De 7 mooiste dorpen in Nederland die je niet mag missen in 2023

Wist je dat Nederland ongeveer 2500 steden en dorpen heeft,. Dit is nog niet alles, ons land kent ook nog eens circa 4000 buurtschappen. Nederland heeft ons veel te bieden, misschien wel meer dan je zou verwachten. Regelmatig maken wij een roadtrip door ons kikkerlandje en komen regelmatig de mooiste plekjes en bezienswaardigheden tegen.

Veel van deze mooie plekken is op het internet te vinden, maar het leukste blijft ze zelf ontdekken. Maar je kunt moeilijk alle dorpen in Nederland bezoeken om niet de mooiste dorpen te missen. Daarom heb ik je geholpen en de 7 mooiste dorpen van Nederland voor op een rij te zetten. Deze top 7 heeft prachtige dorpen verspreid over Nederland.

De 7 leukste dorpen van Nederland worden uitgebreid omschreven, zodat je een goed beeld krijgt en weet welke bezienswaardigheden en plekjes je zeker niet mag overslaan bij een bezoekje. Veel dorpjes zijn te leuk voor 1 dag, overnachten kan in de meeste dorpen. Zoek je de goedkoopste of juiste het leukste hotel, kijk dan eens bij Trivago om er een dorpstrip van te maken.

Voordat we beginnen met de top 7 met leukste, mooiste en gezelligste dorpen van Nederland wil ik je de volgende 4 boeken laten zien over de mooiste plaatsten in Nederland.


Giethoorn

Giethoorn, het Venetië van het Noorden, moet je eens in je leven gezien hebben. Dit idyllische dorpje heeft internationale bekendheid vergaard, vooral bij de Aziaten is Giethoorn erg geliefd. De tientallen kanalen verbinden kleine veeneilandjes met elkaar. De karakteristieke houten bruggetjes en de rietgedekte boerderijtjes maken het plaatje compleet.

Giethoorn is te voet te verkennen, maar nog mooier is het met een bootje. Laat je rondvaren door 1 van de vele rondvaartboten. Je kunt ook een fluisterboot en een Gieters bootje huren en eventueel doorvaren naar het Nationaal Park de Weerribben. Geniet van één van de vele restaurants, een echt dagje uit voor het hele gezien.

TIP: In de weekenden en vakantieperiodes wordt Giethoorn overspoeld door buitenlandse toeristen. Wees verstandig en boek een dagje giethoorn op een ander moment.


Bourtange

Het vestigingsdorp Bourtange is gelegen in Oost-Groningen niet ver van de Duitse grens. Dit kleine dorp is stervormig en heeft een rijke geschiedenis vanaf de 16de eeuw. Het dorp herbergt diverse musea (6 stuks maar liefs), een aantal restaurants, historische winkeltjes en een hotel in de voormalige soldatenbarakken.

Het lijkt erop dat je weer terug bent in de Middeleeuwen met de middeleeuwse architectuur, grachten en dijken en oude mooi huizen. Een paar keer per jaar is het een topdrukte in het vestigingsdorp door de vele activiteiten, zoals met de kerstmarkten en de middeleeuwse veldslagen.

Buiten deze toeristische dagen is het vrij rustig en kun je goed genieten van al het moois in het dorp zoals: twee toegangspoorten, de bastions, grachten/bruggen, de turfschuur en brugwachtershuizen. 


Volendam

Volendam is het beroemdste vissersdorpje van Nederland. Het dorp trekt jaarlijks vele nationale en internationale toeristen. Het dorp staat bekend om de palingsound, vissersboot, de dijk en klederdracht. De Dijk is de bekendste straat in Volendam met de vele gezellig cafés. De grootste trekpleister na de dijk zijn foto’s maken in de Volendamse Klederdracht. Vele (bekende) Nederlanders en andere toeristen zijn je al voor gegaan.

Uiteraard mag je ook niet vergeten een visjes te eten. Vooral de haring, de lekkerbek en de paling zijn erg in trek. Wil je meer van Volendam zien kies dan voor een tour door het palingdorp. Je komt onder andere langs het stadion van Fc-Volendam, langs de woningen van de bekende Volendammers, waaronder het huis van Jan Smit. Uiteraard zie je ook nog meer van dit mooie, gezellige dorp.

De gezelligste en drukste dagen zijn tijdens de Kermis, dan loopt het hele dorp en de omgeving uit om feest te vieren. Als laatste wil ik je de boottocht naar Marken aanraden. Een prachtige vaart en op de terugweg kun je al in de verte het prachtige Volendam bewonderen.


Broek in Waterland

Ook in Noord-Holland niet ver van Amsterdam ligt het dorpje Broek in Waterland. Dit bijzondere pittoreske dorp is omgeven door water en weilanden. Vroeger was Broek in Waterland een welvarend dorp door de goede ligging waar de schippers van profiteerden.

De historie is nog steeds goed terug te zien in het dorp, zo kun je genieten van de schilderingen uit de 17e eeuw in “Het Beroemde Huis”. Het dorp is echt de moeite waard om een mooie wandeling door te maken. Je vind er vele unieke huisjes en prachtige panden. Vooral de felgekleurde houten gevels vallen erg op.

Hou je niet zo van wandelen, je kunt het dorp ook perfect verkennen vanaf het water. Kies voor een SUP, kano of een fluisterboot. Onderweg kun je een stop maken bij een van de restaurants om nog eens extra te genieten van een dagje Broek in Waterland.


Orvelte.

Het oerdorp Orvelte is tegenwoordig ingericht als een openluchtmuseum. Het hart van het dorp is auto vrij. Je kunt dichtbij (betaald) parkeren.

Hoewel het wel een museumdorp is en het gratis te bezoeken is (uitgezonderd speciale evenementen), zijn er wel diverse (kleine) musea en bezienswaardigheden waar entree wordt gevraagd.

Het dorp heeft vele historische monumenten en je krijgt het gevoel dat je je bevind in de 19e eeuw. Ondanks dat het dorp op een museum lijkt wordt het dorp gewoon bewoond. Een aantal woningen en boerderijen zijn opengesteld voor het publiek, om te zien hoe hier vroeger werd geleefd. Achter elke deur iets weer iets bijzonders te beleven.

Er is een groot aanbod van bezienswaardigheden waaronder diverse musea. Je vind hier een kleine particuliere dierentuin, ouderwetse winkeltjes zoals een snoepwinkel en een bakker, een smederij, houtzagerij, klompenmakerij, Melkfebriekie, Jan kruis museum (het werk van de striptekenaar) en nog veel meer.

Door het hele jaar heen worden er diverse activiteiten georganiseerd in het dorp.


Vaals

Vaals ligt helemaal in het uiterste puntje van Zuid-Limburg. Het pittoreske dorpje is bekend om het Drielandenpunt. Het Drielandenpunt is een ware attractie geworden met een uitkijktoren, het grootste doolhof van Europa en een prachtig gebied om te wandelen. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan horeca bij het drielandenpunt.

Vaals heeft meer te bieden dan een plek waar Nederland, Duitsland en België samenkomen. Vaals heeft een beschermd dorpsgezicht. Dit komt mede door de prachtige gebouwen die hier te bewonderen zijn zoals het voormalige Kasteel Bloemendal. Dit voormalige kasteel is tegenwoordig een Hotel en conference centrum. Het kasteel Bloemendal stamt uit de 18de eeuw. Een onder niet te mogen missen bezienswaardigheid is de Hervormde Kerk, het hoogstgelegen kerkgebouw van Nederland met een middeleeuwse toren.

Als je in Vaals rond loopt zie je aan veel dat het een grensdorp is, en dit zie vooral terug aan het winkelaanbod en de horeca. Dit is veelal op gericht op de Duitser, die hier graag komt voor goedkope producten en levensmiddelen.


Zoutelande

Zoutelande is pas echt bekend geworden onder het grote publiek door de hit uit 2018 van de popgroep Bløf. Het is een klein plaatsje met prachtige stranden. Het wordt namelijk niet voor niets de Zeeuwse Rivèra genoemd. Terwijl het vroeger een boerendorp was, maar met de landbouw het meeste geld verdiende. Dat is nu wel anders met de vele toeristen. Kijk maar alleen naar de levendige boulevard.

Zoutelande heeft niet alleen maar mooie stranden. Het heeft ook een mooie geschiedenis, gezelligheid, cultuur en vele activiteiten. Een blikvanger is de Catharinakerk uit de 13de eeuw. Een andere leuke bezienswaardigheid is het Bunkermuseum Zoutelande.

Een van de mooiste en bekendste evenementen is de kustmarathon Zeeland. Ben je natuurliefhebber dan zit je ook goed in Zoutelande, want je kunt heerlijk fietsen en wandelen via de duinpaden. Trouwens wist je dat Zoutelande de meeste zonuren van Nederland heeft?

Vergelijkbare berichten