Survival- / Outdoormes kopen?tips + de 7 beste messen 2023

Op mijn zevende erfde ik het zakmes van mijn opa. Ruim 30 jaar later heb ik deze uiteraard nog. Al jaren heb ik dagelijks een zakmes op zak, of ik nu op visite ga of mijn wandeling loop, zonder mijn mes met ga ik eigenlijk (bijna) nooit meer de deur uit. Het mes van mijn opa gebruik ik al jaren niet meer, ik ben bang dat er iets mee gebeurd, deze is netjes bewaard.

Aan messen geen gebrek, waaronder ook een aantal survival messen. Survival messen heb je in verschillende vormen, maten en materialen, goede messen zijn niet goedkoop en je wilt graag het juiste mes aanschaffen. Dit kan lastig zijn met de diversiteit en keuzes.

Om je een beetje op weg te helpen vertel ik alles over de survival messen op deze pagina. Zodat jij in het vervolg makkelijker kan kiezen en het juiste outdoor mes kan uitzoeken.Wat is een survival mes?

Een survival mes wordt ook vaak wel een outdoor mes genoemd. Maar wat zijn outdoor en survival messen eigenlijk? Dit zijn robuuste en veelzijdige en in de meeste gevallen vaststaande messen. Vaststaande messen zijn vaak een stuk steviger, omdat het mes uit 1 deel bestaat en geen schroefjes of andere onderdelen bevat.

Uiteraard zijn er ook inklapbare / opvouwbare survival messen die ook betrouwbaar zijn, vooral als het gemaakt is van stevig staal en een goed heft heeft. De voordelen van een opvouwbaar of inklapbaar survival mes is dat het makkelijk mee te nemen, veilig en compact is.

Met een survival mes moet je hout kunnen splijten, vuur kunnen maken, en uiteraard voedsel kunnen bereiden, maar ook kunnen gebruiken in noodsituaties, zoals touw doorsnijden etc. Het outdoor mes moet zeker tegen een stootje kunnen. Want als jij je onderkomen moet maken is de kans groot dat je er hout mee moet bewerken en ook bij de jacht en het schoonmaken van de dieren en ander voedsel moet het stevig zijn.

Het outdoor mes moet gebruikt kunnen worden voor het zagen, hakken, wroeten, graven en het maken van vonken. Zie het mes als een levensbehoefte als je op jezelf en de natuur bent aangewezen.

In tegenstelling tot de kleine tegenhangers, de outdoor zakmessen, zijn de meeste outdoormessen niet inklapbaar. Het gebrek aan bewegende onderdelen in een vast outdoormes zorgt ervoor dat het een sterke constructie heeft.


Welke soorten staal survival messen zijn er?

De outdoor messen worden van verschillende soorten staal gemaakt. Het messenstaal kun je verdelen in 3 categorieën:

 • Koolstofstaal
 • Roestvast staal
 • Gereedschapsstaal

Binnen deze 3 categorieën hebben je nog vele verschillende stalen die allemaal weer hun eigen eigenschappen hebben. Ook de hittebehandeling kan een grote rol spelen hoe uiteindelijk het staal er uitkomt te zien en zich gaan gedragen.

Daarom vind je hieronder een informatie in grote lijnen en kan er tussen de stalen in de categorieën dus nog wel enige verschil zitten.

Koolstofstaal

Koolstofstaal bevat een hoog koolstofgehalte. Gezien de naam had je dit vast al wel verwacht. Deze staal soort is niet roestvast. Je moet met messen van koolstofstaal goed opletten dat je ze droog opbergt en dat er ook geen fruitzuren achterblijven op het mes. Want anders kan er al vrij snel roestvorming ontstaan. Ook met zout moet je oppassen, dus reinig je mes na gebruik en leg deze droog weg.

Om koolstofstaal te kunnen gebruiken voor outdoormessen wordt deze vaak voorzien van een coating. Dit zorgt ervoor dat het mes minder gevoelig is voor roest en minder onderhoud nodig heeft.

Het grote voordeel van koolstofstalen messen is dat ze erg sterk en breukvast zijn. Je kunt het mes zwaar belasten zonder dat er een gedeelte of het hele mes breekt. Een ander voordeel is dat je het outdoormes van dit staalsoort makkelijk kun bij slijpen ook als je onderweg bent. Je levert dan wel iets scherpte in, maar je zit nooit meer zonder een scherp mes.

Roestvast staal

Ondanks dat Roestvast staal ook een hoog koolstofgehalte heeft het wel een verschil, er is namelijk chroom aan toegevoegd. Het chroom beschermt het staal voor een groot gedeelte tegen de roest. Het staal is roestvast niet roestvrij.

Roestvast staal is in de meeste gevallen wel moeilijker te slijpen dan koolstofstaal. Er zijn wel roestvast stalen outdoormessen die makkelijk te slijpen zijn, maar dit is erg afhankelijk van het type staal.

Een outdoor / survival mes van roestvast staal kan minder stoten en klappen verdragen, maar kan wel veel beter tegen vocht. Het is voornamelijk aan te raden wanneer jou naar zoute en vochtige omgevingen gaan. Het mes van dit soort staal heeft veel minder onderhoud nodig en kan daarom ook goed gebruikt worden op vochtige plaatsen.

Gereedschapsstaal

Als laatste categorie hebben we het gereedschapsstaal. Dit is in feite een combinatie van de bovenstaande staal soorten. Het bevat zowel een hoog koolstofgehalte als chroom, maar niet genoeg om in één van de beide categorieën te plaatsen.

Je kunt ook zeggen het combineert het beste van de 2 soorten staal. Het voordeel is dat ze gebruikt kunnen worden voor zwaar gebruik en in de meeste gevallen ook makkelijk te slijpen zijn.

Qua roest zit het ook tussen beide stalen in. Het kan best gaan roesten, maar dat gebeurt niet zo snel als bij de koolstofstaal outdoormessen. Het droog wegleggen, en zout en zuur vrijmaken is altijd aanbevolen, ook bij messen van gereedschapsstaal.


De handgreep van een survival mes

Vaak word er goed gekeken naar het staal soort en het lemmet gekeken (het gedeelte waar je mee snijd),maar wist je dat de handgreep (ook wel “heft¨ genoemd)ook heel belangrijk is.

De meeste handvatten voor survival messen worden gemaakt van Micarta, G10 of rubber. Hout wordt ook gebruikt, maar heeft wel veel nadelen.

Micarta

Micarta is één van de populairste handgreep materialen voor outdoor messen. Vezelversterkte kunststof, gemaakt van plantaardig vezel doek gedrenkt in een thermohardende hars op epoxy basis.

Dit zorgt ervoor dat je een zeer sterke handgreep krijgt die ook nog eens een goede grip bied. Het materiaal is bestand tegen temperatuurschommelingen en verschillen in luchtvochtigheid. Mircarta is onderhoudsvrij en slijtvrij.

G10

G10 is ook sterk materiaal, gemaakt van glasvezel en kunsthars. Qua eigenschappen en het gebruik er van lijkt het sterk op Micarta. Het grootste verschil is dat het minder geschikt is dan Micarta in natte omstandigheden.

Rubber

Rubber wordt ook gebruikt als handgreep materiaal. Het kan puur rubber zijn maar ook een syntetische mix of overgegoten rubber. Rubber is niet gevoelig voor vocht, beetje afhankelijk van het soort rubber heeft het doorgaans ook erg goede en prettige grip, ook in natte omstandigheden. Het nadeel van rubber handvatten is dat het mindergoed bestand is tegen grote hitte.

Houten handgrepen.

Hout is niet erg geschikt voor outdoor messen, dit heeft te maken met de stabiliteit. Een nadeel voor de stabiliteit is dat hout makkelijk kan barsten en van vormen veranderen die wordt ook wel werken van het hout genoemd. Dit komt voor bij luchtvochtigheid en of bij verandering van temperatuur.

Er zijn outdoormessen verkrijgbaar met gestabiliseerde en gelamineerde houtsoorten. Deze messen hebben het minder problemen met de stabiliteit. Hout oogt vaak erg mooi, maar is minder safe dan de andere materialen.


De 5 tips voor een survivalmes

Nu je het belangrijkste weet waar je op moet letten zou je in feite al op zoek kunnen gaan naar het outdoor mes wat bij jou past. Toch wil ik je nog 6 erg handige en nuttige tips geven die de zoektocht makkelijker maken als je een outdoor mes wil kopen.

De lengte en gewicht

Een lang mes kan onhandig zijn als je precies werk wilt doen, daarin tegen is een klein mes weer niet handig bij het doorsnijden van takken, of het hakken van een boompje.

De ideale lengte van het lemmet voor een outdoor mes is vanaf ongeveer 10 cm. Met deze lengte kun je zowel kleine werkzaamheden verrichten als een boomstammetje door hakken.

Als je een grote mes pakt wordt deze ook meteen een stuk zwaarder dit werkt ook niet altijd even prettig. Uiteraard gaat het hakken wel beter met een zwaarder mes.

Scherpe punt

Sommige messen hebben een bol achtige punt. Dit kan in sommige situaties voordelen hebben. Een afgestompte punt kan ongelukken voorkomen. Duikers kiezen hier vaak voor.

Jagers kunnen ook veel voordelen hebben met een bolle punt, wanneer ze de huid willen verwijderen van het dieren en niet ingewanden wil raken. Zodat het vlees en de huid niet meer te gebruiken is.

Met het survivallen kan een scherpe punt juist erg handig zijn. Je kunt je mes aan een stok vast maken en als speer gebruiken, dit kan je helpen tegen roofdieren maar ook bij het helpen van voedsel. Fruit is zo makkelijk te plukken.

1 geslepen kant

Bij een outdoor mes is het belangrijk dat er maar één geslepen kant aan je mes zit. Je kunt de platte kant gebruiken als jij je mes als bijl wilt gebruiken. Je kunt dan met een hard voorwerp bijvoorbeeld een steen op de platte kant slaan.

Daarnaast is het gebruik van een mes met 1 geslepen kant ook een stuk veiliger je verwond je zelf minder snel.

De Schede (hoes)

Bij de outdoormessen die niet inklapbaar zijn worden vaak een schede (hoes) meegeleverd. Een leren hoes heeft vaak qua stijl de voorkeur maar zijn minder geschikt in natte omstandigheden. en kan ook eerder vuil worden dan kunststoffen schede. Als je een schede koopt houd dan rekening mee waar en wanneer je jou mes wilt gebruiken.

De Pommel

De pommel is de achterzijde van je mes (handvat). Een goede stevige pommel kan erg nuttig zijn. Je kunt deze pommel gebruiken als hamer om bijvoorbeeld een spijer in het hout te slaan of een stok in de grond. Als jij de pommel wil gebruiken let er dan op dat deze stevig en breed is die werkt makkelijker en veiliger.

De 5 beste survival messen voor 2021 / 2022 (aanbeveling)

Hieronder vind je een aantal zeer goede outdoor / survival messen die ook nog eens erg betaalbaar zijn.

Buck Knives Folding Selkirk Micarta

Vernoemd naar het ruige Selkirk gebergte in Idaho, is de 836 Folding Selkirk is een middelgroot zakmes met extra functies om te kunnen overleven in moeilijke omstandigheden.

Met een bruin / zwart CNC voorgevormde Micarta handvat en 420HC lemmet, past de Folding Selkirk gemakkelijk in de schede welke kan worden geconfigureerd voor horizontaal of verticaal dragen.

Het beschikt over een vuurmaker van 5,7 cm met een fluitje geïntegreerd in de greep.

 • Totale lengte 22.5 cm.
 • Lengte lemmet 9.9 cm
 • Lengte handgreep 12.7 cm
 • Materiaal handgreep Micarta
 • Staalsoort420HC

Victorinox RangerGrip 179 Zakmes – 12 Functies

De Victorinox Delémont RangerGrip serie staat bekend om zijn schaaldelen die aangekleed zijn met delen rubber.

Deze anti-slip zwarte rubberen inzetstukken zorgen ervoor dat deze zakmessen goed in de hand liggen en u een optimale grip heeft.

Opties van de Victorinox Delémont RangerGrip 179 zijn onder andere;

 • Groot gekarteld mes met vergrendeling, te openen met 1 hand
 • Blikopener met kleine schroevendraaier
 • Flesopener met vergrendelbare schroevendraaier
 • Houtzaag
 • Boorpriem
 • Kurkentrekker
 • Sleutelring
 • Pincet
 • Tandenstoker

Leatherman Skeletool Knife KBX Coyote

Leatherman Skeletool KBX Coyote – Leatherman heeft een nieuwe lijn met outdoor zakmessen die licht, compact en makkelijk met één hand te openen zijn.

Anders dan de KB serie heeft dit mes een gedeeltelijk gekarteld lemmet voor het doorsnijden van touw.

Dit spearpoint lemmet is gemaakt van 420HC roestvrij staal met een zwarte coating en wordt door een linerlock vergrendeld.

Het handvat is gemaakt van zandkleurig aluminium en is aan de achterzijde voorzien van een clip die tevens een functie heeft als flesopener.

Ook de clip is voorzien van een zwarte coating. Op deze tool/zakmes wordt 25 jaar garantie gegeven.


One hand knive paracord met fire starter en fluitje survival outdoor mes

Survival outdoor knive voor nood situaties

 • Lemmet: 3CR13 Staal
 • Greep ABS kunststof
 • Paracord: 100% Nylon
 • Lemmetlengte: 10 cm
 • Totale lengte: 21,5 cm
 • zwart drop-point-lemmet
 • liner lock
 • geïntegreerd paracord touw op handvat
 • met riemclip
 • met duimpennen
 • handvat met duimsteun
 • vuurstarter in handvat (magnesium stick)
 • vuurstarter met klein fluitje

Homeij Bearlock 

Dit Homeij Bearlock zakmes is 20 cm lang. Het spitse lemmet is vervaardigd van roestvrij staal met een zwarte coating, half gekarteld.

Het robuuste heft is van grijs alumnium en zwarte inleg, met handige clip en koordgat.

Rescue 1-hands opening & sluiting: duimknop & linerlock.

Een Homeij voor elke situatie. Voor plezier of werk, een zakmes komt altijd van pas. Ook ben je voorbereid op onvoorziene situaties, wat je veiligheid verhoogt.

Aan een Homeij zakmes kun je de nodige eisen stellen, zoals een vlijmscherp lemmet en eventueel een blokkering van het uitgeklapte lemmet, wat het blessurerisico verlaagt.

Twee punten die ook bijdragen aan effectief optreden in noodsituaties. Elk Homeij zakmes is met zorg vervaardigd, waarbij professionele techniek en kwaliteit voorop staan.

Alle stalen delen zijn optimaal gehard en ook de overige delen zijn van hoge kwaliteit. Daarom verleent Homeij 5 JAAR GARANTIE.

Elk mes is verpakt in een blister of doosje (incl. kunstlederen zaketui) mét garantiebewijs.


Kampeerbeer Survival Zakmes

Kampeerbeer Survival Zakmes met Messenslijper

Als je constant in de buitenlucht bent om te jagen, vissen, wandelen of kamperen, dan heb je deze Stijlvolle Outdoor Mes met Hulpveer en Messenslijper nodig om het je een beetje gemakkelijker te maken.

Het mes is gemaakt van massief Roestvrij Staal (RVS) metaal in een tactisch ontwerp waarmee je door van alles kunt snijden zoals boter. Dus als je merkt dat je dringend iets nodig hebt om te snijden met dit Stijlvolle mes, snijd je door hout, touw, vislijn en bijna al het andere.

Bij het stijlvolle mes is een mini messenslijper inbegrepen, zodat u uw Zakmes het hele jaar door in perfecte staat kunt houden. De messenslijper heeft een getextureerd gripoppervlak dat over elk plat oppervlak stabiliseert, zodat je je mes kunt slijpen zonder dat het ook maar een beetje beweegt!

Kenmerken:

 • Het mes is gemaakt van massief Roestvast Staal (RVS) voor duurzaamheid
 • Bevat een hulpveer dat het openen enorm snel maakt
 • Wordt geleverd met een messenslijper met textuurgreep voor een stabiele grip
 • Het perfecte mes voor mensen die constant buiten doorbrengen met wandelen, kamperen of jagen


14 in 1 Multitool Zakmes – Survival Mes – Inclusief Draagetui

Met dit multifunctionele multitool zakmes heb je alles binnen handbereik voor jouw favoriete outdoor activiteiten, maar ook voor de fijnste klussen in en om het huis. Door de veelzijdige inzet van deze multitool, is dit zakmes de ideale metgezel en te gebruiken of je nu gaat kamperen, wandelen of zelfs in de meest extreme survival omstandigheden.

Voordelen van dit multitool zakmes:

 • 14 functies: een groot mes, zaagblad, tang, schroevendraaier met 9-delige bitset, fles- en blikopener.
 • Duurzaam: het gehele zakmes is vervaardigd uit roesvrij staal met een robuuste aluminium handgreep.
 • Compact: in gevouwen toestand is het zakmes slechts 11 cm groot en weegt 320g. Met de meegeleverde nylon draagcase is deze makkelijk aan een riem te bevestigen. Zo is het zakmes altijd binnen het gewenste handbereik.
 • Veiligheid: dit zakmes is aan de binnenzijde voorzien van een veiligheidsslot, dit om onbedoeld sluiten van het met te voorkomen.
 • Gebruikersgemak: dit multitool zakmes is zowel voor links- als rechtshandigen comfortabel te gebruiken.

Wacht niet langer en bestel nu de meest complete uitrusting voor jouw volgende avontuur!


Bezoek ons online of in de winkel

Vergelijkbare berichten