius van Dokkum Museum:  Dit museum is gevestigd in het markante historische gebouw. De schilder is zelf 1 dag in de week aan het schilderen in zijn atelier. Het werk van de Rembrandt van de Veluwe zorgt gegarandeerd voor een lach op je gezicht.
 • Shoppen:  In Harderwijk kun je ook heerlijk shoppen zowel in de mooie binnenstad met knusse winkeltjes als op de boulevard. In de maanden juli en augustus zijn ook zondags de meeste winkels open.
 • Watersport: Harderwijk bied veel watersport mogelijkheden zoals zeilen, bootverhuur maar ook kiten, suppen of surfen. Ook veel vissers komen naar Harderwijk voor hun geluk en ontspanning!

Bekijk hier de prachtige aanbiedingen voor een overnachting in Harderwijk

Zutphen

Hanzestad Zutphen ligt aan de IJssel in de Achterhoek. Het historische centrum met eeuwenoude monumentale panden, oude ambachten en ateliers. Maar ook hippe en eigentijdse winkels, fijne koffie- en lunchplekjes en alles op loopafstand van elkaar.

De bezienswaardigheden in Zutphen:

 •  Wijnhuistoren: Deze toren met een prominente plek in het centrum, werd in de 17e eeuw gebouwd. De toren is zaterdags te beklimmen. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.  Beklim de toren (alleen op zaterdag) om het uitzicht over de stad te bewonderen.
 • Stadswandeling: Het centrum van Zutphen leent zich perfect voor een stadswandeling. De stadswandeling kun je op eigen houtje doen of onder begeleiding van een gids. (met een gids is wel echt een aanrader)
 • Het Stedelijk Museum:  Vertelt over de geschiedenis van Zutphen en de Achterhoek. Ontdek archeologische vondsten, kunstnijverheid, textiel, speelgoed, schilderijen en prenten.
 • Bibliotheek Broederenkerk:  Is gehuisvest in een kloosterkerk en werd een paar jaar geleden grondig opgeknapt. Nu is het een prachtige bieb met werkplekken, koffiecorner en fotogenieke plekken.

Bekijk hier de hotels voor een overnachting in Zutphen

Apeldoorn

Te midden van de Veluwe ligt Apeldoorn, na Arnhem de grootste stad van Gelderland. In Apeldoorn vind je geen historisch centrum.  Toch bied de compacte binnenstad genoeg winkels en horeca en een mooie grote markt op zaterdag.

De bezienswaardigheden in Apeldoorn: 

 • Paleis het Loo: Is het voormalige jachtverblijf van de Koninklijke familie en is tegenwoordig een toegankelijk museum. Je kunt o.a. de koetshuizen, paardenstallen en diverse kostuums bezichtigen. Ook kun je de zorgvuldig ingerichte vertrekken bekijken, kortom een kijkje in het leven van ons koningshuis.
 • Apenheul: Beleef een dag tussen wel honderd loslopende en voorbij slingerende apen. Naast de apen zelf is er ook veel informatie over apen te vinden in het bezoekerscentrum. Je vind in het park ook andere dieren zoals schildpadden, neusberen, mierenmeters en nog enkele diersoorten.
 • Familie park Julianatoren: Vooral leuk voor kinderen tussen de leeftijd van 1 tot 10 jaar. Julianatoren is een kleinschalig park, erg overzichtelijk en er heerst een gemoedelijke sfeer. Veel attracties zijn gericht op kleine kinderen zoals de  Jul’s Helicopterbaan en Moby Dick.  Vanuit de uitkijktoren heb je een goed zicht over de Apeldoornse bossen en het park.
 •  CODA museum  in het Cultuurkwartier, met gevarieerde moderne tentoonstellingen en tal van (culturele) activiteiten voor jong en oud. Zo kan je er o.a. leren 3D-printen of een reis maken met een VR-bril.

Verspreid door de stad liggen, hangen en staan ruim 130 kunstwerken. Het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte biedt een gratis te streamen audiotour aan langs de meest bijzondere kunstwerken in Apeldoorn. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone en oordopjes.

Bekijk hier de prachtige hotels voor een overnachting in Apeldoorn

Arnhem

Arnhem is de hoofdstad van Gelderland en heeft een rijke geschiedenis en diverse monumentale gebouwen.

De stad ligt in een groene omgeving. Dit komt mede doordat de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe binnen de gemeentegrenzen van Arnhem ligt.  Arnhem heeft ook veel (stads) parken in totaal ruim 20.

De mooiste bezienswaardigheden van Arnhem:

 • Burgers Zoo: Deze dierentuin is 45 hectare groot en heeft veel verschillende leefgebieden zoals de woestijn, mangrove, bush en oceaan.
 • Het Nederlands Openluchtmuseum: Het Openluchtmuseum is een groot park. Hier zijn historische gebouwen, boerderijen en arbeiderswoningen te vinden.  Je mag overal in en er zijn regelmatig diverse demonstraties. Vooral voor kinderen is er veel te doen.
 • Sonsbeekpark: Het park is 67 hectare groot en heeft een heuvelachtige karakter. Verder is er een grote diversiteit aan bomen en planten, kent het een groot aantal vijvers, fonteinen en twee watervallen. Aan de rand van het park is sinds 2004 het Nederlands Watermuseum gevestigd. Het park ligt op loopafstand van het centrum.
 • Winkelen: Arnhem is een prima winkelstad met diverse parkeergarages in en rond het centrum. Naast de bekende ketens,  vind je ook lokale, karakteristieke winkels met een uniek aanbod.

Bekijk hier het aanbod voor een weekendje Arnhem en laat je verrassen

Elburg

Binnen de muren van de vierkante vestingstad Elburg waan je je terug in de tijd. Door de middeleeuwse stadspoort wandel je het oude stadscentrum in. Hanzestad Elburg is een voormalig vissersdorp met een prachtige (jacht)haven aan de rand van het centrum.  Elburg heeft ook diverse museums.

Bezienswaardigheden in Elburg: 

 • Wandelen: Elburg leent zicht perfect voor een wandeling door het middeleeuwse stadscentrum en bewonder de vele historische panden van het beschermd stadsgezicht.
 • Museum Elburg: Gevestigd in een 15e eeuws pand dat vroeger een klooster was. Het  prachtige gebouw zelf is al een bezoekje waard. Het museum verteld over de geschiedenis van het vissersdorp.
 • Nationaal orgelmuseum:  Is sinds 2014 gevestigd in het Arent thoe Boecophuis, een historisch pand uit 1393 ook wel bekend als stadskasteel.  Het museum gaat over orgelbouw, orgels, orgelhistorie, schaalmodellen.
 • Grote of St. Nicolaaskerk: Deze imposante kerk werd in 1396 gesticht en is de belangrijkste kerk van Elburg. In de zomermaanden is de kerk te bezichtigen en kun je de toren beklimmen.

Bekijk hier het aanbod voor een overnachting in Elburg

Nijmegen

Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de binnenstad weggevaagd, dankzij een geslaagde wederopbouw heeft Nijmegen haar levendige karakter weten te behouden. Dé blikvanger van Nijmegen is de Sint Stevenskerk, de oudste en grootste kerk van Nijmegen. Nijmegen is elk jaar het kloppende hart van de Internationale Wandelvierdaagse.

Bezienswaardigheden in Nijmegen.

 • Stadswandeling: Nijmegen neemt je mee naar het  Kronenburgerpark, de oudste winkelstraat van Nederland, de Oude Haven en de Stevenskerk.
 • De Sint Stevenskerk Beklim de 200 treden van de toren en je hebt een geweldig uitzicht over de stad.
 • Natuurmuseum Nijmegen: Het museum heeft allerlei kennis en wetenswaardigheden over de Nederlandse natuur. Het museum bied interactieve tentoonstellingen, natuurtochten en excursies. Het museum ligt direct in het centrum
 • Honigcomplex: Is een tijdelijk bedrijfsverzamelgebouw gevestigd in de voormalige Honigfabriek. Het gebouw huisvest 150 culturele en ambachtelijke bedrijfjes. Het complex staat op de nominatie om in 2022 te worden gesloopt ten behoeve van woningbouw.
 • Hortus Nijmegen:  De botanische tuin is in 1970 gebouwd. Hortus Nijmegen werd opgericht door biologen van de Katholieke Universiteit. Tegenwoordig is het een volwaardig park met uiteenlopende vegetatie, een vijverpartij met vissen, moerasgebied en heidegebied. In de thee tuin is er naast een hapje en drankje, ook regelmatig verschillende activiteiten en workshops.

Bekijk hier de mooiste hotels in Nijmegen en laat je verrassen


Doesburg

Doesburg is een Hanzestad en wordt gekenmerkt door historie & cultuur en mosterd. In Doesburg kun je 150 monumenten vinden en verschillende museums.

Bezienswaardigheden in Doesburg.

 • Wandelen: Door de eeuwenoude straten met vele monumenten en geniet ook van de winkels bij van de lokale ondernemers.
 • Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek: In 1974 is de oude mosterdmakerij in Doesburg uitgebreid tot werkend museum en klein ambachtelijk productiebedrijf. Je kunt de oude molens en bijbehorende apparatuur bezichtigen en leren hoe de boerenmosterd wordt gemaakt.
 • Grote of Martinikerk: Deze kerk is ongeveer 30 meter breed en 94 meter lang. De prachtige kerk heeft regelmatig activiteiten en concerten en is de hoofdkerk van Hanzestad Doesburg.
 • Lalique Museum: Is gewijd aan de juwelen en glaskunst van René Lalique (1860-1945). De werken van de meester uit de art nouveau en art deco periode zijn vervuld van symboliek en geheime details. Musea uit de gehele wereld, waaronder het Metropolitan museum of Art uit New York, geven werken in bruikleen aan het museum. Het museum is gehuisvest in een tweetal oude Rijksmonumenten.

Wil jij overnacht in Doesburg? Bekijk hier de mogelijkheden

De top 7 van de leukste dorpen in Gelderland

Hieronder vind je de 7 leukste dorpen in Gelderland. De dorpen worden uitgebreid beschreven.

Aalten

Aalten is een klein dorpje niet ver van de Duitse grens. Het centrum van Aalten heeft een oude gotische kerk (Sint Helenakerk) die stamt uit de 11e eeuw. De kerk staat bekend zijn plafonschilderingen.

Naast de kerk heeft Aalten nog meer leuke bezienswaardigheden zoals Stoomweverij Diessen hier kom je alles te weten over de textielproductie. Het Aaltens industriemuseum is een streek musea, die je alles leert over de geschiedenis van Aalten en de omgeving zoals de omliggende dorpen.

De Korenmolen de Lelie staat buiten het centrum, maar is zeker een bezoekje waard. De in 1974 gebouwde molen is een achtkantige molen. Tijdens de zomer is het een groot feest in Aalten elke donderdag zijn hier de bekende Aaltense dagen met onder andere: een rommelmarkt, braderie, verschillende soorten spellen en sporten en veel vermaak zoals straattheater en muziek.

Bekijk hier de prachtige vakantiewoningen in Aalten

Garderen

Het kleine dorpje Garderen ligt in de gemeente Barneveld. Het is een klein gezellig dorp met vele grote bezienswaardigheden. Een grote publiekstrekker is het zandsculpturenfestijn. Hier vind je elk jaar nieuwe prachtige kunstwerken van zand.

De kinderboerderij Ouwendorperhoeve heeft een rijke historie en is gebouwd in 1867. Bij deze kinderboerderij midden in een prachtig landschap staat het welzijn van de dieren voorop.

Een andere leuke locatie die zowel geschikt is voor kinderen als natuurliefhebbers is het Speulderbos. Dit is één van de mooiste en oudste bossen van Nederland.

Garderen mag dan wel een klein dorp zijn maar het is wel erg actief. Mensen organiseren diverse activiteiten in het dorp. De traditionele braderie trekt vele bezoekers uit de omgeving en toeristen. Dit komt mede door de gastvrijheid en de prachtige ligging van Garderen.

Bekijk hier de prachtige vakantiewoningen in Garderen

Beesd

Beesd is niet alleen één van de mooiste dorpen in van Gelderland maar ook zeker van de Betuwe. Het kleine dorp met iets meer dan 3300, is zeer geschikt en geliefd voor dagjes mensen. Voor zowel om er te wandelen en te fietsen als voor de bezienswaardigheden.

Een deel van Beesd is een beschermd dorpsgezicht. Het opvallendste gebouw is zonder meer de Sint Pieterskerk. De onderbouw van dit  Rijksmonument dateert van omstreeks 1500. De toren werd als vluchtplaats gebruikt wanneer de rivier de Linge weer eens buiten haar oevers trad. Rond 1825 werd de toren een kerkgebouw.

Het Landgoed Mariënwaerdt is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het Landgoed heeft een winkel waar goederen verkocht worden die geproduceerd worden op het landgoed. Voor de kinderen is er een speelweide, je hebt op het landgoed een klooster met daarbij omliggende huizen en voor de inwendige mens zijn er verschillende eetgelegenheden. Kortom een echte aanrader.

Uilen en dierenpark De Paay is ook een grote verrassing. Je kunt het wel een uitgelopen hobby noemen. De bewoner verzamelde vogels en uilen en er kwamen steeds meer diersoorten bij. vanaf 2008 is het officieel een dierentuin.

De Voorstraat is de bekendste en mooiste straat in Beesd, Het heeft verschillende rijksmonumenten waaronder de Sint Pieterskerk. Maar het is ook de winkelstraat van het dorp.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden voor Beesd

Hoenderloo

Hoenderloo ligt centraal gelegen op de Veluwe. Ook bevind zich hier één van de drie ingangen van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een perfecte uitvalbasis om 1 van de mooiste nationale parken van Nederland te bezoeken.

Naast de vele prachtige natuurverschijnselen vind je ook bezienswaardigheden in Hoenderloo. 1 van de mooiste bezienswaardigheden is de eerste elektriciteitscentrale van Nederland. De eerste elektriciteitscentrale van Nederland bevind zich op het terrein van het elektriciteitsmuseum.

Wil je even ontspannen en een hapje eten dan zit je goed in Hoenderloo. In Hoenderloo vind je een erg leuk pannenkoekenrestaurant en het lekkerste ijs van de Veluwe bij IJs van Co.

Hoenderloo tegenwoordig erg toeristisch met vele campings. Dit was vroeger wel anders, de eerste inwoners in de 19e eeuw bouwden zelf hun armoedige plaggenhutten. Door de inzet van de Dominee Heldring kregen de bewoners het beter mede door het maken van een waterput.

Bekijk hier de prachtige vakantiehuisjes in Hoenderloo

Nunspeet

Nunspeet is een gezellig toeristisch dorp tussen de bossen. Het dorp Nunspeet staat erg bekend in de kunstwereld, omdat hier vele kunstenaars gewoond en of gewerkt hebben. Het dorp Nunspeet heeft een mooie kunstroute als verschillende monumenten en heeft ook tal van musea.

Nunspeet heeft een groot centrum met vele mooie winkels en eetgelegenheden. Elke dinsdag in de zomer is er een grote Braderie. De vrijdag na Hemelvaartsdag is de bekende Eibertjesmarkt, deze markt trekt veel toeristen en mensen uit de omgeving.

De Molen De Duif is een bezoekje waard het ligt net buiten het centrum. Er zijn hier regelmatig activiteiten zoals een grote jaarmarkt in het najaar. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven in Nunspeet er zijn diverse speeltuinen zowel indoor als outdoor.

Bekijk hier mooie hotels in Nunspeet en laat je verrassen

Ruurlo

Ruurlo is een dorp in het zuiden van de Achterhoek. Wie aan Ruurlo denkt, denkt vaak meteen aan het Kasteel Ruurlo. Dit kasteel is in de 14e eeuw gebouwd en is tot op de dag van vandaag nog in bezit van een adelijke familie.

Het kasteel is gelukkig voor ons wel opengesteld voor publiek. Het kasteel is een lust voor het oog en dit geldt niet alleen voor de buitenkant. De tuinen van het kasteel lenen zich perfect voor een heerlijke wandeling.

Ruurlo is heeft meer te bieden dan alleen Kasteel. Het oude centrum is ook een ware attractie met de pitoreske straatjes en gezellige horeca mogelijkheden. Het dorp heeft verschillende kerken de kerk die het meeste opvalt is de St. Willibroduskerk. In 1869 zijn ze begonnen met de bouw van deze kerk.

De Agneta (molen)uit 1851 is in 1914 omgebouwd tot een koren / houtzaagmolen. Deze prachtige verschijning is nog steeds in gebruik en is ook te bezichtigen. Met kinderen is de CactusOase een echte aanrader. Dit woestijnlandschap met cactussen, modelspoor en indianen heeft een oppervalkte van 6000 m2 en is overdekt. Dus ook erg geschikt voor als het regent.

Bekijk hier het prachtige hotel Avenarius in Ruurle vakantiehuisjes in Hoenderloo

Otterlo

Als laatste van de 7 mooiste dorpen tref je het drop Otterlo. Otterlo wordt lokaal ook wel het bruisende hart van de Veluwe genoemd. Otterlo heeft een ingang voor het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Het dorp Otterlo is gastvrij en gericht op de vele toerisme. Otterlo heeft verschillende campings, hotels en eetgelegenheden. Waardoor het zomers een gezellig en levendig dorpje wordt.

De grootste publiekstrekker is het Kröller-Müller Museum. Het Kröller-Müller Museum is een rijksmuseum voor moderne en hedendaagse kunst, gelegen in het Nationaal Park.

Een ander mooi museum in het dorp is het tegelmuseum. Het museum heeft de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek.

Het groene dorp staat ook bekend om zijn prachtige fiets- en wandelroutes zowel door het Nationale Park als door de Veluwe.

Bekijk hier de prachtige vakantiehuisjes in Otterlo

Reacties
Categorieën