De 7 onmisbare tips + checklist om te kamperen met een baby.
Kamperen is voor veel mensen de leukste vakantie, ook met kinderen is kamperen erg geliefd. Maar vanaf welke leeftijd kun jij baby’s / kinderen meenemen met kamperen? Kamperen heeft veel voordelen zoals: dat het goedkoper is, je hebt veel meer vrijheid, vaak gezelliger en je bent heerlijk buiten.
Toch moet je met een baby op een aantal belangrijke zaken letten als je gaat kamperen. De belangrijkste punten en zaken lees je op deze pagina doormiddel van de 7 tips en de checklist.
- De 7 onmisbare tips voor als je met een baby gaat kamperen.
- Checklist
De 7 onmisbare tips voor als je met een baby gaat kamperen.
Bij de 7 tips ben ik er vanuit gegaan dat je jouw eigen kampeerspullen meeneemt. Als jij een tent of caravan huurt zijn er in veel gevallen extra benodigdheden voor kinderen / baby’s beschikbaar of te huur. Ondanks dat er diverse tips tussen staat die gericht zijn op je eigen kamperspullen zijn de tips ook zeer waardevol als je gaat huren. Zoals bijvoorbeeld de checklist die je na de 7 tips vindt.
Kies voor een kindvriendelijke camping.

Niet alleen de camping is van groot belang, ook de plaats waar je heen gaat. Het is verstandig om niet voor een te warme plek te kiezen. Dan bedoel ik niet alleen een schaduw plek, maar ook de regio. Tegen de kou kun je jouw kindje nog kleden, maar tegen de warmte wordt al een stuk moeilijker.
Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een kind vriendelijke camping. Niet dat je baby van alle faciliteiten gebruik kan maken, maar er zijn vaak wel faciliteiten die goed van pas kunnen komen. Zo hebben veel kindvriendelijke campings een doucheruimte voor families en vaak is er ook nog een babybad beschikbaar.
Een goede kampeerplek is belangrijk als je met je baby gaat kamperen een ruime plaats in de schaduw zou fantastisch zijn. Ruime plaatsen geven doorgaans ook iets meer privacy, dit is wel prettig met een baby vooral als ze al aan het kruipen is of een huilbui heeft.
Het is ook aan te raden om een voor een plek te gaan waar geen vijver, water of een zwembad in de direct omgeving ligt, zodat je kleine ook lekker kan rondwandelen of kruipen zonder dat het gelijk gevaarlijk wordt.
Bij een kindvriendelijke camping zijn er vaak ook zwemmogelijkheden en speelmogelijkheden voor je baby / kindje. Maar denk ook aan magnetrons in restaurant en eventueel boxen bij het zwembad. Kijk ook of de camping een wasmachine heeft dit is ook onmisbaar met kinderen en baby’s, daarnaast scheelt het je ook veel werk als je thuis komt dat je dat niet meteen vele wastrommels vol hebt.
Investeer in een de juiste kampeerspullen voor jouw baby.
Als je een caravan of een tent huurt kies dan voor een ruime caravan of tent zodat je voldoende ruimte heb. Als je nog een caravan of tent moet aanschaffen kijk dan ook na de comfort en de grote van je kampeer verblijf. Ook is het prettig dat je iets meer ruimte hebt als het een dag regenachtig is.
Met de juiste kampeerspullen maak je het kamperen met een baby een stuk makkelijker. Hieronder vind je de belangrijkste kampeerspullen.
Campingbedje
Een goede slaapplek is voor ons al belangrijk, helemaal voor een baby. Het voordeel van een campingbedje is dat ze deze ook als box kan gebruiken. Het makkelijkste is als je voor een opklapbaar campingbedje deze is eenvoudig mee te nemen en ook te verplaatsen.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de camping bedjes voor baby en kleine kinderen. Ze zijn veilig, makkelijk in gebruik en ook als box te gebruiken.
Opvouwbaar kinderstoeltje
Omdat de ruimte vaak beperkt is, zowel in de tent of caravan, als tijdens het vervoer is opklapbaar / opvouwbaar altijd makkelijk. Een kinderstoeltje voor aan tafel heb je bij pas geborene baby’s nog niet nodig bij oudere baby of een dreumes is het wel erg handig een kinderstoeltje.
Hieronder vind je verschillende betaalbare kinderstoeltjes voor je kindje die erg handig zijn op de camping. Ook makkelijk mee te nemen naar oma en opa of elders.
Kruik
Bij koude nachten kan een kruik een zeer goede uitkomst bieden. Vooral bij pasgeboren baby’s kan het lastig zijn om je baby warm te houden. Zelf kunnen ze de temperatuur nog niet goed reguleren, zichzelf warm houden lukt bijvoorbeeld dus nog niet zo goed.
Thermosfles
Een thermosfles kan erg handig zijn als je baby flesvoeding krijgt. De vloeistof in goede thermosfles kan wel tot 24 uur warm blijven. Dit is erg handig, zo hoef je niet ’s morgens en ’s nachts water op temperatuur te brengen .
Neem voldoende kleding mee ook voor koude dagen en nachten.
Als je één of twee weken gaat kun je tegenwoordig redelijk goed zien wat de weervoorspellingen globaal zijn. Houd er rekening mee dat het ’s morgens en ’s avonds nog best fris kan zijn. Vooral als je ook geen verwarming in de tent of caravan hebt. Neem dus voor de zekerheid ook warme kleding mee voor je kinderen.
Een andere reden voor extra kleding is dat kleine kinderen nog wel eens ongelukjes krijgen. Ongelukjes in zin dat de kleding vies wordt. Dit kan door het eten maar uiteraard ook door het spelen. Vaak is er wel een wasmachine beschikbaar op een camping, maar het is ook handig als je iets op voorraad hebt.
Naast kleding is het verstandig voor de koude nachten verstandig om een extra deken of kruik mee te nemen voor je baby. Het kan ook best fris zijn in de nachten in Nederland, ondanks dat het zomer is maar dit geld ook voor landen als Frankrijk, Duitsland en Italië.
Zorg voldoende bescherming tegen de zon

De zon kan in de zomermaanden erg fel zijn, het is daarom belangrijk om je baby hier tegen te beschermen. Je baby is op de camping in de meeste gevallen meer buiten dan thuis en dan is de kans op verbranden ook grote. Vooral omdat de baby huid ook nog geen of weinig zon gewend is.
Naast goede zonnebrand, is een zonnehoedje ook een aanrader. Andere hulpmiddelen om te zorgen dat je baby uit de zon blijft zijn een goede parasol en of een tarp (schaduwdoek / schaduwtent).
Een ander narigheid van de zomer zijn de insecten naar een insecten werende middelen zoals een spray of geurkaarsen. Een klamboe kan ook helpen om de muggen bij je baby weg te halen. Ook voor de campinggebedjes heb je speciale klamboes.
Neem tegen de warmte een ventilator mee, richt deze uiteraard niet op je kind maar het haalt vaak de heetste temperatuur weg.
Bereid je goed voor
Voor alle kampeerder geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Maar als je met baby’s of kleine kinderen gaat kamperen is een goede voorbereiding essentieel. Onder aan deze pagina vind je een checklist met producten die je zeker niet mag vergeten. Gebruik de checklist voordat je op reis gaat zodat je zeker weet dat je de allerbelangrijkste zaken mee hebt op vakantie.
Ook is het verstandig om je kampeerspullen uitvoering te testen als alle tentstokken wel meegekomen zijn de laatste vakantie, als alles werkt en ook hoe de nieuwe babyartikelen allemaal werkt. Dit scheelt een hoop ergernis op vakantie vooral als iets niet klopt, compleet is of werkt.
Maak een praatje met je buren
Als je gaat kamperen met je baby en of kleine kinderen is de kans groot dat er een huilbui voor gaat komen. Dit kan overdag, maar ook in de nacht. De nachten zijn meestal stil dus hoor je huilende kinderen ook beter. Ik kan me voorstellen dat je dit vervelend vind voor de buren en dat jij je ’s morgens vervelend voelt na een roerige nacht.
Om het bespreekbaar en minder ongemakkelijk te maken is het handig om voor de eerste nacht en dag al een gesprekje aan te knopen met je buren. Even een gesprekje en vertellen dat je met een baby aan het kamperen bent zorgt er vaak al voor dat ze het vervelend voor jullie vinden, een nacht met veel gehuil i.p.v. gaan klagen over huilende baby’s.
Geniet van je vakantie

Als jij de voorbereiding in orde hebt en een kindvriendelijke camping hebt uitgezocht sta je al 2-0 voor en kan er nog maar weinig misgaan. Als je ook zorgt dat de auto in orde is en je ook rustig zonder stress kan reizen, kan je vakantie gelijk beginnen bij aankomst. Bij lange afstanden in voldoende stops wel belangrijk, bijvoorbeeld om de 2 uur.
Het maakt voor het kamperen niet uit hoe oud je baby is, je baby heeft regelmaat nodig en vind extra aandacht alleen maar leuk en daar is de vakantie mede voor, heerlijk samen genieten.
Voor de baby is het vooral prettig en belangrijk dat de ouders tot rust komen en genieten, want hoe klein je kindje ook is de meeste baby’s en kinderen voelen de spanning, maar ook de rust en plezier van haar ouders.
In het leven lopen de meeste dingen anders dan je verwacht dus maak je vooral niet druk over dingen en zaken die je niet in de hand heb en geniet van alles wat je tegenkomt en meemaakt. Zelf zeggen we altijd we gaan nieuwe herinneren maken.
Als laatste tip wil ik meegeven luister en kijk goed naar je baby, je merkt vanzelf of ze energie over heeft of juist een extra slaapje nodig heeft. Pas je planning aan, bij de mogelijkheden zo is het ook een relaxte vakantie voor je kindje.
Checklist
Als je op vakantie gaat met kleine kinderen / baby ’s heb je extra producten en zaken nodig. Bij het kamperen vaak nog extra dingen. Hieronder vind je een checklist met de allerbelangrijkste dingen die je niet mag vergeten.
Om het overzichtelijk gehouden heb ik het in categorieën gedeeld.
Kleding
- Rompertjes
- Korte broeken
- Lange broeken
- Zonnehoed / petje
- Sokken
- Zwemkleding
- t-shirts
- longsleeve
- truien / vesten
- Muts
- Schoentjes
- pyjama
Toiletspullen
- Luiers
- Billendoekjes
- Billen crème
- Potje (afhankelijk van de leeftijd)
- Zwemluiers
- Medicatie (indien van toepassing)
- EHBO Spulletjes en thermometer.
- Shampoo en andere verzorgingsproducten
Slaapbenodigdheden
- Campingbed / matras
- Slaapzak
- Babyfoon (eventueel)
- Extra dekentje
- Beddengoed
- Speen
Eten en drinken
- Voeding
- Drinkfles
- Bord en bestek
- Slabber
- Spuugdoekjes
Overige zaken
- Knuffel (+ reserve slaapknuffel)
- Schoonmaak doekjes
- Verschoningskussen (eventueel) of een dik strandlaken
- Buggy
- Badje (eventueel)
- Zwembandjes
- Voorlees boekjes
- Speelgoed
- Handwasmiddel + emmer (eventueel)
- Waslijn + wasknijpers
- Autostoel
- Draagzak / rugdrager (eventueel)
- Paspoort / Id
- Handdoeken