Wandelen op de heide! de 7 mooiste heide gebieden van Nederland
Zelf loop ik regelmatig door de heide gebieden van het Holtingerveld en het Dwingelderveld. Vooral de afwisseling vind ik zelf erg mooi. Als ik aan het eind van de zomer na een wandeling thuis kom vraagt mij vrouw altijd of de heide al paars is gekleurd.
Mijn vrouw kan nooit wachten tot de heide in bloei staat en gaat dan zodra het kan gelijk met de fotocamera op pad. Eerlijk is eerlijk, het is ook een prachtig gezicht, vooral als je vanaf een heuvel over de heide kijkt. Het blijft iets magisch.
Wat is heide eigenlijk?
Heide of hei is een benaming voor een lage begroeiing. De heide bestaat uit dwergstruiken uit de heide familie. In feite heb je 2 soorten heides. Namelijk droge en natte heide.
De droge heide komt voornamelijk voor op hogere zandgronden en is hoofdzakelijk begroeid met struikhei en de bochtige smele. Daarnaast komen korstmossen, struiken en jeneverbes voor op de droge heide. Op de Waddeneilanden, de Veluwe en in het noorden van het land vind je ook kraaihei.
De natte heide is een natuurtype dat voorkomt op de hogere zandgronden en in het laagveengebied, en wordt gedomineerd door de dophei en het pijpenstrootje. Daarnaast heb je uiteraard ook nog meer soorten zoals de:
- Ronde zonnedauw
- Wilde gagel
- Klokjesgentiaan
- Beenbreek
De Heide is normaal gesproken van half augustus tot half september paars. Het bloeiseizoen kan ook eerder beginnen en langer doorgaan. Eind Augustus heb je de meeste kans op een mooie paarse en volledig bloeiende heide.
Waar vind je in Nederland Heide?
Heide zie je voornamelijk in landen waar een zeeklimaat heerst en een hoge luchtvochtigheid met niet al te warme zomers en strenge winters. In bepaalde gebieden in Nederland zie je heide. De gebieden waar je heide vind is in:
- Zuid-Oost Groningen
- Friesland
- Drenthe
- Overijssel
- Gelderland
- Oostelijk deel van Utrecht
- Het Gooi
- Limburg
- Noord-Brabant
- De Waddeneiland
- Duingebieden ten noorden van Bergen (Noord-Holland)
De heide, voornamelijk in noorden van het land, is ontstaan door een natuurlijke verspreiding en bestaat uit ontkalkte delen van het duinlandschap. De heide in het binnenland is ontstaan door onttrekking van voedingsstoffen door begrazing en afplaggen van zandige gronden.
Welke dieren leven op de heide?
Voor de fauna is de heide heel belangrijk. Door de open plekken en het zand, de verspreide bomen en struiken en dode bomen in combinatie met het zonnige en warme klimaat trekt veel verschillende diersoorten. Het trekt zowel reptielen als insecten maar ook grazers, vogels en andere dieren komen voor in gebieden met heide.
Hieronder vind je een kleine opsomming van de bijzondere dieren die je op de heide tegen kan komen.
- Konijn
- Vos
- Hertachtigen
- Muizen
- Nachtzwaluw
- Boompieper
- Veldleeuwerik
- Korhoen
- Klapekster
- Sluipwespen
- Hoornaarroofvlieg
- Zandbijen
- Springhanen (vele soorten)
- Vlinders (vele soorten)
- Mestkevers
- Zandhagedis
- Gladde Slang
- Ring Slang
- Hazelworm
- Heikikker
- Bruine Kikker
- Rugstreeppad
Per gebied is het wel verschillend welke dieren je tegen kan komen, dit heeft ook te maken met de natte en droge heide.
De 7 mooiste heide gebieden van Nederland.
Nederland heeft veel prachtige heide landschappen, het was ook eigenlijk onmogelijk om maar zes gebieden te selecteren er missen altijd nog een paar pareltjes. Als tip; de heide is natuurlijk fantastisch als het in bloei staat, maar ook in de herfst is het echt nog genieten.
Heide op de Veluwe
De Veluwe is een groot gebied, maar heeft ook vele mooie stukken met heide. De Posbank is een gebied met prachtige paarse heide velden. De omgeving is ook nog eens heuvelachtig, waardoor je vanaf verschillende punten een prachtig uitzicht hebt op de heidevelden. Ook de Ginkelse Heide en de Ermelosche heide zijn echte aanraders. Als laatste wil ik nog de koningsheide onder de aandacht brengen. Deze heide wordt door alle kanten omringd door een bos en de heide heeft in de bloeiperiode prachtige intense kleuren.
Heide Loonse en Drunense Duinen
Het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen heeft naast de bossen en stuifzand ook een prachtig heide gebied. Tijdens het heide seizoen is de kans het grootst dat je hier een levendbarende hagedis kan spotten. Deze hagedis komt op de heideplanten af. Maar ook de bijzondere vlinder heideblauwtje is hier te spotten. Naast de paarse heide is het vooral de afwisseling dat de wandeltochten zo bijzonder maakt in het nationaal park.
Brunssummerheide
De Brunssumerheide heeft een heuvellandschap met prachtige uitgestrekte heidevlaktes. Het is 600 hectare groot en heeft naast heide ook duinen, vennen, bossen en de beek, deze zijn een lust voor je ogen. Tijdens je heide wandeling op de Brunsummerheide is de kans groot dat je de schaapskudde treft. Wandelen is erg aangenaam op de Brunssumerheide dit komt mede door de vele goed begaanbare paden. De Brussumerheide is ook echt een aanrader in de herfst dit komt mede door wat dit Natura 2000 gebied te bieden heeft.
Kalmthoutse Heide
Op het grensgebied van Nederland en Belgie ligt het Nationaal Park Zoom-Kalmthoutse Heide. Dit Nationale park heeft een gedeelte in België en in Nederland. Je vind hier uiteraard heide maar ook bossen, vennen en duinen. Het gebied is jongstleden nog uitgebreid en heeft nu een oppervlakte van 60 km2. Ook naast de prachtige paarse heide heeft het nationaal park veel te bieden voor de wandelaar. Ook is het gebied zeer geschikt om te fietsen of paard te rijden.
De Utrechtse Heuvelrug
Ook het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug staat in de top 6 van mooiste heide gebieden. Het Nationaal Park bestaat voornamelijk uit bos, maar de heidevelden die er te vinden zijn staan zullen je verrassen.
De Heide vind je bijvoorbeeld in de Den Treek-Henschoten. In dit gebied zijn er diverse wandelroutes die naast de heide je ook langs de grafheuvels, een schaapskooi, landhuizen en prachtig uitzichtpunten leid. De heide bij het Treekermeertje springt er wel bovenuit. Je mag hier niet doorlopen maar je kunt er gelukkig wel omheen.
Dwingelderveld
Nationaal park Dwingelderveld heeft een groot gebied natte heide ongeveer 40 km2. Hiermee is het Nationaal Park Dwingelderveld het grootste natte heide gebied van West Europa. Naast de prachtige wandelroutes is er ook geen gebrek aan bijzondere dieren. Als je goed zoekt en geluk hebt kom je zowel de zwarte als de groene specht tegen. Maar ook de havik, de buizerd, torenvalk en de wespendief zijn ook regelmatig te spotten.
De heide is te vinden bijvoorbeeld bij een meertje, maar er zijn ook grote heidevelden en de paarse kleur ontbreekt ook niet in het landschap in de maand Augustus. In totaal zijn er 4 soorten paarse heide te zien in het Nationaal park, elke heide heeft zijn eigen kleur paars. Uiteraard is er nog meer te zien in het Dwingelderveld. Kortom een echte aanrader.
Sallandse Heuvelrug.
Als laatste wederom een Nationaal park De Sallandse Heuvelrug. De Heidevelden zijn er al sinds de middeleeuwen en behoort tot de oude cultuurlandschappen met grote natuurwaarden. Op de Sallandse Heuvel vind de de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Het bijzondere aan de heide op de Sallandse Heuvelrug is dat een groot gedeelte op heuvels ligt. Dit geeft een mooi gezicht zowel van de heuvels als van lagere punten.
Naast de heide zijn er nog veel meer redenen om eens te wandelen op de Sallandse Heuvelrug. Het gebied heeft een prachtig bos, oude (jenever) bessenstruiken en vele dieren die je hier kunt spotten. Zowel grazers, vogels als reptielen. Vanaf juli tot half september is de heide hier het mooiste. Wil je ook dieren spotten kom dan tegen het schemer of bij zonsopgang dan is de kans op dieren het grootste. Naast het wandelen is het gebied ook erg geliefd bij fietsers en mountainbikers.