|

De 7 leukste plaatsen in Noord-Frankrijk (steden en dorpen) 2023

Frankrijk is een geliefd vakantieland voor de Nederlandse Toerist. Vele kiezen voor en lange rit naar het zuiden van Frankrijk. Maar wist je dat het Noorden van Frankrijk je ook veel te bieden heeft en ook qua afstand een stuk gunstiger is.

Noord-Frankrijk heeft imposante kliffen, brede stranden, mooie duinen, vele bezienswaardigheden en levendige badplaatsen. Niet alleen de badplaatsen zijn interessant Noord Frankrijk heeft ook mooie andere dorpjes, visserplaatsen en steden in de binnenlanden.

Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste en leukste plaatsen in Noord-Frankrijk voor je op een rij gezet. De dorpen en steden worden uitgebreid beschreven, naast de beschrijving geef ik ook diverse tips, qua vakanties en bezienswaardigheden.Lille

Lille wordt ook regelmatig het Parijs van het Noorden genoemd, ondanks de Lille maar een kleine stad is. De mix van oude en moderne architectuur en de vele bezienswaardigheden maar de stad heel interessant zelfs voor een stedentrip. Lille in 2004 geclassificeerd als Stad van Kunst en Geschiedenis van Noord-Frankrijk. Niet alleen de culturele bezienswaardigheden die rijk aanwezig zijn maken de stad de moeite waard. Ook de sfeer en de levendigheid is zeer aantrekkelijk.

Het oude centrum van Lille (Vieux Lille) zijn leuke smalle straatjes met oude herenhuizen, winkels, musea, restaurantjes en nog veel meer. Deze schattige straatjes worden afgewisseld met steegjes en drukke pleinen.

Lille heeft zoals in hier boven al genoemd hebt vele bezienswaardigheden zoals het Palais des Beaux Arts, dit is een kunstmuseum met wisselende collectie van bekende kunstenaars zoals Van Gogh en Monet. De Kathedraal Notre-Dame de la Treille is een neogotische kathedraal die zowel van binnen als buiten de moeite waard is om te bekijken.

Andere niet te mogen missen bezienswaardigheden zijn: het plein Place du General de Gaulle, Citadel van Lille met het prachtige park. De wijk Euralille, deze hippe wijk is een walhalla voor de shopper en de Eglise Saint Maurice een historische kerk aan de Rue de Paris.


Le Touquet-Paris-Plage

Le Touquet-Paris-Plage wordt gezien als belangrijkste badplaats aan de Opaalkust. Het is een oude badplaats dat is ontstaan in 1882 en zowel voor de buitenlandse als de Franse toerist een zeer geliefde plaats. Zomers kan het dan ook gezellig druk zijn, gelukkig is er veel te beleven en te zien zodat je niet altijd veel van de drukte merkt. Het prachtig zandstrand is zeer geschikt om te zonnen, te zwemmen maar ook zeer geschikt voor wandelingen en watersport activiteiten.

Het dorpje zelf heeft een architectuur met vele gebouwen uit de negentiende eeuw. Het centrum van Le Touquet-Paris-Plag is hierdoor ook een prachtige plek om lekker door heen te struinen en de mooie gebouwen te bekijken. Tijdens de wandeling kun je ook genieten van de vele winkels die de stad rijk is. Wil je uitrusten of gewoon een lekker hapje eten of iets drinken, dit is mogelijk in één van de leuke restaurantjes of op de terrasjes.

Wist je dat Le Touquet-Paris-Plage langs de kust verschillende zandbanken zijn waar regelmatig Zeehonden in de zon uitrusten? Wil je meer van de natuur genieten kun je ook een prachtige wandeling maken in het eeuwen oude bos van de stad.


Saint-Valéry-sur-Somme

Saint-Valéry-sur-Somme wordt gezien als het kleurrijkste dorpje van Noord Frankrijk. Dit havenstadje is niet alleen zeer kleurrijk maar ook charmant. De stad is gelegen op een heuvel dit geeft je een prachtig uitzicht op de baai van Somme. Een van de mooiste plekjes van Noord-Frankrijk.

Deze levendige plaats heeft diverse bezienswaardigheden dat maak een dagje of een middagje Saint-Valéry-sur-Somme bezoeken ook de moeite waard. Het hoogste gedeelte van de stad heeft een rijke middeleeuwse archtiectuur. Het lagere gedeelte heeft vele kleine kleurrijke huisjes die vroeger werden bewoond door de matrozen.

Dit allemaal zorgt dat jij je ogen uit kijkt in Saint-Valéry-sur-Somme.


Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is een historisch stadje aan de Opaalkust van Noord-Frankrijk. Dit stadje bestaat uit een beneden- en een bovenstad. Beide gedeeltes zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. In de bovenstad vind je het oude centrum dat omringd is door stadsmuren en leent zich erg goed voor een wandeling.

De kathedraal en Chateau-Musée is beide mooie bouwwerken en verdienen een bezoekjes. De benedenstad is een hippe wijk met een gezellig uitgaansleven en vele restaurantjes. De pleintjes en de knusse zijn leuke plekken om te bezoeken. Een aanrader zeker met kinderen is het Nausicaa. Nausicaa is het Nationaal Zee centrum met meer dan 50 aquaria en meer dan 36.000 dieren.


Givet

Givet is een stadje gelegen in de Franse Ardennen aan de maas. Bij Givet stroomt de maas België binnen en verlaat het Frankrijk. Met een haven aan de Maas voor de scheepvaart heeft Givet een rijke geschiedenis. Het gebouwde Fort Charlemont door Karel V in 1555 is hier een goed voorbeeld van.

Het leuke aan Givet is dat het nog niet gevonden is door de meeste toeristen, het is er nog relatief rustig ondanks dat er geen gebrek is aan gezellige Franse cafeetjes en restaurants. Givet is ook zeer geschikt voor wandelaars en fietsen. Ook boottochten zijn zeer goed mogelijk vanuit Givet.


Amiens

Amiens is geen kustplaats maar een prachtig stad in de binnenlanden van Noord-Frankrijk. Deze bijzondere stad heeft vele culturele en historische bezienswaardigheden. De blikvanger en publiekstrekker in Amiens is de Cathédale Notre Dame. Deze Middeleeuwste kerk is de grootste van Frankrijk en rijkelijk versierd met standbeelden en kunstwerken. Je kunt Amiens kennen van Jules Verne de kunstenaar het huis van Jules kun je bezichtingen en van de muziekfestivals.

Als je de stad goed wil verkennen raad ik een wandeling aan tijdens de wandeling mag de historische wijk Saint Leu zeker niet overgeslagen worden. je vind hier gekleurde middeleeuwse woningen en vele bruggetjes over de kanalen. In de winkeltjes zijn steekproducten te maken.

Andere bezienswaardigheden is het museum Musée de Picardie met kunst en mooie archelogische vondsten en Hortillonnages van Amiens.


Calais

Calais is een echte bestemming voor de zon, strand en zee liefhebber. Dit leuke stadje met zandstranden ligt aan de Opaalkust. In de stad vind je naast leuke winkeltjes en restaurants ook vele historische bezienswaardigheden.

De mooiste en de meest toeristische trekpleister van Calais in de Notre Dame kathedraal. Deze oude kathedraal is ondanks de aanpassingen door de jaren heen echte de moeite waard om te bezoeken. Als je de stad rustig en goed wil verkennen kun je het beste een wandeling maken door Calias.

Zorg dan wel dat je met de wandeling door Courgain Maritime komt. Dit is een oude wijk waar vroeger de vissers woonden. Deze oude wijk heeft mooie gebouwen en een authentieke sfeer.


Vergelijkbare berichten