7 x wat te doen tijdens je vakantie op Terschelling 2023

Terschelling is het op één na grootste Waddeneiland. Het bestaat voor tachtig procent uit natuur. Stap op de veerboot in Harlingen en je bent binnen 2 uur op het eiland.

Terschelling is een echt vakantie eiland terwijl veel mensen voor Ameland of Texel kiezen. In deze blog lees je alles over Terschelling en de 7 leukste uitjes die je zeker niet mag missen.

Informatie over Terschelling:

Het Eiland Terschelling heeft een landoppervlakte van 86 km². Terschelling ligt in de provincie Friesland en heeft 12 plaatsen. De belangrijkste plaatsen zijn west Terschelling, Midsland, West aan Zee, Formerum, Hoorn en Oosterend. Het eiland heeft ongeveer 5000 inwoners.

De 12 dorpen liggen allemaal aan één lange weg die van westen naar oosten gaat. Vanaf deze centrale weg zijn er wel uitvalswegen naar het noorden en het zuiden. Het eiland heeft in totaal ruim 70 kilometer aan fietspaden. (Met prachtige fietsroutes) De totale strandlengte is zo’n 40 kilometer.

Je kunt het eiland met de boot bereiken. Vanaf Harlingen kun je gebruik maken van 2 soorten vaardiensten. De Veerpunt van ongeveer 2 uur of de snel dienst van ongeveer 50 minuten. De sneldienst is er binnen een uur. Op deze tocht kan je geen auto’s of fietsten meenemen. Dit kan wel met de veerpont de vaartijd is wel een uur langer.


Waar kan je het beste slapen op Terschelling?

Er is keuze genoeg op Terschelling ruim 400 accommodaties zijn er beschikbaar. De VVV geeft een mooi overzicht van de accommodaties.

Er zijn hotels, Campings, Vakantiehuizen, Appartementen en nog veel meer.

Een aanrader is het Hotel paal 8 aan zee. Het hotel is gelegen in de duinen op 3 minuten wandelen van het strand. De Kamers met uitzicht op de duinen is een echte aanrader. Het hotel beschikt over een solarium, sauna, zonnebank en een binnenzwembad.

Een ander groot voordeel vind ik dat er honden toegestaan zijn in bepaalde kamers. Een prachtig 4 sterren hotel waar je heerlijk tot rust kan komen.

Goede aanbieders van hotels en overnachtingen voor Terschelling zijn:


De 7 leukste bezienswaardigheden/uitjes op Terschelling!

Eigenlijk is het niet te doen om maar 7 leuke bezienswaardigheden te selecteren daarom heb ik hier en daar een beetje gesmokkeld. De 7 bezienswaardigheden en uitjes die ik heb geselecteerd mag je ook echt niet missen.

Boschplaat

Het Europees natuurreservaat de Boschplaat bekleedt het oostelijke deel van Terschelling. Hoge duinen en zandvlaktes worden er afgewisseld met moerassen, kwelders en een bos. Er is een enorme wildgroei aan zeldzame planten en de tal van rondvliegende vogels.

Op Terschelling bij de Boschplaats kom je de volgende vogels tegen wadvogels, lepelaar, de visdief en verschillende meeuwensoorten.

Een groot deel is niet toegankelijk, maar er zijn alsnog diverse fiets- en wandelpaden die je kunt volgen. Ook kun je met een huifkartocht door dit bijzondere gebied.

In 2015 is aan natuurgebied De Boschplaat op Terschelling het predikaat Dark Sky Park toegekend. De gedachte achter een Dark Sky gebied is een plek in stand te houden waar het ’s nachts nog echt donker is zodat mensen en dieren van de natuur kunnen genieten zoals het ooit overal op aarde was. op een onbewolkte avond kun je er af en toe de Melkweg zien.


Stranden:

Terschelling staat bekend om haar mooie stranden. De Stranden zijn niet alleen mooi schoon maar ook zeer breed. De Brede stranden maken de stranden ook zo geliefd. De Breedste stranden vind je bij strandovergang West aan Zee en Strandovergang Midsland aan Zee.

Het groene strand is ook zeker een aanrader. Je hebt een prachtig uitzicht op Vlieland maar je kunt ook genieten van de inkomende en uitgaande boten. Het groene strand ligt bij West-Terschelling.


De Brandaris

De Brandaris. Dit imposante gebouw dateert van 1594.De Brandaris is het lands oudste nog in werking zijnde vuurtoren. Zijn naam wordt veelal in verband gebracht met werkwoord branden omdat er vroeger op het plateau een echt vuur als baken brandde.

Maar algemeen wordt aangenomen dat het afkomstig is van de Ierse abt Brandaan (Brendan). Deze zeereiziger wordt in vele kerken rond de Oostzee en kust van Vlaanderen en Bretagne vereerd en wordt veelal afgebeeld als heiligbeeld met brandende fakkel.

De Brandaris is niet voor het publiek toegankelijk. Het is wel mogelijk om de Brandaris als trouwlocatie te gebruiken. De Brandaris is dag en nacht bemand en doet dienst als de zeeverkeerscentrale van het hele waddengebied. Tegenwoordig houdt de torenwachter alles met veel digitaal materiaal in de gaten.


Klimbos Klimdaris:

Het Klimbos Klimdaris is een perfect uitje voor een vriendengroep maar ook zeker voor het gezin.

Er zijn vier verschillende routes, welke je gedurende 2 uur kunt beklimmen. De touwbruggen, boomhutten en wiebelende klimladders zorgen voor de nodige uitdagingen.

Er is ook een speciale juniorparcours waar mensen die het nog wat spannend vinden zouden kunnen starten of waar jonge deelnemers vanaf 4 jaar kunnen klimmen. 

Het juniorparcours is op een hoogte van 1 meter. Dit is ook ideaal voor ouders ze kunnen namelijk vanaf de grond de juiste instructies geven.

Uiteraard voldoet het Klimbos aan alle veiligheidseisen zodat je onbezorgd kan klimmen en klauteren.


Het Wrakkenmuseum.

De slogan van het museum is “Een prettig gestoord museum vol spannende verhalen”. Bij de slogan is geen woord gelogen. Een ideaal uitje voor het hele gezin. Doe een speurtocht door het museum en luister naar de spannende juttersverhalen van Hille, die veel wrakstukken zelf heeft opgedoken.

Van buiten lijkt het een klein museum, maar schijn bedriegt. Het is groter dan je denkt. Zo zijn er zeker al een kleine 150 scheepswrakken tentoongesteld, zowel van moderne als historische schepen.

Achter het museum ligt een echt piratenschip, ook is er een boomhut en een kasteel! In het eetcafé kun je genieten van lekkere lunches, juttersdiners, barbecues etc.


Het Oerol Festival

Oerol op Terschelling is één van de grootste locatietheaterfestivals van Europa. In 1982 begonnen als klein straattheater festival is het uitgegroeid tot een divers cultureel festival met zo’n 55.000 bezoekers per jaar. Er is nog steeds straattheater te zien, maar tegenwoordig ook locatietheater, muziek en beeldende kunst.

De theatervoorstellingen zijn op het strand, in de duinen, in het bos, op een dijk of in een schuur, worden vaak speciaal voor deze locaties gemaakt of daarop aangepast. Naast Nederlandse theater- en muziekgroepen zijn er ook internationale theatergezelschappen en bands te zien.

Oerol vindt elk jaar in juni plaats en duurt tien dagen.


De Bunkers.

In de buurt van West-Terschelling vind je de bunkers van Terschelling. Er wordt een zeer educatieve rondleiding gegeven op deze plek.

De oude ruïnes geven namelijk een bijzonder kijkje in hoe het eraan toeging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast buiten rond te struinen geeft ook het Bunker Museum een ludiek inzicht in de historie.

De bunkers is een veel bezochte bezienswaardigheid op Terschelling. Wil je ook een mooie rondleiding of het museum bezoeken is het aan te raden om vroegtijdig te boeken.

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

Vergelijkbare berichten